Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2010-11-08 21:11

Forum för fröbyte / civil olydnad bytafroer.se

En av mina läsare har satt upp en websajt och forum, bytafroer.se, där man kan utöva civil olydnad mot Jordbruksverkets och EU:s vansinniga planer på att stoppa hundratals ovanliga sorters köksväxter från att odlas i Sverige, rent av utrota dem helt från genpoolen.

Jag länkar tillbaka till de tio bloggar som länkat till mitt tidigare inlägg i frågan, för att få lite spridning på det hela.

Vakna Eskil, hur tänkte du?
Remissvar till Jordbruksverket
Veckans idéer: Vårt Internet och sällsynta fröer
Jordbruksverket vill inte ha någon mångfald – eller konsten att u...
Jordbruksverket går till anfall mot det småskaliga jordbruket upp...
Upprörd och skitsur!
O-troligt av "de som bestämmer": Jordbruksverket & Co.
Jordbruksverket vill utrota ovanliga växtsorter
Oodling
Jordbruksverket vill utrota mångfalden

Sprid ordet. Byt ett frö idag.

bytafroer.se

Tillägg: Fåfängan i mig upptäcker att jag lyckats med konststycket att få ut två inlägg på bloggportalen Knuff.se se samtidigt.

Tre inlägg på Knuff.se, som kör någon hemlig algoritm för att sortera ut vad som är hett i bloggosfären, råkar handla om Jordbruksverkets vansinniga förslag, vilket bloggrannen Flute uppmärksammar med lite fler bra länkar.

Kan inflika att för att påverka Knuff.se skall man pinga nyligen.se rutinmässigt. Inte bara Twingly.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Har mailat jordbruksverket nu. Tyvärr känns det ganska hopplöst som allting annat som baseras på EU-direktiv (jag ger dock inte upp!). Är tämligen säker på att detta är en del av Codex Alimentarius vilket i sig är en skrämmande läsning.

  SvaraRadera
 2. Bra initiativ. Att prissättningen för GMO och icke GMO är stor är intressant!

  SvaraRadera
 3. @!Cornucopian

  Länka upp föreningen Sesam
  http://www.foreningensesam.se/
  Deras hemsida kanske inte är den allra modernaste men det är inte alla de fröer som de kan tillhandahålla heller.
  Min uppfattning är att denna organisation inte bara är något som finns på papperet utan att man faktiskt är aktiva och har ett sort frösortiment och kunnande att dela med sig av.
  De hade långa listor med frön som erbjuds medlem till medlem förra våren.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 4. Jordbruksverkets regler gäller inte för fröbyte. Självklart kommer vi kunna att byta fröer med varandra. Att sälja blir det förstås värre med. Men fröpatenten har folk brutit mot så länge jag har odlat. Värre blir det för företagen som organiserat säljer fröer.
  Givetvis kommer även NordGen att fortsätta med sitt fröbevarande. Passa på att förstå det Jordbruksverket skriver istället för att hitta på egna sanningar. Givetvis gör jordbruksverket fel i att införa dessa regler med full kraft (tidigare har vi haft ett undantag gällande kultursorterna). Att lägga över fröodlandet på amatörodlare i Sverige kommer förmodligen utarma dessa sorter då de inte har något kommersiellt värde i storskalig odling.
  Utöver Sesam så tycker jag Allkorn också är intressant att nämna i sammanhange.

  SvaraRadera
 5. Än så länge är vi ju inte där, utan det handlar om att man ska ha en avgift för folk som säljer frön, vilket minskar tillgängligheten och mångfalden på frön.

  Att steget därifrån till avgifter för privatpersoner inte är långt kan ju vem som helst fatta. Eller steget till att Jordbruksverket kommer med samma förslag som dom redan gjort i USA: http://www.youtube.com/watch?v=tKJ5oxb8bPg

  SvaraRadera