Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2010-09-28 08:08

QE Infinity

Enligt Wall Street Journal överväger nu den amerikanska centralbanken Federal Reserve att starta ett pengatryckningsprogram med avsikt att köpa upp amerikansk statsskuld utan tidsbegränsning. Det är i så fall inte en fråga om QE2, quantitative easing program 2 (fint namn för att trycka nya pengar för att finansiera statsskulden), utan i så fall QE Inifinity.

Det är som taget ur regelboken för hur man skapar en hyperinflation. Låt tryckpressarna gå och köp via nytryckta (digitala) pengar upp USA:s ständiga behov av att låna mer och mer pengar. Den här gången utan tidsbegränsning.

Nu är det dags för USA att plocka in ytterligare 35 miljarder USD i ny upplåning. Det är förstås ingenting när den officiella statsskulden ligger på 13 518 miljarder USD, oräknat de 110 000 miljarder i ofinansierade åtaganden man har.

21 kommentarer:

 1. Jag tycker detta är bortom en fars. Medierna fattar inget, folk fattar inget, politiker fattar inget... men guld är minsann en bubbla!

  SvaraRadera
 2. QE to infinity => cost push inflation + erosion of confidence => hyperinflation

  SvaraRadera
 3. Peter Schiff tyckte att man kunde ersätta den nyss avgångne Larry Summers med en papegoja och lära denna säga "print money, print money...........

  SvaraRadera
 4. Är detta ett sätt att göra sig av med obetalbara skulder och sedan med vapenmakt tvinga på världen en ny dollar? Ni alla som läser här och är så smarta måste väl kunna komma på orsaken bakom detta pengatryckande.

  SvaraRadera
 5. Anonym 9:10, Det är en kontrollerad nedmontering av det finansiella systemet.

  En bra läsning om vad som pågår finns hos Zero Hedge:
  http://www.zerohedge.com/article/introduction-road-through-2012-revolution-or-world-war-iii

  SvaraRadera
 6. QE1 har inte varit särsilt inflationsdrivande då de pengarna hamnat mest i depå hos bankerna istället för att vara ute och jaga gods.

  Snart kommer usa:s upplåningsbehov vara så stort att det inte finns tillräckligt med köpare av deras statobligationer. (dom ökar belåningen med ca 120 miljarder $ per månad plus gamla obligationer som behöver förnyas)

  FED (usa:s riksbank) kommer då att köpa statobligationer för nytryckta pengar från QE2, dom nya pengarna kommer då att komma direkt ut i cirkulation.


  När detta inträffar kommer hyperinflationen att komma som ett brev på posten. Sedan kommer dollarn att ifrågasättas som världens reservvaluta o.s.v. Detta kommer nog att ske om ca 6 - 9 månader.

  Spännande eller hur?

  SvaraRadera
 7. Och vad händer med kronan?

  SvaraRadera
 8. Anonym 9:34, Det är en global valutakollaps/valutakris .. mer behöver jag inte säga.

  SvaraRadera
 9. Spinner vidar på 09:34

  Vad ska man göra om man sitter likvid med sina sparpengar på kontot? Det kan ju inte vara så smart att köpa guld för alla äggen i korgen.

  SvaraRadera
 10. Nej, man skall alltid diversifiera. För tillfället är det annars ganska ofarligt att ligga likvid i svenska kronor, men man bör nog fundera på att diversifiera även det. Men det är inte helt enkelt. Allting kan rasa periodvis, så man får vara snabbfotad.

  SvaraRadera
 11. Ja, det är verkligen en fars och jag ser framför mig hur historieböckerna i framtiden kommer beskriva perioden.
  Frågorna man kommer ställa sig:

  - Hur kunde folk inte se vad som skedde?
  -Hur kunde de styrande få hålla på som dom gjorde??!

  Nu förstår jag hur tidigare katastrofer kunde ske (eftersom jag själv just nu befinner mig mitt i problemet som bara fortsätter blåsas upp), trots att det finns massor med folk som ser problemen så styr de styrande rakt emot ett isberg.
  Vi i Sverige är väl fortfarande relativt sansade, men vi har ju lite folk hos vår egen riksbanksdirektion som är inne på FEDs linje också. Skrämmande.

  \PD

  SvaraRadera
 12. Hyperinflation eller tillräcklig tillväxt?

  Det är frågan.

  Spännande att se om Fed lyckas understödja tillväxten tills den är självgående.

  Vad finns det för ytterligare alternativ?

  Ett gigantiskt infrastrukturprogram?

  Ett kraftigt ökat krig i ex.v Afghanistan, för
  att få igång militärproduktindustrin
  (Eller massiva krigsövningar)?

  SvaraRadera
 13. Detta måste va planlagt. Kissinger, Brzezinski med flera i USA,s ledning är ju inte kända för att göra något av en slump. USA har fortfarande världens största militära industri, också av en slump?

  SvaraRadera
 14. Men hallå, Kornkopian, nog måste det väl vara dags för guld och silver att börja rusa ordentligt snart? Har du missat att Frankrike har infört 10-euromynt i silver som betalningsmedel?

  SvaraRadera
 15. http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100007777/shut-down-the-fed-part-ii/

  //ZZ

  SvaraRadera
 16. PD 10:42:

  "- Hur kunde folk inte se vad som skedde?
  -Hur kunde de styrande få hålla på som dom gjorde??!"

  Det är klart att statsledningar och expertis ser att kursen är lagd mot ett isberg. Problemet är att majoriteten väljare INTE ser detta.

  Vilket väl rimligen redan lett till överväganden om hur illa det måste bli för att bortse från sådant som den manifesterade folkviljan...

  Hur borde en aktör med möjlighet att påverka något agera??

  Allmänheten bortser ju från allt, inklusive järtecken i stil med nyvakna vulkaner och förvirrade älgar på Södermalm...

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 17. Hur skall man tänka med investeringar i USA och Canada nu?

  Aktierna bör ju kanske stiga men utdelningarna, kommer de kunna stiga i samma takt som dollarn undermineras?

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 18. Och all internationella transaktioner över 1000 dollar skall loggas meddelas idag.

  En ren slump givetvis.

  SvaraRadera
 19. Transaktioner till/från USA alltså.

  SvaraRadera
 20. Det är lite underligt att se ett så stort och kraftfull land börja klappa igenom fullständigt. Man för en enormt konstig (felaktig) politik och sen en centralbank som tror på Keynes teorier plus gärna lyssnar på "stimulanspaketet" Krugman.. Allt verkar tillhöra cykeln.


  Ändå finns det väldigt många kloka i USA, men den stora massan verkar väldigt ignorant och går på allt Pladder.

  \Thaman

  SvaraRadera
 21. Angående att logga transaktioner till och från USA. Sverige har loggat större transaktioner till och från Sverige i årtionden. Det har bankerna varit tvungna att rapportera till finansinspektionen.

  Så vi skall inte slå oss för bröstet för mycket om integritet.

  / Lowrisk

  SvaraRadera