Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2010-10-12 10:13

Börskrascher vi minns 1987 - 2010

Så här i oktober så skall man tydligen vara vidskeplig och förvänta sig börskrascher.

Kan vara bra att dra sig till minnes de krascher vi haft senaste decenniet, åtminstone i USA. Amerikanska indexet S&P-500 nedan.

Med börskrasch avser åtminstone jag stora och långa nedgångar på börsen, helst >15%. Och som ni ser ovan är de två största i modern tid IT-bubblans krasch med ca -47% på S&P-500, respektive finansbubblans krasch med ca -56%. Börspaniken kring Greklandskrisen drog bara ner index med 15% innan sedelpressen och den försvagade dollarn började höja index igen.

Inte bara är IT-kraschen och finanskrisen procentuellt de största nedgångarna under perioden. Det handlar också om enormt mycket större summor än t ex 1987, då vi successivt finansifierat vår ekonomi och allt mer förlitar oss på börsen för förvaring av vårt kapital.

Lade in glidande 100-veckors medelvärde ovan, motsvarar ungefär MA500 på en dagschart. Som tydligt framgår så upphörde den långa trenden att "börsen stiger alltid på lite sikt" i början av 2001. Sedan dess har vi fått åka berg- och dalbana.

Detta illustrerar bra att man bör utmana det som mäklar- och fondbolagsskrået försöker sälja på oss, att börsen alltid stiger. Det gällde fram till 2001. Inte sedan dess. Istället har vi fått se två kraftiga börsnedgångar de senaste 10 åren, samtidigt som allt mer av våra framtida pensioner skall vara beroende av börsen.

Mycket av de tillfälliga börsuppgångarna de senaste tio åren har drivits av billiga krediter och sedelpressarna, och inte av ekonomisk tillväxt. Man kan ju konstatera att trots avsevärd ekonomisk tillväxt sedan år 2000 - 2007 så orkade inte börsen upp annat än marginellt över tidigare topp.

Vi går nu dessutom mot en tidsperiod där vi istället för tillväxt kan få se mer eller mindre permarecession. Generellt är antagligen inte börsen en så bra placering som den sägs vara. För den enskilde spekulanten eller investeraren kanske man alltid kan hitta regioner, branscher eller sektorer som är lönsamma, men det går inte för den massiva volymen av investerare, bland annat pensionspengarna.

Men hav förtröstan. MA100 på veckocharten, MA500 på dagscharten, har vänt upp igen. Även döda katter kan studsa. Frågan är bara hur högt?

För inga av de problem som orsakade först finanskrisen och sedan skuldkrisen är lösta. Man har bara hällt mer bensin på elden i ett försök att släcka problem orsakade av för låga räntor och för stora skulder genom ännu lägre räntor och ännu större skulder.

Frågan måste bli när vi skall ner igen, och hur djupt vi kommer gå då?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Hej!

  Varje månad pumpas ju en enorm mängd pensionsavsättningar in i börsen genom främst fonder. Detta måste väl ändå på något sätt hålla uppe de nominella värdena på lång sikt, eller?

  SvaraRadera
 2. Sv Tommy. Jag tror att de håller uppe dem på kort sikt men att värdet försvinner regelbundet i en sågtandskurva. Botten på dalarna i kurvan pekar på en ungefär rät linje från kurvan innan 99. Min gissning är att denna räta linje är börsvärdet utan månatliga pensionsspararfondpengar.

  Pensionsspararfondpengar gissar jag är lika säkra som dåliga skuldebrev. De saknar bakomliggande substans och försvinner när de är orimliga (som avskrivna skulder).

  /g

  SvaraRadera
 3. OT men jag frågar ändå. Tycker du en (ett par) komradio bör finnas med som nödutrustning? Isf, någon du rekommenderar?

  SvaraRadera
 4. Det är inte bara vete utan även majspriset rusar, Majsucopia. Det kan inte vara bra för vare sig börsen eller räntorna med snabbt stigande matpriser.

  SvaraRadera
 5. Vi vet att du sålt bort dig (liksom många andra)för länge sedan C. och febrilt letar saker som stöder din tes...

  Här är en som bevisligen kan sin sak som är positiv till aktiemarknaden..:

  http://theguruinvestor.com/2010/10/08/buffett-rushing-into-bonds-a-mistake/

  Du jämför hela tiden med index men det finns ju något som heter stockpicking med... Även om aktier inte gått så bra efter ithypen så kommer det fortsättningsvis vara det bästa stället att ha sina pengar. Det gäller bara att klara att sälja dyrt och köpa billigt...

  Mvh WB

  SvaraRadera
 6. @Anonym,

  ta en ganska enkel radio som kan lyssna av många band samtidigt. Lägg inte krutet på komradion utan på vapen och ammunition. Sen fixar du en bättre komradio när du skjutit dina första fårkar.

  SvaraRadera
 7. 19:03 WB, när bankerna och talking heads talar om "aktier är bäst" så menar de aktieindex och börsen som helhet, inte stockpicking, utan t ex via fonder.

  Du har heller inte kommit på något unikt eller någon punktering i mitt resonemang. Jag skrev ovanstående följande:

  "För den enskilde spekulanten eller investeraren kanske man alltid kan hitta regioner, branscher eller sektorer som är lönsamma, men det går inte för den massiva volymen av investerare, bland annat pensionspengarna."

