Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2010-12-09 13:04

Alliansregimen höjer skatten på kapitalförsäkringar

Alliansregimen höjer skatten på kapitalförsäkringar med ca 500 miljoner kronor om året och inför samtidigt ett investeringssparkonto för de som inte orkar deklarera sina aktie- och fondaffärer. Förändringarna börjar gälla från årsskiftet 2011/12 om de går igenom.

Skatten på kapitalförsäkringar blir framöver 30% av statslåneräntan+0.75%, istället för nuvarande 27% av statslåneräntan. Samma skatt sätts på investeringssparkonto.

Den normalbegåvade svenska finansjournalisteliten hade mangrannt slutit upp för regeringens mest intetsägande ministers presskonferens. Finansmarknadsminister Peter Norman. Likt de normalbegåvningar de är misslyckades journalisterna totalt med att ställa relevanta frågor, åtminstone i den publika delen.

Förhoppningsvis är de läskunniga och orkar istället läsa svaren i promemorian som är på 168 sidor.

Vad man inte frågade om var hur utdelning skulle beskattas. Utdelningar är väl okänt för ekonomijournalisterna, och enda sättet att tjäna pengar på aktier är genom att någon annan är beredd att köpa dem från dig till ett högre pris. Man ställde heller inga kontrollfrågor om vad för instrument som får placeras i ett investeringssparkonto. Beskedet där var att instrumenten skall handlas på en reglerad marknad. (Handlar inte ekonomijournalister aktier själva, eller varför vet de inte vad de skall fråga?)

En kontroll av själva promemorian ger dock följande besked.

Det kommer gå att handla optioner och terminer i investeringssparkontot, då det rent av uttryckligen nämns utländska råvaruterminer och råvaruoptioner som möjliga att ha på kontot. En betydande skillnad mot kapitalförsäkringar, men ändå framhävs den nya sparformen som främst för amatörer. Snarare borde den ju alltså vara högintressant för proffsen.

Vidare så skall det inte ligga någon skatt på utdelningar i investeringssparkontot. Utländsk källskatt skall dessutom få avräknas mot schablonsskatten på investeringssparkontot. Ett citat från sidan 107 i promemorian:

"Som framgår av avsnitt 3.5 ska avkastning på tillgångar som förvaras på ett investeringssparkonto inte tas upp som en kapitalinkomst. Inte heller kapitalvinster på sådana tillgångar ska tas upp. Den som innehar ett investeringssparkonto ska i stället ta upp den beräknade avkastningen som en schablonintäkt i inkomstslaget kapital. Skatten på schablon- intäkten är således en skatt på intäkter som kan komma att beskattas också i utlandet i den mån intäkterna uppbärs därifrån. I utlandet erlagd skatt på avkastning på tillgångar på investeringssparkonto bör därför få avräknas från skatt på schablonintäkten."

Vi som har utländska högutdelare där källskatt dras kommer alltså få dra av denna källskatt mot investeringssparkontots schablonskatt. Överskjutande utländsk källskatt får rent av sparas och kvittas mot schablonskatten ett senare år. Citat:

"Bestämmelsen syftar till att säkerställa att den nedsättning som ska ges för ett viss taxeringsår inte kan överstiga den svenska skatten på schablonintäkten. Eftersom svensk inkomstskatt bara tas ut på schablonintäkten saknas skäl att beakta den utländska intäkten vid spärrbeloppsberäkningen till den del som denna överstiger schablonintäkten. Överskjutande avräkningsbar utländsk skatt får avräknas vid senare års taxering i enlighet med bestämmelserna i 2 kap. 17 § avräkningslagen om ett tillgängligt avräkningsutrymme då finns."

Hoppla. Vi som kört med utländska högutdelare de senaste åren sliter våra sista hårtussar. Det här hade jag gärna sett redan 2006. Nu blir det 2012, och högutdelande Kanadatruster är ett minne blott.

Hela presskonferensen i all sin charm går att se nedan.

Man kan rent av se Claes Hembergs hängslen, och hur någon journalist sitter och pillar med sin iPhone. Hemberg var bara där för att få TT:s journalister att ställa honom frågor om vad han tycker så att Avanza får lite reklam.

