Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2010-10-15 10:41

Vi som gillar olika

I och med tidigare inlägg om den vite mannens flykt och hur mycket medelklassen är beredda att betala för att slippa olika, så kan det ju vara intressant att lyssna till när stenar krossar glashus.

Om vi antar att tesen "ju billigare bostadsområde, desto fler olika typer av människor i området" stämmer, så kan man förstås titta på några olika personers bostadsområden. Ju mer man gillar olika, desto billigare bostadsområde bor man lämpligen i.

Som referens vänder jag mig till Booli och letar reda på vad ett egenägt radhus i Tensta har sålts för. På Hjulsta Backar i Tensta såldes i augusti ett radhus för 1 660 000:- SEK. Fyra rum, 107 m2. Pris per m2 15 514:-. Köpte man det gissar jag att man gillar olika.

Nu skall vi ta och lyssna på stenar som krossar glashus.

Bloggaren "centerextremist" Cornucopia?

Bild från Stora Modebloggdagen. Notera Barbourjacka med autentiskt slitage.

Jag är ingen offentlig person, så bostadsområde och namn får förbli pseudonymt. Det hus som sålts närmast mig såldes enligt Booli för 14 034:- SEK per kvadratmeter. Det ser alltså ut som att man i mitt bostadsområde gillar olika mer än i Tensta. Jag anstränger mig, men hör inte ljudet av en sten som krossar något glashus.

Här kan inga osynliga murar av bostadsbubblepriser skydda någon mot olika eller familjen Kretin och Pletin. Här går de kostymklädda direktörens barn i samma klass som städerskans barn. Här finns inga poliser heller för den delen. Enda skyddet är SGT. Skjut, gräv, tig. Plus dialekten.

Jan "kolla aldrig en bra story" Helin, chefredaktör Aftonbladet

Bild från Wikipedia.

En annan person som gillar olika är Aftonbladets chefredaktör Jan Helin. Citerar honom själv: "Vi gillar inte främlingsfientlighet. Vi gillar olika. I dag är valet ditt. Gör inte ditt land kallare."

Kort sagt, flytta inte till något medelklassghetto där priserna stänger ute Kretin och Pletin. Vi gillar ju olika.

Jan Helin själv bor på ett ställe i Stockholm/Bromma som heter Alvik. Snett över gatan från Helins såldes ett hus för 8 400 000:- SEK i maj 2008. 160 m2, åtta rum. Pris per m2 ligger på otroliga 52 500:- SEK.

Ljudet av en sten som krossar ett glashus når mina öron. Det låter som Jan Helin bor i ett område där de som är olika inte har råd att flytta in. Helin gillar alltså olika, så länge de inte finns hemma i hans bostadsområde.

Fredrik "jag samarbetar inte med Sverigedemokraterna" Reinfeldt, statsminister Sverige

Foto från regeringens pressbilder, fotograf Gunnar Seijbold. Fredrik Reinfeldt är han i mitten.

Vår svenske statsminister som tar uttryckligt avstånd från all främlingsfientlighet och alltså gillar olika bor i Täby. På samma gata såldes ett hus på 236 kvadratmeter för 5 200 000:- SEK i januari 2009. Det är ett kvadratmeterpris på 22 033:- SEK per m2. Betydligt mer olikvänligt än Jan Helin alltså, även om priset är nästan 50% högre än i Tensta.

Någon slänger grus i ett glashus, men lyckas inte riktigt ha sönder glaset hur gärna man än försöker. Jo, där blev det en spricka.

Mona "ut med Bodström, in med Yilmaz Kerimo" Sahlin, oppositionsledare

Bild från socialdemokraternas bildarkiv. Fotograf Andreas Ackerup.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin är en stor vurmare för olika, fast egentligen lika. En god socialdemokrat vill ju att egentligen att alla skall vara stöpta i samma form, gå i exakt likadana skolor och prestera exakt lika dåligt. Utom den socialistiska nomenklaturan som förstås skall vara lite mer lika än alla andra.

Själv bor hon i Nacka. Ståndsmässigt i ett radhus i vad som kanske kallas Duvnäs eller möjligen Fredriksvik. Kanske med sjöutsikt, nära vattnet är det iaf. Grannarna verkar flyttat på sistone. Låter anledningen till det hänga osagt i luften. På ena sidan flyttade man i april 2009, och sålde sina 138 kvadratmeter för 3 500 000:- enligt Booli. I december 2009 sålde den andra omedelbara grannen sina 126 kvadratmeter för 3 815 000:- SEK. Det är ett pris om 30 277:- SEK per m2.

