Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2010-09-02 08:51

Därför är Sverige som det är

Så här inför valet så gnälls det förstås som vanligt från oppositionen över alla fel som finns med Sverige.

Men man skall inte glömma att de flesta systemfel tar lång, lång tid att etablera. Följande grafik från Wikipedia förklarar på ett fint sätt hur det har blivit som det blivit.

Här ser man vilken färg som dominerat under de år då skatterna chockhöjdes, t ex löneskatten från 2% till dagens ca 30% + sociala- eller egenavgifter, plus marginalskatt och värnskatt. De decennierna byggdes också det mycket kostsamma välfärdssamhället upp, Sverige skuldsattes och alla de myndigheter som självsvåldigt kontrollerar våra liv etablerades.

Det tar tid att reparera skadan. Förhoppningsvis får vi se mer blått, ljusblått, gult och grönt ju längre grafiken utvecklas åt höger.

Låt oss hoppas att det röda inslaget bara var en parantes i mitten, även om vi alltjämt lider av skadeverkningarna. Samtidigt kommer det krävas decennier av avgiftning, och abstinensen kan kräva medicinering. Men har vi bara personligheter som Sahlin och Ohly så skall det nog bli rätt färg i många år till.

(Färgerna och grafiken anger partitillhörighet på statsministern, vita streck är där man bytt statsminister inom samma parti)

11 kommentarer:

 1. Det var ändå ganska rimligt att det stora överskott som uppstod till följd av industrialiseringen fördelades på en större del av befolkningen. En sådan fördelning skapar också större total efterfrågan i ekonomin.
  Ganska fantastiskt att man har kunnat driva en ekonomi på så få producerande aktörer.

  Framöver blir problemet att få nyttoproduktionen att räcka till en acceptabel nivå av sammhällssservice.
  En medborgares rätt till social välfärd är i dag allas skyldighet, men det finns en gräns för vad de som producerar är villiga att betala för de tjänster som samhället erbjuder. Speciellt när fördelningen är institutionaliserad och anonym.

  Sverige är ett litet land i en stor värld. Det finns en otrolig övertro på vad politiken kan åstadkomma.
  Den stora utmaningen blir att möta den ekonomiska kontraktionen på ett ordnat och accpterande vis.

  SvaraRadera
 2. Sverige är ett litet land i världen.
  Vi har lyckats höja vår standard trots, eller på grund av, socialistiska regeringar.
  Nu när världens folk kommer hit som invandrare så inser vi att vi har en hög ambition för de som har det sämst ställt, vilket sker på bekostnad av de som avstår konsumtionsutrymme genom skatterna.
  Kanske är villigheten att avstå lägre nu när vi inser att vi inte kan lösa världens fattigdom genom vår generösa invandrings och socialpolitik.

  SvaraRadera
 3. Bra sammanställning.
  Här kommer en relaterad graf + tabell över hur vårt skattetryck sett ut under perioden.
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skattetryck/

  Och här kommer nästa del.
  http://www.clangmann.net/2007_July_13/OECD_Corporate_Laffer_Curve1.jpg

  Grafen visar väl ganska tydligt det man vill se, i mitt fall att det inte finns något absolut samband mellan höga skatter och skatteintäkter utan att den största vinsten kommer av att man har enkla skatteregler och effektiv handläggning eller mycket olja.

  Föredömen skattemässigt (för företag) bör vara Irland, Finland, Korea, Österrike, (Luxemburg och Norge)

  SvaraRadera
 4. Eftersom de ekonomiska ramarna enligt prognoser som kan läsas bland annat här blir snävare finns ingen möjlighet att få majoritetens acceptans för den politik som i närtid liggande framtida regeringar kommer tvingas föra.

  Dessutom finns överföring av nationell kompetens till EU, i stil med förhandsgranskning av budgetar.

  Räkna med inslag av brunt och svart på färgskalan.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 5. Den färg som behövs nu är LILA! Piratlila!

  SvaraRadera
 6. Haha, verkligen komiskt blogginlägg, men om vi ser till nutiden så kan man ju kolla på http://www.stockholmsrean.se/ för att få en bild av vad högerregeringen gjort de senaste 4 åren och fundera på hur det kommer att påverka oss.

  SvaraRadera
 7. Ingenjören2010-09-02 14:21

  Ehm, den svenska gnällmentaliteten. 'Sverige ligger på 16e plats i BNP per capita, det är sossarnas fel!' Vi har det så jävla bra i Sverige att det är svårt att sätta ord på så när som på alla gnällspikar. Om något parti hade ett program för hur man skulle få svenskar att ynka sig mindre över skatterna, vädret och allt annat så skulle de få min röst.

  SvaraRadera
 8. Vi låg på andra plats innan sossarna tog över, nisse!

  SvaraRadera
 9. Nu har moderaterna sålt ut halva Sverige så vi saknar helt buffert och kommer få smaka när nästa lågkonjunktur induceras.

  SvaraRadera
 10. http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/02/mona-sahlins-f-rra-talskrivare-d-rf-r-verger-jag-s-f-r-c#millings

  En klockren analys över den politiska verkligheten

  SvaraRadera
 11. Intressant skala på grafen: fem små skalstreck mellan de stora delar upp de 5 åren (mellan de stora skalstrecken) över 6 intervall om 5/6 år?

  SvaraRadera