Cornucopia?

Aktuellt

Sverige har EU:s sjätte högsta arbetslöshet - näst snabbaste ökningen

Eurostat rapporterar att Sverige har den sjätte högsta arbetslösheten i EU, och maj-juni ökade arbetslösheten i Sverige näst snabbast i unio...

2010-11-09 14:14

Riksbankens guldreserv

Hos SVT Play hittar man uppföljaren till dokumentärserien Hemliga svenska rum, lämpligt omdöpt till Svenska hemligheter. Bortsett från namnet är formatet det samma.

Det finns fortfarande ute ett avsnitt som handlar om det berg där (delar av?) Riksbankens guldreserv förvarades från ca 1940 till ca 1980. Inslaget handlar om Jönköping, men nämner också att det samma gäller för centralorterna Karlsborg och Falun dit man flyttade undan guldreserven, riksregalierna och för riket centrala papper under stora delar av kalla kriget. Från annat håll har även Bodens fästning varit på tal, men det är en mindre realistisk plats pga sin militära utsatthet som knutpunkt för att stoppa den lede fis nedbrytning genom Norrland.

Centralort avser platser som inte är tillgängliga från havet, utan ligger mer skyddade inne i landet.

Sevärt är det iaf i all sin korthet. Nu inväntar vi bara att någon av våra svenska Riksbunkrar som skulle förvara den svenska riksdagens krigsdelegation, vårt styre vid krig, når offentlighetens ljus. Resten av Riksdagen skulle inrymmas i ett parkeringshus under Sergels torg vid ofred.

Idag förvaras guldreserven på en ny hemlig ort. Förmodlingen sitter guldreserven i ett valv hos London Bullion Exchange eller i New York, och en försäljning eller utlåning av guldreserven (för att få ränta på den) sker enkelt genom att man lyfter över tackorna på en vagn och rullar över till valvet intill. Hollywood-filmen Die Hard III ligger inte långt från verkligheten.

Eller så ligger de på en ny ort någonstans i Sverige.

Riksbanken har de senaste åren fått välbehövlig kritik för att ha fortsatt sälja av guldreserven då den inte gett någon avkastning. Att priset på guld i svenska kronor fyrfaldigats på 10 år talar Riksbanken tyst om. Istället har man bland annat köpt amerikanska statsobligationer. Att ha en del i en bankrutt kärnvapenmakts statsskuld ses som bättre än guld.

Och det är bättre. Om syftet är att försvaga den svenska kronan. Men det kan man göra så mycket enklare. Det är bara att trycka upp nya svenska pengar och likt Big Ben i USA trycka ut på marknaden om man ville försvaga kronan. Så istället handlar det bara om inkompetens och noll känsla för makroanalys.

Riksbankens Lars E O Svensson fortsätter att förneka existensen av en bostadsbubbla i Sverige. Mannen vill egentligen helst se nollränta i Sverige. Han menar att bostadspriserna inte är Riksbankens problem. De styr mot manipulerade KPI-siffror.

Men inflation tar sig uttryck på fler sätt än konsumentprisindex.

Även stigande priser på tillgångar är ett symptom på inflation. Läs t ex om det stackars, stackars paret som nu gråter blod över att de inte fick köpa ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening för 5.4 MSEK. De borde istället vara glada.

Nej, bostadsbubblan existerar i allra högsta grad. Men den kommer inte spricka riktigt än. Och det är synd. För det betyder att fler kommer att bli inlurade och med ännu högre skuldsättning än annars.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. "When central bankers ruled the world"...

  Förresten, USA kan när det passar dom konfiskera ev. svenskt guld som förvaras hos FRBNY. Vad ska lilleputtlandet Sverige sätta emot "3:e riket" USA?

  SvaraRadera
 2. MFC: 4:e riket menar du väl?

  SvaraRadera
 3. Ett av mina favvoprgram är Axess TV:s Ekonomiklubben. Där samlar Martin Ådahl valda delar av den svenska makroekonomiska eliten. I senaste programmet diskuterade man frågan huruvida det är klokt att investera i guld eller inte. 6 minuter in i programmet börjar man diskutera guldet :-)

  http://www.axess.se/tv/player.aspx?id=2075

  Mvh
  Bosse

  SvaraRadera
 4. Den har spruckit, se boliga.se!

