Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2010-10-14 09:23

Älgjakten och turen

Som ni märkt har jag varit lite ofokuserad den här veckan, vilket förstås beror på att jag varit på älgjakt. Nu pågår förstås jakten längre för många, men i mitt jaktlag som bara har ca 1200 hektar mark, så har vi nu skjutit fullt vår tilldelning inom älgskötselområdet.

Man kan reflektera över vad det är som gör att vissa jägare skjuter mer älg än andra i jaktlaget. Det finns en lysande position i jaktlaget som sticker ut, nämligen hundförare. Hundförare skjuter fler älgar. Punkt. Men hundförare får också gå kilometervis eller mil i skogen dagligen när de följer efter hunden. Fälld älg för hundföraren blir det om hunden ställer en älg som vägrar flytta på sig i riktning mot någon passkedja.

Men vad är det som gör att vissa passkyttar skjuter älg oftare än andra?

I grund och botten handlar det egentligen om tur. Oavsett hur mycket man besitter de önskvärda egenskaperna, tålamod, tysthet och luktfrihet så kan man sitta i dagar på olika älgpass utan att någonsin få se en älg. Oavsett hur bra skytt man är och oavsett hur dyr studsare man köpt så blir det ingen älg om ingen skjutbar älg dyker upp på en plats med kulfång och fritt skottfält.

Så tur är helt och hållet avgörande, men ändå lyckas en del passkyttar bättre med turen än andra.

Deras kompetens är lokalkännedom och social kompetens. De vet vilka pass som är bäst och sannolikast att man får besök av en älg, och de vet hur de skall se till att få dessa pass när man sätter ut passkyttarna. I vissa fall rör det sig också om svåra pass skjutmässigt, och att då ha bevisat sig genom många fällda älgar gör att man rent ut kan bli tillfrågad av jaktledaren om man vill ta detta svåra pass, men med hög chans för älg.

Annars styr slumpen vem av tjugotalet män och kvinnor som är utspridda på något av jaktlagets 80-tal pass som blir den som får möjlighet att skjuta älg.

För med en inskjuten älgstudsare och lagom övning på skjutbanan är det inte svårt att skjuta en älg där man skall. Att träffa rätt är ungefär lika grundläggande som att kunna räkna med plus och minus. Speciellt som att träffa rätt är en förutsättning för att alls få jägarexamen.

Och att den skjutna älgen har stora troféhorn är också tur, och inte något tecken på manlighet hos skytten.

Men älgjakt är kul, trevligt, spännande och nyttigt ändå.

Nedan följer några passbilder från i år.

Dels en vy över en mosse från ett jakttorn.

Och ett markpass på en lite tätare mosse med kortare skjutavstånd, nästan en kilometer från närmaste väg. Ett svårt pass där man får vara snabb, men framför allt tyst, stilla och luktfri för att någon älg alls skall gå tillräckligt nära för att gå att skjuta utan att det är några träd i vägen.

Där hade jag tur i år.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. När man diskuterar älgjakt med jägare så är alltid jakten till för älgstammens bästa och inte för jägarens tillfredsställelse av att ha dödat ett djur.
  Men när man frågar varför jägaren alltid skjuter den största och ståtligaste tjuren finns det inget bra svar på detta.

  SvaraRadera
 2. Gör man alltid det? Det är inte min uppfattning. Kanske är det så att det enda som finns att visa upp är de stora troféerna. Av kvigor och kalvar blir det ingen trofé att visa upp.

  SvaraRadera
 3. En fråga om något helt annat än jakt...

  Bevakar du fortfarande Guideline (nyhet idag om avtal mellan SPC och Atlas Copco)och Southern Pacific Resources?

  Har hänt en del i dessa bolag senaste året och det vore mycket spännande att få din syn på dessa, kanske värt ett blogginlägg?

  SvaraRadera
 4. Ett inlägg i vanlig Cornu-stil, här visste man redan från rubriken hur det skulle avslutas.

  Grattis till den fällda älgen!

  Den konstruerade blygsamheten kommer alltid fram när något har lyckats för vår skribent.

