Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2010-11-19

Fundamentalism är den nya socialdemokratin?

Av någon anledning har Veronica Mars, förlåt, Veronica Palm blivit utsedd av media som favoritkandidaten till nästa partiledare för socialdemokratin. Men hur förnyande är en vänsterfundamentalist? Mer av samma är det nya röda.

Ett citat från Palm ifrån Dagens Industri som meddelar att hon vill återinföra förmögenhetsskatten.

”Jag tycker det behövs en beskattning av kapital. Jag är övertygad om att det går. Vi kan inte bara beskatta arbete och konsumtion. Ett passivt kapital som bara ligger gör ingen nytta"

Men vad är passivt kapital? Vet en socialdemokrat det?

Förmögenheter är nämligen inte passivt kapital, utan gör nytta. Även på bankboken gör förmögenheten nytta genom att stimulera ekonomin. Ökad inlåning hos bankerna, dvs sparande, sänker marknadsräntorna och stimulerar därmed ekonomin. Vad som däremot inte stimulerar Sveriges ekonomi är om förmögenheterna flyr landet, och tar med sig både stimulans och de ringar på vattnet i form av skatteintäkter de ger.

I själva verket finns det inget passivt kapital. Inte ens sparande i fysiskt guld är passivt kapital, efterom jag för att köpa guld har gett pengarna till någon annan i utbyte, och därmed bidragit till aktivt kapital på annat håll.

Och om det nu hade funnits passivt kapital så finns det ingen logik i att bara beskatta förmögenheter. I så fall borde alla svenskars kapital beläggas med förmögenhetsskatt. 10 000 svenskar som har 3000 var på banken är lika mycket passivt kapital som en svensk med 3 MSEK på banken. Så vill man motverka det Palm missuppfattar som passivt kapital borde alla beskattas lika. Man kan börja med att beskatta LO.

Nej, det enda Palm visar är att hon liksom de övriga socialdemokratiska politrukerna är helt oförmögna att reformera Rörelsen i någon som helst utvecklande riktning. Men något annat är väl inte att vänta efter åratal av utrensningar av misshagliga moderna tänkare.

Fundamentalism betyder tillbaka till grunden. Inte några steg framåt. Men kanske inser (s) att de inte har något att hämta i den moderna vägen, och att man inte kan stå på en ideologi framtagen för hur det såg ut för 100 år sedan, så desperat försöker man likt alla fundamentalister hålla kvar vid det gamla.

Jag föredrar Veronica Mars.

29 kommentarer:

 1. Hoppas de väljer Palm då hon definitivt kan gå in i rollen som Alliansens bästa valarbetare 2014.

  SvaraRadera
 2. Hjälp, jag hittar inte ditt etikettmoln på bloggen... :-(

  SvaraRadera
 3. Etikettmolnet heter nu "Ämnen" och hittas högst upp på sidan.

  SvaraRadera
 4. VOre intressant hur hon definierar "passivt kapital" om det nu bara är det passiva kapitalet som ska beskattas. Normalt beräknas ju förmögenhet som tillgångar-skulder, oavsett vilken form dom har. Men man kan ta för givet att en sann socialdemokrat inte förstår ekonomi, och inte heller dess väljare, så det handlar väl mest om att få ut ord i media som man tror väljarna vill höra...

  SvaraRadera
 5. CornuCopia,

  Helt rätt!

  Veronica Palm har 5 års arbetslivserfarenhet som barnsköterska och studerade kvinnovetenskap på universitetet. Nu skall hon kanske leda Socialdemokraterna.

  I den nuvarande regeringen sitter civilekonom Reinfeldt, civilekonom Borg, civilekonom Norrman samt Göran Högglund (erfarenhet från Alfred Berg). På riksgälden sitter förre moderatledaren med erfarenhet från 90-tals krisen.

  Regeringen tillsätter alla viktiga positioner med civilekonomer med bred erfarenhet. Socialdemokraterna satsar på en ung kvinna som tidigare jobbat som barnskötare och studerat kvinnovetenskap ...

  Om man skall flyga vill man väl att en pilot och inte flygvärdinnan ansvarar för flygplanet, skall man operera sig så vill väl man att en erfaren krirug håller i kniven och inte undersköterskan.

  Men om landet befinner sig i djup ekonomisk kris - vem vill man skall styra Sverige? Civilekonomtrion Borg, Reinfeldt och Norrman eller barnsköterskan Palm och vänner?

