Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2010-10-13 14:18

Avundsjuka på stora skulder

Tydligen råder det någon form av moralpanik över ett reportage i DN Bostad, där en överbelånad "affärsjurist" och en överbelånad "egen företagare i finansbranschen" renoverat en dyr vindsvåning med bankens pengar.

Folk är tydligen rasande över detta välstånd som den förmodade överklassen visar upp när det finns fattiga i Sverige.

Men enda skillnaden här är storleken på skulderna.

Folk har alltså nu börjat bli avundsjuka på att andra kan låna större belopp än dem själva och satsa på toppen av bostadsbubblan.

För en kontroll visar iaf att den egna företagaren inom finansbranschen inte direkt står bakom några företag med enorma övervinster, utan en omsättning på drygt 700 000 kronor, och en vinst på 400 000 kronor (med reservation för att det kan vara ett annat företag eller en annan person, och utan att kollat personernas personliga inkomster). Låter väldigt mycket 3:12-reglerna där. Bra jobbat och bra pengar för en Svensson, men inte direkt något som utan lån från banken kan betala en gräddhylla inklämd under ett tak i Vasastan i Stockholm.

Nej, att vara avundsjuk på att andra har stora lån gör dig bara bitter och möjligen själv onödigt skuldsatt.

De verkar ju inte ens ha någon vinkällare. Sandpapprar väl sina Barbourjackor också antar jag.

Vad jag vill veta är amorteringstakten på lägenheten eller är den tänkt att för all framtid ägas av banken?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Cornucopia, kan du inte skriva lite om foreclosuregate? Du kanske redan har gjort det och jag har missat det, men jag tror att många skulle uppskatta den läsningen tillsammans med en förklaring på vad det innebär.

  SvaraRadera
 2. Det handlar väl mer om deras relation till sin lägenhet än eventuellt överbelåning.

  SvaraRadera
 3. Men det är väl klart att lägenheten ska ägas av banken. Hela det ekonomiska systemet går ju ut på att bankerna i slutändan ska äga allt som går att äga. Institutionaliserad plundring kallas det.

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 4. Varför ska man amortera med dagens låga ränta?
  Känns ju mycket vettigare att spara pengarna på stabila papper hög med bra ränta och amortera desto mer när räntan går upp..

  SvaraRadera
 5. Nej cornu, du missade poängen, det var inte avundsjuka som fick folk att kommentera. Det var hur artikeln var skriven, den läser som american psycho eller en fredrik lindström som överdriver ängsliga stockholmare. Det är så uppenbart att det här paret försöker vara nånting dom inte är. Allt är fejk. Jag tyckte själv det var ganska roande :)

  SvaraRadera
 6. Fjasco, många som bränt sig på det där. Hitta en "säker" placering som ger bättre ränta än räntan på lånet för att sedan amortera "när räntan går upp". Slutar oftast i tårar.

  Man skall amortera när räntan är låg, inte när den är hög. Iaf om man vill bli av med skulderna.

  SvaraRadera
 7. Hej och hå2010-10-13 15:32

  Allt är fejk ja. Den som begriper vidden av det påståendet inser snart att vårt moderna monopolsystem med låtsaspengar och kapitalism snart kommer att packas ner i leklådan igen. Det är för mig fullkomligt obegripligt att ingen ser vad som händer? Systemet rasar framför våra ögon, men artiklar med rubrik som "Sveriges ekonomi går som tåget" på DI, aftonbladet och annan blahamedia talar visst högre än viljan att inse att det inte stundar någon ekonomisk vändning, utan snarare ett stort svart hål av skulder. Rökridåerna av till synes komplicerade analyser av ekonomin, högutbildade ekonomer som förespråkar mer skuld för att rädda vad som redan är så skuldsatt att det inte håller ihop längre (i idioten Keynes goda anda), halvlögner för att få folket att stänga hjärnkontoret och återigen fortsätta skuldsätta sig med konsumtion av bilar, iGadgets, hus med så höga prislappar att det i praktiken är lönlöst att försöka betala av under en livstid... Allt kommer att lägga sig och kvar finns, gissa vad? Vindsvåningar hit och dit, den som skuldsätter sig mest är den som hårdast kommer tvingas inse sanningen.