  SvaraRadera
 5. #Bosse
  Den där diskussionen skall bli riktigt kul att köra upp i arslet på deltagarna om och om igen när guldet bara fortsätter stiga och stiga medan investeringarna de rekommenderat går kräftgång!

  SvaraRadera
 6. Tack Bosse, hade missat att dom kört igång igen.

  Det är lite kul att se, hoppas jag kunde spara programmet och visa om några år. Som ett tydligt exempel på att vissa inte ser elefanten som finns mitt rummet. Någon fingrar på problemet men vågar inte stå för det.

  \Thaman

  SvaraRadera
 7. Hej och hå2010-11-09 19:00

  Ben Shalom Bernankes escape pod eller är det otrevligheter på gång?

  SvaraRadera
 8. Jag har aldrig litat på dessa konsumtyper som ofta kommer tilltals i tv-program och i många
  liknande debatter.

  SvaraRadera
 9. Kommentaren om "Ben Shalom Bernankes escape pod" var inte så informativ. Börjar USA visa musklerna med interkontinentala missiler så är det förstås extremt oroande!

  Rapporten från IEA som släpptes idag verkar ju också mest som ett skämt! Vad säger du om den Cornu?!

  SvaraRadera
 10. Önskar att fler kunde få upp ögonen för Eustace Mullins, här är en bra början:

  http://www.archive.org/download/EustaceMullinsPresentsTheWorldOrder/EustaceMullinsPresentsTheWorldOrder_vbr_mp3.zip

  Inspirerad av Ezra Pound, forskade Eustace om FED och resultatet publicerade han i boken "The secrets of the federal reserve" redan 1952.

  SvaraRadera
 11. CornuCopia,

  Vad skulle du välja av följande:

  En 20x20x20 meter metallkub

  eller

  All jordbruksmark i USA + 10 ExxonMobile + 1000 miljarder dollar i fickan?

  Det första är all guldvolym på jorden, det andra är en fjärdedel av all världens spannmålsproduktion, halva världens oljeproduktion och 1 000 miljarder dollar i fickan ...

  I dagsläget kostar guldkuben mer än alternativ 2 !(sic!)

  SvaraRadera
 12. Förstår inte relevansen. Ett sådant resonemang kan appliceras på vad som helst. Vad föredrar du? Alla amerikanska statens statsobligationer eller all världens jordbruksmark + 100 ExxonMobile + 1000 miljarder dollar i fickan?

  SvaraRadera
 13. Kan inte svara på den frågan, men alla amerikanska statens statsobligationer tror jag det finns ett stort reellt värde i.

  SvaraRadera
 14. Det där guldkubsargumentet är absolut ingenting värt. Jag skulle utan någon som helst tvekan välja guldkuben. Vem vill få på sig ägaransvaret för all jordbruksmark i USA? Amerikanerna skulle snabbt göra en jordreform så man blev av med marken. Det vore otroligt mycket bekvämare med 9300 kubikmeter guld i guldtackor. Så kunde man sälja av lite guld vid behov. Så lägg ner det där argumentet, för det övertygar inte någon. Det antyder bara ett desperat behov av att förtränga det tråkiga i att man inte har köpt en massa guld.

  SvaraRadera
 15. Men när farao spricker bostadsbubblan här hemma då? Det finns ju inget vett hos folk längre...5 mille för en sunkig förortsvilla (i Stockholm) är ju vardagsmat. Jag var bergsäker på att räntehöjning, nytt regelverk för utlåning, svajigt val och en väldigt osäker världsekonomi skulle få människor att stanna upp och tänka efter - men icke sa nicke: man går fortfarande man ur huse för att köpa köpa övervärderade objekt i ingenstans....och när man påtalar tidigare nämnda osäkerhetsfaktorer får man bara oförstående blickar

  SvaraRadera
 16. Det som inte syns, finns inte.

  Riksbanken borde i eget intresse visa upp guldet och göra troligt att de har kontroll över det, annars får det nog anses som förlorat.

  Att de sålt av de senaste åren kanske skall tolkas som att de fått ett "offer they can't refuser". Sälj nu, eller räkna med att vi exproprierar längre fram.

  SvaraRadera
 17. Stigande matpriser kommer snart att sätta rejäl fart på inflationen.

  SvaraRadera