Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2010-11-22 07:38

25% av läsarna tror att vi har en bubbla i guld

Förra veckans undersökning ställde frågan om läsarna tror att vi har en bubbla i guld eller bostäder, eller rent av både och.

Hela 86% tror att bostadspriserna är i en bubbla, medan 25% tror att guldpriset är i en bubbla. Endast 7% utesluter bubbla i både bostäder och guld.

Säger förstås ingenting om hur det faktiskt är. Man kan resonera som så att om alla tror att det är en bubbla, så är det inte det eftersom det finns massvis med folk som man därmed förmodar står utanför. Först när dessa 86% kastar sig in i bostadsbubblan når vi en bubbla. Med bostäder är det dock lite speciellt. Jag gissar att en stor del av de 86% som tror på en bubbla i bostäder också äger en bostad. Själv äger jag min bostad, men tror ändå på en bostadsbubbla men ser ju bostaden som en kostnad och inte som en investering. Faller priset så faller rent av kostnaden i form av fastighetsavgiften...

Man kan också konstatera att ungefär lika stor andel av läsarna tror på en bubbla i guld, som de som i sin tur har investerat i guld. Tittar man för övrigt på tidigare undersökningar så har faktiskt guldinnehaven minskat från 26% till 23% vilket talar mot bubbelsnacket.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Bobubbla har vi om det byggs för mycket och i fel lägen eller om vi inte efterfrågar husen.
  Vi har personligt ansvar för våra lån så även under 90 talets fastighetskris så förlorade bankerna inte mycket på personliga bolån.
  Däremot förlorade de en hel del på föreningar och fastighetsbolag som spekulerat i ökande priser och stor efterfrågan i udda lägen.
  Nu behövs ca 30-50 000 nya hus till 90 talisterna.
  Skall dessa byggas krävs lån på 50-100 miljarder, utöver de nya lånebehov som uppstår när 20 åriga innehav säljs.
  Men det är klart klarar byggindustrin av att bygga både bättre och billigare i mer attraktiva lägen så blir det svårt att sälja husen till dessa höga priser. Då är det synd om dem som nu klivit på fastighetsracet./Oppti

  SvaraRadera
 2. Om nu mindre än 5% av investerarna äger guld hur kan det då vara en bubbla? Om nu 95% av dom som svarat inte äger guld så luktar det svensk avundsjuka.

  SvaraRadera
 3. Sen är frågan om Dina läsare inte är sällsynt orepresentativa när det gäller uppfattning om bostadsbubbla?
  Ja menar, blir ju lite som att fråga Dina läsare hur många som äger en guldtacka och använda och sen dra slutsatser om hur många Svenskar som gör det. Om du förstår mej..
  Fast lite intressant ändå.

  SvaraRadera