Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2010-09-20 09:09

Dags för (mp) att visa statsmannaskap!

På sätt och vis var utgången av valet det bästa tänkbara. Om alla parter bara kan släppa sin prestige så kan vi få en bred regering med fd alliansen och miljöpartiet. Istället för den rödgröna axelmakten kan (mp) välja att skapa en turkos allians.

Det vore mycket välkommet, åtminstone hos oss mer miljövänliga borgare som samtidigt kan se framåt och de enorma problem med främst energibrist och energikris som kommer drabbas oss de närmaste åren pga peak oil. Där behöver vi miljöpartiet som har mycket att tillföra en annars ganska svag allianspolitik på området.

Fredrik Reinfeldt visar prestigelöst vilken stor statsman han är och bjuder direkt in det tredje största riksdagspartiet, dvs (mp) till förhandlingar. Han avfärdar inte ens en plats i regeringen för (mp). Det är dags för miljöpartiet att efter 22 år sedan första inträdet i riksdagen plocka upp handsken och visa att de står för något annat än att gnälla på regeringen.

Nu kommer förstås (sd)-väljare påstå att allians + (mp) är odemokratiskt, men en sådan konstellation har faktiskt större folkligt stöd än allians + (sd). Det är alltså mer demokratiskt med en turkos allians än en brunblå.

Vad (mp) behöver göra är att inse att man får kompromissa. Vill de stå kvar som ett stödparti till en skadeskjuten Mona Sahlin, eller vill de stiga fram och stå för sin alldeles egen politik, speciellt inom kärnfrågan miljö? Möjligheterna är enorma här, och alliansregimen är ingalunda helt passiva. De har fått igenom fler miljöbilar än någonsin tidigare, fler vindkraftverk än någonsin tidigare, solcellsbidrag osv. Det enda är att man behöver bli överens om kärnkraften. Och med Maud.

För finns det en förlorare här så är det (c). Man såg på slutdebatten vilka blickar av avsky som byttes mellan Wetterstrand och Maud. Och med (mp) i regeringen ser jag slutet på (c) som alliansens gröna röst och partiet kommer därmed sakna profilfrågor.

Ett annat problem är att (mp) förtjänar minst tre ministerposter, och miljöminister och jordbruksminister ligger närmast till hands. Kanske kan (c) släppa miljöministerposten och som kompromiss få behålla jordbruksministern. Men vilka fler poster skall (mp) få? Infrastruktur lär (c) tappa ändå.

Samtidigt har (mp) allt att vinna på att samarbeta och ingå i en turkos regering. De får visa att de vuxit upp och får stå upp för sin egen politik.

Visa nu lite ryggrad och bryt med Mona. Ni har så mycket gemensamt med alliansen. Tillsammans med (c) som i grunden är motståndare till kärnkraften så kan ni säkert förhandla fram något, t ex att vi inte skall ersätta samtliga dagens tio reaktorer med nya, utan kanske bara åtta av tio. Stryk det kommunala vetot mot vindkraft och gör stora satsningar ytterligare förnybar energi som utökat solcellsbidrag etc. Återinför grön skatteväxling, lägg på minst 1:- på literpriset för bensin och sänk löneskatterna med motsvarande. Lägg fulla miljöskatter på flygbränsle, och växla de pengar som inrikesflyget därmed ger statskassan mot utbyggnad och kvalitetshöjning av järnvägen. Ja, det innebär också eftergifter för alliansen. Men beskedet från väljarna är att visserligen är alliansen störst, men de har inte ett stöd av majoriteten av folket. Då får man släppa ifrån sig lite.

De väljare som därmed känner sig svikna av alliansen för att de får betala 100:- mer i bensin per månad får inse att det är så det fungerar i en demokrati. Alternativet är att något av ytterlighetspartierna (sd) eller (v) får något att säga till om. Lars Ohly uppmanade rent av till väpnad kamp och terrorism mot (sd) i sitt tal till sina kommunistkamrater igår kväll, "utomparlamentariska metoder". Visar bara att extremistpartier som hatar har vi haft länge i riksdagen.

Nyval blir inte aktuellt. (sd):s martyrskap kommer stärkas när vänstern tar till vapen för att stoppa dem i en ny valrörelse, samtidigt som (sd) nu som riksdagsparti inte kan utestängas från debatter i TV eller radio, och därmed får full tillgång till media. Samtidigt har Åkesson sagt sig vilja ta ansvar och inte skapa kaos. Kort sagt så blir det inte aktuellt med misstroendeförklaring mot regeringen.

Nej, Peter och Maria. Dags att visa statsmannaskap. Ni är innerligt välkomna in i en turkos allians! Ni behövs. För framtiden. För Sverige.

