Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2010-11-09 20:53

Kommenterar IEA i morgon onsdag

Angående IEA:s fullkomliga fantasier/beställningsjobb i den nyss släppta World Energy Outlook 2010, så kommenterar jag den i morgon onsdag.

Information om vad som står i den finns så länge hos The Oil Drum. Om någon kär läsare råkar ha tillgång till originalet elektroniskt via sitt jobb och vill informera mig närmare om detaljerna i rapporten så finns jag som vanligt på e-post.

Bland fantasierna finns bland annat att man de närmaste 25 åren kommer hitta exakt lika mycket konventionell olja som befintliga fält minskar. Platfåfasen från 2004 skall fortsätta i 25 år till. På exakt samma nivå. Och ja, just det. Saudi-Arabien skall öka sin produktion med 50% utan att nuvarande trender i ökad inhemsk konsumtion skall fortsätta utan tvärt om avstanna.

Och så håller det på. En teori från TOD är att rapporten följer beställt resultat, men genom att framställa ett fullkomligt orealistiskt underlag som skall uppnå beställningen så skickar personalen på IEA en signal till påläsa att rapporten är ett beställningsjobb som skall visa på X mängd ökad oljeproduktion oavsett verkligheten och att personalen inte håller med.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. dom förutsätter ett helt vanligt mirakel helt enkelt :)

  SvaraRadera
 2. De förutsätter inte ett mirakel, de försöker skapa ett :)

  SvaraRadera
 3. National Gegraphic skriver om Peak Oil
  http://news.nationalgeographic.com/news/energy/2010/11/101109-peak-oil-iea-world-energy-outlook/

  SvaraRadera
 4. Spännande. Personligen tror jag inte att det är idioter som jobbar på IEA. Men olja är inte en ordinär råvara såsom vete eller kaffebönor, självklart kommer politiker att lägga sig i.

  SvaraRadera
 5. Skönt, nu kan man sätta på Peak Oil Snooze igen.

  IEA pekar på den viktigaste åtgärden: att sänka efterfrågan genom att ta bort alla subventioner på olja/bensin. Kräver politiska beslut och det kommer att vara möjligt när priserna siger och kostnaden för SA, Iran mfl länders subventioner blir för hög.

  Samtidigt kommer fler och bättre elbilar, och i USA ska de börja bryta jordartsmetaller. Ser just ut tycker jag.

  Kom igen du alla konspiratoriker och domedagsprofeter!

  SvaraRadera