Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2010-11-02 08:01

Innebörden av Librafyndet

I media har det nu återigen trumpetats ut nyheter om ett gigantiskt oljefynd 230 km ut från Brasiliens kust. Denna gång heter oljefältet Libra, där man nu slutligen lyckats träffa den möjliga oljestrukturen med en prospekteringsbrunn.

Innan vi går vidare kring detta så är det viktigt att påtala att media väldigt gärna överdriver oljefynd. Av någon anledning är man livrädd för att uppfattningen att det skall finnas brist på olja skall sprida sig, så man tar alltid i med den största siffran man hittar.

Kommer ni ihåg oljefältet Carioca, där Brasiliens oljedirektorats chef gick ut och påstod att det skulle finnas 33 miljarder fat olja. Innan man ens borrat ner till oljan? Verkliga reserver har visat sig vara 690 miljoner fat.

Andra kritiska punkter är att man inte kan avgöra storleken på ett oljefält baserat på en enda oljebrunn, speciellt inte enorma fält som Libra. Därför har man nu helt seriöst angett ett intervall på oljefyndets storlek. Sannolikast är 7.9 miljarder fat, men intervallet är 3.7 till 15 miljarder fat. Sannolikheten är normalfördelad kring 7.9 miljarder fat, dvs det är väldigt osannolikt att det rör sig om 3.7 miljarder eller 15 miljarder fat, utan sannolikast är kanske 7-9 miljarder fat. Men ur alla seriösa synvinklar är det 7.9 man skall tala om. Men i media har man rent av lyckats avrunda upp till 16 miljarder fat. I princip dubbelt så mycket som det sannolika utfallet, och mer än vad som ens har angetts.

Den som hellre tror på media bör titta på ANP:s egna pressmeddelande. Citat på portugisiska, men jag tror att alla normalbegåvade läsare förstår ändå. Min fetstil.

"O volume recuperável de óleo da União pode variar entre 3,7 e 15 bilhões de barris, sendo a estimativa mais provável de 7,9 bilhões de barris, de acordo com avaliação da certificadora Gaffney, Cline & Associates."

Notera här att det inte rör sig om oil in place (OIP), utan faktiskt av utvinningsbar olja, och den är certifiera av tredje part, till skillnad mot t ex OPEC:s reservfantasier.

Så ja, det rör sig om 7.9 miljarder fat olja. 92 dagars global oljekonsumtion. Fältet är alltså i samma storleksordning som det tidigare jättefyndet Tupi (högst 8 miljarder fat) som upptäcktes 2006, och nu skall ha börjat producera ca 75 000 fat olja per dag. När Tupi är fullt utbyggt år 2021, 15 år efter upptäckten beräknas fältet under något år producera 1 miljon fat om dagen, under en massa förutsättningar, bland annat ett realt justerat oljepris som är minst lika högt som idag, och tillgång till de råvaror, personal och utrustning som krävs för att utvinna olja över 200 km ut från kusten.

Antar vi nu att Libra är 50% större än Tupi, och tar lika lång tid att bygga ut, så kommer Libra år 2025 producera ca 1.5 miljoner fat per dag. Vid det laget har peak oil sedan länge passerat och den globala produktionen av olja har fallit från den platå vi sett runt 85 miljoner fat de senaste 6 åren, till allt från 50-75 miljoner fat per dag. Samtidigt kommer givet business-as-usual världsbehovet av olja vara 130 miljoner fat per dag år 2030, varav drygt 1% kommer komma från Libra.

Libra ser ut att vara ett verkligt fynd, men produktionen ligger så långt framåt i tiden att den inte förändrar tidpunkten för peak oil eller räddar vårt nuvarande världssystem från nödvändiga anpassningar. Däremot dämpar Libra utförsbacken efter peak oil och gör tillvaron lite drägligare än annars. Samtidigt lär den mesta av oljan stanna i Brasilien, som inte heller förväntas exportera någon olja efter år 2030, och fortfarande är en oljeimportör. Däremot kommer Brasilien antagligen vara en nettoexportör av olja under några år, säg 2012-2020.

Om någon slår sig för bröstet och menar att peak oil är en bluff pga Librafältet, så vet ni att personen inte har något på fötterna utan är desperat eller helt enkelt inte läst på.

Världen gör av med ca 31 miljarder fat olja om året. I år har vi hittat runt 20 miljarder fat olja, vilket är det bästa sedan fynden i Kazakstan på 90-talet. Sedan 1981 har man varje år hittat mindre olja än vi utvinner, och mängden vi har kvar av denna ändliga resurs minskar för varje år som går.