  SvaraRadera
 8. Självklart många som bränt sig. Det är många som bränt sig på att starta eget företag också, men det är bara ett argument för att ta ha bättre kontroll på sina investeringar.

  SvaraRadera
 9. Och hur många som betalar 5-10 miljoner kronor (?) för en lägenhet tror du har bra koll på sina investeringar, riskhantering etc? Har man så dåligt omdöme att betala de priserna på toppen av en bostadsbubbla så lär man fallera på fler punkter.

  SvaraRadera
 10. Det som skapat uppståndelse är att artikeln är så tafflig (eller genial) att läsare inte förstår om den är ironisk eller ej. Henrik Schyffert sa på sin twitter att DN var roligare än det han gör. Folk får gärna ha överbelånade vindsvåningar men journalisten gör ju misstag på misstag, klyscha på klyscha, staplar floskler på höjd. Det gör man inte ostraffat i ängsliga Stockholm :)

  Roofert

  SvaraRadera
 11. Jag tänkte inte enbart på dessa personer utan på allmän-Svensson som råkar vara intresserad av finans och som har 1-3 milj i lån.

  SvaraRadera
 12. Hej och hå2010-10-13 15:59

  Fjasco, antalet personer som uppfyller båda kriterierna i Sverige idag kan antagligen räknas väldigt snabbt. Åtminstonde om man inte bara räknar finansintresse som i "get rich fast or die trying" utan finansintresse med sunt förnuft och någorlunda förståelse.

  SvaraRadera
 13. Det är ganska enkelt att klå dagens ränta med lite stabila hedgefonder (ex.vis Brummer Multi-Strategy) även för den som bara vill "sitta still i båten".

  SvaraRadera
 14. Hej och hå2010-10-13 16:26

  Fjasco, great plan. Kör på det.

  SvaraRadera
 15. Amortering? De betalar till banken varje månad, räcker inte det?

  De har fullt upp att åka till fjärran östern för att shoppa, betalar när Amexräkningen kommer.

  Det har varit uppåt på ekonomisidan, dvs boende och arbetskarriär, så länge de kan komma ihåg - de är 30-30 år - och det finns ingen anledning att det inte blir likadant framåt.

  Det finns ingen plan B här inte. Det behövs inte. Säger de av egen erfarenhet.

  SvaraRadera
 16. Brummer Multistrategy har ju gått uselt 2010... Såååå bra är den inte.

  SvaraRadera
 17. Viner till asiatisk mat, inte konstigt att folk blir upprörda. Dessutom dusch till bastun när det rimligtvis borde vara ett urval av oliktempererade poler. Var är det japanska hembiträdet i traditionsenlig utstyrsel?
  Jag läser artikeln och oroar mig för att paret kanske inte ens har lila labels på sina Ralph Lauren skjortor. :P
  De som blir upprörda borde läsa några "how to spend it" bilagor från ft.

  SvaraRadera
 18. http://gonzalolira.blogspot.com/2010/10/second-leg-down-of-americas-death.html#more

  Grymt inlägg om forclosuregate. Man tror knappt det är sant. Mycket märkligt att detta inte uppmärksammats i den omfattning det borde...

  SvaraRadera
 19. Hej och hå2010-10-13 18:50

  Karl, märkligt var ordet. Eller kanske inte speciellt märkligt om man verkligen funderar på saken. Hursomhelst, jag tycker fortfarande att Cornu ska skriva lite om detta, oavsett vad det får för effekter eller vad det nu är media här är rädda för. Kanske inser någon vidden av galenskaperna som inte gjorde det innan?

  SvaraRadera
 20. Äsch, vad ni pratar strunt! Banker och gammelmedia säger ju att vi är rikare än någonsin!!! Om de säger så då måste det vara sant... Så sluta klaga och börja konsumera istället! Då blir ni glada!!!

  SvaraRadera
 21. Se där. Nu spricker bostadsbubblan. Tydligare tecken än så finner man inte. :D

  SvaraRadera
 22. Hej och hå2010-10-13 20:13

  För den som är intresserad av bostadspriser och huruvida det går upp eller ner (är det ens en möjlighet, ner?!), så är boliga.se en bra sajt.

