Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2010-11-04 09:10

Federal Reserve finansierar 88% av USA:s budgetunderskott

Ibland blir man bara yr i huvudet. Saker man talat om i åratal blir helt plötsligt och utan större dramatik verklighet och så sitter man där. Men nu då?Framtiden är här, prognoser har blivit verklighet. Vad skall man göra nu?

Jag pratar förstås om gårdagens besked om att den amerikanska centralbanken trycker upp 600 miljarder USD för att köpa den egna statsskulden för, fördelat på 75 miljarder USD i månaden de närmsta åtta månaderna. Det som kallas för QE2. Quantitative Easing version 2. Kvantitativa lättnader. Nyspråk. När man inte kan sänka räntan mer, kvalitativa lättnader, återstår sedelpressen, kvantitativa lättnader.

Men det stoppar inte vid 600 miljarder USD. För ovanpå detta kör tidigare POMO-program vidare, men i ökad omfattning. Public open market operation. POMO-programmet var tidigare 10 miljarder USD i veckan. På de ca 34 veckor som QE2 kör vidare så tillkommer alltså 340 miljarder USD ovanpå 600 miljarder.

Totalt handlar det alltså om 940 miljarder USD (ca 6 200 miljarder svenska kronor) som man trycker upp och köper amerikansk statsskuld för. Drygt 115 miljarder USD i månaden. Samtidigt ökar USA:s statskuld med 130 miljarder USD i månaden.

Federal Reserve kommer alltså framöver via sedelpressen stå för 88% av finansieringen av USA:s massiva underskott. USA finansierar nu sitt underskott genom tryckpressen.

Precis vad vi visste skulle hända. Det är lite tjatigt att upprepa sig, men ibland måste man göra det. USA:s officiella budgetunderskott, oräknat saker som tas "utanför budget" (eng off-budget), som t ex kriget mot terrorismen, kan inte hävas. Underskottet motsvarar ungefär lika mycket som amerikanska staten får in i skatter och avgifter. För varje dollar som betalas i skatt har man en utgift på två dollar.

Statsskulden är över 13 000 miljarder USD, och ökar alltså med ca 1% i månaden. Till detta kommer sk ofinansierade åtaganden (eng unfunded liabilities), som t ex det statliga pensionssystemet social security eller åldringssjukvården medicare på 111 000 miljarder USD.

Det finns inget sätt som USA kan finansiera dessa åtaganden, och det finns inget genomförbart sätt som USA kan få balans i sin statsbudget.

Än så länge har omvärlden spelat med och låtsats att det regnar. Finanskrisen var på sätt och vis tacksam, för det här är inget nytt. Men nu kan man förneka och skylla på finanskrisen, men situationen existerade även tidigare. Att Federal Reserve nu via sedelpressen kommer köpa 88% av den amerikanska nyupplåningen av statsskulden visar bara att omvärlden börjat tröttna.

Nu förnekar förstås Federal Reserve att man finansierar statens underskott (eng monetization of debt), utan att man köper existerande obligationer över marknaden. Det kanske, kanske stämmer, men skillnaden r hårfin. Smarta investerare köper nyutgivningen av statsobligationer, och säljer dem sedan vidare dyrare till Federal Reserve, som nu skall köpa för ca 28 miljarder USD i veckan.

Och efter QE2 kommer antagligen QE3 osv.

Vad är innebörden av att trycka pengar? Innebörden är inflation i USA. Inflation är inte det manipulerade KPI, konsumentprisindex, inflation är ökningen av mängden pengar som tar sig uttryck i stigande priser på en kombination av varor, tjänster och tillgångar. Centralbankens ordförande Ben Bernanke erkänner rent av att avsikten med sedelpressandet är att trycka upp den amerikanska börsen. Men för oss utanför USA kvittar detta. Dollarn lär falla ungefär lika mycket som börsen stiger. Däremot finns det en stark korrelation mellan världens börser, utan valutajustering. Så den svenska börsen lär också stiga. Om inte annat tar smarta pengar och säljer sina obligationer till Federal Reserve och flyttar sedan pengarna utomlands, t ex till Stockholmsbörsen. Bull Stockholmsbörsen alltså.