Var inte en liten knähund vid Mona Sahlins fötter. Stå upp för era kärnfrågor inom miljö och börja förhandla!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

62 kommentarer:

 1. C och särskilt Maudan ska passa sig för om Mr. Reinfeldt kickar ut C och tar in MP så får den "nya" alliansen ensam majoritet!

  Nu är väl sannolikheten för DET inte särskilt stor men likväl en möjlighet då MP har bättre miljöpolitik än C..

  SvaraRadera
 2. Blir en balansgång. Att sparka ut (c) blir inte aktuellt förrän sluträkningen av rösterna, ett mandat hit eller dit kan avgöra i det läget. Tycker dock att (mp) skall insistera att få samregera med (c), så att miljösidan får en större gemensam tyngd i det regeringsinterna arbetet.

  SvaraRadera
 3. Först måste nog den rabiata Maria Wetterstrand bytas ut som språkrör. Hon har fått en helgon-gloria hon inte förtjänar och uppträder i många avseenden som en omogen barnunge.

  SvaraRadera
 4. Nu får Moderaterna börja samtala/förhandla med SD och sluta svammla.

  SvaraRadera
 5. Nisse, ja, det är dags att växa upp för (mp). Det klarar de av. Frågan är bara om de vill. Det är väldigt bekvämt att aldrig behöva ha någon makt, att aldrig behöva kompromissa.

  SvaraRadera
 6. Jaha en röst på Moderaterna var alltså en röst på miljöflum, detta var inte vad jag vald, man är lurad.

  Nästa gång blir det Sverigedemokraterna.

  SvaraRadera
 7. Besserwissern noterar att MP har suttit i riksdagen 19 år, inte 22. Mandatperioden 1991-94 satt de inte i riksdagen.

  SvaraRadera
 8. Peter E öppnade ju lite dörren på glänt för samarbete, medans Maria W verkar mycket mer år vänster, antingen pga retorik efter valrörelsen, eller för att hon har den ideologin.

  Annars har ju Mp traditionellt varit ett mittenparti, och "borde" inte ha några problem med samarbeten med Fp och C iaf - och nu när moderaterna klivit lite åt vänster så har dom ju en gyllene chans till mkt inflytande.

  När det gäller kärnkraften så spelar det inte ngn roll med 10,8 eller 4 reaktorer - det som måste till är en bred uverenskommelse där man klart och tydligt säger att vi måste motverka fossilbeeroendet, och där ingår de idag kända icke-fossila källorna OCH en framtida forskning - vilket gör att kärnkraften (både fission och fusion) MÅSTE släppas in i finrummet igen. Man kan inte som Peter E sade "avveckla kärnkrfaten, men först ett rejält energiöverskott" - det har redan praktiserats i 30år med resultate att man bara lappar och lagar de gamla verken med silvertejp..
  Även om man i slutändan hittar andra energikällor så är det naturligt - kör med alla de alternativ vi känner till OCH framförallt satsa på forskning och utvekling inom energiområdet för tat hitta nya alternativ.
  Utveckling inte avveckling !

  /K

  SvaraRadera
 9. "Inte sitta i knät på Mona"? Blir det bättre för Mp att sitta i ett annat knä? Det är frågan.

  Landet behöver en stark regering. Alla som satt sig i ett stort knä har förlorat över tid, så varför skulle Mp gå i den fällan?

  Tror att Reinfeldt får köra vidare med hoppande majoriteter i sakfrågorna. Kommer troligen fungera eftersom alla säger sig vilja ta ansvar, men från olika utgångspunkter och ingen vill sitta med svarte petter, dvs att vara den som fäller regeringen.

  Starkast vore M+S, men det kommer aldrig gå av historiska skäl. Sorgligt eftersom framtiden inte borde få styras av historien på det viset. Historien är viktig av andra skäl.
  /Morfar

  SvaraRadera
 10. (mp) behöver inte sitta i någons knä. De kan gå in i en turkos regering som en fullvärdig medlem. Att sitta kvar och hålla Mona Sahlin handen ger dem ingenting.

  SvaraRadera
 11. Om alliansen säljer kärnkraften för att få över MP så var det absolut sista gången jag röstar på ett alliansparti. Då har FP tappat alla sin trovärdighet och energipolitiken blir ett jäkla skämt.

  SvaraRadera
 12. För det första så klart vill moderaterna självklart samarbeta med MP. Det betyder att dom mer eller mindre krossar socialismen i Sverige för lång tid framöver.

  För det andra. Om miljöpartiet samarbetar med Alliansen kommer dom tveklöst förlora flera röst procentenheter. Jag vet själv som alltid röstat på miljöpartiet utom, nu hur jargongen är mot borgarna. Gräsrötterna är mycket anti borgare. Samarbeta med Alliansen eller förlora röster, take a pick Miljöpartiet.