  SvaraRadera
 23. Skulle gärna se Cornus analys av följande artikel, den måste bedömas som ytterst seriös pga skribenten samt publikationen där den publicerats, trovärdigheten är något helt annat än hos t.ex. News Of The World eller Aftonh***n i Sverige ...

  http://www.independent.co.uk/news/business/news/the-demise-of-the-dollar-1798175.html

  Se också

  http://www.independent.co.uk/opinion/leading-articles/leading-article-the-end-of-the-dollar-spells-the-rise-of-a-new-order-1798200.html

  SvaraRadera
 24. DN Artikeln var ju helt fantastisk. Och kommentarerna var helt underbara! Vad sägs t.ex om denna, som faktiskt inehåller lika mycket visdom som humor.

  "Reportaget är månne en tidsmarkör som om 10-20 år kommer att ha samma symbolvärde för tidsandan som furumöbler på 70-talet, korta kavajer på 80-talet, balkongvurm på 90-talet och byggsnickrande på 00-talet. Kulmen på cocooning-trenden kan vara nådd."

  Mycket riktigt. Kanske är denna artikel kulmen på "bygga näste"/heminrednings - neurosen som vi sett de sista 10 åren. Fem tummar upp säger jag.

  /Realisten

  SvaraRadera
 25. Tack för länken, hade helt missat denna pärla. Några otroligt bra kommentarer bjöd den på dessutom.

  Stor (ofrivillig) humor! Som andra skrivit, Killinggänget, Fredrik Lindström eller någon annan kunde inte ha gjort det bättre.

  Men stackars människor som blir utsatta för artikelförfattarens totala brist på omdöme.

  SvaraRadera
 26. Vill ha ett råd av Cornucopia. Har förstått att nuvarande investeringar bör vara i inflation-deflationsbeständiga realtillgångar som guld och silver. Men jag undrar över våra huslån? En del säger inför en finansiell kollaps: ta dig ur all skuld så fort du kan. Andra säger att i en hyperinflationistisk miljö straffas sparare och låntagare gynnas.
  Har pengar att betala vårt huslån, men det kan "försvinna" i en kraftig inflation. Vi har pengar på banken att köpa förnödenheter vid en flykt från fiatpengar. Har nu också skaffat ett rörligt lån med en takränta på 4,5% i tre år. Hur bör man tänka?

  SvaraRadera
 27. Det är mycket som kan försvinna i en hyperinflatorisk miljö. T ex era jobb. Skatter kan införas och höjas, t ex fastighetsskatten. Räntorna stiger etc etc.

  Är du skuldfri är du skuldfri. Det nominella värdet på din bostad ökar vid en hyperinflation oavsett om du har skulder eller ej.

  Allt beror på hur stort ert huslån är, och hur mycket pengar ni har. Ni kanske inte skall bränna alla pengar på att lösa lånen just nu. Men du kan inte tänka dig känslan av att vara skuldfri, den är go.

  SvaraRadera
 28. På tal om räntetak på 4.5%. Hur länge gäller det? Har du läst det finstilta. Går t ex banken omkull vid hyperinflation så tar en fordringsägare över skulden och då lär inte gamla villkor gälla längre, bara gamla skulder.

  SvaraRadera
 29. Brummer-fonden har fortfarande slagit utlåningsräntan, vilket är det man vill uppnå. Om man kikar på hur den klarat diverse kriser etc så är den väldigt stabil.
  Vidare så finns det en 2x-variant, som ger hävstång.

  SvaraRadera
 30. Det komiska är ju kvinnan som författat artikeln, man undrar vad som driver sådana personer. Vad har de för värderingar i livet?

  Pengar är bra att ha men inte allt här i livet, tyvärr verkar pengar och status vara det viktigaste idag för väldigt många. Samhället blir kyligt och segregerat. Hade bekanta som aktivit sorterade bort mig ur umgänget då jag inte riktigt passade in i deras krets som de ansåg var lite finare och förnämare än det jag kunde prestera.

  Låt gå för att många gillar detta nya samhälle, jag funderar på att flytta ifrån Stockholms plastiga värld, på jakt efter mer jordnära människor.

  SvaraRadera