  SvaraRadera
 6. Du vill kanske ha det som i ditt älskade AFS (Amerikas Förenta Stater) där de rikaste 400 personerna äger lika mycket som hela den fattigaste halvan av befolkningen. Demokrati är inte förenligt med en extremt ojämn fördelning av förmögenheten, man måste välja vilket man vill ha. Hur ska man få en någorlunda jämn fördelning av förmögenheten utan en extra skatt på de allra rikaste?

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 7. Guldnisse,

  Vi måste skilja på kompetens för yrket och förmögenhets fördelning i samhället.
  Om S hade några ekonomer /samhällsvetare etc i ledning kanske fler väljare fick förtroende.
  Tyvärr verka flertalet kompetenta S toppar söka sig till andra verksamheter, Nuder ska bli konsult, Boström "flyttar" till AFS :-)

  Mvh/P

  SvaraRadera
 8. Förlåt en gammal gubbe...men vem f-n är Veronica Mars ??/Svante

  SvaraRadera
 9. Bra Cornucopia att du förklarar detta med kapital. Som sagt så är inte ens fysiskt guld passivt kapital. Betänk även framställningsprocessen av guld, och hur många jobb detta skapat genom kedjan. Du behövs verkligen Cornucopia, som har ordets gåva, för att upplysa de dumma massorna som Palm försöker hetsa på de med kaital.

  Dessutom, man framställer i debatten de med stort kapital ofta som giriga skurkar, men om man byggt upp ett kapital under de lagar vi lever och har levt vid skall Sossarna fasiken hålla tassarna borta. Straffa kriminella, inte de som sparar.

  SvaraRadera
 10. Vad tycker ni sossarna skall profilera sig på, moderaterna har ju fullständigt stulit deras politik. Läs Cornus bloggar om svenskarnas skulder, om några år är de slavar under finanssystemet och en lättmanipulerad flock för storfinansen, en moderat dröm går i uppfyllelse.
  Detta förverkligat av Reinfeldt, den största landsförrädaren i modern tid som nu den 24 säljer ut oss svenskar utan minsta debatt.

  SvaraRadera
 11. Vill man ha skatt på "passivt kapital" är det bara se till att man har en stor stadsskuld och inflation. Passivt kapital är pengar med låg omsättningshastighet och många monetarister är negativa till när pengar är passiva (hoarding, cash piles et.c.). Det är därför man inte vill ha deflation som istället blir avgift på aktivt kapital. En skatt på transaktioner och/eller kapitalavkastning är däremot inte en skatt på "passivt kapital" utan på "aktivt kapital". Så skulle även till största del en skatt på förmögenhet vara. Således skulle man genom detta skapa deflation och sannolikt gynna "passivt kapital"

  Så är man verkligen seriös med "skatt på passivt kapital" är det bara köra stora underskott mha bidrag, höja bostadspriserna mha SBAB så vi får en fin bubbla och sedan socialisera förlusterna i den jättekrasch som kommer sen. Vänta nu.. det konceptet låter bekant?

  SvaraRadera
 12. Är inte nåt fan av Veronika och anser att de borde välja någon med mer livserfarenhet. Hajjar dock till på några av kommentarerna
  1: Att man inte har en akademisk utbildning betyder inte att man inte kan nåt i verkligheten.
  2: Jag tror sossarnas väljare vill ha någon de kan identifiera sig med dvs. en bakgrund ifrån arbetslivet.

  SvaraRadera
 13. Anonym kl 22:44,

  Anser du att en undersköterska kan genomföra en hjärtoperation på samma sätt som en thoraxkirurg?

  Anser du att en flygvärdinna kan flyga en Boeing 747 lika säkert som en erfaren pilot?

  Anser du att en person under 40 vars enda arbetslivserfarenhet är 5 år som barnsköterska och universitetsstudier i kvinnovetenskap kan leda landet genom en ekonomisk kris lika säkert som den nuvarande regeringens civilekonomtrio?

  SvaraRadera
 14. Ryktet för Civilekonomer just nu är väl inte det bästa, dessutom kan man väl få den utbildningen lite varstans. Det är knappast jämförbart med läkar, jurist eller ingenjörsutbildningarna. Civilekonom kan man nog bli på Fairfax University.