Tröskeln för olika Kretin och Pletin att flytta in som grannar till Sahlins är alltså rent av högre än för statsministern. Jag hör ljudet av ett glashus som krossas av sten. Till Sahlins försvar måste läggas att grannarna verkar väldigt pigga på att flytta, vilket iaf ökar chansen för någon olik att lägga ett bud på ett annat radhus på vägen.

Sammanfattning

Jag diskvalificerar mig själv ur jämförelsen, och placerar de övriga i följande ordning.

1. I Tensta gillar man olika.
2. Fredrik Reinfeldt gillar olika lite grann.
3. Mona Sahlin gillar inte olika speciellt mycket.
4. Jan Helin gillar inte olika alls.

Åtminstone inte hemma på den egna bakgården. Men gärna om de håller sig kvar i Tensta.

Ett annat sätt att räkna på är totalsumman, oavsett kvadratmeterpriset.

1. Tensta gillar olika
2. Mona Sahlin gillar olika lite grann
3. Fredrik Reinfeldt ogillar olika
4. Jan Helin gillar inte olika alls.

Hur man än vänder på det så är hamnar iaf Jan Helin sist.

Fotnot: Får se om jag blir inbjuden till Aftonbladets gala Stora Bloggpriset i år igen. Av någon anledning tvivlar jag på det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Instämmer, kanoninlägg!

  SvaraRadera
 2. Detta faktum att "olika" väljer bort landsbygden 99 gånger av 100 borde betyda att man inte gillar "olika" där du bor heller. Tex Hörby kommun SD ca 10% i kommunalvalet. Tre invandrarfamiljer som driver två pizzerier och en kiosk. Allt är inte bara kr/kvm. "Olika" gillar inte "lika" så hemskt mycket heller. I min by på ca 250 pers bor tre invandrare. En fd joguslav som flyttade hit på 70talet och en familj från schweiz (80talet). båda egna företagare. De gillar "lika". Men de gillar definitivt inte SD.

  SvaraRadera
 3. 11:31. Så kan det säkert vara. Men bostadsbubblan bidrar iaf inte till ökad segregation här på landsbygden. Här segregerar man kanske oavsett vad priset på bostaden är. Men även i din by gissar jag att det finns ett ganska stort spektrum av olika (även om hudfärgen är den samma), både vitt krafs, arbetarklass, medelklass och överklass.

  Medelklassghetton handlar inte bara om att fly olika, utan om en hejdlös likriktning.

  SvaraRadera
 4. Vad är det för "olika" man ska gilla egentligen? Det är få som är lika bra som Du på att behandla svenska språket. Olikt många andra skribenter har Du olika infalls- och anfallsvinklar med en lika trevlig som bitande humor. Lika bra att Du fortsätter så även om jag inte tycker likadant alla gånger.

  Själv gillar jag raggmunk men det gör inta alla, även där är vi olika och det gillar jag också.

  SvaraRadera
 5. Borneo, man får gilla precis vilken olika man vill tycker jag. Det är inte så noga. Man får rent av i min lilla värld vara så olika att man inte gillar olika heller. Fast då bör man inte säga till andra att gilla olika.

  SvaraRadera
 6. Lika barn leka bäst...

  SvaraRadera
 7. En hycklande maktelit som lurar upp förstockade medelklasszombies. Hjälp! Ring Amnesty International.

  SvaraRadera
 8. Tack för en bra artikel!!
  Det skulle vara bra om vi fick lite statistik på hur mycket vi gillar olika!!
  T.ex. Det är äldigt svårt med jobb för invandrare, det skulle det inte vara om vi gillade olika! Arbetslöshetsstatistik (pust!!)

  SvaraRadera
 9. Väldigt bra skrivet

  SvaraRadera
 10. Hej och hå2010-10-15 13:21

  Hycklande maktelit... Läs http://corruptio1.blogspot.com/ och bortse från det grova språket vilket tyvärr skrämmer bort en del läsare.

  SvaraRadera
 11. Hehe, läser alltid dina inlägg med ett leende på läpparna, gillar din humor.

  //ZZ

  SvaraRadera
 12. Cornu, förra veckan kallade väl någon dina texter för trams och du tog åt dig väldigt mycket åt det...Jag hör en sten som krossar ett glashus.

  Vi gillar olika, men ändå inte?

  SvaraRadera
 13. I mina trakter kan man komma undan med 2000 kr/m2. Vet dock inte riktigt om det går att dra några slutsatser om vad folk gillar utifrån det.