Ni har alla hört argumenten förr. Det blir så enkelt att deklarera kapitalförluster framöver att även den mest normalbegåvade journalist klarar av det. Istället för att få dra av förlusterna så läggs en schablonskatt på investeringssparkontot som alltså är 30% skatt på statslåneräntan + 0.75% på innehavets marknadsvärde i investeringssparkontot baserat på fyra mätpunkter om året. Statslåneräntan skall dock bara baseras på november.

Intressant är dock att schablonskatten på investeringssparkontot skall få kvittas mot räntekostnader, underskott av kapital, utanför investeringssparkontot. Nu sades det bara räntekostnader, men jag utgår att det även gäller externa förluster och inte bara skuldräntorna för bostadsbubblan. Schablonskatten är alltså att likställa med en kapitalinkomstskatt.

Man kommer kunna belåna sina innehav inne i investeringskontot, vilket också knappast intresserar amatören.

Den cyniske konstaterar att eftersom vi går mot permarecession framöver så gäller det att så många som möjligt flyttar in pengarna på investeringskonton, då staten får skatt oavsett om skattehjonen bara sitter med förluster.

Överlag är jag nöjd med utformningen, även om det finns några frågetecken om att "insättningar skall beskattas" vilket kanske kan ge upphov till nya inlåsningseffekter. Antag 1 000 000 kronor på kontot. Du tar tillfälligt ut 500 000, och flyttar till ett bankkonto. Sedan sätter du in dessa igen. Skall du då beskattas för saldot + insättningar, dvs 1 500 000, bara för att du letade bättre ränta när du var likvid? Att tvingas sitta kvar med 0.2% ränta på depåkontot är en statlig subvention av bankernas vinster. En alternativ förklaring till "skatt på insättningar" är att skatten alltså tas ut på värdet vid årets slut, inte vid årets början som gällt för kapitalföräkringar. Behövs nog ett förtydligande av vad som avses. Läs gärna promemorian, iaf om ni är överbegåvade och kan tolka vad som står. Vi normalbegåvningar går bet.

Man kan se hela sparformen som ett frivilligt återinförande av förmögenhetsskatten. Fast nu kan man även få betala förmögenhetsskatt på drygt 1% på sitt månatliga förlustfondsparande om 1000 kronor. Mest allvarligt är att regimen här är en Pollyanna, överoptimistiska och tror på evig tillväxt i en ändlig värld och att marknaderna bara skall upp. Upp! UPP!

Men möjlighet till avräkning av utländsk källskatt, belåning och optioner och terminer gör ju det här till en lockande produkt för den som lever på egen kapitalförvaltning. Så länge man inte är likvid...

Hur skillnaden mellan reavinstskatt och schablonskatt slår i den positiva marknad vid inte får framöver kan man se i några tidigare inlägg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Agree, låter som ett vettigt förslag.

  Antar att man inte har någon chans att få tillbaks historisk utländsk kupongskatt i nuvarande kapförsäkringar?

  Piotr

  SvaraRadera
 2. Jag fattar inte vad dom håller på med, varför inte ett konto där man får leka bäst faan man vill med pengarna, om man sen tar pengar därifrån realiseras en ev vinst och då blir du beskattad med t.ex. 30%. Den här årliga skatten på redan skattade pengar är ju ett hån...

  SvaraRadera
 3. Bra sammanfattning! Ser också att du var lite snabbare än jag var :)

  Tycker också att det lite kontigt att det pratades ingenting om Skatten på utdelningar!

  SvaraRadera
 4. Lustigt detta med att insättningarna kommer att läggas till marknadsvärdet vid beräkningen av skatten, de kommer alltså att dubbelbeskattas.

  Det kommer också i praktiken att innebära ett slut för belåningen, eftersom den i fallet KF kommer att ske genom insättning/uttag mot ett kreditkonto.

  Väldigt underligt resonemang.

  SvaraRadera
 5. Kommer man att kunna ha onoterade innehav på kontot?

  Ang. de fyra tillfällena man kollar värdet på kontot. Kommer de vara kända eller slumpmässigt utspridda över året?

  SvaraRadera
 6. De kommer vara kända. Kommentarer överflödiga.

  Nej, bara innehav om handlas på marknadsplats.