  /Jont

  SvaraRadera
 13. Borde det inte finnas möjlighet att ge sig på enskilda riksdagsledamöter? Efter att alla förtids- (och utlandsröster) räknats kanske det bara skiljer 1 mandat mellan allians och rödgröna+ sd. En enda politisk vilde borde väl gå att hitta i en sådan situation?

  Kan heller itne fatta hur 0,1% (rödgrön + sd) kan ge en övervikt på 5 mandat? Det är ironiskt om det visar sig att en valallians (för alliansen) är vad som kunde skapat en majoritet i riksdagen. Så ska det väl ändå inte kunna bli? Då är det inte demokratiskt?

  SvaraRadera
 14. Hade det inte varit bra om C och FP gick ihop och bildade ett nytt liberalt parti?

  M + MP + Ett nytt liberalt parti, så ser min drömregering ut.

  SvaraRadera
 15. Jag håller helt med dig Cornu. Kommer MP med i regeringen så sitter de på en vinn-vinn situation. Får inte MP det gehör de kräver så är det bara att lämna regeringen och sätta Reinfeldt på pottan. Lyckas samarbetet så kommer MP kunna bedriva en än mer aggressiv miljöpolitik än vad de har kunnat med S+V. I båda fallen så kommer MP stå starkare i valet 2014.

  MP: vad är viktigast? Att förbereda Sverige för effekterna efter peak-oil och påbörja byggandet av ett långsiktigt hållbart samhälle eller att få bedriva lite vänsterflum politik som inte tillför något(V+S bedriver ju redan sådan politik)?

  Q

  SvaraRadera
 16. Sv Gustaf
  Nej det går inte då det är partiet som får pengarna, inte riksdagsplatsen. Riksdagsledamöterna är mao hundar i partiledningens knä. Gör de inte som de blir tillsagda blir de utfrysta. Partiet styr precis som i gamla Sovjet.

  Läs: Anne-Marie Pålssons avskedsbrev. Ord och inga visor:
  http://www.newsmill.se/node/7300

  /åxå Gustaf

  SvaraRadera
 17. Men då hade du ju tokfel när du sa att en röst på mp är en röst på Toblemona, vilket du skrev så sent som igår när en kommenterare gissade att du röstade på mp (som ju svarade bäst om peak oil). Det var alltså helt fel att avfärda mp med att man då fick Toblemona. Inte mycket rätt där.

  SvaraRadera
 18. Sista ordet är ännu inte sagt. Kanske är inte (mp) redo för att sitta i en regering.

  Till skillnad mot dig har jag gärna fel. Och jag har det ofta och erkänner det också.

  Den här bloggen är inte en tävling i att ha rätt.

  SvaraRadera
 19. Tror inte SD kommer att skapa några problem. Har hört från en person med insyn att SD bara har ett enda krav för att lägga sig platt; Åkesson vill invardera Polen.

  SvaraRadera
 20. http://www.youtube.com/watch?v=Nymm57DQ8PE

  SvaraRadera
 21. Mattias Carlsson2010-09-20 11:15

  Vilka miljö- och energipolitiska frågor kommer/bör (mp) prioritera vid regeringsförhandlingarna? Diskussion påbörjad på Ecoprofile: http://www.ecoprofile.se/thread-2050-Bra-forhandlingslage-for-miljopolitiken.html

  SvaraRadera
 22. "invardera"??

  Hur var det nu, SD är lågutbildade idioter? =)

  SvaraRadera
 23. @oxå Gustaf:

  Det har ju funnits många politiska vildar i riksdagen genom tiderna. Tror itne det är de ekonomiska argumentet som avgör detta. Faktum är att alliansen ökat med ca 1%, rödgröna har minskat med ca 2%, de rödgröna säger att de aldrig kommer medverka till att SD får inflytande... Alltså borde det inte vara så svårt att hitta en enda riksdagsman som kan tänka sig att rösta med alliansen under resten av mandatperioden, givetvis förutsatt att dennes kärnfråga (en mp-ledamot med kärnkraften som ledstjärna eller någon annan fråga, FRA etc.) behandlas enligt önskemål.

  Lön etc kan säkert alliansen lösa på något sätt?

  SvaraRadera
 24. Visst, ett tillväxtfientligt MP ska alltså vara ett bättre alternativ än ett anvarstagande SD?
  Nu tror jag att jag fått nog av dig lantnollan!

  SvaraRadera
 25. Jag påstår inte att ett samarbete med MP skulle vara odemokratiskt. Däremot är det ju solklart så att Alliansen har mycket mer gemensamt med SD än MP. Alliansens syn på invandringen är ju betydligt nyktrare än de rödgrönas svängdörrspolitik. Likaså inom områdena skola, kriminalpolitik och försvar är ju SD:s politik jämförbar med Alliansens medan MP:s politik på dessa områden många gånger är rakt motsatt mot Alliansens.

