Cornucopia?

2010-09-05 14:29

Ohlyckan: Höj skatten för bl a riksdagsmän, forskare och militärer

Den rödgröna axelmaktens dirigent Lars "jag vill sänka skatten för idrottsmän" Ohly vill höja skattentillfälliga anställningar. Nickedockorna hos de övriga partierna i axelmakten håller med.

Till sk långa vikariat hör vad jag vet bland annat riksdagsmän, som har en tillfällig tjänst på fyra år.

Andra med långa tillfälliga tjänster är forskarstuderande, sk doktorander, som generellt är anställda ett år i taget, varefter det omprövas om vikariatet skall få fortsätta. Även sk postdoc-tjänster, där den nyblivna doktorn får en tillfällig forskartjänst på ett annat universitet för att visa sina färdigheter är också tidsbegränsade och att anse som vikariat. Med tanke på att kanske 50% av landets ultrafeminister råkar forska inom genusvetenskap så vill alltså feministen Ohly höja skatten för dessa.

Sedan har vi förstås alla svenskar på FN-uppdrag, t ex utanför Somalia, på Balkan mfl, vilket ju ofta rör sig om 6-12 månaders vikariat, eller för den delen samtliga soldater i det nystartade insatsförsvaret som på sin höjd skall vara anställda i fem år om jag uppfattat det rätt.

Men riksdagsmän, forskare och militärer är förstås bara toppen på isberget. Många fler skall straffas för att de söker tillfälliga tjänster istället för att vara goda socialister och gå på bidrag. Men Ohly, mannen som gett normalbegvåningen ett nytt ansikte, är iaf rätt ute när han alltså vill höja skatten för riksdagsmän.

Fast hur det här går ihop med hans förslag att sänka skatten på elitidrottsmän vet jag inte. Där har vi definitivt tillfälliga anställningar, för inte anställer idrottsklubbarna sina spelare för att de skall hänga kvar till 65 års ålder?

Ohly själv är ju bara en vikarie, och jobbar tillfälligt som partiledare fram till nästa partikongress då han likt en doktorand ges chansen att söka ett års tjänst till. Kanske dags för Lasse att söka sig ett riktigt jobb. Förslagsvis som butler i tunnelbanan.

Lite teknisk formalia. Den höjda skatten skall tas på arbetsgivaravgiften. Det kan alltså arbetsgivaren kompensera genom att sänka bruttolönen för den anställde. Lägre ersättningar till doktorander och riskdagsmän är alltså en väg att behålla kostnadsläget för arbetsgivaren. Det kan förstås anses som positivt då det etablerar en viss acceptans för svenska lönesänkningar som konkurrensmedel kontra utlandet, men då måste förstås även arbetsgivaravgiften sänkas. Men att bruttolönerna sänks är iaf en början.

Tillägg: Ohly kallar höjd skatt för bestraffning. Utmärkt att han öppet erkänner att skatt är ett straff. Så vad har alla som betalar skatt gjort för fel som de måste straffas för?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

15 kommentarer:

 1. Ohly et. al. tycker givetvis att det är häftigt OM arbetsgivaren betalar skatten.

  SvaraRadera
 2. "Långa vikariat". Vilket trams. Vikarier är sådana som hoppar in en kort tid istället för någon annan. En politiker är knappast en vikare. Du tramsar för mycket, Kornet.

  SvaraRadera
 3. Nja, det var faktiskt Ohly som tramsade om att straffskatta långa tillfälliga anställningar.

  SvaraRadera
 4. Om man tittar på landsting, stat och kommuner så är de världsmästare i att förlänga vikariat. Det finns folk som gått omkring på "tillfälliga" jobb i 11 år inom landstinget. Man har dribblat med olika avdelningar, omorganisationer osv. för att komma undan reglerna.

  Landstingen, staten och kommunerna kommer drabbas hårdast av detta. Privata företag är oftast justa arbetsgivare.

  / Lowrisk - Kommer aldrig jobba för landsting, stat eller kommun!

  SvaraRadera
 5. Fast det är ju rätt självklart att han vill höja arbetsgivaravgiften för de korta anställningarna för att det skall bli dyrare för arbetsgivaren med sådana och mer intressant för företagen att ge tryggare tillsvidareanställningar.

  Men du får naturligtvis vända och vrida på det hur du vill.

  Tvivlar på att någon forskarstudent/doktorand skulle bli upprörd om de satt på sin tjänst på universitet tillsvidare istället för några månader i taget.

  Riksdagsmän och militärer är ju grupper som du själv väljer ut.

