Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2010-10-05 16:27

Jordbru, förlåt, Landsbygdsdepartement

Ur regimen Reinfeldts (här höll jag på att skriva Reinflegm, men det vore ju barnsligt) regeringsförklaring. Mina fetstilade kommentarer instoppade.

Bara om vi ser hela Sverige kan vi hålla samman vårt samhälle. Sverige är ett vidsträckt land. Här finns både större städer och landsbygd. Alla delar av Sverige ska ges möjlighet att utvecklas utifrån sina styrkor och förutsättningar.

Att låta hela Sverige växa handlar om att bejaka förutsättningarna för boende, arbete och företagande i hela landet. Tillgång till goda elektroniska kommunikationer underlättar vardagen och är en förutsättning för att företagare ska kunna bedriva verksamhet i hela landet. [Och det är därför statligt ägda Telia klipper av kopparkablarna för landsbygdens folk och omöjliggör all form av verkligt bredband framöver] Med en ambitiös energi- och klimatpolitik skapas grund för investeringar och företagande på landsbygden [Men inte ett ord om att oljan är ändlig och att vi står inför peak oil]. De gröna näringarna är betydelsefulla. Fortsatta satsningar sker på Matlandet Sverige. [Någon som bryr sig?]

Sverige ska ha ett väl fungerande transportsystem. En attraktiv kollektivtrafik, ökad framkomlighet på väg och järnväg [... som kör mellan Stockholm, Göteborg och Malmö utan stopp, och där man måste ta bilen till tåget] liksom bra kommunikationer som knyter samman stad och land. Regeringen har nyligen beslutat om en historisk infrastruktur- satsning på närmare 500 miljarder kronor fram till 2021. Denna satsning ligger fast. Därmed möjliggörs betydande investeringar i väg [som kommer gapa tomma när oljebristen sätter in] och järnväg under kommande år.


Så vad är det Reinfeldt vill åstakomma genom att avskaffa jordbruksminister och ersätta med landsbygdsminister? Att som enda land i EU nedvärdera jordbruket? Eller är det en satsning på landsbygden? Vem vet? Men visst, det låter ju bra med att inte bara bönderna har sin egen minister, utan nu har alla vi inavlade ute på landet fått en egen minister, med alldeles egna gälar och banjo.

Fast kanske är det en breddning och en insikt att landet är så mycket mer än banjos, gälar och bönder, utan är ett land fullt av hårt arbetande småföretagare av alla sorter, och har en enorm utvecklingspotential när vi måste ställa om samhället mot något hållbarare än idag.

Vi får väl se.

Japp, det har redan varit val. Nu är det dags att gnälla på alliansregimen.

I övrigt noterar jag att Tomhylsan blir den första försvarsministern på länge som överlever ett val. Visserligen gjorde även von Sydow det 1998, men han hade bara suttit ett år då. Tolgfors har suttit tre, men fick ändå vara kvar. Illa. Men det är klart, det kräver skicklighet att lyckas avrusta så mycket som Tolgfors gjort när försvaret i princip redan var avskaffat 2006. Beskedet är alltså fortsatt avrustning och fortsatt tomma ord om solidaritet med Baltikum, EU och övriga Norden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Reinfeldt med vänner tycks tro att peak oil är nån suspekt konspirationsteori, men han lär väl bli varse.Och varför gjorde dom inte Allan Widman
  till försvarsminister? Obegripligt.Och sen Ulf Kristersson, bostadsmyglarn, urk.

  SvaraRadera
 2. För sakens skull kanske det är lika bra att skriva att det i Sveriges Riksdag numera finns endast ett parti som mycket kraftigt vill rusta upp det svenska försvaret. För att inte kränka någon som tycker som det partiet men inte vågar stå för det utelämnar jag dess namn.

  SvaraRadera
 3. ... och Kinberg-Batra som moderaternas energiexpert ... suck.

  SvaraRadera
 4. Så har vi ju nya IT ministern Anna-Karin Hatt, hon är tygligen gift med nån som heter Greger Hatt, som har varit talskrivare åt Mona Sahlin.
  Det låter ju som figurer ur Jönssonligan. Varför inte göra Vanheden till justitieminister?

  SvaraRadera
 5. För egen del förstår jag inte riktigt vad landsbygdsministern egentligen ska göra? Bara ordet skriker populism i mina öron...

  SvaraRadera
 6. Försvarministerns största kamp är mot finansministern. Man satte Tolgfors där eftersom han, till skillnad från Odenberg, inte tar den kampen. Det är också därför som han sitter kvar.
  /mikael

  SvaraRadera
 7. Med EU stöd som ges till gärdsgårdar så är väl namnbytet logiskt.
  Det är en levande landsbygd vi vill ha inte en massa stora jordbruksproducenter.

  Kopparledningar är de så mycket snabbare än mobila system? De är mer sårbara i alla fall./Oppti

  SvaraRadera
 8. Oppti, se länk ovan. Ja, kopparledning är oerhört mycket snabbare än mobila system. Speciellt på landet.

  SvaraRadera
 9. Vi bor på pendlarort trådlöst 3G duger inte här, vi var tvungna att hitta rätt plats att ha laptoppen och då fick man ändå bara full uppkoppling 1/3del av tiden... och så jla full var ändå inte den uppkopplingen. Den dög inte till film på headwebb, det hackade var 5te minut. Modemet återlämnat under testperioden.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att det låter medvetet och klokt:

  Använd noanamn - Varg istället för Ulv. Men nu kan vi inte ens nämna vargen då blir det panik. CO2-utsläpp istället för peak oil. Eller när gode C gjorde att tappert försök att få uppmärksamhet på den skenande brottsligheten.

  - Att satsa på matlandet Sverige ser jag som en viktig del i peak oil. Skola, kineser och skatter har gjort att vi kan ändå inte konkurrera med teknik länge till.

  - Häromdagen sade de att el är väsentligt för landet, de nämnde inte att det gäller speciellt när oljan är dyr. Varför har vi 60% rabatt på solceller? Trollhätte kraftverk byggdes med häst och vagn.

  - Att hela landet skall leva kommer åter bli aktuellt när man inte kan pendla och när det blir intressant att producera mat på diverse avkrokar igen.

  Om oljan blir dyr blir stambanorna väldigt viktiga. Lokalkollektivtrafiken kommer att lösa sig själv nu när kommunerna och landstingens monopol är på väg att avskaffas.

  Det enda jag inte förstår är motorvägarna (de skulle byggts på sextiotalet som i Tyskland) men det är väl ett arv från S. Åtminstone dårskapen i Götaälvdalen.

  Angående försvaret har ju Irak och Afghanistan tydligt visat att det är meningslöst med strv. om man inte har kontroll i luften. Bättre att vara vän med Ryssland som innan 1914. Då är nog EU farligare. Två världskrig visar dessutom att man förlorar om man inte har olja.


  /gurrapurra

  SvaraRadera
 11. Försvaret har väl varit en av Sveriges största manliga lekstugor och pengaförstörare, det är på tiden att det blivit förändringar. Pengarna behövs på andra ställen i samhället.
  Nästa lekstuga när vi ändå är igång är transportverket, herregud sicken lekstuga..

  Tack för en bra blogg

  SvaraRadera