  SvaraRadera
 14. Bra att en någerlunda populär bloggare vågar och har kompetensen att göra en saklig analys av falskheten som sipprar likt vinden genom träd, bland våra så kallade "förebilder", som ungdomarna ska se upp till och respektera. Dessa typer ger en stark signal att det är OK att vara falsk och skenhelig, oavsett vad det kostar.

  Sug in ungdomar, detta är föredömet för er och Sveriges framtid. Vill ni ha makt och respekt i Sverige så är dessa typer det beteende precis det ni ska efterlikna. Skit i om världen blir bättre och mer ärlig. Bara det gynnar er själva... Att ljuga och vara falsk otäck människa är inte alls det som orsakat krig och konflikter i världen "sarkasm".

  Om en politiker skulle varit med i en porr film skulle den fått namnet screw people over.

  SvaraRadera
 15. Jag håller inte alls med om att kvadratmeterpriset indikerar hur tolerant man är mot invandrare.
  Däremot kan det indikera hur nära "socialt utsatta områden" man vill bo- men det oavsett om det är infödda elelr invandrade som bor i ett "problemområde".

  Jag vill själv inet bo i ett sånt område. Jag vill ha bilen osaboterad, inte behöva fundera på vad klockan är och om ungdomsgängen häckar vid t-banan just nu eller ej. Och jag vill inte se uppeldade bilar i mitt område eller krossade rutor en masse.

  Huruvida grannarna komemr från Irak, Eritrea, Norge, Säffle eller Stureplan struntar jag dock i...

  /K

  SvaraRadera
 16. Häftigt att kampanjen "gillar olika" är så kraftfull att den påverkar och retar upp folk långt utanför Aftonbladets läsekrets !

  Själv har man ju missat detta helt och hållet och fokuserat på viktigare saker, kul att någon orkar driva ett enmans kosrståg mot allt som inte direkt förespråkar borgerlighet!

  SvaraRadera
 17. K, jag skulle kunna säga detsamma att jag egentligen inte bryr mig om var grannarna kommer ifrån. Men eftersom jag ogärna får min bil uppeldad kan jag inte bortse från korrelationer mellan X och Y så att säga. Om det sambandet sen är skapat av sociala klyftor eller min egen rasism som vissa verkar vilja ha det till bryr jag mig egentligen inte om för här och nu handlar det om min bil, min familj m.m.

  Det är så klart inte det enda som ligger bakom bostadsprisutvecklingen, men det är att döma av kommentarerna här och Cornucopias analyser en stor del av förklaringen - och dessutom något som ingen vill prata högt om fast alla egentligen vet om att det är så.

  SvaraRadera
 18. Rasism eller ej, det är många läsare som i kommentarer bekräftat att de köpt dyrt i ett fint område för att slippa just familjerna Kretin och Pletin. Kreti och pleti är inte en hudfärg, det är ett tillstånd. Så det kan minsann finnas invandrare i finare områden också, men inte i form av familjerna Kretin och Pletin.

  Det intressanta är hur mycket man är beredd att betala för att fly, och ja, jag anser att termen den vite mannens flykt är träffsäkert beskrivande. Och ja, ju högre bostadspriser desto högre blir tröskeln för att vem som helst skall kunna bosätta sig var som helst.

  Vet var jag växte upp, och vet hur det såg ut där då, respektive nu. Nu är det världens gräddhylla, på den tiden var det en salig blandning av hippies, knegare, proletärer, tjänstemän, bankirer och direktörer. Nu kan man stryka de tre första.

  SvaraRadera
 19. Men om man har en kåk på Djurgården, en trevlig jaktstuga i Kenya, en villa i Montenegro, strandvilla på Seychellerna + att man åker till NY väldigt ofta då gillar man väl olika? Olika kulturer, olika hudfärg, olika språk. Att priset på djurgårdsvillan blir ganska hög är väl egentligen en funktion av att många tycker att det är sjysst att bo där.
  Man har tillochmed betalat extra för att få uppleva de olika miljöerna och har ett långsiktigt engagemang igenom ägandet av fastigheterna.
  Resonerar vi så ser vi att tolerans för andra kulturer på samma sätt som god smak är något som ofta är proportionerligt mot en persons tillgångar. :)
  Bara för att man bor i någon gudfruktig håla i Småland (som exempel) där priserna på bostäder är låga, kan det mycket väl vara så att människorna som bor där är väldigt lika.