Antaglige är det också bull guld och silver som gäller, även om guldet stigit ganska exakt lika mycket som dollarn faller. Men förr eller senare tar så att säga det fysiska guldet "slut", och priset sticker iväg även i andra valutor än USD.

Bloggen ZeroHedge är förstås obligatorisk att följa i dessa dagar. Där påtalar man att inom några veckor så kommer den amerikanska centralbanken vara den största ägaren av amerikansk statsskuld, rent av större än Kina.

Zero Hedges byline är för övrigt "on a long enough timeline, the survival rate of everyone drops to zero". Det är en härlig omskrivning av Keynes "in the end we're all dead".

Vad som är stendött är den amerikanska ekonomin. Via mer eller mindre förfalskad statistik kanske man kan visa något annat, och utländska media är notoriskt dåliga på multiplikation och kan alltså inte justera för fallande dollarkurs.

Det finns ingen chans i världen att USA kan resa sig, annat än genom att göra vad som på fint språk kallas "omstrukturera statsskulden" (eng restructure debt), dvs ställa in betalningarna. Men med en egen centralbank som kan köpa upp all befintlig och all kommande statsskuld så behöver man inte ställa in betalningarna. Så länge man har sin kärnvapenmyntfot så kanske folk kan gnälla, men inte mer.

Och valresultatet i USA kommer inte förändra ett dugg. Ingen change. Bara mer av samma. Republikaner och demokrater är precis lika inkompetenta och korrupta. If they did'nt see it coming, they sure as hell won't know what to do when it gets here.

Sedelpressen är enda lösningen. USZ. United States of Zimbabwe.

Innan ni deppar ihop helt. Det ser fortfarande ljust ut för Sverige. Kom ihåg att Sverige inte är USA. Den amerikanska skuldkrisens svallvågor bryter annorlunda mot svenska kuster än mot amerikanska sandstränder. Betyder inte att det inte blir konsekvenser även för oss. Men de blir annorlunda, och antagligen inte speciellt allvarliga. Iaf inte på kort sikt.

Då finns det värre problem framöver än ett USA vars statliga ekonomi redan är körd i botten.

30 kommentarer:

 1. Svallvågor mot klippor och kobbar må bryta till en lugnare sjö. Men där man minst anar finns istället farliga undervattenströmmar som kan dra den oförsiktige under ytan.

  Du (cornucopian) har skrivit att USA och Grekland är tillräckligt starka för att på olika sätt kunna ställa in betalningar. Gäller inte det de andra så kallade PIIGS? länderna också?

  SvaraRadera
 2. Bara att gratulera Bin Ladin till segern då. Make America break its own neck...

  SvaraRadera
 3. Ett mycket bra inlägg.

  Bra sammanfattat

  \PD

  SvaraRadera
 4. Noterar att EUR/USD kör rally på "nyheten" och inför notoriskt inkompetenta ECBs beslut (mer av samma får man förmoda, dvs ingenting). Vad som är lite oroande är utvecklingen på Irland. Titta på GIGB10YR:IND (Ireland 10 Year) 7.656 +0.2124 bara idag! Något bubblar på den Irländska ön och i vart fall jag är lite förvånad att det inte uppmärksammats mer.

  SvaraRadera
 5. Rekommenderar starkt att se Bob Chapmans "gammal framgångsrik wallstreetare" syn på kommande krisen, http://www.youtube.com/watch?v=aacZpwl4o9c&feature=player_embedded.

  Han beskriver allt mycket bra och sammanfattat bl.a hur bankerna i USA kommer kollapsa, och menar att det verkligen är maffia liknande fasoner bakom eskapaden.
  Han nämner även Europas problem med massinvandringen vilket som jag då förstår det är Europas motsvarighet till USAs elit maffia fasoner.

  USA ser ut att få en redig hard reset. Dollarna kommer väl inte ha något direkt värde som många investerare i USA också förutser. Därav köpruschen i silver och guld. Det ska bli mycket intressant hur jänkarna kommer lösa detta och hur det kommer påverka omvärlden.

