Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2010-10-22 13:52

Hög efterfrågan på eldningsved

Det har hela hösten varit en extremt hög efterfrågan på torkad ved kan jag som vedförsäljare intyga. Efterfrågan har i princip varit större än den var under paniken i vintras.

Telefonen går varm när husägare så här sent kommer på att de behöver ved för stödvärme till vintern. Jag får flera förfrågningar om dagen, trots att veden är slut eller bokad. Och desperationen verkar bli större ju kallare det blir ute. Men det går inte att trolla fram ved som inte finns. Ved behöver som bekant torka, och torka gör den på våren.

Kort sagt så väntar sig folk återigen en kall vinter och minns förra årets elpriser nu när kylan tränger sig på.

Här har det redan snöat. Även om det inte var mycket så fick jag avbryta de sista vedleveranserna och byta däck istället.

Tror man nu på höjt elpris framöver och att kärnkraftverksbolagen inte verkar bry sig om att Maudan tog dem i öronen, så kan man åtminstone köpa snorkiga Handelsbankens Bull El H. (Säger Hej! till mina många besökare från Handelsbanken. Helt klart fler som läser bloggen därifrån än t ex från Swedbank eller Nordea. Knappt någon från SEB.) Bolagen lovat sig vara klara till november. Men när håller egentligen tidsplaner?

Citat från Ny Teknik:

"I går förbättrades läget något när Oskarsham 1 åter togs i drift, men fortfarande är fyra reaktorer avställda.

På måndag ska Forsmark 3 fasas in på nätet igen enligt plan, den 3 november ska Forsmark 2 leverera el igen, den 12 november är det dags för Oskarshamn 3 att gå igång och den 22 november ska Ringhals 1 in på nätet igen."


Anyone for störande upprepning? Igen?

Lämpligen bevakar man utvecklingen och köper inte Bull El H riktigt än. När beskeden kommer att elproducenterna inte höll vad de lovade Maudan, då köper man. Speciellt om nuvarande kyla håller i sig. Bevaka datumen ovan. Håller inte tidsplanerna kan vi få se rörelser uppåt även om Bull El H handlas mot kvartalsterminen och därmed är lite trögrörlig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Även Sydsvenskan uppmärksammar bristen på ved.
  http://www.sydsvenskan.se/bostad/article1273199/Vedbrist-hotar-vinterns-brasor.html

  SvaraRadera
 2. Själv säljer eller bokar inte någon ved ö.h.t. under sommaren och har precis börjat sälja/ta orders. Finfina priser just nu för omgående leverans.

  SvaraRadera
 3. I Piteå finns en kvinnlig företagare som tillverkar, packar och levererar ca 4000 m3 ved till i Nordnorge.

  SvaraRadera
 4. Vad har du för instrument, om något, att kolla vedens fukthalt med? Finns väl allt mellan 150:- och 5.000:-. Jag tillhör inte riktigt den där gamla generationens gubbar, som kunde slå ihop två vedträn och höra på klangen om de var tillräckligt torra.
  /Aktiepohlman

  SvaraRadera
 5. Vattenfalls reaktorer ser man här:
  http://www.vattenfall.se/sv/aktuell-karn--kraftsproduktion.htm

  Men finns de tre Oskarshamnsverken lättillgängliga på nätet?/Oppti

  SvaraRadera
 6. En variant för 399:- eller något sådant. Vill man vara helt säker och inte bara mäta på ändträt, så klyver man ett vedträ och mäter på kärnveden. Mitt krav är 25%, önskemålet är mindre än 20% och bättre än 17% går inte att få på naturlig väg.

  14:23 Gör på liknande sätt. Slutar leverera färsk ved i maj, drar igång försäljningen till hösten med fina priser. Tyvärr har jag begränsat torkningsutrymme, annars kunde man sålt all ved på hösten och ingen på våren.

