Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2010-11-08 06:50

Kuba år 2030 mer utvecklat än Sverige enligt FN

I dagarna har FN släppt sina nya prognoser över HDI, Human Development Index, en sammanställning av förväntad livslängd vid födseln, utbildningsnivå och bruttonationalinkomst per capita, det senare som ett mått på ekonomiskt välstånd. Prognoserna bygger naturligtvis på business as usual, dvs att allt fortsätter som det redan gör.

Det är förstås fullkomligt orealistiskt som vi alla vet, peak oil, övrig råvarubrist, klimatförändringar, krig, epidemier etc kommer inträffa innan år 2030 och i olika omfattning drabba olika länder och helt förändra dessa prognoser. FN erkänner själva detta.

"Further, unanticipated "shocks", such as wars, economic sanctions, epidemics, and environmental calamities, may negatively impact the HDI, while other shocks, such as cures for prevalent diseases such as malaria and [sjukdom som kan dra in min Google-reklam och raderas av självcensurskäl], end of conflict, sudden dramatic investments in and take-up of education, can positively impact a country's HDI."

Men det är ju intressant att se vad FN tror om Sveriges utveckling inom livslängd, utbildningsnivå och bruttonationalinkomst per capita. Och det är inte vackert.

Idag ligger Sverige på plats 15 med 949 i HDI. 900 är för övrigt gränsen för very high HDI, vilket får anses som önskvärt. Utanför listan hamnar diverse utvecklingsländer. Listan nedan för 2010 gäller förstås bara de länder som FN har komplett data för och som 2010 ligger över 900 i HDI.

Vad som händer sedan är FN ganska tydliga med. Sverige tappar stadigt i både HDI och ranking på sin vandring ner mot utvecklingsland och en HDI under 900. 2015 är vi nere på 941, 2020 934 och år 2025 920. År 2030 ser det så ut som följer, när Sverige precis lyckas klamra sig fast uppe på very high hdi.

År 2030 kommer vårt välstånd och utvecklingsnivå vara på samma nivå som Portugal eller Cypern är idag. Detta förutsatt att inget negativt händer.

Länder som Kuba kommer ha passerat förbi oss.

Good times!

Professor Hans Rosling är antagligen jättestolt. Goda tider väntar. Men inte för Sverige.

Nu är prognoserna förvisso helt orealistiska, men så ser Sveriges framtida utveckling ut för tillfället. Våra grannländer Norge och Danmark kommer till skillnad mot Sverige att öka sin HDI till år 2030. Till och med dekislandet USA förväntas höja sin HDI (vilket kanske säger något om just hur orealistiskt positiva prognoserna är).

Allt det här är utan peak oil. Sverige har ganska goda förutsättningar att klara omställningen bättre än många andra länder, men chocker som peak oil kommer försämra vår HDI ytterligare, och vi kommer garanterat ramla ner under 900. Fast kanske kan vi åtminstone slå oss för bröstet att vi inte tappar lika många positioner som enligt prognosen ovan. Som svenskar får vi det ju gärna sämre, bara andra får det ännu sämre.

Skall man fundera över orsaker så finns det uppenbarligen allvarliga systemfel i Sverige. Rasisterna bland mina läsare kommer förstås reflexmässigt skylla på invandringen, men felen hittar man nog inte där. Ett skattesystem som kraftigt hindrar innovationsförmåga, skapandet av nya jobb och etableringen av nya storföretag kan man peka på om man är höger. Eller kanske för höga löner och skatter och med det fallande konkurrenskraft. Är man vänster kan man peka på för låga skatter och försämringar av välfärden etc. Göran Perssons skolreform och kommunaliseringen av den svenska skolan kan man också peka på, och den trend i allt sämre skolresultat den medfört.

Pick your poison. FN har iaf sagt sitt.

För mer information se tabeller hos Wikipedia och Wikipedias artikel om HDI.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Vad är det för faktorer som gör att sverige sjunker i HDL?

  SvaraRadera
 2. Ingen aning. Prognoserna är fullständigt orealistiska och förutsätter business as usual. Peak oil och klimatförändringar och övrig råvarubrist kommer helt möblera om i det där om nu FN alls finns kvar år 2030 och i så fall har råd att lägga tid på sådant här.

  SvaraRadera
 3. "Rasisterna bland mina läsare kommer förstås reflexmässigt skylla på invandringen..."

  Hehehe, så rätt.

  SvaraRadera
 4. Innovation och handlingskraft - Sverige behöver ta tillvara på varenda gnutta som finns att uppbringa av den varan.

  Därför måste det också till förändringar i regelverken för arbetslösa och andra satta i olika aktiviteter med bidrag.
  Många individer har både vilja och ideer men förhindras genom "aktivitetsförbud" att våga göra något då de är beroende av bidraget för sin försörjning.
  Jag hoppas verkligen man gör något snabbt för situationen är akut. Tiden som man hela tiden sagt att det skall ta för Kineserna att komma ifatt västerlandet har hela tiden kortats.
  Har vi en reell chans om 5 år?

  SvaraRadera
 5. Den sjukdom som googles annonsörer inte vill förknippas med - är det möjligen "ejds"?
  Intressant, om än orealistisk statistik förövrigt.

