Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2010-09-16 07:16

Förbjud aktieköp för lånade pengar!

EU-kommissionen sätter efter blankning, dvs att man lånar aktier och säljer dessa för att antingen hantera sin risk på marknaden eller för att pressa ner uppblåsta aktiekurser.

Även derivat i olika former skall regleras och helst minskas.

Om en aktie faller 10% eller mer skall blankning i aktien förbjudas. Aktier skall bara få stiga.

Riskerar börsen falla skall blankning helt förbjudas i upp till tre månader. Varför inte direkt göra det olagligt att sälja en aktie billigare än man köpt den?

Men det skall fortfarande vara tillåtet att göra motsatsen till blankning. Nämligen köpa aktier för pengar man inte själv har, dvs lånade pengar. Några regler om att det skall förbjudas att köpa aktier om man har skulder när en aktie stiger över 10% föreslås inte.

Kort sagt vill EU-kommissionen minska finansmarknadens aktörers möjlighet till riskhantering via blankning och derivat, och vill se och rent av uppmuntra bubblor på aktiemarknaden. Lycka till, speciellt med att försöka reglera OTC-derivaten. Handeln med dessa kommer bara lämna EU och ske utanför unionen.

Man kan inte bara tillåta belåning i ena riktningen. Det leder till bubblor och ökade risker i marknaden.

Ser fram ett förbud för alla som har skulder att köpa aktier. Lån på huset och vill köpa aktier? Betala av lånet först.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Nästa steg är väl att en kommission sätter prisgolv på alla aktier..

  SvaraRadera
 2. Det finns redan ett förbud mot att köpa aktier när man har skulder. Det småländska sunda förnuftet förbjuder och säger amortera först.

  I övrigt kan jag gissa att de strukturer som lånar ut aktier till blankning generellt också är de strukturer som staterna håller under armarna. Därför ter det sig vettig ur statens (EU whatever) perspektiv att förbjuda blankning eftersom det torde förvärra situationen för dessa utlånande strukturer och staten vid en ekonomisk kris... men egentligen ska man ju inte gissa.

  Ps. Förespråkar varken garantier till finansstrukturer eller förbud mot handel med komplicerade värdepapper. Ds

  /Tisgift

  SvaraRadera
 3. Sånt här casinospel med aktier är helt förkastligt. Att spekulera i om en aktie går upp eller ner en dag /timme / minut/ sekund har ingenting med företagets resultat att göra. Det är lotteri. Inför en regel att man måste äga en aktie ett år innan man får sälja den igen.

  /Patrik

  SvaraRadera
 4. Ett enklare sätt mot att förbjuda blankning eller superkorta innehav vore ju att ha en reavinstskatt som klingar av med tiden. Om man har aktien kortare än 1 år så blir skatten typ 30% som idag. Sen ju längre man äger aktien desto mindre blir skatten på vinsten. Man kan ju då också lägga på högre skatt på kortare affärer, typ 50% på 1 dag. Längre än 5 år ingen skatt. Eller?

  SvaraRadera
 5. Bra inlägg. Jag blir alltid lika upprörd över de ogenomtänkta blankningsförbuden. De är int eblankning som ställt till det en endaste gång, det är alltid de överdrivna köpen som blåst upp kurserna dessförinnan som gjort det.

  Till anonym: Då måste man ju införa en regel om att man måste ligga kort i ett år också när man väl blankat - för symmetrins skull.

  Ett mycket dumt förslag för övvrigt (inlåsning lång ett år) som minskar likviditeten och prismekanismen - man måste ju förstås få ta hänsyn till ny information och ändrad privatekonomi och alltså sälja om man vill eller behöver.

  Tänk att inte få ta en stop-loss i en felinvestering och tvingas se sin ekonomi gå upp i rök pga en Ohly-regel om inlåsning...

  Peter Eek, Fria Nyheter

  SvaraRadera
 6. Suck! Regler, regler, och åter regler. Vad hände med den fria marknaden? Om man har kunskaper inom aktievärdering så behöver man inte bry sig om bubblor, datorhandel, kortsiktiga spekulationer, etc.

  SvaraRadera
 7. Nu är det naken blankning som kommer att förbjudas.
  Att låna aktier och sen sälja dem är fortfarande tillåtet.
  Naken blankning är farligt eftersom det finns ett oändligt antal aktier att sälja.
  Fråga Porsches ägare. De sålde VW aktier i massor för att sen försöka köpa tillbaka dem billigare.
  Men det var ingen som ville sälja då-inte till det priset-varpå de tvingades köpa tillbaka till en betydligt högre kurs. Vilket blev till konkurs-har jag för mig!/Oppti

  SvaraRadera
 8. Nej, det handlar om ett förbud mot riktig blankning också. Om aktier faller.

  SvaraRadera
 9. Don't fight the ECB. Häng med på ballongturen istället

  SvaraRadera