Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2010-11-09 07:33

Guld och silver

För oss som ligger inne i guld och silver, såväl i pappersform som fysiskt så är det förstås bara att tacka och ta emot när amerikanska centralbanken Federal Reserve trycker pengar för att pumpa in på marknaden. Bara förväntningarna på vad som skall ske de kommande åtta månaderna drar upp priserna rejäl.

Naturligtvis är det köpsignaler i både guld och silver.


Medan guldet är på ATH i amerikanska dollar, så är bara silver ungefär halvvägs till forna USD-höjder även om det var speciella omständigheter vid tillfället. Silver är dock en industriell metall i mycket större utrsträckning än guld, och allt viktigare i modern teknologi.

Har man använt någon form av derivat via kapitalförsäkring så har t ex RBS Minilong Guld M, som jag ligger inne i, gått +71% på en vecka. Sedan stängning av handeln igår klockan 17:30 har den fortsatta ej handlingsbara prissättningen ökat ytterligare 10% från ett avslut på 0:81 till nuvarande värdering på 0:89.

Men det där är ett hävstångsinstrument och riskerna är förstås lika stora på nedsidan. Väsentlig negativ tidsfaktor saknas dock i RBS minifutures, nedräkningen ligger på ca 14% på 12 månader, så för kortsiktig trading finns det i princip ingen tidsfaktor alls.

Med ett guldpris på över 1400 USD så tar en ytterligare uppgång i USD på 10% upp priset till nästan 1550 USD, och 20% får oss att nästan nå 1700 USD. Säger inte att så är fallet, men seriösa bedömare talar om 1700-1800 USD innan årsskiftet. Fan trot som vanligt.

För oss som även har lite fysiskt guld så stiger även priset i svenska kronor. Priset är nu återigen över 300:- SEK per gram, närmare bestämt 304:- SEK. Samtidigt finns det en premie om man säljer vissa former av investeringsguld till de svenska guldhandlarna. Liberty Silver betalar drygt 311:- SEK per gram för sydafrikanska Krugerrand och Tavex betalar knappt 311:- SEK per gram. Det är premier på ca 2.3% över spotpriset för att sälja ditt fysiska guld.

Krugerrand är en av de investeringsformer för fysiskt guld som jag rekommenderar, men tydligen är jag inte den enda om efterfrågan är så stor...

Den som kan tänka sig att separera sig från sitt fysiska guld har här en arbitragemöjlighet att sälja fysiskt guld och köpa pappersguld, men det beror som bekant på vad man har för syfte med guldinnehavet. Pappersguld är inte en säkring mot finansiell härdsmälta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

 1. Flitige Fredrik2010-11-09 09:49

  Egentligen, bör man inte ta hänsyn till inflationen om man skall jämföra med tidigare ATH för guld och silver?

  Vilka silver- och guldpriser skulle vi sådana fall ha som inflationsjusterade ATH?

  SvaraRadera
 2. Men hur är det med ädelstenar?

  FredrikN

  SvaraRadera