  SvaraRadera
 7. En kommentar: Bara för att politiker inte kan komma ihåg mer än tre saker åt gången betyder det inte att folk inte kan komma ihåg det...

  SvaraRadera
 8. Finansjournalisteliten är bara löneslavar, de är ju inte intresserade egentligen, och då menar jag genuint intresserade.

  Om de bara kunde lyfta lön, och utan att det fick påverkan på lönen framöver, skulle de sitta på kontoret och inte flytta sig en millimeter under arbetsdagen.

  SvaraRadera
 9. Skillnader mellan Investeringssparkontot och en kapitalförsäkring är bla:

  - KF är en försäkring (avkastningsskattelagen) ISK är det inte (inkomstskattelagen)
  - Rösträtt och direkt ägande i ISKn
  - Fler finansiella instrument är tillåtna i ISK, (optioner, terminer)
  - Namnet

  Det här är inte direkt skillnader som påverkar den genomsnittlige småspararen. Tvärt om så blir det väl mer komplicerat med en extra depåform att välja på.

  En notering är att ISKen på grund av sin definition (inkomstskattelagen) direkt olämplig för bla. studenter som lyfter studiemedel.

  Om jag har uppfattat förändringen för belåning i KF rätt (skatt på förflyttningar mellan kreditkonto och KF) så kommer vi få se en ökad efterfrågan på hävstångsprodukter med inbyggt hävstång.

  SvaraRadera
 10. Hittar inget om det går flytta över aktieinnehav och hur det isf skall beskattas?

  SvaraRadera
 11. Att derivat inkluderas är intressant. En annan intressant fråga är hur ser det ut på blankningssidan, dels av derivat, dels av aktier?

  I så fall kan vi undvika "konstiga" produkter som Xact Bear med sin hävstångsmekanism omintetgör potentiella vinster i längre nedåtgående marknader, tex senaste 2007-2009 år nedgång på börsen.

  SvaraRadera
 12. Andreas, du kan föra in befintliga innehav utan att sälja dem, men du får betala vinstskatt på eventuell fiktiv vinst.

  SvaraRadera
 13. Vore intressant med en uppföljning kring de "avvecklade" Kanada trusterna inför 2011. Vilka klarar att bibehålla en hyfsad utdelning osv.

  SvaraRadera
 14. Så länge man inte får kvitta förluster mot vinster är investerarkonto ej intressant.......
  NISSE

  SvaraRadera
 15. Du kvittar dem ju internt. Vinster balanserar ut förluster. Det är bara överskjutande förluster du inte kan kvitta mot din lön.

  SvaraRadera
 16. På sidan 80: "Schablonmetoden är inte tillämplig på terminer och optioner."
  Vad innebär detta? Kan man handla terminer utan att deklarera varje affär?

  SvaraRadera
 17. Vid normal beskattning får man inte ange 20% av försäljningsvärdet som anskaffningsvärde, vilket är tillåtet för (marknadsnoterade) aktier.

  SvaraRadera
 18. Bara jag som tycker att 0.75% + 30% av statslåneräntan är rätt högt? Aktuellt skatt i år (Kf) 27% av statslåneträntan = 0,74%, i nya sparformen skulle det bli 1,57%. Eller för att uttrycka det annorlunda: i år måste avkastningen vara nästan dubbelt (190%) så hög som den "riskfria räntan" för att motsvara 30% reavinstskatt vid direktägande.

  Break-even mot direktägande blir för närvarande avkastning på >5.2% vilket ter sig tveksamt om riktgruppen kommer klara (beräknat på aktuell ränta och över hel konjunkturcykel). Man kan även utesluta att ha någon form av ränte/obligationsandelar i investeringskonto/kf. Riktigt irriterande är att skatten höjs till samma nivå för Kf eftersom det redan nu är sent att skifta i denna konjunkturcykel. Direktägande av aktier har ju även fördelen att vid hög avkastning minskar skatten pga schablonbeskattning

  SvaraRadera
 19. (statslåneräntan + 0.75) * 0.3. Blir det tydligare då?