Tillägg: Följande skriver Dagens Industri:
"Brasilianska oljemyndigheten ANP meddelade på måndagen att oljefyndet i Libra-fältet kan vara så stort som 16 miljarder fat. "

Hur kan man förvandla 15 miljarder till 16 miljarder? Och den sannolika storleken är 7.9 miljarder. Desperation eller inkompetens från Dagens Industri? Lita aldrig på några siffror i den blaskan.

Även Affärsvärlden trillar dit och överdriver med 16 miljarder fat olja, trots att ANP sagt 7.9, högst 15. Citat: "Det nya oljefyndet kan ge upp till 16 miljarder fat olja, enligt det 100 procent statsägda bolaget Libra som upptäckt oljan." Även här måste man desperat ange den största siffran, men vänta, man anger en siffra större än den som ANP själva har angett. Vi får se hur många dagar det tar innan fyndet växt i media till 20 miljarder fat.


Tillägg: Även E24 är ute och snurrar och får rent av Ulf Svahn från Svenska Peakoil-förnekarinstitutet att uttala sig om att peak oil nu inträffar någon gång före år 2050, och att Brasiliens fynd skall skjuta upp peak oil.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

12 kommentarer:

 1. Var har du hittat siffror för hur mycket olja som hittats i år? Jag har inte själv letat efter siffran men tänkt att det vore intressant att se.

  SvaraRadera
 2. Det är en lös kommentar från en förnekare av peak oil, se

  http://www.theoildrum.com/node/7079#comment-737012

  Finns inga egentliga referenser.

  SvaraRadera
 3. Den första länken i artikeln är felaktig och går till Blogger.

  P.

  SvaraRadera
 4. Måste bara klippa in en kommentar från DI som tydligt bevisar att oljebrist bara är trams.. =)

  " 52. Det verkar finnas olja överallt

  Jag har hört om hemliga pipelines och hemliga oljefällt av en släkting som arbetat för utländsk underrättelsetjänst sedan ca 60 år, han har berättat i detalj om hur de gjorde detta, och "om det kom till marknadens kännedom om dessa enorma oljefält, så skulle oljepriset rasa i botten".
  / Trams om att det är oljebrist "

  SvaraRadera
 5. Inget i artikeln är bevis för Peak-Oil

  SvaraRadera
 6. Länken till ANP:s pressmeddelande funkar inte längre (inte heller från deras huvudsida).
  För inte så språkkunniga läsare följer här en översättning till svenska av citatet (jag råkar nämligen kunna lite portugisiska):
  "Den utvinningsbara oljevolymen från União kan variera mellan 3,7 och 15 miljarder fat, där den mest sannolika prognosen är 7,9 miljarder fat, enligt validering från certifieraren Gaffney, Cline & Associates."

  SvaraRadera
 7. Det är så gött med media. Dom tolkar fritt (om det ens är att tolka) och många bara köper det rakt av. Det är f-n skrämmande!

  Två goa exempel är allt som skrivs om Malmö. Ska man tro tidningarna bor jag i värsta gettot och kan inte ren svenska. Som Malmö-bo sedan barnsben har jag en helt annan bild. Visst finns det en massa skit, man var finns det inte det idag?

  Ett annat exempel är en banal sak som gav helt galna reaktioner; krav på cykelhjälm hos kommunanställda i Sölvesborg! Allt p.g.a. av en ytterst fri tolkning från medias sida (http://malmolundpacykel.blogspot.com/2010/10/svar-angaende-cykelhjalmskrav.html).

  SvaraRadera
 8. Vi får hoppas på någon sorts rättvisa där alla dessa överoptimister och förnekare dör en mysig svältdöd, medan realisterna är förberedda med egna odlingar och vapen till tänderna. :)

  SvaraRadera
 9. DI skriver faktiskt mellan 3,7-16 miljarder fat och att det mest sannolika är 7,9 miljarder fat. Jag tycker att du är lite för kritisk till DI ibland C.

  /Bonden

  SvaraRadera
 10. Det första de skriver är "upp till 16 miljarder", en siffra som inte öht anges av ANP.

  SvaraRadera
 11. Skönt att oljan är så lättillgänglig i alla fall.

  "It lies more than 2,000 metres underwater and approximately 5,000 meters further below sand, rock and a shifting layer of salt."

  http://www.telegraph.co.uk/earth/energy/oil/8098841/Brazils-Libra-oil-field-may-be-biggest-in-Americas-since-1976.html

  SvaraRadera
 12. Skönt att veta att Victor tillhör den ironiska generationen ;-)


  /Mikael

  SvaraRadera