  ROT/RUT, undantag från LAS, satsningar på småföretag, föräldraförsäkringen är alla exempel på sakfrågor där SD ligger närmre Alliansen än MP. I kärnkraftsfrågan vill ju SD "förnya och utveckla", en syn som ju delas av flertalet skribenter här på bloggen.

  Som nytt parti i riksdagen är nog SD dessutom villiga att sälja sig betydligt billigare än MP och kommer förmodligen att kunna acceptera en fortsatt insats i Afghanistan och att Sverige fortsatt är med i EU utan att ställa till med stor disskussion inom dessa frågor som är de områden inom vilka man är som mest oense.

  SvaraRadera
 26. 11:29. de får väl kompromissa lite. låt mp höja bensinskatten och bygga järnväg till borås för pengarna i gengäld mot att de blir borgarnas bitch. då får de igenom 2 saker under mandatperioden istället för 0. att sätta sig på tvären vore väldigt barnsligt av dem.

  SvaraRadera
 27. 12:05 Mackan du glömmer den lilla detaljen att SD kommer från en nynazistisk tradition. Det komplicerar liksom till det hela en smula, då spelar det ingen roll om manifesten är lika. Först när SDs historia är glömd kommer det vara OK att samarbeta, innan dess är det politiskt självmord.

  SvaraRadera
 28. Hoppas bara Reinfelt ser till att sparka ut kärringen Ask bara! Den korkade kossan måste bort från justitieministerposten!

  Vem vill vi ha som ersättare? Jag skulle vilja ha Anne Ramberg eller Maria Abrahamsson!

  SvaraRadera
 29. Hoppas att MP tar chansen och går över till alliansen. Själv valde jag att rösta på MP i kommunal och landstingsval men inte i riksdagsvalet eftersom det hade varit till stöd för Vänstern. Vem hade velat se en regering med Mona som statsminister och Ohly som finansminister? Var ett misstag att gå ihop med vänstern och sossarna men nu har de chansen att rätta till det.

  SvaraRadera
 30. Med tanke på MPs kommande skinnömsning inser säkert båda språkrören, när de väl hunnit samla tankarna en smula, att deras enda chans att få vara kvar i politikens rampljus är att de säkrar sina ministerposter nu. För när väl Fridolin och Waltersson tar över finns det knappast någon plats för föredettingar.

  SvaraRadera
 31. Martin Saar2010-09-20 12:29

  Visst kan det verka naturligt att Alliansen söker stöd hos MP i detta osäkra parlamentariska läge.
  Ett intressant utspel av vår statsminister. MP ska ta sitt parlamentariska ansvar och samarbeta med Alliansen för att mota SD.

  Är inte det vad som kallas hjärnsläpp.

  Hur ska detta vara möjligt när Reinfelt öppnande för mer kärnkraft i Sverige förra mandatperioden. Nu ska alltså MP skuldbeläggas om man inte tar ansvar för ngt man inte medverkat till!
  Lägg därtill den minst sagt tama klimatpolitiken och bristen på insikt om peakoil och vad detta kommer att innebära både på lång och kort sikt för vår nuvarande välfärd. Idag finns i princip noll beredskap mentalt och reellt för en utveckling med mindre mängd energi!

  Polarisering genom en förtäckt högerpolitik har ökat under alliansens 4 år. Moderaterna har m a o krattat manegen för mörka nazistiska krafter i svensk politik. Vi har fått ett tuffare samhälle där de marginaliserade medborgarna arbetslösa, sjuka, förstagångsväljare=ungdomar och LO-medlemmar som inte har råd att betala för A-kassa etc som har lämnats utanför slår tillbaka. I Alliansens Sverige ska den som har varda givet ni andra kan känna er lurade.

  SvaraRadera
 32. @ Cornu:
  "Lägg fulla miljöskatter på flygbränsle" Hur sjutton tänkte du där? Vill du skjuta oss själva i foten?

  SvaraRadera
 33. Fridolin som migrationsminister hade varit fantastiskt! Hade jag trott att mp skulle samarbeta med alliansen hade de fått min röst.
  Ge mp denna post, miljöminister och någon till (bistånd?) så börjar slutresultatet se helt ok ut!
  /P

  SvaraRadera
 34. Som du lägger fram det cornu låter det bra. Men centern skall inte straffas, nu när de för en gångs skull klarat samarbeta en hel regeringsperiod. Förmodar att det blir slut med vargjakten nu då.

  SvaraRadera
 35. En röst på Alliansen var alltså inte en röst på Alliansen, utan även en indirekt röst på de rödgröna eftersom Reinfeldt utan vidare försökte hoppa i säng med miljöfundamentalisterna på valnatten. Sådär bara. Snacka om att vara blåst på sin röst som borgerlig väljare.