  Ohlys tanke lär ju helt enkelt vara att göra det mer lönsamt att ge folk jobb tillsvidare / så kallad fast anställning istället. Kan man få kicken till nästa vecka känner man sig kanske inte så trygg på arbetsplatsen / kanske man måste se till att ha en backupplan / ...

  SvaraRadera
 6. Eddie Willers2010-09-05 15:42

  Det straffas för att de har förmågan att skapa.
  Under socialism så är det den mest värdelösa som håller i taktpinnen. Det bottnar i deras altruistiska moral där uppoffring för andra är det finaste som finns och de som behöver uppoffrande hjälp är de värdelösa.I verkligheten är det irrationellt att inte sätta sitt eget egenintresse främst och gränsen för där det tar slut är när det inkräktar på någon annans egenintresse. Ska man agera uppoffrande så måste det alltså ske av egen fri vilja,inte under tvång som Ohly vill,för då är det slaveri.
  Det är tråkigt att så få har funderat över sin filosofi som de lever utifrån.

  SvaraRadera
 7. Eddie Willers2010-09-05 15:44

  De straffas för att de har förmågan att skapa skulle det stå. Detta var ett svar på din sista fråga i inlägget.

  SvaraRadera
 8. Det passar att påminna om Björklunds sågning av Ohly i SVT:s utrfrågning:

  "Enligt Björklund hade Lars Ohly tidigare i sommar kommenterat att Djurgården haft svårt att få duktiga fotbollsspelare att spela i Sverige. Skälet: att det är så höga marginalskatter.
  – Då föreslår han ett särskilt avdrag för idrottsmän. Då säger jag så här: rätt tänkt, men bara det att detta gäller inte bara idrottsmän, säger Björklund"

  SvaraRadera
 9. Aliquis, tillsvidareanställ doktorander... Du kan ingenting om forskning ser jag. God natt.

  SvaraRadera
 10. Hej Eddie,

  när inkräktar någons egenintresse på någon annans egenintresse? Jag tycker det verkar svårt att definiera.

  /Jacob

  SvaraRadera
 11. Vikareriande förskollärare någon???
  En grupp utan något vidare imponerande löner som är livsviktig för förskolor, då förskollärare titt som tätt blir smittade och sjuka av barnen.
  Tror Ohly att förskolorna vill ha mängder med extra heltidsanställda ifall att någon blir sjuk?

  SvaraRadera
 12. Det mr Ohly syftar på är problemet med att företagen allt mer anställer från Manpower och liknande tjänster utan att behöva göra en fast anställning. Detta har ökat genom åren och många har blivit uppsagda pågrund av detta. Dom som är tvingade till att ha tillfälliga jobb måste alltid vara redo och kan inte leva ett normalt liv. Såvida inget drastiskt kommer att göras åt detta kommer livskvalitén i Sverige sjunka enormt.

  Du försöker skapa vinklingar så att Vänsterpartiet ser värre ut än vad det är, vilket jag märker efter att ha läst alla dina hån poster angående Vänsterpariet. Är förövrigt ingen sympatisör med dom men hur du vinklar det är ju till din egen favör och för att påverka människor. Det märks. Om du inte får betalt av alliansen att skriva sån här smörja så är det hela ännu mer komiskt.

  Vänsterpariet har sina dåliga sidor men att ta orden ur munnen som du gör och på ett felaktigt sätt är bara sorligt. Men dom som läser din blogg är som jag förstått så kallade drönare. Tror på allt som skrivs och vad media säger utan att kolla upp själva hur det står till. Såja ta nu ditt koppel med alla dina drönare och rasta dom. Voff!

  /Jont

  SvaraRadera
 13. Jont, bara för att man anser sig ha en lösning till ett problem så betyder inte detta att det är rätt lösning..
  Vad tycker du själv om vikarierande förskollärare?

  SvaraRadera
 14. Ett annat vanligt fall är föräldraledighet, där man behöver anställa en vikarie i upp till över ett år. Som enligt Ohly skall få fast tillsvidareanställning... Vad Ohlys förslag innebär är alltså att arbetsgivare skall bli om möjligt ännu grinigare över anställda som blir föräldrar.

  Samma sak med personer som t ex blir skadade eller långvarigt sjuka, då skall arbetsgivaren tvingas ge ytterligare en person tillsvidareanställning.

  Så personer med tveksam hälsa eller som riskerar få barn bör man inte anställa i Ohlys värld.

  SvaraRadera
 15. Du som inte har någon tv-mottagare kan se utfrågning av Ohly på live-tv på SVT-play där de har direktsändning

  http://svtplay.se/v/2109894/valet_2010/utfragningen__vansterpartiet

  SvaraRadera