  Och som jag redovisat är jag inne på börsen igen sedan det gyllene korset i Toronto. 99% investerad just nu.

  SvaraRadera
 8. Joakim Persson2010-10-12 20:47

  Att börsen står så högt har inte främst med kapitalinjektioner från småsparare att göra, utan att börsen ter sig mer attraktiv på grund av globalt låga räntor -- kombinerat med ökad penningmängd...


  Börsen får gärna falla för min del! Papper som idag ger uthålligt ~5% direktavkastning skulle då ge betydligt mer -- ex, låt Fortum falla till €10 eller Axfood ner till 100 kr! Med bibehållen utdelning om €1+/10 kr per år så finns där fina pengar att tjäna i tämligen stabila branscher. Särskilt om man tror på samhällsstagnation (energi och mat lär vi fortsätta efterfråga).

  Börsen är ju dessutom lägre värderad relativt företagens antagna vinster än vad som var fallet vid tidigare toppar, inte sant? Vad kan P/E-talet ligga på för svenska storbolag, cirka 15 kanske?

  SvaraRadera
 9. Vilka låga värderingar är det alla pratar om??
  Låga värderingar i fht till vad?

  Är ni blinda hela högen här eller är ni bara okunniga?

  En sak, börsen är helt och hållet lånedriven, den drivs av statistik som också är driven av lån, vad tror ni när händer när räntan höjs?
  När ska vi se nyanställningar? Vi har haft över 2 år på oss, arb.lösh. är 9,7% i USA, har vi sett förbättring?

  Är pengarna som pumpas in i systemet värt besväret kontra konsekvenserna? Ger det öht effekt?

  Skit på er, börsen är mest övervärderad än nånsin. Ingen bubbla kan jämföra sig som den vi har idag. Ingen.

  SvaraRadera
 10. Mycket trams-skriverier här nu...Cornu verkar bitter att börsen tuffar på...mycket snack om guld, TA-analyser,Black swan bla,bla....och inte minst Peak-oil katastrofer/Svante

  SvaraRadera
 11. Vid en lite okulär koll av datan du gav (grafen ;P) så tycker jag det ser ut som att börsen följer sin ursprungliga utvecklingslinje. Dock kraftigt dopad p.g.a. kreditbubblan, finanskrisen ser t.o.m. ut att ha tryckt ner den under medellinjen men nu behövs en nedgång med 30% för att åter vara i fas.

  Säger inte att du har fel men är en alternativ teori till din on ett nytt mönster på börsen.

  Annars är ju brukar ju värdet av företagen vara i fas med energiförbrukningen i samhället. (muskelkraft/fosikkraft etc.) stämmer det blir det ju duktigt svettigt vid peak oil/coal/uranium.

  SvaraRadera
 12. OK C. kul att du är med på båten då och är fullinvesterad i aktier igen även om dina skriverier mest är negtiva. Många är nog lurade in guldbubblan nu dock som säkert ska blåsas upp en bit till innan...

  Stockpicking ja och man måste förstås jämföra över en längre tid. Jämför t.ex en investering i HM med guld över några decennier hehe då kan guldtomtarna stoppa upp något någonstans hehe

  Visst marknaden gynnas av låga räntor men man behöver inte vara Einstein för att förstå att centralbankerna stimulerar i ett sämre konjunkturläge. Om man inte gjort detta hade förstås läget varit sämre.

  Lycka till mvh WB

  SvaraRadera
 13. Svar till 06:19

  Och du satsade en massa pengar på H&M 1980 och har behållit dem sedan dess? Det har du givetvis inte gjort hehe

  Du missade säkert också guldets starka uppgång under det gångna decenniet hehe

  Nu vill du få folk att satsa på börsen hehe

  Lycka till säger jag bara hehe

  SvaraRadera
 14. Svar till 09.29 Jag har aldrig satsat på guldbubblan och därmed missat guldet senaste decenniet men också de två innan när det var helt iskallt hehe. Det som glöms bort är att utvecklingen för guldet inte är så märkvärdigt om man tar hänsyn till valutautveckligen och att man inte får någon utdelning.

  Nej för att lugna jante så har jag har tyvärr inte haft HM hela tiden sedan 1980 men många andra aktier som slagit index med råge under tiden. Men exemplet visar vad stockpicking kan göra hehe
  Aktier är överlägset över tid så är det bara. Det gäller bara att köpa billigt och sälja dyrt det är det som är konsten hehe.

  Mvh WB

  SvaraRadera
 15. Självfallet är aktier nästan alltid bra om man gör allt rätt. Men hur många gör det? De flesta gör en massa misstag och det har man inte råd med när tiderna inte är goda.

  SvaraRadera
 16. Svar till 10.38: Nja det är snarare så att det bara gäller att göra mer rätt än fel. Om man inte är kapabel till detta så får man väl göda bankerna med provisioner så får man sin indexfövaltning (i bästa fall)...

  Mvh WB

  SvaraRadera
 17. "Ju högre man flyger desto hårdare kraschar man"

  SvaraRadera
 18. hahaha, köper ännu mer guld och silver och sitter lugnt och fridfullt och tittat på skojeriet.

  SvaraRadera