  På det här sättet ger man SD rätt som påstår att de är det enda oppositionspartiet. Det svenska politiska etablissemanget är egentligen en enpartistruktur där skillnaderna är nyanser och valet reducerat till en tävlan om vem som ska gynnas i sin karriär.

  Nej, utlys nyval och låt väljarna ta ställning till det här med nya ögon.

  SvaraRadera
 36. RE: Martin Saar
  "Lägg därtill den minst sagt tama klimatpolitiken och bristen på insikt om peakoil och vad detta kommer att innebära både på lång och kort sikt för vår nuvarande välfärd. Idag finns i princip noll beredskap mentalt och reellt för en utveckling med mindre mängd energi! "

  Just därför skall MP in i regeringen. Sverige har inte råd med att förlora ytterligare 4 år i förberedelser. Att MP skulle bli Reinfelds bitch är helt upp till MP, nu är det ett bra tillfälle att skaffa sig lite råg i ryggen.

  Q

  SvaraRadera
 37. Bernt: det har han ju sagt hela tiden "att om det kommer till det är det MP som står närmst.". om du inte haft koll får du väl skylla dig själv

  SvaraRadera
 38. Vilket kul förslag med Fridolin som migrationsminister! Tänk vilken skjuts det skulle ge åt Sveriges lönsammaste bransch, invandringsindustrin, skatteintäkterna skulle kunna öka mycket från den sektorn. Bensinskatten kan man väl höja lite rejält så det händer något. Vad sägs om 5 kronor så skogsindustrin får lägga ner, så kan vi göra naturreservat av all skogen, hurra! Jag tycker att industri och jordbruk och gruvor och sånt är så miljöförstörande men om vi har lite mer rut-avdrag och sänkt restaurangmoms och sänkt hårfrisörsmoms så kan ju alla jobba antingen i den offentliga sektorn eller med att utföra tjänster åt varandra. Tänk så bra det skulle bli.
  /Disehall

  SvaraRadera
 39. Bättre S, MP, FP och C bildar mitten regering.
  Så slipper vi alla extremister som V, M och SD

  SvaraRadera
 40. Disehall, om några år har vi 5:- högre bensinpris ändå. Fast för skogsindustrin är det förstås dieselpriset som avgör, men jag förstod vad du menar.

  SvaraRadera
 41. @Martin Saar: Taget direkt ur Ohlys förlorartal!
  Så otorligt lågt - alliansen har inget, inget alls med främlingsfientlighet att göra.
  V+Mp+S satt 2002-2006 - och Sd var sort även det valet, men främst i kommunalvalen.
  Dessutom är främlingsfientliga partier mkt vanligtute i Europa - där det finns både höger-och vänsterregeringar !!
  På samma sätt som att påsstå att alliansen skulle vara ansvarigt för finanskrisen, så kan man inte trovärdigt påstå att dom skulle "kratta" för Sd.
  Tvärtom - hade S inte förlorat så mkt så hade kanske alliansen fått egen majoritet och Sd stått utanför - också en möjlighet!

  Men jag förstår om Ohly är bitter, V är ju minsta parti i riksdagen om detta står sig till på onsdag...

  /K

  SvaraRadera
 42. FAO Anonym

  Att kalla M extremistparti är väl att ta i å det grövsta. Vi har två extrema riksdagspartier nämligen SD och V.

  SvaraRadera
 43. Om Maud har något att invända kan man väl helt enkelt sparka ut c ur regeringen och ta in mp istället. Jag är inte någon höjdare på matte men när jag plussar ihop siffrorna för m+fp+kd+mp så får de över 50 procent i alla fall.

  SvaraRadera
 44. Läsvärt från 2007 är debattartikeln "Samarbete med socialdemokraterna eller moderaterna" publicerad i tidningen Grönt och skriven av två miljöpartister (tidigare vänsterpartister):

  Frågan är vilka medel som behövs för att nå framgång. Att stärka miljöpartiet är nödvändigt då det även med den senaste tidens glädjande tillskott är för få medlemmar och ett för svagt väljarstöd. Men det räcker inte med att miljöpartiet växer sig starkare inför valet 2010. Miljöpartiet behöver ingå i ett regeringsalternativ för att klimatpolitiken ska bli tillräckligt vass. Våra väljare förväntar sig självklart att vi strävar efter detta snarare än att nöja sig med en oppositionsroll där välformulerade reservationer är det mesta vi kan prestera.

  Sakfrågorna eller politisk ideologi är väl huvudfrågan för MP nu. Har de i och med samarbetet med Socialdemokraterna satt socialism före miljöfrågorna eller står miljöfrågorna i första rummet?

  http://www.mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=143192

  //GeneClark

  SvaraRadera
 45. Mattias Carlsson2010-09-20 14:14

  Utmärkt läge för mp. Mitt tips är att man förhandlar till sig tre ministerposter. Valtersson blir biträdande finansminister, Wetterstrand miljöminister och Peter Eriksson tar plats i näringsdepartmentet (infrastrukturminister?).