  SvaraRadera
 20. Vilken trestegsraket du byggde! Och pang slog fällan igen. Pricksäkert!

  Roofert

  SvaraRadera
 21. Hej och hå2010-10-15 16:15

  Då säger nu försvaret upp 418 anställda för att de vägrat skriva på ett nytt anställningskontrakt med obligatoriskt utlandstjänstgöring.

  Flera hundra officerare och civilanställda vägrade acceptera det nya påbudet och skriva på kontraktet.

  Idag höll ledningen mbl-förhandlingar med facket och kontentan är: 418 anställda blir uppsagda från 31 oktober.

  Fram till dess har de dock chans att ångra sitt beslut att vägra tjänstgöra utomlands. Ytterligare 68 behåller sin anställning ett tag till, eftersom de är så pass viktiga, men de blir ändå uppsagda längre fram.

  Totalt handlar det om cirka 150 officerare och 330 civilanställda. Nästan hälften av dem kan välja avtalspension.

  Officersförbundet, som har kritiserat det nya anställningsavtalet, utesluter inte rättsliga åtgärder, säger ordföranden Lars Fresker.

  – Vi har ju sagt också förut att det finns ett intresse att få frågan prövad i Arbetsdomstolen huruvida det här är saklig grund eller inte.


  Fantastiskt. Äntligen börjar sverige visa sitt sanna ansikte.

  Off topic ja, men jag orkar inte leta upp Cornus inlägg om Afghanistan. Hej och hå, nu kör vi.

  SvaraRadera
 22. "White flight" är ett fenomen som kan ses i alla stora invandringsländer. När minoritetsandelen i ett visst bostadsområde överstiger en viss andel börjar ursprungsbefolkningen flytta därifrån, och takten på avflyttningen accelererar ju större minoritetsandelen är.

  Att "White flight" existerar kan inte ifrågasättas. Det som gör det hela märkligt är att folk som faktiskt inte vill bo bland vissa människor ändå inte vågar stå för det. Det heter ofta att 94 procent av befolkningen inte delar Sverigedemokraternas åsikter. Problemet med det resonemanget är att det knappast räcker med Sverigedemokraternas väljare för att skapa "White flight". Sverigedemokraternas väljare bor för övrigt väldigt ofta i invandrartäta områden eller områden som gränsar till invandrartäta områden. "White flight"-folk röstar förmodligen sällan på Sverigedemokraterna, men det är Sverigedemokrater som skall skämmas...

  SvaraRadera
 23. Ni lyckas väldigt övertygande blanda ihop orsak och verkan, samt koppla några intentioner på svensson från dessa resonemang.

  Fråga vem som helst på migrationsverkat om den irakiska familjen fritt eller inte väljer att bosätta sig i närmsta storstads ghetto där man kan leva restan av livet och bara prata sitt eget språk? Och varför det bara är asiatiska invandrare som bor i Gnosjö? Kan det komma sig att vissa kulturer inte är lika intresserade av integration som andra, eller är man rasist om man gör den observationen?

  Och så har vi svenssons XC90 i förorten. Var har ni data som visar att detta implicerar smygrasism då han väljer att belåna så mycket som inkomsten tillåter? Kausalitet blandad ihop med korrelation anyone? Eller väljs konklusionerna efter den politiska övertygelsen när det gäller invandring?

  SvaraRadera
 24. Ja de där som DN skrev om i Vasastan gillar ju helt klart olika. Ena veckan är de i Peking och köper exklusiva kryddor, andra veckan är de i Sydafrika och får råd om hur man bäst tillagar det där köttet. Deras vindsvåning i Vasastan blir en smältdegel där kulturer blandas. Och det till ett kvadratmeterpris på minst 60 000 kronor.

  Å andra sidan har vi ghettoområdena där man i vardagen i stort sett bara pratar sitt eget språk. Och man vill inte veta av dem som inte är precis samma sort som en själv, t.ex. shia istället för sunni.

  SvaraRadera
 25. Tack för ett bra inlägg. Jag kommer förstås att tänka på ett inslag på Aktuellt eller Rapport från valrörelsen 2006. Reportern frågar ung svensk kvinna från Täby hur hon tycker att Philippa Reinfeldt har skött kommunen:"Bra säger hon, det bästa är nog att det bor så lite invandrare här".
  Att priset är så lågt på ren landsbygd speglar bara verkligheten, ett nedlagt jordbruk kan inte kompenseras med en RUT-städerska. Dessutom innebär skattesubventioner av tjänstejobb att produktionsjobb straffbeskattas.

