Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2010-11-20 18:06

Google-trender inom relevanta ämnen

Fick ett bra tips från en läsare.

Via Google Trends kan man nu se att antalet sökningar på bostadsbubblan har passerat sökningarna efter lägenhetspriser respektive villapriser.

Det söktes lite på bostadsbubblan runt den akuta finanskrisen 2008, men sedan dog intresset ut, för att komma tillbaka mot slutet av 2009 och de senaste månaderna intensifierats. Notera att siffrorna är normaliserade, och alltså är relativa, inte absoluta tal. Normaliseringen fungerar så att det högsta värdet i grafen sätts till 100. Siffrorna är alltså relativa. Lustigt nog är sökningarna på villapriser i en fallande trend under hela perioden sedan 2004.

Man kan tolka det här på många olika sätt. Ett är att folk blivit allt mer oroliga över bostadsbubblan på sistone, eller så förekommer begreppet allt oftare. Innebär det att vi har en bubbla? För övrigt så är sökningarna koncentrerade till Stockholmsområdet... Nu är visserligen Stockholm störst i Sverige, men det är alltså där man är så oroade över en bostadsbubbla att man googlar om den.

Annat av intresse för läsarna kan vara intresset för aktier, guldpris, peak oil och oljepris. Om nu guldpriset skulle vara i en bubbla borde väl många söka på priset för guld?

Intresset för aktier ser ut att vara större än intresset för guld, även om trenden för guldpriset är uppåt. Intresset för oljepris och peak oil verkar dock obefintligt. Tittar man närmare så ser man att intresset för oljepriset och peak oil var som störst runt 2005 och 2008.

Medvetenheten om eller intresset för peak oil ser alltså inte ut att vara stigande, även om antalet sökningar har stigit den senaste månaden. Finns mycket mer att göra tydligen.

Dammar av egot och kollar antalet sökningar på Cornucopia.

I princip börjar sökningarna när jag drog igång bloggen, och ser ut att följa bloggens trafikutveckling ganska väl.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Antalet sökningar på Cornu har stigit oroväckande mycket på sista tiden. Kan det vara en bubbla?

  SvaraRadera
 2. Bara storstadsregionerna sökte på "Cornucopia". Oväntat. Inte ens Uppsala län är med. Trodde inte att de låg så långt från Storstan.
  Eller, är det Google som delat in Sverige i Västra Götalands, Stockholms o Skåne län?

  SvaraRadera
 3. Jag googlade faktiskt på Cornucopia senast idag! Detta då jag installerat om webbläsaren i mobilen, och det går fortare att googla och klicka på översta träffen än att skriva fel address...

  En grej du glömmer i inlägget, även om det inte är världens seriösaste undersökning, är att många svenskar nog söker på "gold price" och "oil price" i hopp om att någon engelskspråkig sajt sitter inne på de färskaste spotpriserna.

  Enligt Google Trends har det förresten nyss börjat bildas en bubbla inom julklappar, samtidigt som växthuseffekten är i en långsiktigt nedåtgående trend.

  SvaraRadera
 4. Magnus, lustigt. Great men think alike. Jag var också inne och tittade på "växthuseffekten" som sökord. Att den är i fallande trend tror jag har att göra med att man allt mer använder "klimatförändringar" som begrepp. Men lustigt nog sökte ingen efter orden under sommaren...

  Semester, eller är folk inte oroade över vädret och klimatet när det är sommar?

  SvaraRadera
 5. Google som företelse kan ju faktiskt vara värt ett inlägg i sig, speciellt med foliehatten på. Men det kan också vara en intressant termometer på vad människor världen över söker på för söktermer.

  Sedan något år så dyker ju ett snabbfält upp i textboxen på Google startsidan, där de mest vanliga sökningarna visas. För termen "can I.." så finns bla "can I get aids from swimming with black people" med på topp-10 listan.

  Frågan är dock vad detta egentligen säger? Pekar det på att genomsnittet av världens befolkning är korkade alt ej upplysta, eller att det bara är Google's användare??

  "how can i get.." ger också en del roliga upplysningar..

  SvaraRadera
 6. Tjena!

  Nån som vet om det går att korta den svenska bomarknaden eller om någon sådan produkt är på g?

  Har haft lite koll på Valueguard och deras index och det är ju ett bra initiativ men vad man saknar är ett instrument för att kunna Hedga sitt boende mot att tex gå kort det eller ett liknande index.

  Vet att detta finns i andra länder och har bl.a. Använt det för amerikanska marknaden.

  Själv tycker jag att ens boende enbart skall uppgå till en del, kanske Max hälften av ens totala placeringar, vet att detta tyvärr är en väldigt ovanlig syn, men försöker själv att ha andra placeringar som åtminstone motsvarar det värde som bostaden kan uppskattas vara värd.

  Jag anser att det finns mycket risk i marknaden och skulle aldrig i livet låta en annan riskfylld placering utgöra 100% av en portfölj, inte ens över 25%. Absolut inte med 10 ggr hävstång på eget kapital, som är det självklara sättet idag. Sjukt och må Gud vara med oss, då jag inte hoppas de som agerar riskmedvetet skall få lösa dem som inte skänkt en tanke åt vilken risk de faktiskt tog...

  Gonatt!

  Ett mycket bra komplement till detta hade varit att kunna korta marknaden som direkt hedge för bostaden. Att kunna gå lång marknaden är ju rätt så ointressant för den som redan äger en bostad.

  Mår själv illa i själen när bekanta utan direkta tillgångar budar/köper hus till 10 -15 gånger svenssonårslönen helt utan hedge... Burr

  SvaraRadera