  SvaraRadera
 46. De som kallar SD för extremparti menar alltså att i princip alla andra länder i världen, inklusive våra grannländer, är extrema och Sverige är normalt.

  Att hålla på och tjata om SD som nazister osv är bara tramsig retorik för att man inte klarar av att diskutera sakpolitiken.

  Ett exempel:

  Vi har 400 000 arbetslösa. Att bevilja 30-40 000 nya uppehållstillstånd för lågutbildade eller analfabetiska, svårintegrerade asylinvandrare och anhöriga från kulturellt avlägsna länder varje år är inget annat än idioti. Detta går omöjligt att argumentera emot, och därför kommer nazistargumenten fram för att döda allt konstruktivt samtal. Patetiskt.

  SvaraRadera
 47. Mackan: För femton år sedan kom man till mötena i nazistuniformer och heilade. Folk glömmer inte det på femton år (därav stödet från skulle jag tippa på, de var inte med då). Stämpeln är satt och den sitter. Titta på vänsterpartiet, de förstökte göra sig av med kommunismen 1991, långt tidigare än SD försökte bli rumsrena. Tycker du de blivit av med den? Du är otroligt naiv (en av de unga sd-väljarna kanske?) om du tror att sakpolitiken spelar någon som helst roll i detta läget.

  SvaraRadera
 48. stödet från de unga*

  SvaraRadera
 49. Vad är skillnaden denna gång jämfört med 2006 ? Då fick alliansen ca 1%-enhet mindre än denna gång ?

  SvaraRadera
 50. Re: Anonym 14:50

  Det är ett oerhört uttjatat argument. Du menar alltså att de kom dit i full SS-mundering?

  Det som hände var att folk dök upp i kängor och bombarjacka, vilket inte är en uniform utan en klädsel som förknippades med "skinnskallar". Det har förmodligen förekommit att enskilda medlemmar heilade eller uttryckte andra olämpligheter på möten. Men det har blåsts upp nåt helt enormt.

  När preskriberas historia? Socialdemokraterna var ju som bekant duktiga på att stödja nazistregimen i Tyskland när det begav sig. Både verbalt och i handling. De kanske också är ett extremistparti?

  Nu håller jag förvisso med i grundtesen att SD har medlemmar som är relativt extrema, men de har troligtvis också betydligt mer moderata medlemmar. V är inte ett uns bättre men de får inte ta emot tillnärmelsevis lika mycket skit.

  Demokratin bör respekteras genom att partier som får tillräckligt antal röster deltar på lika villkor. Det handlar från mitt perspektiv om att respektera väljarna.

  Givetvis måste man inte inleda ett samarbete. Men att sitta i sin sandlåda och ingå vilka oheliga allianser som helst, eller till och med rösta ner sina egna motioner bara pga att SD helt plötsligt tänker rösta för, det är skandal.

  Jag är inte särskilt förtjust i det faktum att alliansen och de rödgröna är bittra fiender till vardags. Men när det kommer till kritan verkar det mest vara en fasad som man lätt kan tumma på.

  SvaraRadera
 51. Ja, Ohly var skrämmande aggressiv i sitt tal.

  Uppvigling föder våld.

  SvaraRadera
 52. Vart försvann distinktionen mellan invandrare och flykting? När Mackan talar om "asylsökare" antar jag att han menar flyktingar och jag kan omöjligt se hur man kan neka asyl. Steget till uppehållstillstånd är dock mil borta...

  Fortfarande ingen som är intresserad av hur 0,1% av rösterna kan motsvara 5 mandat i riksdagen? Ingen som tror på att försöka locka över 1 rödgrön riksdagsledamot till alliansen?

  SvaraRadera
 53. 14:50

  Det är redan svarat på, men det har aldrig förekommit uniformer i ordet rätta bemärkelse på SD-möten. De bilder som florerar på t.ex. Expos hemsida är inte från SD-möten utan från möten hos NSF och liknande nazistiska partier. Det är ju tom så att SD fått utstå hot och trakasserier från dessa riktiga nassepartier.

  Läs t.ex. detta;

  http://www.svenskarnasparti.se/2010/09/18/tank-framat-rosta-svenskt-pa-sondag/

  "Idag profilerar sig SD som ”ett HBT-parti”, ett parti där vem som helst anses svensk oavsett vilket land personen ursprungligen kommer från och partiets listor på kommunal nivå har till och med avslöjats med att kunna ha fler icke-svenskar på listorna än svenskar. SD:s utveckling är inte förvånande men desto mer talande: för att kunna skapa ett etniskt svenskt Sverige krävs en rakryggad politik där vi inte räds att ifrågasätta etablerade strukturer och styrelsesätt, annars kommer vi obönhörligen vandra samma liberaliserande väg där idealen tvättas bort i takt med etableringen"

  Det är inga hot mm i denna text, men det är ett klart avståndstagande från SD då man anser att de är för mesiga och normala. Detta torde vara det yttersta beviset för att SD inte är nazister, att nazisterna själv tar avstånd ifrån dem!

