Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2010-09-09 08:51

Saudi-Arabiens el- och vattenproduktion

I en något förvirrad blänkare från TT får vi läsa om ett nytt kraftverksbygge i Saudi-Arabien. Bättre att läsa hos Reuters, så det blir rätt bolag på rätt kontrakt.

Vad som inte sägs är att kraftverksbygget, och desalineringsanläggningen körs på olja. Pga brist på fossilgas i Saudi-Arabien finns det nämligen ett dekret om att alla nya kraftverk måste vara oljedrivna. Citat från en bra artikel i ämnet.

"A related issue is that the kingdom is struggling to manage rapidly growing domestic natural gas demand, which has forced the government to require that all new thermal power plants run on oil-based products. "

Prognoserna om hur mycket av Saudi-Arabiens oljeproduktion som kommer eldas upp för elproduktion är inte muntra.

"At the same time, export volumes of crude under a business as usual scenario are expected to drop from the 5.7mbpd recorded in 2009 to 4.8mbpd in 2014, primarily as a result of rising domestic demand and analysts at JP Morgan envisage that the country could be burning between 0.9-1.2mbpd of crude for electricity generation during the summer months, by 2012, compared to 470,000bpd burnt in the summer of 2009. More significantly, Saleh Alawaji recently told the Reuters news agency that the Kingdom is looking to raise the use of oil for power generation to 2.5mbpd by 2020, from the 1.5mbpd boe recorded last year."

Där har ni det. Saudi-Arabien tvingas minska sin oljeexport för att kunna ordna fram energi för att desalinera (göra färskvatten av saltvatten) vatten nog för att inte den exploderande befolkningen helt enkelt skall dö av törst. Nästan 29 miljoner människor i en torr och ofruktsam öken, plus nästan 6 miljoner utländska gästarbetare, samtidigt som befolkningen ökar med nästan 2% om året, dvs över en halv miljon människor, om man skall tro CIA World Factbook.

Oljan är i princip gratis inom landet, och därmed får elpriserna stanna på nuvarande nivå. Minskad exportvolym innebär inte nödvändigtvis minskade exportinkomster, eftersom så här efter peak oil kommer den minskade tillgången på exportolja driva upp priset över tiden. Oljan tillgänglig på exportmarknaden har minskat sedan år 2005, när den toppade, och Saudi-Arabiens oljeexport förväntas alltså fortsätta minska pga inhemskt behov även enligt icke peak oil-troende som JP Morgan.

Annars hade det varit logiskt att anlägga solkraftverk i den soliga öknen, som har ett mycket förutsägbart väder. Dessutom sammanfaller solstyrkan med efterfrågan på el till alla de AC-anläggningar som håller landet beboeligt i 40 till 50-gradig värme om sommaren. Oavsett så borde framför allt desalinering gå att hantera med solenergi, eftersom man inte måste producera nytt färskvatten dygnet runt. Färskvatten kan enkelt lagras, till skillnad mot el.

Nu har faktiskt Saudi-Arabien börjat så smått med detta och kommer dra igång en liten desalineringsanläggning som går på solenergi. Alltid något. Men för de massiva volymerna det närmsta decenniet blir det olja som får driva elen och ordna färskvattnet.

Landet sitter i en rävsax, med en befolkning som enbart hålls från att göra revolution genom ett extremt totalitärt och fundamentalistiskt styre, som inte står talibanerna i Afghanistan långt efter. Kanske rent av värre. Att chockhöja el- och vattenpriser är inte aktuellt, vilket skulle bli innebörden om man i någon större skala skulle gå över till solkraftverk. Behovet av färskvatten kan inte heller minskas om inte folk skall dö av törst. Periodvis har man redan idag storskaliga strömavbrott pga kapacitetsbrist i Saudi-Arabien, och när då AC-anläggningarna stoppar så måste man häva i sig stora mängder vatten i värmen. Det räcker alltså inte att stänga av kylningen, det drar upp vattenförbrukningen.

Och medan man skjuter problemen framför sig så ökar befolkningen med en halv miljon om året, i ett land där de naturgivna förutsättningarna hållbart kan försörja en befolkning som rör sig om några 100 000.

Vad ett Saudi-Arabien som tänkt på framtiden kunde gjort är att satsat sina oljemiljarder på en massiv utbyggnad av solenergi i stil med de visioner som talar om att t ex Europa skulle kunna importera sin el från solkraftverk i ökenbältet. Men man är istället i fullt panikläge med att bara släcka törsten hos befolkningen och hålla dem svala under ökensolen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Deras fall back solution är att leva som nomader - precis som de gjorde tidigare.