  Skatten blir 30% av statslåneräntan + 0.225%. (0.225=0.75*0.3)

  SvaraRadera
 20. Ursäkta. Jag räknar som en idiot. 0,75% läggs till statslåneräntan och därefter beräknas schablonskatt. Mina siffor är helt fel.

  Ny skatt blir ca 1%. Avkastningskravet blir i år 3.5%. Detta är klart mer realistiskt även om det försvårar för ränte/obligationssparande.
  /Anonym 16:54

  SvaraRadera
 21. Så schablonmetoden är inte 30% av (statslåneräntan + 0,75%)?

  SvaraRadera
 22. Jag förstår fortfarande inte:
  "På sidan 80: "Schablonmetoden är inte tillämplig på terminer och optioner."
  Vad innebär detta? Kan man handla terminer utan att deklarera varje affär?"
  Är inte schablonmetoden 30% av (statslåneräntan + 0,75%)?
  Jag har mailat journalister och frågat men fått svaret "Vänd dig till finansdepartementet och fråga!"
  Detta har jag nu gjort vilket borde resultera i ett svar någon gång i slutet av nästa månad.

  SvaraRadera
 23. Till Anonym: Schablonmetoden innebär att du schablonmässigt antar anskaffningsvärdet till 20 % av försäljningssumman. Vinsten är alltså 80 % av densamma och skatten i praktiken 24 % på försäljningssumman. Det är inte tillåtet att använda schablonmetoden för terminer och optioner i NUVARANDE skattelagstiftning.

  I investeringskontot behöver du inte deklarera varje affär, det är liksom poängen. Tänk efter lite, så slipper du mailbomba journalisterna.

  SvaraRadera
 24. Tillägg, för tydlighets skull: I promemorian på sid 80 så är rubriken "Gällande rätt för beskattning av kapitalinkomster". Det avser alltså inte investeringskontot.

  SvaraRadera
 25. Trevligt det här med avräkning av utländsk skatt.
  Men: insättningar blir ju underlag för skatten.
  Utdelningar är insättningar - alltså kommer de att utgöra underlag för skatteberäkningen, dvs de blir inte skattefria.
  Och: Många belåningar fungerar som en kredit (tex Avanza:s Superlån).
  Det innebär att varje gång likvid finns på kontot, tex vid försäljning, så överförs denna likvid till kreditkontot.
  När man sedan handlar igen (för krediten), så sätts pengarna in igen på depån, från kreditkontot.
  I mitt fall sker detta flera ggr/vecka.
  Det innebär att samma pengar blir underlag för beskattning, om och om igen, trots att inga nya, fysiska insättningar göres.
  Otroligt!

  SvaraRadera
 26. Det är ju helt sanslöst hur opedagogsikt de lagt upp detta.

  SvaraRadera
 27. HEJ
  Jag har nog inte riktigt förstått, med hur mycket ( % )eller hur insättningar skall beskattas. Vilket jag även tycker verkar vara en rätt märklig skatt. Beskatta insättningar ??
  Mvh

  SvaraRadera
 28. Kunde de inte krångla till det lite mer. Otroligt vad komplexa alla skatter skall vara nu för tiden.

  I stället för att beskatta sparande och subventionera lånande, skulle staten göra precis tvärt om.

  Sparande borde vara skattefritt och ta bort ränteavdragen, blir det pengar över så sänk skatten på arbete.

  SvaraRadera
 29. "Hej

  Tack för din e-post till Finansdepartementet.

  Finansiella instrument, t.ex. optioner och terminer, som är upptagna till handel på en reglerad marknad (t.ex. Stockholmsbörsen eller motsvarande marknad inom EES) eller en motsvarande marknad utanför EES får enligt förslaget förvaras på ett investeringssparkonto, dvs. handlas inom kontot. Det vill säga optioner och terminer är inte uteslutna från den nya sparformen.

  Insättningsgarantin och investerarskyddet kommer att gälla även för ett investeringssparkonto.

  Vänligen

  Catrin Arhusiander
  Finansdepartementet"

  SvaraRadera
 30. Idag har regeringen ändrat sitt förslag till det bättre - påslaget på 0,75 procent tas bort. Helt klart ett steg i rätt riktning, men är det tillräckligt...

  http://www.regeringen.se/sb/d/15075/a/174697

  SvaraRadera