Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2010-12-07 11:52

Bortskämd medelklass vet inte vad domedag är

Domedagsprofet. Smaka på ordet. Domedag.

Alla som talar om minsta försämring eller förändring får denna titel. I Dagens Industri kallas professor Hand Lind på KTH för domedagsprofet eftersom han ansåg att bostadspriserna skulle falla 20-30%. Nu har han ändrat sig, vilket väl är en indikation på att priserna kommer rasa framöver.

Men bostadspriser som faller 20-30% är inte någon domedag.

Högre oljepris är inte någon domedag. Brist på olja pga peak oil är inte någon domedag. Det är bara förändring.

Anser medelklassen att fallande bostadspriser eller börskrasch är en domedag så är de bortskämda. Eller extremt överbelånade.

Att några överbelånade 35-åringar hamnar i personlig konkurs och inte ens får behålla sin tepenyaki-häll är ingen domedag. Inte ens för de drabbade.

Domedag är krig, globalt kärnvapenkrig, globalt utbrott av en pandemi motsvarande spanska sjukan eller smittkoppor i allvarlighet, eller rent av svarta pesten eller digerdöden. Eller massvält. Eller en asteroid eller komet som krockar med jorden och utrotar 99% av alla högre livsformer på kort tid. Etc etc etc.

Jag blir mest förbannad när varje lilla störande händelse som påverkar det enorma välstånd vi har i västvärlden skall kallas domedag. En börskrasch eller bostadskrasch är inte en domedag. Den kommer inte ens tvinga en minoritet av västvärldens folk att leva på den nivå som majoriteten av jordens befolkning lever idag. Och de ser det knappast som att de upplever armageddon, utan bara sitt vanliga liv.

Nej, att kalla lite finansiella bekymmer eller att bensinen blir dyrare för domedag är en grov förolämpning mot större delen av jordens befolkning och visar bara att vi är extremt bortskämda och inte är tacksamma över det vi har. Eller att de som sätter domedag som benämning på dessa småsaker är extremt korkade.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Håller med dig. Det är väl ungefär samma sak som vi nu i veckor har fått läsa om "snökaos", "polarkyla" osv.
  Jag kallar det vinter.

  SvaraRadera
 2. Är det när Kalle-Anka slutas sändas på julafton?
  När det blir sändningavbrott när Tre Kronor spelar VMfinal? Eller när det avslöjas att hela svenska folkets Idol-Anders har dragit på sig syfilis?

  SvaraRadera
 3. Det blir så här när vi skyfflar in våra gamla på hemmet och besöker dem några gånger per år istället för att dagligen ta del av deras berättelser om krigsvintar och långa arbetsdagar på åkern och i skogen.

  SvaraRadera
 4. Helt rätt, Clemens...

  Sen är det ju så att den rådande samhällsandan dikterar att det är OFFRET som har tolkningsföreträde till händelsen. Anser teppenyakiborgarna att det är domedagen är det ju det enligt rådande normer.

  SvaraRadera
 5. Mest irriterad är du nog för du också fallit in i kören som tror på bubbla som spricker utan att riktigt förstå hur marknaden fungerar.
  Bubblan spricker vid överutbud i förhållande till efterfrågan-eftersom vi bor i våra lägenheter.
  I England hade man flera lägenheter som investeringsobjekt. /Oppti

  SvaraRadera
 6. Vi hade bostadsbrist även förra gången bostadsmarknaden kraschade.

  SvaraRadera
 7. Ja, men Oppti ska man inte bry sig om. Hans namn står för "optimist" och av någon anledning har han fått in ett extra p i sitt nickname. Nej, han är inte att ta på allvar.

  Det är tidningsblaskor som förvränger språket. Bra språk hittar man nästan bara på kultursidorna, men dessa läser ju inte Cornucopia.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 8. Hallelujah! Profeten har talat! Haha, nej men det här inlägget var, i all sin enkelhet, något av det bästa jag läst på länge. Tekniska analyser, diagram och intressanta avslöjanden i all ära - men ibland är lite perspektiv och eftertanke mera värt än alla köp- och säljsignaler i världen. Bra skrivet Cornu!

  SvaraRadera
 9. "Anser medelklassen att fallande bostadspriser eller börskrasch är en domedag så är de bortskämda.
  Eller extremt överbelånade."


  Hahahahaha strålande! Din bästa mening hittills!

  SvaraRadera
 10. Att använda superlativ i tid och otid är ett språkbruk som ursprungligen kommer från kvällstidningarnas löpsedlar. Där man förr med avsikt överdrev allting för att få sälja så många lösnummer som möjligt.

  Idag är det nog Dagens Industri:s webtidning (www.di.se) som är värst. Alla rörelser utöver det normala bruset beskrivs som kollaps, börsraket, domedag, o.s.v.

  Ett oskick tycker jag. Om man alltid använder de kraftigaste uttrycken man känner till finns det inga uttryck kvar att ta till sedan när det börjar hända stora saker på riktigt.

  SvaraRadera
 11. Domedagen kanske är här när 40+ inte längre köar för att köpa en iPad?

  Eller när folk måste sälja sin Bostadsrätt till utgångsbudet?

  Vad vet jag.
  Svårt det här...
  Man kanske kan vabba när det är domedagar?

  SvaraRadera
 12. Helt rätt.

  Eller som att kalla islam för "Sveriges största hot sedan andra världskriget".

  Ja, om ett par hundratusen människors världsåskådning är Sveriges största hot så har vi det grymt j***a bra.

  Tack igen

  SvaraRadera
 13. Dagens Industri:s webb"tidning" är ingen tidning.
  Denna sida är enbart en kassako för ägaren.
  Intjäningen beror helt på hur många som klickar på "artiklarna".
  Därför är det viktigt för dem att skapa slående rubriker, så att folk klickar på dem.
  De har massor med inlägg som "här är världens bästa aktier", "kolla Paris Hiltons nya lyxvåning", "läs vilka fonder som är bäst" osvosv. Väldigt sällan kan man utläsa något direkt på sidan - man måste klicka för att komma vidare. Och ofta är innehållet inte alls i närheten av vad som utlovas i rubriken.

  SvaraRadera
 14. Den frireligiöse förläggaren och författaren Florentinius Hällzon beskriver i sin bok "Tidsålderns avslutning" (1957) en del av vad som nu pågår.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 15. "Extremt korkade" låter som den mest troliga förklaringen... Tänkte avsluta med en smiley men egentligen är det inte roligt bara så avgrundsjädra hemskt att man bara vill gråta...

  SvaraRadera