Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2010-11-29 10:25

Läsarna säger nej till att stödja Irland

Med en rätt tydlig majoritet säger bloggens läsare nej till svenskt stöd till Irland.

Bland de som är positiva har hörts röster om att det skulle vara lönsamt för Sverige att nyttja räntearbitraget och låna pengar billigt och låna ut dem dyrare till Irland, och att det fungerade för Baltikum. Men då glömmer de två saker. Dels är historiska resultat från t ex Baltikum inte något facit på framtida resultat för PIIGS-länderna, vars kriser är betydligt allvarligare och mer omfattande. Och dels glömmer de att det finns en anledning till att räntan är högre för Irland än för Sverige.

Skall svenska staten ägna sig åt att spekulera på finansmarknaderna, där skattebetalarna får ta smällen om man spekulerar fel? Svaret borde var att staten inte skall leka spekulant, utom möjligen om det är Fredrik Reinfeldt och Anders Borg personligen som skall stå för fiolerna när det går åt skogen. Det är alltid enkelt att spekulera med andras pengar. Hur många vill t ex se att staten säljer ut statsägda företag och sedan använder dessa pengar för att fylla på skuldhål som skapas av misslyckade försök att trada mot räntearbitrage för att stödja Irland? Nej, skall svenska statsägda företag säljas skall pengarna komma svenska folket till del via lägre statliga ränteutgifter, dvs avbetalningar på befintlig statsskuld, och inte fylla igen misslyckade spekulationshål skapade ur en missriktad vilja att vara solidarisk med Irland.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Som bloggägaren(med dennes publik) frågar får man väl ändå svar?

  SvaraRadera
 2. Staten spekulerar med skattebetalarnas pengar varje dag -och med betydligt större belopp än Irlandspengarna - genom bl a AP-fonderna. Så låt staten tjäna på räntearbitraget och låt EU bli skyldiga oss en gentjänst!

  SvaraRadera
 3. SEB lär ha stora fordringar mot Irland.

  Anders Borg lär ha varit anställd på SEB!!!

  SvaraRadera
 4. Vet du om det bloggats något om detta?

  "Jag undrar hur många svenskar som känner till att riksdagen förra veckan ristade in Sveriges EU-medlemskap i grundlagen. Fel, tycker jag, men den typen av beslut borde oavsett fattas i dagsljus, inte bakom folkparkens rökridåer."

  http://www.e24.se/makro/varlden/eus-heliga-graal-i-python-anda_2462345.e24

  Mvh Von Rumpan for president, NOT!

  SvaraRadera
 5. Har skrivit till riksdagens juridiska utskott och föreslaget att man alltid skall ha allmäna omrösttningar när det gäller ändring av grundlagen.För att man då skulle få större legimiet för ändringarna. Men enligt det svar jag fick av Carl Hamilton var legimiteten större om dom skötte omrösttningen själva.Av detta svar drar jag slutsattsen att politikerna anser oss övriga vara bara valboskap.
  Hälsningar
  NISSE

  SvaraRadera
 6. Finansmarknaden är sådan att den som behöver låna får dåliga villkor med hög ränta.
  Frågan är om vi har någon nytta av att Irland klarar sin kris eller ej.
  Har vi nån nytta så bör vi med vår goda ekonomi stötta Irland så de lättare kan komma över sin lånekris, speciellt när det dessutom kan vara en god affär.
  Vi är exportberoende och kan därför inte stänga gränserna. /Oppti

  SvaraRadera
 7. Pengarna Sverige lånar ut till Irland kan redan nu anses förlorade/kastade i ett svart hål.

  Spelet är slut, hela det finansiella systemet håller på att kollapsa sedan sommaren 2007. Det europeiska banksystemet är totalt insolvent/bankrutt och invävda med varandra i en spindelväv av fordringar som aldrig kommer att kunna betalas.

  Rette sich wer kann

  SvaraRadera
 8. Beträffande Euro-förespråkaren Carl Hamilton har han fortfarande inte kommenterat detta inlägg från BS:

  http://schlaug.blogspot.com/2010/08/lekstuga-for-politiska-passioner.html

  Verkar inte ha många rätt den mannen...

  SvaraRadera