Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2010-09-29 09:43

Hugh Hendry

Zero Hedge länkade till en kort radio intervju med hedgefondförvaltaren Hugh Hendry på King World News. Föredömligt kort.

Skall man sammanfatta så kommer Asien krascha, först ut blir väl Japan. Kina kommer krascha, eftersom man fokuserar på handelsnetto och inte på lönsamhet, och därmed utför ett stort antal felallokeringar i sin ekonomi med överetableringar och bubblor som resultat. Se även bloggrannen MFC om Kina. Och sedan tidigare vet vi att 25% av alla nyutexaminerade högutbildade kineser saknar jobb, ungefär som i Sverige, där högre utbildning likt i Kina saknar någon koppling till vad som faktiskt efterfrågas av arbetsmarknaden.

Guldet har lämnat fas ett i uppgången och är nu inne i fas två, och Hendry menar liksom de flesta att man bör ha 5-10% av sina tillgångar i fysiskt guld som skydd mot politik. Bra citat, som även Zero Hedge har som rubrik: "If inflation is a monetary phenomenon, hyperinflation is a political phenomenon." Men först har vi antagligen deflation att se fram emot. Hendry menar att den som satsat för mycket på skydd mot hyperinflation kan få se sig sitta med förluster under en lång period innan hyperinflationen tar fart.

Något sådant ser vi för oss svenskar just nu. Guldet fortsätter att utvecklas svagt i svenska kronor trots en mycket aggressiv uppgång i dollar. Hendry tror för övrigt på mycket snabba rörelser uppåt i guld framöver. Men frågan är om det är genrellt eller bara i dollar?

Det finns mycket bra med Hugh Hendry, t ex den klassiska "I would recommend you panic" (ca 1:14 in).

Eller kanske följande, först får man stå ut med en överviktig EU-politiker.

Roande och vältalig är Hendry iaf. Och uppenbarligen inte för välnärd, utan fortfarande hungrig. Och som han säger i panik-diskussionen; Har diverse akademiker eller politiker fel, så behåller de sina jobb. Om Hendry som hedgefondförvaltare har fel går han i konkurs. Vem vill du tro på?

Man kan länka in hur många som helst intervjuer och framträdanden med Hendry. Kommentera gärna med länkar till era egna favoriter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Guldet kan mycket väl gå ner ännu mer i pris i svenska kronor räknat. Vad som kommer att bli intressant är när vanliga "svensson" vaknar till liv både i Sverige och i resten av världen för vad som pågår och börjar köpa guld o silver. Där är vi inte idag. Jag tycker inte man ska chansa utan köpa medan man kan för efterfrågan kommer inte att kunna mötas av tillgången när skiten möter fläkten (vilket det gjorde för ett bra tag sedan).

  SvaraRadera
 2. Hendrys tillrättavisning av Stiglitz är redan en klassiker:http: //vidsynt.wordpress.com/2010/02/11/grekland-euron-och-hela-havet-stormar/

  Sedan för att slå två flugor, Hugh Hendry och Kina, i en smäll rekommenderas: http://www.youtube.com/watch?v=ektMQGbW3wk

  SvaraRadera
 3. Finns det någon fond/minifuture etc som inte är i dollar ? Det känns som den sjunkande dollarn och det högre guldpriset(i dollar) tar ut varandra ganska bra...
  Vad rekommenderas på medellång ekonomisk horisont ?

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte på någon av dessa.
  Det absolut värsta du kan göra är att lita på någon annan för din strategi för dina placeringar.

  Dina pengar - ditt ansvar

  SvaraRadera
 5. Det är inte tal om att lita blint på någon annan för mina placeringar. Jag var mest nyfiken på hur andra resonerade och såg på problematiken. Det kan väl aldrig vara fel att lyssna på andras tankar och idéer...eller ? ;-)

  SvaraRadera
 6. Vad är bästa möjligheten att korta Japan och Kina för små privata investerare?

  SvaraRadera
 7. Hugh Hendrys makro hedge fond är den som presterat bäst under 2010.

  http://www.businessinsider.com/congratulations-hugh-hendry-you-have-the-best-performing-macro-fund-in-the-world-2010-8

  Q.E.D

  SvaraRadera