  OT Jag vet inte om du läser ATL, idag fanns det en artikel om ett annat vertikalkraftverk från FMT Trelleborg, atl.nu, sök på teknik.
  /Disehall

  SvaraRadera
 26. Vill man verkligen slippa skadegörelse och otrygghet är det 200 kr/kvm som gäller. Sluta med dravlet, tala klarspråk. Ert val att skuldsätta er långt över skorstensstocken för att kunna bosätta er i medelklassghettona har inget med trygghet eller uppväxtmiljö för barnen att göra. Det handlar om en tom och meningslös jakt efter status... Fast varsågoda, om ni håller på "inhägnat" område slipper vi andra vara med att betala er lek...

  SvaraRadera
 27. Oops, 2000 kr/kvm skulle det vara

  SvaraRadera
 28. Korrelationen finns mellan låg social status och oönskat beteende såsom kriminalitet. Sambandet mellan oönskat beteende och etnicitet är betydligt svagare. För den trögfattade kan man tillägga att man skall titta på inkomstläget i området snarare än vilka etniska grupper som bor där.
  Det är ganska frustrerande att som skattebetalare ha kastat bort pengar på universitetsutbildningar till individer som inte har viljan eller förmågan att förstå. Än mer beklämmande är att dessa givits tillgång till digitala medier för att dokumentera sin dumhet.

  //Håkan

  SvaraRadera
 29. 80-talisten2010-10-16 00:25

  Det var ett ovanligt underhållande inlägg av Cornu. Skönt med lite satir och fakta istället för det eviga tjatet om bostadsbubblor :)

  Frågan är väl: är det någon i Sverige som faktiskt gillar olika?

  SvaraRadera
 30. En av tre svenskar vill tydligen bo i ett inhägnat (gated community) område:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/en-av-tre-vill-bo-inhagnat_1928535.svd

  SvaraRadera
 31. Ser vi en framväxande totalitarism med dessa "gated communities"? Bättre bemedlade flyttar från dom sociala problemen. Nästa steg blir en polisstat med inskränkningar av yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, deportering av sociala problem etc. Sedan ligger Manegen krattad för någon ny Mussolini eller Honecker.

  SvaraRadera
 32. Cornu,
  Så om Kretin är ett tillstånd och intet har med ras att göra antar jag att du har strukit smygrasism från listan?

  Eller blir det inget svar när vi närmar oss detta ämne? (trots dina egna slutsatser om "vita mannen", det går ju alltid bra att hacka på Svenne)

  Uppmanar dig att ta upp socioekonomiska frågor utan rädsla för SD-anhängarna. Du har ju själv kritiserat mobbandet och att de ska bemötas i sak.

  SvaraRadera
 33. (sd)-anhängare är så söta. Vi mot världen liksom. Här skriver jag en serie inlägg som kan tolkas som (sd)-positiva, eftersom de belyser att en stor del av medelklassen är smygrasister samtidigt som de fördömer (sd). Men allt måste tolkas som mot (sd).

  Det finns fler slutsatser man kan dra. Att (sd)-anhängare inte sällan är lågutbildade och bor i problemområden beror också på bostadsbubblan. De har ingen möjlighet att flytta därifrån pga inkomstförhållanden och sopa problemen under mattan genom att bosätta sig i ett medelklassghetto.

  Så lågutbildad->(sd) är fel. Korrekt blir lågutbildad/arbetslös->fattig->inte råd med den vite mannens flykt->(sd).

  Återigen skulle här en krasch i bostadsrättspriserna med 80-90% alltså kunna minska stödet för (sd) när alla som har lust att fly får råd med det.

  Även (sd)-anhängare är människor. I många fall inlåsta i bostadsområden de inte vill bo i. De som däremot väl flytt till sina medelklassghetton och ändå röstar på (sd) är antagligen både främlingsfientliga och rasister.

  SvaraRadera
 34. Bara för att förtydliga. Om det mångkulturella Sverige är så fantastiskt som Helin, Sahlin, Reinfeldt mfl påstår, varför flyttar de inte själva till Tensta och upplever det där fantastiska?

