Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2010-10-05 15:54

Inga genvägar med småskalig vindkraft

Vid en första anblick kanske småskalig vindkraft ter sig som ett lockande alternativ för den som vill producera egen el småskaligt. Men det är en undanflyende hägring. Trots att man numer bygglovsfritt får uppföra vindkraftverk med upp till 3m i diameter så finns det nog relativt lite att hämta.

I själva verket verkar inte småskalig vindkraft lönsammare än solceller, bara mer störande och med mer oförutsägbar drift, samt betydligt mer underhållskrävande, om inte annat smörjning. Solceller må inte löna sig i Sverige vid dagens elpriser, trots 60% i statsbidrag, men de håller iaf 20-30 år.

Det har nu gjorts två studier av småskalig vindkraft, en i England och en i Nederländerna, vilket man kan läsa om på The Oil Drum. Slutsatsen är helt enkelt att man bör glömma det hela.

Möjligen kan det fungera om man slänger upp kanske 30 meter höga master, även i öppen terräng, men det finns alltså inga genvägar med små master eller husmontage, utom kanske vid perfekta vindlägen. Flera aggregat gick dessutom sönder under testerna. Skall man satsa på något så är det de större aggregaten i klassen, men det är antagligen lönsammare att köpa andelar i ett vindkraftkollektiv eftersom man landar i bygglovskostnader, miljöprövningar etc när man glider över 3 meter. Vill man absolut ha egen elproduktion så skulle jag nog föreslå solceller medan statsbidraget kvarstår. Förr eller senare blir de lönsamma vid högre elpriser än idag, och produktion och drift är förutsägbar vilket man inte kan säga om vinkraft.

Åtminstone så backar nu försvaret om vindkraft och blir lite mer flexibel i sina förbud mot vindkraft varhelst det svenska försvaret vill flyga JAS 39.

Generellt är det dock antagligen lönsammare att köpa aktier i Fortum än att köpa vare sig småskalig solel eller vindkraft, enbart baserat på Fortums utdelning.

Allra lönsammast för den som äger skog och mark är och förblir att arrendera ut mark till vindkraftsbolagen, men det lämpar sig nog mer för ett separat inlägg.

Tillägg: Förra inlägget hade så många fel och var så irrelevant att jag raderade det. Skamligt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Kommer ihåg när Serbien bombades av Nato 1999, så försvann strömmen under tiden bombningarna skedde. Vi hade en granne vid vårat lantställe som satte upp ett litet hemmagjort vindkraftverk på taket. Den genererade tillräckligt med el för att driva en glödlampa. Är inte mycket, men han var en av de få som inte satt i mörkret under tiden bomberna föll.

  SvaraRadera
 2. Jag har sett att dinel börjar sälja vindkraftsandelar till årsskiftet, nån som praktisk erfarenhet av liknande upplägg?

  SvaraRadera
 3. Har själv vindandelar i O2 el ekonomisk förening, har givit en avkastning mellan 6-8 % av investerat kapital jämfört med att köpa el till rörligt pris mvh Hemmansägaren

  SvaraRadera
 4. Vad handlade det förra inlägget om..?

  SvaraRadera