  SvaraRadera
 6. "Rasisterna bland mina läsare" Lite förmätet när man hittat storyn på Politisktinkorrekt. En av de värre rasistsajterna på nätet.:((

  SvaraRadera
 7. Rasism och invandringsfientlighet är helt olika företeelser. Se t.ex USAs historia.

  S.H.

  SvaraRadera
 8. Faschinerande att Australien ska ligga på andra plats år 2030? Om man läser den initierade boken "Collapse" av Jared Diamond växer en aningen annorlunda bild fram.

  SvaraRadera
 9. Jag tror inte att det är invandrarna som är orsaken. Däremot vårat extrema välfärdssystem i kombination med en integrationspolitik där det är viktigare att kunna söka bidrag än att kunna arbeta.

  SvaraRadera
 10. Cornucopia läser Politisktinkorrekt... :-)

  SvaraRadera
 11. Min gissning är att Sverige har en exponentiellt stigande kurva i administrativa bördor och andra tillväxtsänkande åtgärder.

  SvaraRadera
 12. "Som svenskar får vi det ju gärna sämre, bara andra får det ännu sämre."

  Stämmer tyvärr rätt bra.

  /NisseK

  SvaraRadera
 13. Överlag skulle jag säga att det som leder Sverige mot avgrunden, är att PK drönarna inte vågar ta tag i de verkliga problemen utan fortsätter förtränga allt som är jobbigt och göra det till små problem, inom alla områden. Att invandrare skulle dra ner BNP så pass tvivlar jag på.

  Däremot skapar det obalans och oro bland de som blir utsatta för en misslyckad integrationpolitik. Så väl invandrare som svenskar. Jag har svårt att se att invandrare skulle kunna dra ner Sveriges medelvärde på utbildning och livslängd. Det skulle väl krävas att minst alla invandrare inte skulle jobba eller gå i skolan.

  Men som du nämner är prognosen löjeväckande, pågrund av alla faktorer som kan påverka. Att alla de länder med oerhörda skulder skulle ligga bättre till än Sverige verkar som taget ur en sagobok.

  SvaraRadera
 14. Men garv, det där är ju bara trams. Hur kan någon få betalt för att tramsa så mycket? Japan saknar redan idag finansiering av pensionerna, och om tjugo år kommer nästan hälften av japanerna att vara pensionärer. Tänker de sig ha en statsskuld på 1000% av BNP då eller?

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 15. Jag behöver inte välja mitt gift.
  Svenskarna ska få svälja sin framtid utan mig. Jag har täljt min plan, jag emigrerar.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 16. Mycket intressant att Cornu nu tagit fasta på att bloggen klassas som PK-media och likt Aftonbladet och Expressen benämner de många läsare som är kritiska till massinvandringen som rasister. Än mer intressant hade varit om du kunde analysera konsekvenserna av massinvandringen ur ett hållbarhets/Peak Oil-perspektiv. Tror du den bidragsförsörjda och kriminellt belastade plebejklassen kommer att börja odla potatis ute i förorten när bidragen uteblir vid en omställningskris? Snarare kommer detta medföra mycket våld och ni som bor ensligt på landet kommer vara "sitting ducks".

  /Witold

  SvaraRadera
 17. Om man läser bara en aning kritiskt så kan se en del reservationer i den sk undersökningen: "Thus, the projections should be interpreted as what might occur based on a past global experience with HDI growth, not a normative suggestion as to what will occur."
  Man har också gjort det klassiska felet att räkna från ett visst startår och sedan extrapolera därifrån. I det här fallet verkar man ha utgått från 1970, vilket innebär att man startar med den period där Sverige gick riktigt knackigt. Hade man istället utgått från t ex 1990 eller 1995 hade det sett helt annorlunda ut. Det är lätt dra förhastade slutsatser och sedan läsa in det man vill se som förklaring.
  / Olle

  SvaraRadera
 18. Det riktigt märkliga är att Sveriges siffror är de enda som sjunker. Andra länder halkar tillbaka på listan för att andra länder har snabbare ökning, och det är ju inget att säga om. Förhoppningsvis kommer vi alla att få det så bra till slut att tio steg framåt eller bakåt på listan inte betyder något ;).

  Jag skrev till dem som har ställt samman listan och frågade på detta märkliga faktum, men de hade ingen förklaring. HDI är en addering av köpkraftsrensad BNP, medellivslängd och läskunnighet, och inga av dessa siffror minskar såvitt jag vet.

  SvaraRadera
 19. År 1970 så tillhörde Sverige ett av världens tre rikaste nationer tillsammans med Schweiz och USA, Luxemburg frånräknad.
  Därefter har Sverige fallit som en "gråsten" i välfärdsligan och enligt OECD så har ingen nation i modern tid tappat sin position så snabbt och så djupt!
  Under 1970-talet så slog 68-vänstern och deras DDR-socialism till i Sverige och på den vägen har det varit. Sverige har tappat mellan 20 till 25% av sin BNP jämfört med år 1970. Detta motsvarar årligen mellan 600 till 800 miljarder kronor i förlorad tillväxt, vilket är Sveriges statsbudget 2011!
  1970-talets "Vilse i pannkakan", SVT68, tjeckisk dockteater och den kommunistiska actionserien "Captain Kloss" från Polen har satt sina spår i den svenska befolkningen!
  Nutidens import av "analfabeter" har nog också satt djupa spår i FNs HDI-index!

  SvaraRadera