Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2010-10-02 11:11

Jag med!

Eftersom alla andra redan gjort det så vill jag också vara med.

Ylven har gjort det, Flute har gjort det och Nisse på Torpet har förstås också gjort det. Tagit bild på den sista skörden av squash för säsongen.

Totalt 12.6 kg på bilden. De gula är förstås Yellow Straighneck, den långsmala nästan cirkelformade är Trombocino. Den pumpaformade vintersquashen är likt Nisses en Buttercup. Fröer från Runåbergs Fröer. Den vanliga gröna sommarsquashen är någon godtycklig vanlig sort jag inte minns namnet på. Satte bara en planta Buttercup, och den verkade blivit skuggad av omkringliggande pumpa- och sommarsquashplantor så det blev bara en 2.6 kg tung frukt från den plantan. Inte i närheten av Nisses alltså.

Sedan juli har vi i princip ätit squash till allt som går, och en hel del Yellow Straightneck och grön sommarsquash har vi sålt också. Ovanstående är kanske 1/4 av den totala skörden. Squash/zucchini är tacksamt att odla, ger väldigt stora skördar på ganska få och därmed lättrensade plantor. Med 25:- per kilo för ekologiskt odlat i affären blir det några kronor också.

Frosten knäckte ytterligare tre sommarsquash som inte låg skyddade av bladverken, så det var nog bäst att skörda. Kvar där ute är ett 30-tal ordentliga Halloween-pumpor, 300-400kg totalt. Inget vi kan äta upp själva förstås utan de får förhoppningsvis säljas till Halloween.

Vore det inte för frosten så hade (enligt mig) sommarsquashen trivts rätt bra ute när temperaturen ligger mellan 5 och 10 grader. Ungefär som i kylskåpet, där en sådan frukt kan hålla några veckor från att man börjar skära i den. Men frost gillar de inte, så nu får det bli kylen.

Experimentet med täckodling direkt på obrunnet fårstallgödsel får väl sägas fallit väl ut allt som allt. Har inte behövt gödsla något mer än den ursprungliga marktäckningen och inte rensat ogräs en enda gång utan fått i princip ogräsfri odling. Till nästa år bör jag dock se till att sätta all sommarfrukt längs kanterna, då det blir när omöjligt att ta sig in i odlingen när tillväxten exploderar juli-augusti. Pumpa bör inte heller blandas med sommarsquash, då pumpornas avstickare tar över allt, utan dessa bör hållas avdelat från resten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Ja, det var verkligen häftigt att odla squash/pumpa, det kommer jag att göra igen!

  SvaraRadera
 2. Ja, och flera tusen procents avkastning från ett så litet frö...

  SvaraRadera
 3. Tjusigt! Tromboncino har jag ännu aldrig provat. Är den god?
  Se upp med frosten och pumporna. De kan klara en inte alltför hård frostnatt, men inte två. Den första natten knäcker bladen, men den andra knäcker själva pumpan. Jag skulle nog ta in dem för att eftermogna i något uthus om jag vore du. Annars riskerar du att inte ha mycket att sälja till Halloween.

  SvaraRadera
 4. Har inte provat att äta tomboncino än... Den var extremt sen att ge frukt. Först att planteras, under duk i odlingsbänk, men gav inte ngt förrän nu.

  Ingen risk för nattfrost ikväll, och pumpabladen är fortfarande inte knäckta. Däremot syns det tydligt vad det är som var sommarsquash, för de bladen vissnade över en natt härom dagen.

  Tar nog in pumporna i morgon. At least me price pumpkins.

  SvaraRadera
 5. Snyggt. Förplaneterade Squash i våras men det blev aldrig något av det. De bara försvann efter plantering. Har dock fått 250 kg honung från mina bikupor så jag kanske skall fokusera på bina och inte så mycket på grönsaksodlingen. Härligt att man kan kombinera intresset för aktiehandel i råvaror med odling....

  SvaraRadera
 6. Snyggt.

  Förodlar inte min squash, sätter frö direkt på friland under duk eller plastkupa istället.

  SvaraRadera
 7. Haha! Där fick jag förklaringen till att sidvisningarna spikade idag :) Fin squash förresten!
  //

  SvaraRadera
 8. Hej
  Tål Buttercup lagring sen du kallar den vintersquash???

  Mvh/P

  SvaraRadera
 9. Stämmer bra det. Skall gå att lagra i månader i rumstemperatur.

  SvaraRadera