Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2010-11-30 13:35

Skulderna ökar fortfarande snabbare än BNP

Ingen av er har förstås missat Sveriges BNP-siffror för Q3 2010 var fantastiska, upp hela 18 198 miljoner svenska kronor mot samma period året innan.

Jämfört med samma period året innan så ökade samtidigt de svenska hushållens skulder med 204 621 miljoner kronor. Om man vill kan man ju slå ut skuldökningen per kvartal genom att dela med fyra, vilket blir mer rättvisande. Det blir 51 155 MSEK per kvartal.

Kort sagt ökade de svenska hushållen sina skulder nästan tre gånger så mycket som BNP. Starkt jobbat.

Ett annat sätt att uttrycka det är att BNP ökade med 6.9% medan svenskarnas privata skulder ökade med 8.2%.

Vän av ordning menar förstås att svenska hushållens tillgångar ökade desto mer, men dessa tillgångar är finansiella och inte skapade. Ett befintligt hus ökar visserligen i värde därför att det finns Svarte Pettrar som tar allt större lån för att köpa ett annat hus, men denna ökning är allså rent finansiell. Att mitt hus ökat 5% i värde skapar inga jobb. Samma sak gäller aktiemarknaden. Att svenska folkets aktier och fonder ökat i värde sedan ett år tidigare skapar förenklat inga jobb. Vill man överdriva så räcker det ju att ett enda hus köps för dubbelt så mycket som idag, så har rent finansiellt alla husägare dubblat värdet på sina hus. Det är en lufttillgång, och är inte värd något förrän den dagen man säljer.

Man kan kritisera BNP för mycket, men det är ett bra mått på skapande eller konsumerande av nytt i ekonomin. Och det ser ut som att vi alltså ökar våra skulder mer än vi ökar vår BNP. Folket lyder snällt och försöker konsumera oss till välstånd, men allt det innebär är att vi drar på oss skulder.

Det ser i övrigt ut som att vi fortsätter koka kräftorna långsamt. För varje lågkonjunktur eller recession ökar arbetslösheten, och sedan orkar vi inte riktigt komma tillbaka till tidigare nivåer. Det som förr ansågs vara katastrofala arbetslöshetssiffror kommer i morgon kallas bra.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Jovisst, men när ska den förbenade bostadsbubblan (som bygger på kreditbubblan) brisera så man kan skaffa sig en anständig lägenhet och inte hålla på och flacka runt mellan andrahandsboenden som nån j*vla artonåring? Till skillnad från andra placeringar är det svårt att säga att man ska vänta ut att skaffa sig ett boende tills priserna är rätt.

  Jag vill ha ett exakt datum, gärna klockslag.

  Gustav, 29, Stockholm

  SvaraRadera
 2. Eventuellt har den redan spruckit. Statistiken släpar dock efter.

  SvaraRadera
 3. Lämna Stockholm innan det är för sent.

  SvaraRadera
 4. Antingen går det ner och alla som äger sitt boende förlorar på rörelsen.

  Eller så går det upp och alla som INTE äger sitt boende förlorar på rörelsen.

  Man kan förlora på rörelser åt båda hållen. Hitills har det varit jättedyrt att vara skeptisk.

  SvaraRadera
 5. OT, vad har hänt med sidan?

  SvaraRadera
 6. Och visst är det [inte] underbart att pensionerna (via fonderna) bestäms av årets sista avslut på börsen. Apropå värdeökningen/minskningen på fastigheter.
  /BEJ

  SvaraRadera
 7. Jag ser endast inläggen...hela höger sidan med omröstn och dyl är blankt,inga länkar ovs.T om reklamen är borta.

  SvaraRadera
 8. Förmodligen en osäker indikator men på boliga.se så har m2 snittpriset i stockholms län stadigt sjunkit från 32 tusen till 29 tusen dom senaste veckorna. Deras prisfallsstatestik till höger på sidan ger jag inte mycket för då den lägger alldeles för stor vikt vid jeppar som lägger ut sin bostad för dubbla marknadsvärdet och sen tvingas inse faktum.

  SvaraRadera
 9. Men det är för charmigt att en invandringskramare inte kan se ett samband mellan massinvandring av ekonomiska flyktingar och stigande arbetslöshet.
  Med en invandringstakt som idag , stadigt runt 50-60.000 personer netto så kommer du om 4 år ha 200.000 + personer som ska ha sysselsättning elelr bidargsförsörjning
  Trots allt är sanningen sedan tio år att vi måste ta in invandrare därför att 40 talisterna går i pension, men nu har hälften av dessa redan gått hem och arbetslösheten håller i sig.

  Sen kan man ha olika syn på om det är bra eller dåligt. Men att en massinvandring av personer med rätt blandade förutsättningar att ta sig in på arbetsmarknaden enbart ger enbart ett positivt tillskott är lögn och förbannad dikt.

  SvaraRadera
 10. Joakim Persson2010-11-30 17:54

  Anonym 1721: Fast nu gör du det klassiska felet att tro att det bara finns X antal jobb som måste delas på Y antal befolkning.

  Så är det inte, och så har det aldrig varit. Läs valfri grundläggande bok om nationalekonomi för att förstå detta...

  Cornucopia: Det är ett stort problem att skulderna stiger. Men det är också ett problem att relatera skuldnivån till produktionsnivån, utan att ta upp tillgångarnas värde. Det man kan fokusera på istället är att hushållens sparandenivå sjunker snabbt, vilket är ett orostecken för framtiden.

  SvaraRadera
 11. Egentligen borde de som lever i denna tidsepok verkligen njuta av den påhittade oändliga tillväxten, som världens ledare tycks tro på. Det lär väl ta några decennier sen får du som läser detta eller dina barnbarn bli bönder i vilket fall som helst. För resten av mänsklighetens framtida historia mer eller mindre.

  Själv tycker jag att leva i symbios med naturen är att föredra.

  SvaraRadera
 12. 2010-11-30 17:21

  Håller med dig fullt ut. Känns ibland inte som man är i Sverige när man åker ner på stan. Går massa folk och dräller och inte kommer merparten att få någon jobb inte.
  Hmm.. Oansvariga politiker igen som är i farten.. men de känner vi ju igen. Men vi skattebetalare ska tacka och vara glada som vanligt att vi är så solidariska. Tvi vale.

  Snömannen

  SvaraRadera
 13. Härligt inlägg 01:01, yttrandefrihet - ja tack!

  SvaraRadera
 14. För första gången har jag raderat ett inlägg. Det är inte åsikterna jag förbjuder, men vi har lagar i Sverige som förbjuder rashets i publik tal och skrift. Den fd (m)oderaten och numera (sd) får vara vänlig och omformulera sig. Det går bra att skriva att av sju personer i bastun i simhallen var bara en svensk, men att använda de formuleringar som i övrigt användes är inte acceptabelt.

  (sd) försöker hävda att de inte är ett rasistiskt parti och att de inte är främlingsfientliga. Gäller tydligen inte alla deras väljare iaf.

  Skriv om, skriv rätt.

  SvaraRadera
 15. Yo, Cornucopia, läs på om den nordiska krisen. Racial Compact

  SvaraRadera