  Här och nu. Framtida problem får de ta hand om i framtiden.

  SvaraRadera
 2. Nej, den arabiska halvön kan inte försörja 29 miljoner nomader. Några hundra tusen på sin höjd.

  Lika lite som Sverige kan försörja nio miljoner jägare-samlare från stenåldern, utan bara något 10 000-tal.

  SvaraRadera
 3. Saudierna är körda. Troligtvis kommer en blodig revolution störta landet i fördärvet långt innan oljan tar slut.

  Hela Mellanöstern är en tickande bomb med sin ökande befolkning, matimportsberoende och minskande/stagnerande oljeproduktion.

  Cornucopia, har du lite siffror från Egypten, Syrien, Irak, Israel/Palestina mfl? Tänker på befolkningsökning, spannmålsimport, vattentillgångar samt olja och gastillgångar.

  /Krille

  SvaraRadera
 4. Krille, jag har så mycket siffror, men så lite tid.

  SvaraRadera
 5. Hej Cornu!
  Jag har hört att man odlar eget vete i öknen och det är den produktionen som drar en del vatten.

  KalleKid

  SvaraRadera
 6. KalleKid, man slutade subventionera sitt jordbruk 2008, bl a pga vattenbristen, och jordbruksproduktionen i landet faller nu mycket snabbt. Landet blir nu ännu mer importberoende för mat.

  I grunden är det inte meningen att människor skall bo där, och definitivt inte i miljontals.

  SvaraRadera
 7. "I grunden är det inte meningen att folk skall bo där"
  Gäller även Dubai-som kanske nyktrat till något på senare år-vilket inte alls var för tidigt.
  Min övertygelse är att vi i takt med oljebrist kommer att få fler ställen där det är olämpligt att bo så många som nu. Med andra ord-Peak oil följs av Peak population på ett eller annat sätt./Oppti

  SvaraRadera
 8. Vilken data har du för att stöda att Sverige bara kan hålla några 10k-personer efter peak oil. Så vitt jag vet har vi haft betydligt mer än 10k långt innan vi använde olja. Däremot håller jag med om att vi inte kan hålla 9 miljoner personer. Dock i procent av antalet invånare vi är idag borde Sverige kunna klara sig med en mindre påtvingad minskning än länder som dubai, singapore och hong kong m.m.

  Och ja jag har tagit med att olja används till annat än för transport utan är viktigt i både industrin (platser), medcin, ljudbruk (kemikaler m.m.).

  Så vida vi inte ska bara samla blåbär och lingon så bör vi kunna ha mer än 10000 i Sverige dock inte 9M.

  Skulle därför vilja vet hur du kommit fram till uppskattning 10k-tal eller var det bara för att få till en markering?

  SvaraRadera
 9. Sverige kan försörja åtminstone 5-6 miljoner människor på 1800-talsstandard med nuvarande kunskapsläge, förutsatt att de flesta jobbar med jordbruk. Kanske så mycket som dagens dryga nio miljoner, men som sagt med en betydligt lägre levnadsstandard. Och iofs lägre arbetslöshet, om det är någon tröst att jobba 10h x 6d i veckan.

  Vad jag skrev var några 10000-tal om vi skall leva som jägare/samlare, dvs tidigt stenåldersfolk.

  SvaraRadera
 10. Så ja, jag avsåg lingon och blåbär, vilket inte är aktuellt.

  SvaraRadera
 11. Nej, då hänger jag med på din argumentation och då delar jag väll den uppskattning. Tror faktiskt också som sagt att dagens nivå i sverige kan vara hållbar även med 1800-talsstandard men som sagt flesta kommer leva på landet och med jordbruk och levandsstandard kommer bli lägre samt även folk dö tidigare i och med sjukvården inte kan upprätta hålla längre på grund av mediciner.

  SvaraRadera
 12. Precis, som nomader. Sa inget om hur många. Däremot att de tar problemen när de kommer.

  SvaraRadera
 13. Saudi minskar sin oljeproduktion, men ökar sin förbrukning. Kina ökar med ca 1 miljon fat per dag och år enbart på grund av ökad bilism. Indiens förbrukning ökar också extremt.
  Problemet är inte att vi ser en nergång i saudi's prod, utan att vi samtidigt ser ett kraftigt ökat behov av olja globalt, trots av i Europa försöker minska förbrukningen.
  Att vi har en global declaine, samtidigt som Kina och Indien kraftigt ökar sitt behov gör att vi hamnar i en bristsituation så fort som konjunkturen vänder. Märkligt nog så kan man säga att finanskrisen är jordens räddning.
  Med det så menar jag att vi har ett enormt behov av olja bara för att framställa mat och om oljepriset skjuter i höjden (över 147$ som är tidigare ATH) så kommer matpriset att skjuta i höjden = miljoner fattiga kommer att svälta.
  Jag är sätt säker på att vi kommer att se en massdöd som vida överstiger värsta tänkbara senario.
  Jordens befolkningsexplosion dom senaste 100åren är helt baserat på olja.
  När kommer världen att vakna?