  SvaraRadera
 15. Reinfeldts merit verkar vara att han har gjort lumpen och inte kom in på Handels eftersom han har examen från SU.

  SvaraRadera
 16. Hellre Veronica Palm än moderata civilekonomer som det växer mögel på. Vänsterfundamentalist och politruk kvider gubbslemmet.

  Veronica Mars

  SvaraRadera
 17. Självklart hellre en barnsköterska än en civilekonom.

  Allra helst en ingenjör som jobbar med dementa.

  SvaraRadera
 18. Äh låt dom välja henne. Bra så. Sen kan de välja någon annan partihund efter hennes misslyckande

  //Roofert

  SvaraRadera
 19. De flesta här verkar ju kunna flyga en Boeing 747 (Sverige), utan flygcertifikat (Macroekonomi).
  Så jag ser inte problemet med att en person med fötterna på jorden skulle kunna göra jobbet lika bra.

  SvaraRadera
 20. Det är väl trots allt så att skälet till att välja någon som går hem i stugorna är att den ekonomiska eliten som sätter ramarna för andra inte vill behöva beordra in militär för att få fram acceptabla lösningar på problem som kostar pengar?

  Har, t. ex ätten Trolle minskat i betydelse ekonomiskt sedan allmän rösträtt infördes?

  SvaraRadera
 21. Det är väl trots allt så att skälet till att välja någon som går hem i stugorna är att den ekonomiska eliten som sätter ramarna för andra inte vill behöva beordra in militär för att få fram acceptabla lösningar på problem som kostar pengar?

  Har, t. ex ätten Trolle minskat i betydelse ekonomiskt sedan allmän rösträtt infördes?


  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 22. Jag tycker att Veronica Palm är en alldeles utmärkt partiledare för socialdemokraterna, hon är ärlig, tror på socialismen, och kommer att leda partiet till ett valresultat på strax under 20%. Kan det bli bättre ;-)

  SvaraRadera
 23. De sociala medierna har knäckt den korrumperade och lögnaktiga sosse-eliten. Det blir perfekt om socialisten palm blir deras nya ledare.

  SvaraRadera
 24. Redan på 70-talet var det en majoritet av svenskarna som ägde sin bostad. Enligt det statsbärande partiet, S, skulle de rika betala mer än andra. Min förvåning var stor att den retoriken gick hem. Fastighetsskatten OCH förmögenhetsskatten var det ju man talade om.
  Någonting har ändrats. Media är inte längre fyllt av bara vänsterfolk. När Alliansen tog bort dessa skatter (nästan i alla fall), satte man ljuset precis där. Detta blir svårt att återställa för S.
  Om nu majoriteten också är kapitalägare genom t.ex. sitt pensionssparande, ser jag ännu mindre chans för S i framtiden.

  SvaraRadera
 25. Erik Holmberg2010-11-20 14:55

  Jag vet att jag kommeterar ganska sent men jag måste ändå protestera mot att du jämför Veronica Palm och Veronica Mars. Första säsongen av Veronica Mars var faktiskt ganska bra. Jag är helt övertygad om att Veronica Mars skulle bli mycket upprörd över att bli jämförd med Veronica Palm.

  SvaraRadera
 26. Jo. Jag föredrar ju alltså Veronica Mars. Tänk er henne som justitieminister... Ouch.

  SvaraRadera
 27. Jag lägger min röst på den läsare ovan som skrev "Men man kan ta för givet att en sann socialdemokrat inte förstår ekonomi, och inte heller dess väljare, så det handlar väl mest om att få ut ord i media som man tror väljarna vill höra..."
  Precis så anser jag att det är. Henne utspel andas ren och skär populism.

  SvaraRadera
 28. Fattar ni inte?

  Hela frågan runt "passivt kapital" handlar om att den ultrarika storfinansen, med familjen Persson i spetsen, ska slippa skatten. För annars flyttar de ju till London.

  Sossarnas gamla förmögenhetsskatt undantog ju de verkligt rika. Istället var det vanligt folk, framför allt villaägare i storstäderna, som betalade det mesta av skatten. Eftersom villans taxvärde var högt.

  Suck. Har vi hört det förut?

  SvaraRadera
 29. Väl rutet, kamrat!

  Jag börjar tro att sossarna enbart är avundsjuka. De vill också tjäna pengar på aktier, men de törs och/eller kan inte.

  SvaraRadera