  Dessutom, jag fick inget svar i själva sakfrågan som jag gav som exempel utan du fortsätter tramsa om nazianstrykningar. Det bevisar just det jag vill få fram, i sakfrågor har SD-motståndare mycket lite att komma med. Det är ju också därför som man inte "tagit debatten" med Åkesson i valrörelsen och det är därför man är så livrädda nu då man kommer att tvingas ta den i riksdagen och där kan man heller inte lite på att SD:s buskap dränks i AFA:s Vuvuzelor och kastade glasflaskor. Kan inte vänta tills riksdagen öppnar, då lär det bli underhållande att titta på Kunskapskanalen och de andra som ibland sänder direkt från riksdagen.

  SvaraRadera
 54. "När Mackan talar om "asylsökare" antar jag att han menar flyktingar och jag kan omöjligt se hur man kan neka asyl"

  Vad menar du? Självklart kan man neka asyl, om vederbörande inte har asylskäl. Det man inte kan neka är att en person SÖKER asyl. Dock kan man i många fall bli betydligt snabbare på att ta beslut. Man kan fatta principbeslut om asylsökande från vissa länder som uppger liknande skäl.

  Ex: En Rom från Bulgarien söker asyl för att h*n känner sig trakasserad. Detta behöver inte utredas individuellt varje gång det inträffar utan man kan fatta ett vägledande beslut om att personer med detta ursprung och asylskäl inte skall beviljas asyl. Det räcker att man i en beslutande församling läser innantill i en lista och klubbar igenom tiotals, kanske hundra fall under en dag.

  De allra flesta fall ser ju likadana ut. Somalier som säger sig fly från Somalia för att det är krig. Iraker av samma skäl. Det är ett fåtal fall där det är en mer komplicerad bild. Varför är det då såhär? Jo, för att "flyktingen" får en historia av flyktingsmugglaren, det ingår så att säga i den paketresa h*n köpt. Fantasin är inte särskilt stor hos dessa smugglare och därför är också historierna oftast intill förväxling lika.

  Jag har närstående personer som arbetar på migrationsverket så jag VET att det är på detta sätt och de berättar hårresande historier där de är 100% säkra på att den asylsökande ljuger men får ändå order om att bevilja uppehållstillstånd eftersom det annars blir ett jädra liv i media.

  SvaraRadera
 55. @Mackan:
  Såklart kan man neka asyl, tyckte bara det lät som om du tyckte att du likställde det med invandring och då blir det lite fel. Detta var inget som du skrev uttryckligen utan det kan ha varit en felaktig läsning mellan raderna från min sida vilket jag beklagar om det tog fel.

  Att bevilja uppehållstillstånd tror jag kan vara en bra affär för Sverige, särskilt (även) för asylsökande utomeuropeer. Vet nämligen inte någon grupp med samma goda entreprenöranda eller flit som dessa. Jag tror inte heller att det blir färre jobb till de 400k bara för att vi nekar uppehållstillstånd för 40k asylsökare. Snarare hamnar de 400k i en bättre sits om de 30k hittar/skapar jobb och ekonomisk aktivitet i samhället.

  SvaraRadera
 56. Clip{
  ”Dags för (mp) att visa statsmannaskap!”
  }
  !!!
  Du menar att återigen ska nåt annat parti ta han om skiten åt FR?
  Ex. FP ville fixa skolan men behövde pengar.
  FR och M säger NEJ till pengar.
  Jaa då är det bara för stackars Björklund att 'sitta still i båten' och se glad ut.
  Han får ta stryk för att det inte blev nåt.
  M klarar sig, dom har ju sagt att dom vill ha en bra skola men bevisligen så klara inte FP detta..

  C ska ju angripa facket och gjorde det så dom höll på att åka ut.
  FR sade ingeting, t.o.m. tvärsemot, och de är ju alltså inte direkt fientliga då till facket, enl. den som står utanför o tittar på.

  NU säger Conurco att MP ska visa!!!
  När ska FR och M visa?
  Jo genom att 'kasta över' 'Svarte Petter' till MP (rädda mej från mitt prat om 'ALDRIG SD') visar FR 'prestigelöst' sitt Statsmannaskap!!

  När sen 'det lugnat sig', enl. FR:metoden, så är det väl dags att byta ministrar.
  Hur länge måste man vara minister för att få pension o pensionspoäng?
  Så vad skulle språkrören risker för att under några månader visa Statsmannaskap?

