Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2010-11-29 15:31

Försvarsmakten sparkar anställda via SMS

Bloggrannen Chefsingenjören har fått sparken från Försvarsmakten.

Via SMS.

Orsaken ljugs ihop och kallas "arbetsbrist", eftersom han (något förenklat) inte ville skriva på obligatoriet om utlandstjänst. Detta trots att han frivilligt sökt just utlandstjänst och vid tillfället för SMS:et satt som enda svensk i utbildning i Holland för en specifik tjänst hos nästa svenska styrka i Afghanistan, FS 20. En tjänst som nu alltså kommer stå utan utbildad personal.

Han skulle alltså frivilligt göra utlandstjänstgöring inom några veckor, men eftersom han i framtiden inte ville kunna tvingas till detta blev det "arbetsbrist". Och FS 20 står utan CIMIC-officer ser det ut som.

Skall Försvarsmakten verkligen vara en arbetsgivare som skall locka till sig folk så bör man nog åtminstone visa sina anställda sedan 24 år tillbaka en sådan respekt att man inte säger upp dem per SMS. Eller gäller motsatsen? Går det bra att säga upp sig själv från frontlinjen genom att skicka ett SMS, och sedan lämna vapen och krig bakom sig?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Uppsagd via SMS?! Det tar ju ändå priset. Inte för att man blir förvånad, det har inte vart många rätt hos försvarsmakten de senaste 15 åren.

  SvaraRadera
 2. Jag uppfostrar mina barn att inte ta jobb för stat, landsting, kommun eller myndigheter.

  Maken till dålig personalpolitik och dåligt betalt får man leta efter.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 3. Tja, de har väl "rationaliserat" och infört ett SMS system för 100M SEK för att kunna motivera lite nya anslag i god statlig/kommunal anda :)

  SvaraRadera
 4. Sparkad via sms. En kompis till mig fick reda på att han var sparkad genom att det var en arbetssökande som ringde och frågade om den nyutlysta tjänsten.

  SvaraRadera
 5. Försvarsmakten är en av de större svenska myndigheterna. Som sådan bör man inte säga upp personal via SMS.

  SvaraRadera
 6. Försvaret kanske inte borde ha gått den där kursen i management hos Landstinget ;D
  Tror man sig ha monopol på arbetsmarknaden så kan man bete sig hur som helst

  SvaraRadera
 7. Myndigheter skiter helt enkelt i vanliga anställda. Man blir inte människa förän man kommer in i management. Innan är man en tränad apa och nya apor kan alltid tränas när de nuvarande blir för gamla.

  SvaraRadera
 8. just därför facket måste göras om och rätt - va-f har vi det för annars då? Antingen lägga ner skiten helt eller en ordentlig upprustning.

  SvaraRadera
 9. http://proxy1.pixbox.se/arkivet/synligt_37/31890000-31899999/640x480/31898190.jpg?0
  Vilken pippi som har vad som krävs kan HKV lista ut själva.

  SvaraRadera
 10. Monstruöst. Och med mina skattepengar.
  Jag skäms.
  /Grönvita

  SvaraRadera
 11. Bland det allvarligaste, som jag ser det, är lögnen om "arbetsbrist".

  Både sjukt, fel och tragiskt på alla sätt.

  SvaraRadera
 12. Begreppet arbetsbrist är en juridisk term. Arbetsbrist verkar många lekmän tolka bokstavligen, nämligen som "brist på arbete" eller arbetsuppgifter. Det är fel.

  Det hänger ihop med hur arbetsgivaren vill organisera arbetet i sitt företag. Och då är några mer lämpliga än andra. Ungefär. "Brist på arbete" är det sällan. Lika lite som att någon kan vara fast anställd.

  SvaraRadera
 13. Jag kommer osökt att tänka på en plansch från min uppväxt ... "Tänkt dig ett krig ... och ingen går dit"
  I det här fallet blir det "Tänk dig ett försvar ... och alla går hem".

  SvaraRadera
 14. Jag tycker vi skall återgå till att sätta fokus på försvaret i sverige i stället för drälla runt i andra världsdelar modell myran hjälper elefanten. Känns som det mest är politiskt fåfänga. t ex Vad har de i afganistan att göra? Den dag de åker hem luktar det massslakt av lokalbefolkningen? Var det verkligen värt det?

  SvaraRadera
 15. Såg att Expressen tog din nyhet. http://www.expressen.se/nyheter/1.2235196/majoren-bjorn-sparkades-via-sms

  SvaraRadera
 16. Även SvD har den nu. Men den är inte "min". Det var Chefsingenjörens egen, och det var via hans och Wisemans (och kanske även min) blogg som nyheten plockades upp.

  Jag har här bara agerat nyhetsbyrå och fört vidare andras nyheter. Så det är på inget sätt "min" nyhet. Det relevanta är möjligen att man kan läsa saker på bloggar dagar innan de står att läsa i gammelmedia.

  SvaraRadera