  SvaraRadera
 6. USD faller, det borde väl glädja USAs industri, göra importen dyrare och främja egen produktion.
  Inflationen ökar och alternativplaceringar blir sämre med låg ränta.
  Sen kan vi ju glädja oss över att USA inte är så betydelsefulla längre./Oppti

  SvaraRadera
 7. Visst Sverige är inte USA, ser dock i förlängningen att detta kan leda till att China måste släppa sin valutapegg mot dollarn då inhemsk kinesisk inflation leder till oroligheter där. Samtidigt kommer en fallande dollar mot Euro leda till krympande export för Europa. Kinas exportbolag lever på ytterst låga marginaler och lönearbitrage gentemot väst, dessa konkurensfördelar kan ställas i relation mot valutaappricering och transportkostnader i spåren av Peak Oil. En inbromsande export och högre arbetslöshet kommer krascha kinas fastighetsbubblan. Det låter som en perfekt storm som jag tror kan spelas ut de närmsta åren, dock så kommer detta leda till uthålliga handelsbalanser.

  SvaraRadera
 8. Oppti, vilken industri? Vilken produktion? Leta reda på saker i ditt hem som det står "made in USA" på. Jag har hittat tre saker.

  SvaraRadera
 9. ... de flesta amerikanska varumärken har sin produktion utanför USA.

  SvaraRadera
 10. Det cyniska är att Bens senaste konsstycke är en förmögenhetsöverföring från amerikansk medelklass till banker och de multinationella företag som har exportintäkter i utländsk valuta. Kostnaderna för mat och olja/bensin (som INTE räknas in i inflationsindikatorerna, eftersom de faktiskt driver inflation) kommer att öka vilket slår mot konsumenterna. Med hög arbetslöshet kommer de inte kunna kompensera sig på lönesidan. Och en stor, clueless massa tror att de åstadkommit något genom att skapa gridlock i kongressen. Tragiskt.

  SvaraRadera
 11. Exakt, Cornucopia, och det är den viktigaste anledningen till att nuvarande kris i USA kommer att bli mycket värre än den stora depressionen på 30-talet.

  BNP är ett väldigt missvisande mått på en nations förmögenhet, i synnerhet i fallet USA. På 1920-talet utgjorde jordbruk och tillverkning tillsammans runt tre fjärdedelar av USA:s BNP (25% jordbruk, 50% tillverkning), bara omkring en fjärdedel var tjänster. Idag svarar jordbruk och tillverkning tillsammans för mindre än en fjärdedel av USA:s BNP, som alltså har genomgått en närmast total omvandling.

  Beakta: tillverkning och jordbruk genererar riktiga inkomster, medan tjänster är mer av förbrukning. Om tjänstesektorn är mycket större än den producerande sektorn, som den är i USA idag, så lever man över sina tillgångar. För att USA ska komma i balans igen måste servicesektorn därför krympa med åtminstone två tredjedelar, vilket skulle innebära en halvering av BNP.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 12. Har man väldigt ont om saker på vilka det står "Made in USA" också i de övriga delarna av Amerika? Hur mycket saker har man i USA som är gjorda i Europa?

  SvaraRadera
 13. När ett land inte längre kan låna till sitt underskott, utan tvingas låta sin riksbank trycka upp nya pengar finns det bara en väg som väntar.

  Vi har sett det förut i Weimar och Zimbabwe.

  Vi kommer nog att få se förstadiet redan under 2011 med en inflation på ca 5% i månaden mätt i dollar. De mer spektakulära nivåerna kommer under 2012.

  Som tur är, är vi förberedda och sitter på bra plats med popcorn till hands för att avnjuta showen.

  SvaraRadera
 14. Nja, det är ju bara att fortsätta som vanligt. Genom att utesluta mat, energi och bränsle ur KPI så kan ju allt fortsätta se bra ut. Man substituerar mat mot platt-TV, som dessutom justeras ner ännu mer i pris i KPI-beräkningarn pga tre HDMI-utgångar istället för två.

  Officiell "inflation" (KPI) kommer nog vara lägre än 5%. Men verkliga kostnadsökningar för verkliga människor i USA betydligt mer än så.

  SvaraRadera
 15. Cornu:

  Vid en hyperinflation så är det dagligvaror typ mat och bränsle som drabbas hårdast. Medan löner, huspriser, aktier t.o.m. kan gå ner i pris i en inledande fas, för att sedan inte öka lika fort i pris.

