Cornucopia?

2010-09-27 07:30

De amerikanska börserna faller faktiskt

De amerikanska börserna har till synes stigit den senaste tiden, men det är en chimär sammansatt av en fallande amerikansk valuta och löften om sedelpressande.

Blå staplar ovan är dollarindex spot, DXY00.

Den 13:e september slutade dollarindex på 81.93 och S&P-500 slutade på 1121.90. I fredags slutade S&P-500 på 1148.67 medan dollarindex stängde på 79.41.

Börsen steg alltså med 2.38% under perioden. Dollarindex föll med 3.08%.

Totalt föll alltså den amerikanska börsen mätt i dollarindex med 1-1.0238*0.9692 = 0.0077, dvs -0.77%.

Vad vi ser är ett typiskt exempel på hur tillgångar rör sig vid perioder av inflation, dvs valutaförsvagning. Kanske ser vi början på den amerikanska (hyper)inflationen nu? Tillgångar som börsen ser ut att stiga i värde, men i själva verket så faller de justerat för urholkningen av valutan. T ex steg den tyska börsen med miljontals procent under Weimarrepublikens hyperinflation, men mätt i utländska valutor föll börsen. Vi har nu sett samma beteende för S&P-500 de senaste veckorna, även om det är mycket mindre dramatiskt.

Nu kommer förstås USA att alldeles utmärkt lyckas dölja all form av "inflation" i KPI, genom den långa rad av åtgärder som geometrisk vägning, kvalitetsjustering och allmän förändring av hur man beräknar inflation (se det som att man helt enkelt tar bort saker som stiger i pris ur KPI). Och under tiden kommer svenska börsen röra sig som de amerikanska. Uppåt, fast de amerikanska börserna bara stiger på grund av en försvagad dollar, och i praktiken alltså faller.

Vi lider alltså av samma fel som inom rapporteringen kring guld, dvs att folk inte kan räkna med valutajustering. Nu följer slutsatsen. Så länge inte folk (=marknaden) fattar att börserna i USA egentligen inte stiger så kommer den svenska börsen fortsätta att stiga, driven av amerikansk urholkning av valutan. T ex gick den svenska börsen upp i princip identiskt med de amerikanska i fredags, och har gått i princip helt tvärt emot dollarindex.

Det här kommer alltså inte fortsätta för evigt, men för tillfället är den svenska börsen en väg att spela på den amerikanska kollapsande dollarns stigande börs. Men inte för länge. För en svagare amerikansk dollar kommer slå stenhårt mot de svenska exportföretagen och den tunga svenska basindustrin.

Farliga tider. Intressanta tider.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

10 kommentarer:

 1. Instämmer i att det är farliga men intressanta tider. Skrämmande är dock att majoriteten av folket (eller fårket?) inte verkar vara ett dugg medvetna om vad som håller på att ske.

  Bra inlägg hur som helst!

  SvaraRadera
 2. Mycket bra och Viktigt inlägg Cornu, tack!

  SvaraRadera
 3. Bra artikel, men vad skall USA exportera när "nästan all" produktion är flyttad till Asien?

  SvaraRadera
 4. Finanssektorn i USA visar med all tydlighet vart de är på väg - nedåt. Ingen återhämtning i USA kan ske utan att finanssektorn är med på tåget.

  Alla indikatorer sorterar "i rätt ordning", dvs pekar nedåt.

  http://finance.yahoo.com/q/ta?s=XLF&t=1y&l=on&z=l&q=l&p=m200,m50,m100&a=&c=

  SvaraRadera
 5. Cornucopia

  Dollarindexet är ett trubbigt instrument då dollarn mäts mot andra valutor typ Euron som också är på väg ner.

  Din analys är i sak riktig men nedgången är större än då om man tittar på börskursernas utveckling i riktiga pengar dvs. guld.

  Vi är inte där ännu men jag är övertygad om att så småningom kommer guld och pengar bli samma sak.

  Vi kommer då att säga en dollar kostar 24 mg guld.

  Guld är som bekant ett grundämne vilket betyder att det finns ett visst antal guldatomer på jorden, ett antal som inte går att ändra på.

  Detta gör guldet till en av få icke manipulerbara parametrar.

  (Jag har en graf som visar Dow-Jones indexet mätt i guld, men den gick inte att bifoga i kommentaren)

  SvaraRadera
 6. Per, Inflation?

  SvaraRadera
 7. Henrik, du kan lägga en länk till grafen om du vill <a href> etc fungerar.

  Visst är DXY trubbigt, men det fungerar som illustration. Samtidigt har jag ju skrivit tidigare inlägg om att guldet också rör sig tvärt emot DXY.

  SvaraRadera
 8. Det är tydligen läge att gå från aktier till guld ett tag till enligt grafen som visar Dow-Jones index mätt i guld.

  Klicka på länken och titta på figur 3.

  SvaraRadera
 9. Länken blev visst bortcensurerad, gör ett nytt försök:

  http://www.safehaven.com/article/14601/preserve-your-wealth-with-precious-metals-updated

  SvaraRadera
 10. Citat: "Bra artikel, men vad skall USA exportera när "nästan all" produktion är flyttad till Asien?"

  Enkelt svar, det som USA hittills har exporterat, dvs skulder och urholkade gröna papperslappar.

  SvaraRadera