Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2010-11-21 13:28

Att tiga är silver

Silver är en mycket intressant investeringsmöjlighet. Dels därför att det är en av de få metaller som man kan spara i fysiskt utan absurt stora krav på lagringsmöjligheter. Bara Bankens Största Bankfack om det skall handla om några större summor. Dels därför att till skillnad mot guld så är den primära tillämpningen av silver industriell, inklusive en viktig komponent i alternativa energikällor som solceller.

En allt mer populär tillämpning är även att använda silvrets antibakteriella egenskaper i beläggningar i allt från kylskåp till luktfria strumpor. I slutändan hamnar förstås strumpsilvret som föroreningar i våra reningsverk och riskerar i förlängningen hamna i naturen via slammet.

Men tillbaka till silver som investering. Priset har utvecklats rätt dramatiskt den senaste tiden, även om priset i amerikanska dollar fortfarande befinner sig i teknisk neutralt läge på kort sikt.

Som många läsare påpekat har den alltid roande men kontroversiella Max Keiser gått ut med en uppmaning om att alla skall köpa lite silver, vilket skulle krossa de enorma negativa derivatpositioner som den amerikanska investmentbanken JP Morgan sitter på.

Vad det handlar om är att hedgefonder redan köper stora mängder silver för att tvinga JP Morgan att täcka in sina negativa positioner, vilket skulle få silverpriset att bokstavligen explodera. Hänger man på detta som privatperson så kan det alltså tillfälligt ge pengar när JP Morgan väl kraschar är tanken.

Men man bör nog vara medveten om att en sådan prisspik inte är garanterad. Dels handlar det antagligen bostavligen om en spik. Inträffar den måste man direkt sälja innan priset kraschar igen. Och dels så finns det en risk att JP Morgan går omkull på sina enorma negativa positioner i silvermarknaden, och alltså aldrig köper tillbaka utan istället söker konkursskydd. Och för det tredje så lär vi få se någon form av statlig intervention för att hindra detta från att ske.

Så man bör vara skeptisk. Men det är förstås en intressant tanke.

För övrigt duger det lika bra att köpa någon form av derivatpostion för att driva upp priset, effekten för JP Morgan borde vara den samma ändå, men störst skada gör man förstås om man köper fysiskt silver, vilket också garanterar att du inte förlorar något på en derivatmarknad som kanske kommer utsättas för regleringar.

I övrigt rapporterar den största leverantören av investeringssilvermynt, US Mint, om en rekordefterfrågan på fysiskt silver. Huruvida det har med Max Keiser att göra låter jag vara osagt.

Den långsiktiga trenden för silver är iaf uppåt. Veckochart nedan.

För silver liksom många andra råvaror, t ex olja, så ligger nu priset väldigt högt trots att vi bara är i början av en eventuellt tillfällig återhämtning i världsekonomin. Det innebär också att råvarupriserna kommer stiga betydligt mer mot slutet av konjunkturuppgången, innan ekonomin klubbas ner igen av oljebristen.

Vi har gått in i konjunkturuppgången och råvarucykeln visar redan upp sitt ansikte.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Jag tiger inte, jag talar...

  SvaraRadera
 2. Silver i antibakteriella tillämpningar är ett otyg som kommer att ge stora framtida nackdelar, att jämföra med överdriven & onödig användning av antibiotika.

  /GeCe

  SvaraRadera
 3. JPM har väl en total derivatexponering på närmare 70 biljoner dollar? Ska Amerikas förenta stater (eller snarare dess federala regering) rädda banken måste de alltså hosta upp 100 gånger så mycket pengar som vid den stora bailouten i september 2008. Det borde rimligen få silverpriset att nå en permanent lägstanivå på sådär 500-1000 dollar per oz.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 4. I dessa dagar känns det som silver är det nya guldet.

  Kryddat med dessa rapporter om prismanipulationen som pågått gör det till en intressant höst´och vinter.

  Tycker du har skrivit förvånansvärt lite om silver den senaste tiden, lite mer skulle uppskattas.

  SvaraRadera
 5. Guld känns som ett tryggare alternativ i dagsläget, men silver är intressantare. Kommer bli intressant vad som kommer hända med silverpriset framöver.

  SvaraRadera
 6. Guldnisse;
  "JPM har väl en total derivatexponering på närmare 70 biljoner dollar? " Är det ett antagande med förankring, eller en ren gissning?
  Den summan motsvarar ungefär hela världens GDP för ett år.
  Vill du och kan får du gärna utveckla detta med derivat som jag iofs vet en del om men långt ifrån allt.
  Det var vär W Buffet som liknade derivat vid "ett finansiellt massförstörelsevapen".


  "VG"

  SvaraRadera
 7. Jag tror på silvret.
  http://beforeitsnews.org/story/263/987/Why_You_Should_Have_Silver_in_Your_Portfolio_As_Well_As_Gold.html

  /Lars Gunnar

  SvaraRadera
 8. "VG" 17.06, jag är dålig på att spara på källor, men jag har för mig att det var på någon av bloggarna http://americansjourney.blogspot.com/ eller http://www.washingtonsblog.com/ / http://georgewashington2.blogspot.com/ jag läste det. Det var dock ett bra tag sen (ett par år kanske), men 70 biljoner i derivatexponering försvinner inte över en natt.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 9. Fysiskt silver är den största investeringsmöjligheten jag har sätt! Här följer fundamenten (mina argument) och jag hoppas ni är källkritiska och läser på det som jag skriver och bildar er en egen uppfattning för jag tror ni kan komma fram till samma sak...!?

