Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2010-09-28 13:24

Höstodling

Trots att det snart är oktober handlar inte allt i grönsaksodlingarna om att vissna.

Det går att odla snabbväxande grönsaker i växthus eller drivbänk även så här års. I vårt fall blir det drivbänk.

Ruccolan ovan är ett exempel, sådd i augusti. Dessutom är ruccola hiskeligt dyrt att köpa i affären, så det är tacksamt att odla.

I en annan drivbänk hittar vi lite yngre ruccola med tre veckor på nacken. Nej, det växer inte fort så här års. Förhoppningsvis håller drivbänkarna frosten borta till åtminstone december, trots att jag här inte har en varmbädd med obrännt gödsel i botten. Istället rör det sig om en andra plantering i drivbänkar som såddes i våras, och den obrända gödseln som lade i bänkarna då har nu förvandlats till fin jord.

Ett försök med rädisor i drivbänk ovan. Faller väl ut sådär. Ser ut som själva roten sticker iväg upp i luften så det är väl tveksamt om det blir något. Var värt ett försök.

Slutligen lite persilja i drivbänk med några veckor på nacken. Växer inte speciellt fort, men är annars väldigt härdig.

Har dock persilja i odlingsbänk utan täckning, och den bör klara sig till december. Börjar det bli kallt kan man täcka med lite fiberduk, och persilja blir inte dålig bara för att den fryser. Man kan rent av frysa in knippen själv i frysen om man vill.

Undantaget persiljan och en del morötter, lök, squash och palsternacka som lämnats kvar i odlingsbänkar för att ge färsk skörd ett tag till, så är odlingsbänkarna nu rensade inför vintern.

Ovan kan man se hur odlingen konsumerat en hel del av jordlagret. Ovanstående kommer blandas med obränt stallgödsel till våren, och sedan få ett tunt lager med planteringsjord överst.

Gul squash/zucchini kvar i odlingsbänk. Medräknat frilandsodling finns det säkert ett tiotal kilo av olika squash/zucchini (sommarpumpa) kvar. Gäller att använda fantasin hur man kan använda squash i och till alla sorters mat, eller som huvudrätt (t ex soppa).

Annars börjar höstpumporna blir stora och mogna. Den äldsta börjar närma sig och kommer definitivt vara redo för Halloween. Min ena skogsstövel, storlek 43 som referens.

Men först är inte störst. Här är en ännu större.

Gissar på över 10kg. Den största jag hittade låg dock en bit in, så det fick bli foto utan referensstövel då jag inte ville in och trampa i labyrinten av plantor.

10-15 kg kanske?

Detta är alltså pumpor odlade på täckodling med fårstallgödsel från tidigare inlägg. Ganska tacksamt att odla, men det tar sin plats. Som längst har plantorna skjutit iväg ca 10 m långa armar...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Vad låter godast Ruccola eller Senapskål?

  SvaraRadera
 2. ... eller turkisk senap. Kärt barn har många namn.

  SvaraRadera
 3. hm är stövlarna från STIHL?

  SvaraRadera
 4. @!Cornucopian

  Fin ordning på åkern! Helloweenpumpor har hög mysfaktor.
  Passade på att köpa "De redan döda" och ett bibvin från Australien efter klick på annonslänk. Så nu kan du odla två morötter färre nästa år utan att svälta ihjäl.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 5. Trevligt. Eller så kan jag köpa en halv påse frö till och odla ännu mer morötter...

  SvaraRadera
 6. Om man är lite lat och bara vill så på våren så är Lollo Rossa-sallat bra. Håller sig väldigt länge på hösten, fastän sådd i normal tid. Dessutom verkar det som om mördarsniglar inte tycker om den lite beska smaken.
  /Disehall

  SvaraRadera
 7. Har sått lite olika saker i år.

  Pumpor och squash blev fina med liten arbetsinsats.

  Grönkål och broccoli var fina först innan dom åts upp av larver. Vet inte riktigt vad man skall göra med larverna? vill inte gärna använda gift.

  SvaraRadera