  Detta gör som du mycket riktigt påpekar att KPI blir ett tämligen värdelös indikator för att visa inflationsstatusen.

  SvaraRadera
 16. Undrar hur länge som OMXS kan följa USA:s börser likt en skugga? Om amerikanska företag måste värderas högre i antalet dollar betyder ju inte det att svenska bolag ska värderas högre i antalet kronor. Frågan är ju när marknaden vaknar och ser att en hel radda med bolag är övervärderade?! Fast det är ju också tänkbart som cornu skriver att pengarna tar båten över atlanten och tillströmningen på pengar ökar hos OMXS och på så sätt håller uppe kurserna.

  SvaraRadera
 17. Sjunger inte hela systemet på sin sista vers nu? POlitiker är livrädda att massan ska förstå att det är kört. Men man kan inte gräva ner all skit i en evighet, den kommer upp till ytan igen.

  Hela finanssystemet är genomruttet och utformat för att berika ett fåtal i toppen och råna den breda medelklassen. Det mest förnedrande är att massan försvarar detta system som rånar dem, är det människans självhat som vi ser här?

  Nåja dagen då QE10000 inte biter längre kommer det bli akut illa i hela världen. Uppror som inte skådats sedan feodaltiden kommer vara vardagsmat och då ligger stater med svagt rättsväsende illa till. 19000 poliser ska hålla Sveriges befolkning på mattan..kanske får de stöd av 12000 soldater?

  Kallops och kollaps är det vi har att se fram emot!

  SvaraRadera
 18. Guldpriset stiger samtidigt som dollarn sjunker. Nytt rekord strax över 1380 dollar idag. Silver ligger på 25.50, årshögsta och högsta på 30 år.

  @Anonym 12.16

  Du borde se den där dokumentären om New Yorks textilindustri. Andelen USA-tillverkade kläder som såldes i USA har gått från nästan 100% på 50-talet till nästan 0% idag. Dvs, de kläder som amerikanerna har på sig tillverkas nu uteslutande "overseas". De producerar inget själva längre. På sin höjd enstaka plagg på syslöjden, men inte mer än så.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 19. Jag fattar att det inte produceras mycket kläder i USA men det är ju dessvärre likadant i Sverige. Jag tror att Cornus argument att det inte finns mycket "made in USA" i Sverige i någon mån missar att handeln mellan Europa och USA inte är så intensiv åt någotdera hållet men att USA nog trots allt säljer en hel del till Sydamerika, Mellanamerika, Kariben och Kanada.

  SvaraRadera
 20. STOCKHOLM (Direkt) Det finns ingen indikation på att USA skulle eftersträva att försvaga dollarn.

  Det sade ECB-chefen Jean-Claude Trichet vid en presskonferens på torsdagen.

  Dessa ljugande politiker.

  SvaraRadera
 21. Titta på varuflödena. Det går en strid ström med container-fartyg och flygplan fullastade med varor till USA från hela världen. Sedan går de tillbaka tomma eller halvtomma.

  USA:s huvudsaklig export är dollar men de förs över elektroniskt.

  Känner ni någon som köpt en Colt-revolver eller en Cadillac nyligen?

  Skulle USA betala av sina skulder skulle det behöva gå en omvänd ström med fartyg fullastade med amerikanska varor till Kina m.m. för att sedan gå tomma tillbaks under 20 - 30 år.

  Låter det som ett troligt senario?

  USA kommer aldrig betala tillbaks det de lånat.
  Springnota i stor skala är vad det är.

  SvaraRadera
 22. Springnota som kommer göra andra delar av världen ursinniga.

  Frågan är vad det kommer innebära för spänningar.

  Det lär bli som Marc F säger. Then they will go to war..

  Usch för dessa oansvariga politiker och centralbanker i västvärlden.

