Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2010-09-28 14:32

TA: Vete på väg ner

I USA är det nu decemberterminen som gäller för vetet, och den faller måttligt.

Tekniskt säger All in - any out sälj, även om CCI stretar emot och säger köp efter besök på översålda nivåer under -100.

För spotpriset hos Chicago Board of Trade (CBOT) är det fortfarande entydigt säljs som gäller, även om dubbeltoppen fortfarande inte bekräftats.

Tittar man dock på den för oss svenskar mer relevanta Euronext-terminen så ser det allt mer ut som vetet toppat för den här gången.

Idag faller Euronext-vetet med drygt 3%, och Handelsbankens Bear Vete H stiger med drygt 7%. Frågan är om prisracet slutligen är över? Bloomberg kämpar emot och skriver om fallande lager i Australien. Reuters har en mer balanserad syn på saken. Ibland misstänker jag att någon på Bloomberg ligger tungt exponerad på uppsidan i vete...

Man skall inte glömma att den svagare dollarn alltså drar ner de europeiska vetepriserna procentuellt mer än vad som sker på CBOT, och USA är den största exportören och producenten av vete, så priserna drivs ner hos Euronext.

Säsongsmässigt går det egentligen inte att säga något, iaf inte baserat på 2008-2010.

2008 föll priserna hårt efter sommarens prisrekord, medan priserna istället bottnade i september 2009. Men det känns osannolikt att de skall stiga från dagens redan höga nivåer utan jag lutar mer mot att vi får se en upprepning av 2008, med en nedgång till kanske 400 cent per bushel. Men än så länge har jag haft fel.

Ja, jag ligger själv kvar i Bear Vete H.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Fasen vad skönt att vetet äntligen "lossnat". Ligger också kvar och nu känns det lite bättre igen :)

  SvaraRadera
 2. Jo, det känns "lite bättre" nu.

  SvaraRadera
 3. Veteodlare since 1974.2011-03-13 19:36

  Klev på Bear Vete H.
  2011-03-07. hänger där i minst 90 dagar!.
  Möjligen ytterligare volym i början April.
  El Ninjo

  SvaraRadera