  Hälsar
  Almafero

  SvaraRadera
 14. Så vad kommer ske egentligen när oljan på allvar tar slut i Saudi-Arabien? Om vi vågar öppna våra sinnen och tittar på vad Nostradamus hade i sin ficka så menade han på att dom från söder sk barbarer, skall immigrera och göra en panik massinvandring mot norr pågrund av torkan i söder. Tydligen ska det ske när det råder massiv förvirring för länderna i Norr. Han menade på att invandringen kommer bli så extrem att det kommer bli en form av krig. Grekland står först på kö enligt honom. Förövrigt så är detta sekvenser efter andra världskriget som han också förutspådde. Men många som läser detta fördömer säkert sånt men vem har sagt att tiden är linjär.

  Förut förstod jag inte riktigt vad han menade med torkan och dylikt men nu börjar poletten falla ner. Vem vet vad som kommer ske när hyperinflationen drar igång på allvar. '

  /Jont

  SvaraRadera
 15. Oljan kommer nog inte ta slut i första taget. Såvitt jag känner till och hört från personer som letar olja så finns det mer än tillräckligt. Så jag tror inte ett dugg på peak oil men detta utesluter naturligtvis inte att man kanske vill skapa en oljekris. Exempelvis för att kunna genomföra vissa reformer och som rökridå för att fiat-dollarn håller på att totalkollapsa.

  SvaraRadera
 16. Anonym 17:10, peak oil handlar inte om hur mycket olja som finns i marken utan om hur mycket som går att producera per tidsenhet.

  SvaraRadera
 17. Hur stor befolkning Saudiarabien kan ha efter att oljan tagit slut är svårt att sia om. När jag tittade på Wikipedia verkade det som att befolkningen var 4 miljoner 1960. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Saudi-Arabia-demography.png

  Oljeeran startade i slutet på 1940-talet så befolkningen kanske var 2-3 miljoner innan oljan, det finns faktiskt ett antal oaser därnere som lämpar sig för jordbruksproduktion. Å andra sidan har grundvattennivån i dessa oaser antagligen sjunkit dramatiskt efter några decennier med djupborrning efter vatten. Saudierna har en "tillgång" i de två heligaste platserna inom Islam som kommer att locka pilgrimer (=en slags turism) så länge Islam existerar.

  Jag säger "tillgång" angående Mecka och Medina eftersom Islam är en barbarisk ideologi/religion som är en garant för fattigdom och extremism...

  SvaraRadera
 18. Krille, det verkar råda lite begreppsförvirring gällande peak oil. I småskolan fick man ju lära sig att olja är en begränsad naturresurs som vi använder mer och mer, inte minst för att befolkningsmängden ökar. Därför, var det tänkt, kommer produktionskapaciteten slutligen att 'peaka' och vända nedåt för att slutligen stagnera helt. Därav begreppet peak oil så som jag minns det. Men om nu oljan inte kommer att ta slut utan istället själva produktionskapaciteten blir flaskhalsen (pga ökat utnyttjande) så borde inte kurvan vända nedåt utan hållas på en någorlunda konstant nivå dvs inget peak oil scenario.

  SvaraRadera
 19. Oljan kommer inte att ta slut, men den kommer bli för dyr att användas till det vi gör idag.

  De som naivt tror att detta samhälle kan bestå med 3ggr oljepris är lovligt naiv. Vi kommer få se en snabb befolkningsminskning som första effekt. Det kommer inte längre gå att föda fattiga i u-länder tex. Sen kommer föda att bli den största utgiftsposten och därmed raseras våra bräckliga finanssystem som bygge rpå evig tillväxt.

  Frågan är var smärtgränsen går, 2008 med priset på 148 dollar skedde i samband med finanskrisen, det tåls att tänka på. Den smarte typ Finland ser till att bygga kärnkraft medans oljan är relativt billig. De kommer ha energi även när den fossila blir dyr. Ett kilo utan motsvarar 50 000 kWh och ett kilo olja motsvarar 12 kWh, etanol 8.6 kWh..

  Människan står inför sin värsta kris om denna ska kunna upprätthålla samma standard med mindre och dyrare energi. Saudi har inte reviderat sina reserver sedan 1980-talet, varför?!

  SvaraRadera