  SvaraRadera
 7. Det finns meteorologer som hävdar att vi går den kallaste vintern på 1000 år till mötes, bland annat pga att Golfströmmen avtagit i styrka. Om det ligger något i det så kommer nog veden att behövas.
  http://rt.com/prime-time/2010-10-04/coldest-winter-emergency-measures.html/print

  SvaraRadera
 8. Vad tar ni för en säck björkved på 1,5 m3?
  Jag tar 800 kr om kunden hämtar själv.

  SvaraRadera
 9. Enligt personer som jobbar inom kärnkraften i Sverige så borde inte risken att denna hösts underhållsarbeten drar ut på tiden vara lika hög som förra året då det var stora uppgraderingar.
  Men man skall aldrig säga aldrig...

  /K

  SvaraRadera
 10. Oppti:

  http://www.okg.se/ nuvarande effekt ses uppe till höger..

  SvaraRadera
 11. Jo,i ett av verken ska man fortfarande har problem och förmodligen kommer att köra på reducerad effekt.
  Sägs vara lager vibrationer...

  SvaraRadera
 12. "Enligt personer som jobbar inom kärnkraften i Sverige så borde inte risken att denna hösts underhållsarbeten drar ut på tiden vara lika hög som förra året då det var stora uppgraderingar.
  Men man skall aldrig säga aldrig..."

  Well, ett lämpligt stopp då kylan smäller i knutarna och elpriset stiger -> Vattenfall & Co tjänar multum, mycket mer förtjänst än kostnader för stoppet ....

  SvaraRadera
 13. Det är något konstigt med elbranschen: ju sämre de sköter sig, desto mer tjänar de ... :)

  /jonas

  SvaraRadera
 14. Vill inte vara tråkmåns fär vedförsäljarna men förr hös var det en massa rönnbär och precis enligt talesättet blev det kallt. I år är det inte så mycket rönnbär. Jag vet ännu inte om jag skall lita på rönnbären eller meteorologerna.

  SvaraRadera
 15. @anonym 20:45: Har meterologerna förutspååt en kall vinter då ?
  Jag har bara sett en referns till en polsk meterolog som påstår att vintern kommer bli den kallaste på 1000 år, han hävdar dock också att golfströmmen avtagit, medans amerikanska mätdata säger motsatsen, så jag vet inte riktigt hur trovärdigheten är...vi får väl se...

  /K

  SvaraRadera
 16. Knappast den kallaste vintern på tusen år. I så fall skall hela Östersjön frysa över, så man likt de kalla vintrarna på medeltiden kan åka rakt över till Polen, med lite tillfälliga värdshus att sova över i på vägen...

  Det kan bli en kall vinter. Men en 1000-årsvinter blir det knappast.

  SvaraRadera
 17. @Klas 10:37:
  Jag påstår inte att jag tror på att det kommer att bli den kallaste vintern på 1000 år. Jag vet inte heller om den citerade polske meteorologen avsåg att det skulle tolkas bokstavligt. Jag tycker tvärtom att man bör ha en sund skepsis till den sortens påståenden. Dock kan vi konstatera att vintern verkar ha kommit ovanligt tidigt i år, och inte bara i Sverige. Kanske är det inget märkvärdigt med detta, då SMHI säger att det snöar som det gjort nyligen ca vart 5:e år i genomsnitt.
  Dock kan det knappast skada att hålla ett öga på utvecklingen.
  Här finns lite data att följa angående Golfströmmen:
  http://rads.tudelft.nl/gulfstream/
  http://polar.ncep.noaa.gov/ofs/viewer.shtml
  http://polar.ncep.noaa.gov/ofs/viewer.shtml?-natl-cur-0-small-rundate=latest

  Här är en italiensk geofysiker som hävdar att oljeutsläppet efter BP:s katastrof i Mexikanska golfen kan påverka Golfströmmen.
  http://www.associazionegeofisica.it/OilSpill.pdf

  Men som sagt, ta allt du läser med en nypa salt, försök verifiera information från ett flertal oberoende källor, osv. Och tänk själv, helt enkelt. :)

  SvaraRadera