  Inget negativt med det, snarare är det väl oftast bra med konsekvens.

  Kan du skriva om när du misslyckats någon gång (haft otur)?

  SvaraRadera
 5. När är det jaktsäsong på bankirer?

  /Guldkalle

  SvaraRadera
 6. Anonym 10:26:
  Cornu har väl skrivit om sin otur åtminstone en gång som jag minns väl, nämligen när motorsågen krossades under en tall som välte åt fel håll. Inlägget hette nånting i stil med riskhantering.

  Guldkalle:
  Jaktsäsongen på bankirer var hösten-vintern 2008. Troligen kommer snart en ny säsong.

  SvaraRadera
 7. Keps till hageljakt
  hatt till kula
  när älgen du skall mula

  med stadig hand
  låt nu skottet gå
  ett troféhorn du skall få

  Pang! ett skott i mörkret
  bankirer lurar bland gran och fur
  Älgen stöp det var väl väldig tur

  /Grötrim eller ode Älgjakten.

  SvaraRadera
 8. 10:26, Flute mfl.

  När det går dåligt har jag oftast bara mig själv att skylla, och inte otur. När det går bra har jag ödmjukhet nog att identifiera att det mest handlar om tur och inte skicklighet.

  SvaraRadera
 9. Om man inte får syn på någon älg så kan man ju alltid roa sig med att skjuta någon av jaktlagets hundar. Djur som djur.

  SvaraRadera
 10. Vad sägs om att människan spår, men Gud rår? Även över bytesdjurs beteende vid jakt?

  Av någon anledning brukar utbildning och erfarenhet, gott omdöme m.m. ha samband även med tur, jämfört med någon som saknar samma förutsättningar och därför måste lämna mer åt "slumpen".

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 11. Angående jaktintresserade Direktörer mfl.
  Från wiki: Den 11 februari 2006 sköt Dick Cheney 78-årige Harry Whittington med hagelgevär medan de jagade vaktel. Whittington drabbades sedan av en mild hjärtattack av skadorna men tillfrisknade.
  Risken för vådaskott tycks alltså öka proptionellt
  med platsen på samhällsstegen.

  SvaraRadera
 12. Tur är något man förtjänar, har jag hört.

  Offtopic; Vad är dina kriterier för att få va med på din blogglista. Bloggar kommer o går

  Tack för en bäst blogg!

  //B

  SvaraRadera
 13. Mitt absoluta godtycke avgör min blogglista. Det är inget man kan köpa sig, utan det är något man förtjänar. Och ja, de kommer och går. Samt att jag försöker hålla mig någorlunda on topic, finns fler jag kunde lagt in annars.

  SvaraRadera
 14. Härligt med lite jakt bland alla analyser.
  På lördag ska det jagas kronhjort på vår lilla plätt. Älg fick vi ingen tilldelad i år :(

  Utdelning eller ej, bara vädret blir bra så är jag nöjd :)

  SvaraRadera
 15. Gratulerar! Vilken förunderlig välsignelse!

  SvaraRadera
 16. Erik Holmberg2010-10-14 19:01

  Angående Dick Cheneys jaktolycka helt underbar videosnut om den typ av jakt han ägnade sig åt.

  http://www.thedailyshow.com/watch/wed-march-15-2006/bye-bye-birdie

  SvaraRadera
 17. I slutet på 1950-talet jobbade jag i Säffle.
  En höst redogjorde den ena lokaltidningen ( Jag kommer inte ihåg om det var Säffletidningen eller Värmlands Nyheter ) för vad mer, som blivit påskjutet, utöver älgar. Jag tror det bland annat var c:a 15 st grå Ferguson traktorer.
  Strax utanför Säffle fick ett jaktlag syn på vad de trodde var en älg. Jaktlaget smög sig, via ett dike, så nära de kunde komma. Sedan lade de sig ner, siktade och sköt på gemensamt kommando. Tyvärr träffade de flesta traktorn, som blev ganska demolerad.

  Åke M

  SvaraRadera