  \Thaman

  SvaraRadera
 23. Hur det än är med US-Dollarn så är det faktiskt så att obligationsmarknaden alltid haft rätt hittills. De långa räntorna i USD säger att USA är på väg mot deflation, och mao skulle dollarn fortsätta vara stark. Dessutom är det ju så att då alla är som mest pessimistiska, och jag tror aldrig fler har varit övertygad om att dollarn ska åt helvete än nu, så brukar det alltid vända. Åtminstone för ett tag. När i princip alla är pessimistiska har ju alla redan såkt sina dollar eller undvikit att köpa. Alltså finns det nästan bara köpare kvar och då vänder det.

  SvaraRadera
 24. USA; Best focking country in the world!

  Intressant angående USAs industri. Har suttit och funderat om jag har saker gjorda i USA.
  Men det mesta är från Sverige, Japan, Italien, Danmark.

  Men jag har en domkraft och en del skivor (musik) tillverkade i USA...alltid nått!

  SvaraRadera
 25. Jag köpte i somras prylar från Hobie som kostade 54.000 kr i svensk butik. De skeppades från Kalifornien. Allt var säkert inte producerat i USA, men så vitt jag förstår de dyraste sakerna.

  Glöm inte heller att USA är stora på filmer och TV-serier och programvara. Och på mikrochips och andra avancerade saker. Men det behövs inga stora containerfartyg för sådant. Det är inte storleken som gör det.

  SvaraRadera
 26. Var ligger microchipfabrikerna? Intel har sex fabriker i USA, och sex utomlands varav fyra i Asien. Gissningsvis går det mesta av produktionen från de amerikanska fabrikerna till den inhemska marknaden för att ducka importtullar till den största kundmarknaden, dvs USA. Men hur stor export blir det tro? Någon Intelexpert får svara.

  SvaraRadera
 27. Europeiska chip från Intel görs iaf på Irland, så din dator har inte komponenter från USA i sig.

  SvaraRadera
 28. Jag tycker att det verkar finnas ett lite onyanserat USA-hat här. USA är på många sätt en börda för världen men vi kan i alla fall försöka vara nyanserade i vår kritik. Och tycka lite synd om stackarna. Risken förefaller ju ganska överhängande att det ser likadant ut i Sverige om fem-tio år.

  Om det inte är någon här som känner någon som har köpt en Colt-revolver så kan det väl tänkas ha något att göra med svenska vapenlagar. Eller på att vi är väldigt fredliga av oss i det här landet. Än så länge i alla fall.

  SvaraRadera
 29. Nja, just vapen har nog mer att göra med att vill man ha good stuff så är det germansk vapenkonst som behövs. Polisen har vapen från tyska H&K, försvaret likaså (pistoler från Glock, germanska Österrike, och automatkarbiner från tyska H&K åt elitförbanden, G36C) osv. Polisens pistoler är väl från Sig Sauer, också germanskt men från Schweiz.

  Sanningen är nog snarare att USA inte är speciellt bra på finkalibriga vapen, iaf inte moderna sådana. Finns t ex få jägare som köper något amerikanskt, då är finskt Sako/Tikka i världsklass.

  SvaraRadera
 30. Cornucopia,

  Tack för en Fantastiskt insiktsfull och förstålig artikel.

  Min uppfattning är att varje tidning och varje media i borde publicera dina ord.


  Nu kommer jag till en fundering angående den globala olje-efterfrågan när dollarn kraschar.

  Titta på widsynts länkade film:

  The Collapse of The DollarPosted: november 4, 2010 by vidsynt in Banker, Ekonomi, FED, Guld, Politik, silver från i dag.


  När dollarn kraschar kommer befolkningen i USA ej att ha råd med den oljeförbrukning man ser i dag. enligt filmen får nordamerikanerna ta till sina cyklar och låta SURVEN stå.

  Här kan man ana en dramatisk minskad efterfrågan av olja från USA med ett falland oljepris som följd. De konsumerar ju trots allt 25% av oljeproduktionen.

  Jag tror inte att övervikta till en ”säker” placering i råvaran olja kommer att ske i en större utsträckning när utbudet blir avsevärt större än efterfrågan vid en framtida dollarkrasch.

  Nu återstår det att prognostisera när dollarn kraschar för att i god tid lämna
  oljebranchen tillfälligt.

  När övriga världen, declein, Peak oil etc. tar vid på allvar igen är dags att åter gå in i olja.

  MaxPeak

  SvaraRadera