Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2010-09-01 20:07

Sabotage, maskirovka, besparingar eller slump?

Som jag nämnde i ett tillägg till gårdagens inlägg om "haverierna" hos SJ, så fortsatte Sveriges infrastruktur att falla sönder under dagen, baserat på bloggrannen MFC. Hela Gotland utan ström. Polisens växel 114 14 havererade. TDC:s mobiltelefonnät gick omkull. Och så förstås SJ som hade ner ännu fler ledningar i Stockholmsområdet, efter att inte varit nöjda igår. Mer har säkert hänt sedan dess. Och om FTN eller FMIP (försvarets telenät respektive datanät) också drabbas så lär inte försvaret gå ut med det publikt.

Iaf för grunden i resonemanget, se gårdagens inlägg.

Nu finns det iaf alternativa förklaringar till varför alla dessa, låt oss kalla dem haverier, inträffar.

Pick your poison.

1. Det är helt enkelt bara en slump, och vi som människor försöker som vanligt läsa in mönster där inga mönster finns.

2. Det är som en kommentator skriver hos MFC och vi är anfallna av nyliberalismen och marknadskrafterna som inte betalar ett öre för preventivt underhåll. Ingen tackar ju den proaktive, och det är på underhåll som man sparar pengar när man liberaliserar infrastruktur och t ex staten skall leka företag. Eftersom det dessutom just varit semestertider så har det varit någon månad helt utan annat än panikunderhåll, samtidigt som alla system blir maximalt belastade nu när semestern är över.

3. Vad vi ser är den begynnande samhälleliga kollapsen i spåren av att just-in-time-samhället faller samman efter peak oil, och att de ekonomiska konsekvenserna av peak oil bland annat innebär bristande utrymme för underhåll. Komplexa system går sönder först, och när det gäller system utan redundans som t ex Gotlands elförsörjning eller järnvägarna, så märks det där först. Eller hos polisens växel. Angående Gotland så är det förresten en intressant trivia att SOS Alarm för Gotland sitter i typ Enköping, av besparingsskäl förstås nu när det ekonomiska utrymmet minskar, så om någon råkar släppa ett ankare fel blir hela Gotland utan akutlarmtelefoni. Tror man på fall tre är det bara att vänja sig, le och var glad för det kunde vara värre, och du ler och var glad och det blev värre.

4. Främmande makt testar hur sårbar den svenska infrastrukturen är, och tidpunkten beror på att försvaret precis lagts ner, förlåt, håller på att rekrytera personal till proffsförsvaret. Främmande makt vill inget illa just nu, utan testar bara vad som är möjligt.

5. Främmande makt förbereder maktövertagande enligt gårdagens inlägg och höjer temperaturen långsamt. Till slut accepterar befolkningen i stort att det inte är ngt konstigt att strömmen går, att 112 slutar fungera och att radion och TV:n är tyst. Då slår man till. Gotland är målet, och har nu fått två totala strömavbrott på lite drygt en månad. Gotlänningarna skall tillvänjas.

6. Någon form av inhemskt politiskt spel, alternativt ett planerat kuppförsök i samband med valet. Strömmen går, TV-sändningarna uteblir, telefonerna är tysta, Internet nere och först efter en vecka är saker i ordning igen. Och i TV och radio får vi se att vi har en ny regering och att statschefen (knugen) godkänt denna. Fårket kan leva vidare som om inget hänt.

Det går säkert att hitta på några andra möjliga förklaringar. Jag lutar förstås åt att sannolikheten är störst för 1. och sedan succesivt lägre med 6. som osannolikast.

Men jag kanske är avlönad för att lura er, och bara är en del i maskirovkan? Att jag förordar 1. som sannolikast och ber er somna om är bara en del i spelet.

Annars har bloggrannen Flute lite funderingar om personlig beredskap i vardagen som är väl värda att läsa.

Avslutar med en länk till En Av Världens Bästa Musikvideor, Beastie Boys med Sabotage. Skitmusik, men så bra på något sätt ändå.

Tillägg om SOS Alarm 112 "Vad har inträffat": 112 är numera väldigt redundant och trafiken slussas över till andra regioner om det blir kraftig belastning vid lokala eller regionala händelser, så där skall man inte oroa sig så värst mycket. Problemet uppstår först när hela landet råkar ut för skit samtidigt. Kort sagt: Om 112 slutar att fungera i hela landet så tar jag och går ner i källaren. Om jag inte redan sitter där vid det laget.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Jag tror på ditt tidigare inlägg om solstormar. 2013 kom bara ett par år tidigare än beräknat! :-)

  SvaraRadera
 2. Det är sant, men NASA bevakar sådant där, och brukar kunna ge några timmars varning. Nu har man inte ens varnat i efterhand. Annars hade det varit en fullt rimligt förklaring.

  SvaraRadera
 3. Har du inte läst något av exempelvis Derrick Jensen? :)

  SvaraRadera
 4. Tror mest på alternativ två med ett litet stänk av trean också. Det där med underhåll, proaktivitet och framförhållning har fått stryka på foten för kvartalskapitalismen och bonusjakten.

  SvaraRadera
 5. 7. John Galt är i farten. Världen skälver.

  SvaraRadera
 6. Med tanke på att Telia har dumpat sin infrastruktur ner i toaletten så är det en stark indikator på att resten av infrastrukturen också kommer att få det svårt med underhåll. Tackar för det alliansen med era ljuvliga skatte sänkningar. Ser fram emot ytterligare fyra års rost.

  /Jont

  SvaraRadera
 7. Som av ett sammanträffande så kom nu en nyhet som stärker Derrick Jensen-tesen. :)

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/gisslandrama-pa-discovery-channel-1.1163272

  Dismantle Globally
  Renew locally

  SvaraRadera
 8. @chefsingejören:
  Visst kan solstormar orsaka mkt jobbigheter med elnät och kommunikationsnät - men att fysiskt riva ned ledningar har jag nog inte hört talas om ännu.
  Särskilt inte med lastbil :D

  /K

  SvaraRadera
 9. Discovery-channel-mannens kravlista:

  http://www.liveleak.com/view?i=7bd_1283368789

  SvaraRadera
 10. Min arbetsgivare har IP-telefoni. Vid en uppdatering av servrarna förra veckan inträffade något missöde, varpå ett stort antal telefoner stängdes ner. Igångsättning var i många fall långsam och krånglig, då många av apparaterna kräver manuell inknappning av lösenord ("vaddå, vilket lösenord har jag till telefonen?").

  IP-telefoni: säkert bra på pappret, mindre bra vad gäller tillförlitligheten.

  SvaraRadera