  SvaraRadera
 35. @Håkan: Du har helt rätt.
  Skillnaden är inte egentligen betingad av ursprung, utan mkt mer korrelerad till inkomst.
  Sen är det dock så att invandrare oftare ligger i de lägre inkomstklasserna, troligen pga många anledningar.
  En av dessa är förstås att man har svårt att få jobb: Dåliga språkkunskaper, osäkra arbetsgivare etc.
  Ngt som förstås korrelrerar mkt dåligt med Sd's snack om att "dom tar jobben från oss" - det borde inte vara ngn match mellan en infödd svensk och en invandrad person med bristande språk- och kulturkunskaper i tävlingen om "jobbet" - men tydligen är de personer som i nästa uttalande är "analfabeter" väldigt svåra att tävla mot på arbetsmarknaden ?

  Och "white" flight indikerar helt fel saker anser jag fortfarande - bland mina närmaste grannar så är det som sagt ca 25% med utomeuropeiskt ursprung. Och talar man med folk (människor) så är det tom oftare så att invandrare uttalat skulle vilja slippa bo i tensta/rinkeby osv och "fly", framförallt för sina barns skull.
  /K

  /K

  SvaraRadera
 36. Håller med i det mesta av vad du skriver, men att det hela tiden kommer att handla om man är rasist eller inte när man pratar om problemområden är olyckligt. Om något bidrar det ju till att svenne "smyger" med sina åsikter. Då det värsta man kan vara i Sverige är rasist (näst efter pädofil kanske) söker bl.a. politiker maximal avstånd från SD. Ursprunget till hyckleriet kanske?

  Om vi ska kunna göra något åt de ökade friktionerna som uppstår som följd av bostadsbubblor och invandring måste vi kunna granska och kritisera samhällsgrupper (svennes urbanisering, pletins ghettoisering), och jag anser att det är en brist i den svenska kulturen att man jämställer detta med att ge människor olika värde = rasism

  SvaraRadera
 37. Att gruppera sig i medelklassghetton är iaf klassism, där man säger att "de andra" inte duger som grannar. Bostadsbubblans priser ger i stor utsträckning upphov till klassbaserade bostadsområden, speceillt när det gäller nybyggda områden.

  Hade en kollega, där sex av åtta hus på hans gata var bebodda av IT-konsulter som alla var konsulter hos Volvo. Inte för att de samåkte, nejdå. Var sin bil till jobbet ändå. Men snacka om likriktning och brist på diversifierade människor.

  SvaraRadera
 38. @Cornu: Där har du en mkt större poäng - man grupperar sig med folk som har liknande jobb/inkomster/utbildning/åsikter etc

  Jag köper som sagt inte alls att det skulle vara en majoritet som gör detta pga invandring, även om det finns sådana case också förstås.

  Sen kan man ju undra varför ?
  Gillar man att bo i likriktade områden ? Njeee.
  Gillar man att betala extra mkt pengar - nej troligen inte.

  Nej, det handlar om att man vill ha bättre boende själv, tryggare område och ofta flyttar man för sina barns skull (hur missriktad det än är). Och blandområden är generellt inte alls otryggare, tvärtom.
  Men om en grupp börjar flytta så blir ett område mindre blandat, och också oftast otryggare så medelinkomsten sjunker och socialt utslagna tar över mer (kan vara invandrare eller infödingar) - då flyttar fler- osv osv

  Jakten på status tycker jag dock inte är så framträdande rent generellt, iaf känner jag inte igen "grannen har en finare bil" syndromet. För oss infödingar brukar statusen ligga i att ha ett fint hem - inte nödvändigtvis med marmorbänkar etc - men det skall vara "inne" på olika sätt, man "ska" visa att man hänger med i trender vad gäller färger och inredning, elektronik osv - den delen har du rätt i. Och detta finansierar man förstås med lån eftersom värdet "stiger" på villan när man uppgraderar

  /K

  SvaraRadera
 39. Kan bara flika in med att var min fru som är ifrån Asien (dock ett land som är nästa lika rika eller rikare än Sverige per BNP/capita) som mer eller mindre tvingade mig skaffa en bättre veckolägenhet i stockholm då jag hade en i av sämre områderna i stockholm som passade mig utmärkt då den var nära till jobbet och billig var ändå en övernattingslägenhet. DOck blev hon själv förskräck av hur dålig detta området var att jag fick välja mellan skaffa bättre övernattningslägenhet i stockholm och henne. Och efter som vi är gifta nu (bor dock utomlands nu) så vet ni vad jag gjorde.

  SvaraRadera
 40. http://www.dt.se/kultur/article765803.ece

  Lennart

  SvaraRadera
 41. Jag är läkare med inkomst kring 40 000 kr med bostadsrätt i Tensta, 2,a på 68 kvadrat som i nådens år 2008 köptes för 450 000 kr. Jag gillar olika!

  SvaraRadera