  Silver och guld har vart pengar i årtusenden (fram till år 1968 fanns det 2,8gram silver i varje Svensk enkrona)men silver till skillnad från guld har fått enorma användningsområden inom industrin och har därigenom använts upp och det finns statistik (CPM-group) som visar på att det finns mer fysiskt guld ovan jord än silver!

  Lägg till Peak allt i kombination med JP-Morgans derivatexponering, "fractional reserve banking", lågräntepolitik, "FIAT ekonomiskt system", kvantitativ penningpolitik och man inser snabbt att vi står inför en period med MASSIV inflation. Detta kommer sluta med att vi går tillbaka till guld/silvermyntfoten som vi haft i årtusenden (fram tills år 1971 när Nixon tog världen av guldmyntfoten.

  Vilket pris kommer detta då medföra för guld??? Jo över 15000$/Oz för guld då detta kommer täcka USAs statsskuld i förhållande till deras guldreserv (om den finns) och tittar man historiskt så har silver legat på 15:1 mot guldet pga förekomst i jordskorpan vilket skulle medföra ett pris på över 1000$/Oz för silver!

  Tidigare prisrekordet för silver låg på ungefär 50$/Oz 1980 när bröderna Hunt köpte upp större delen av allt silver i världen och detta rekord skulle idag motsvare över 120$/Oz (justerat för inflation) så ditt kommer vi nå LÄTT!

  Fysikt silver är inte bara den största investeringsmöjligheten jag har sätt utan kanske även den största investeringsmöjligheten i mänsklighetens historia!

  Mvh/Sanning!

  SvaraRadera
 10. När man har en massa silver i bankfacket...är det då man kan prata om att man skrattar hela vägen till banken?

  SvaraRadera
 11. nä,silverfisk...har du det i bankfacket finns det risk att du skattar hela vägen till banken.

  SvaraRadera
 12. @18:43,

  Har ibland tänkt att man borde gräva ner allt nånstans...men tänkte sen, att det kan ju bli lite jobbigt att hitta igen silverskatten om man får Alzheimer...

  SvaraRadera
 13. Rent fundamentalt är förutsättningarna för silver usla. Men det är ju lite uppochnervända-världen så jag har lite silverinvesteringar som hittils gått > +50%.

  För det första: rent allmänt är vi i ett deflationsscenario. Guld kan gå bra pga peak-allt och de taffliga monetära insatser som görs, men samma förutsättningar finns inte för silver. Priserna på allt utom necessities bör sjunka. Och silver är inte livsnödvändigt. Det hakar mest på guld av gammal tradition.

  Ja, silver används industriellt. Men man får inte glömma att silverproduktionen årligen också är extremt mycket högre än guld. Och 1/3 av silver användes inom fotografi, denna tredjedel har successivt över senaste 10 år tagits över av ständigt ökande "investering". I många andra industriella tillämpningar kan silver ersättas eller kraftigt minskas om priset blir nog högt. Det är alltså spekulation i ständigt stigande silverpriser som får investerare att lägga allt mer silver åt investering. Inte bara behålla, lägga till mer. År för år. Den årliga silverproduktionen, peak-silver eller inte, överstiger med råge industri-och smyckesbehovet. Men silver kommer säkert göra ett ryck ($40?) tills investeringskollektivet plötsligt inser att de sitter på många årsbehov av silver i form av tackor ingen vill ha till det priset. Guld har bättre förutsättningar. Eller platina. Eller H&M.

  Kortsiktigt: köp. Långsiktigt: Gå ur.

  SvaraRadera
 14. Tack Anonym 20:10 för den analysen! Förvånande dock ifall 1/3 av silvret fortfarande används inom fotografin. Jag trodde att i stort sett alla hade slutat med kamerafilm.

  SvaraRadera
 15. En del gammal utrustning finns väl kvar, speciellt inom röntgenfilm? Har dock noterat att man allt mer blir digitala även där.

  SvaraRadera
 16. Till den anonyme skribenten ovan:

  1. Ja, det utvinns mer silver än guld idag. Men så är också guld 50 ggr dyrare. Historiskt sett har ration mellan guld/silver varit betydligt lägre, ofta neråt 20.

  2. Varför skulle inte silver korrelera med guld? Det erbjuder nämligen samma sak: effektiv store-of-value (för en halv miljon spänn kan du lasta bilen med 90 kg silver och ta med hem för förvaring). Dessutom mer lätthanterligt för mindre transaktioner, så ett scenario med bank-kollapser kommer silver att spela en viktig roll för daglig handel.

  3. Angående detta med hamstring: Ja, år 2009 hamstrades ganska mycket silver (136 milj ounces), men förklaringen till detta är minskad industriell användning när industriproduktionen kollapsade (nedgång med ca 104 milj ounces mellan 2007-2009). Silverlagren är dock fortfarande små. År 1990 fanns 2200 miljoner ton, medan vi idag ligger runt 600 (det är med andra ord mindre än en årsproduktion!).

  Slutligen: om en industriell kollaps kommer minskar också silverproduktionen (eftersom det främst är en biprodukt vid utvinning av andra maetaller). Visst sker då även en minskad industriell efterfrågan, men den monetära efterfrågan ökar snarare.

  SvaraRadera