  SvaraRadera
 57. "Att bevilja uppehållstillstånd tror jag kan vara en bra affär för Sverige, särskilt (även) för asylsökande utomeuropeer."

  Det där är totalt felaktigt, vilket även professor Jan Ekberg kommit fram till i sina ESO-rapporter, den senaste finns här:

  http://www.eso.expertgrupp.se/Uploads/Documents/ESO%20rapport%203.pdf

  Han kommer fram till att invandringen utgör en årlig kostnad på ca 50 miljarder, främst pga att det tar i snitt 7 år för en invandrare att komma i arbete. Dock är ju vissa grupper betydligt mer kostsamma än andra. Somalier t.ex;

  "2007 var förvärvsintensiteten för hela Sveriges befolkning i åldrarna 20–64 år 78
  procent, och i Östergötland 76 procent. År 2006 var förvärvsintensiteten bland somalier i
  Östergötland 20 procent, knappt 9 procent var öppet arbetslösa.8 Det innebär att över 70
  procent av somalierna i arbetsför ålder befinner sig utanför arbetskraften."

  Källa: http://www.timbro.se/bokhandel/pdf/9175667430.pdf

  Romer är en annan grupp med hög arbetslöshet:

  "I Sverige bor uppskattningsvis 50 000 romer. 80 procent av dem är arbetslösa."

  Källa: http://www.dalademokraten.se/sida/id/130392/

  Om vi tar in 40 000 asylsökande ett år så ökar ju visserligen mängden jobb på grund av att dessa 40 000 personerna handlar, behöver läkarvård och så småningom får arbeten och börjar betala skatt och konsumera. Det är dock inte så att det skapas 40 000 nya jobb för varje 40 000 som invandrar, inte när det rör sig om lågutbildade och analfabeter och vårt behov av lågutbildad arbetskraft blir allt mindre. Nettot blir negativt och detta är en stor anledning till att vi har ca 400 000 arbetslösa i Sverige idag.

  Vissa påstår att vi behöver invandring för att klara välfärden i framtiden. Detta är också fel, vilket Ekberg beskriver i sin rapport som jag länkar till ovan. Anledningen är förstås att invandrare också blir äldre och till slut pensionärer och vi hinner inte fylla på med nya i den takt som skulle krävas för att det skulle få nån märkbar effekt. Det är också ett komplett tankefel att vi bygger vår välfärd och vårt samhälle på evig tillväxt och att vi ständigt måste bli fler. Överbefolkning och en annalkande energikris i och med Peak Oil talar istället för motsatsen. Genom att vara få som lever på en stor yta har vi bättre förutsättningar att förse samhället med den energi och livsmedelsproduktion som behövs i form av skog, åkermark, kustband och sjöar för fiske osv. Precis som vi måste anpassa oss till förnybara bränslen och ett hållbart energisystem så måste vi också anpassa samhället till en konstant eller tom minskande befolkning, annars skjuter vi bara problemen framför oss.

  SvaraRadera
 58. Mackan, bra skrivet! Min åsikt är i övrigt att det kan bli dyrt och otrevligt för landsbygden om MP får för stort gehör för sina åsikter vid ett ev. samarbete med alliansen. Några exempel:
  Höjd bensinskatt, kilometerskatt på lastbilar, stopp för vargjakt m.m.

  Också skogsägare

  SvaraRadera
 59. Röstade MP men vettefan om jag inte ångrar mig och kommer få skämmas över att inte ha röstat SD.

  Om de bara kunde hålla sig rumsrena och skippa rasismen och religionsförföljelsen och fokuserat på flyktingfrågan så. Men det verkar ju svårt.

  Fast det ÄR ju en högst relevant fråga.

  Hatar att folk inte vågar stå för sina åsikter. Är säkert över 50% av befolkningen som inte gillar alla flyktingar, freeloaders och ghetton men bara 5.7% som tyckte att det var så pass viktigt att de valde att rösta SD och sedan kanske bara typ 1.5% som faktiskt vågar stå för det.

  Patetiskt.

  Alla bär ju ett ansvar för konsekvenserna.

  Men mest är det ju (S) fel. Så just där vore väl ditt S-hets motiverat, men annars är det mest bara tröttsamt.

  SvaraRadera
 60. Mackan: Grannen är 30-årig alban. Leker med sina och alla gårdens ungar osv. Men uppenbarligen var han sjukskriven för någon "krigsskada" i ryggen, vet inte hur den tedde sig men synbart verkar han ju klara livet hur bra som helst.

  Förstår inte varför vi accepterar en sådan tokbörda och vi kommer ju aldrig komma ifrån den. Skiten vi har fått hit blir vi ju aldrig av med. Och vill man hellre se ett svenskt rikt välfärdsland med svenska värderingar så bör man ju ha i åtanke hur många ungar som kommer födas i nästa generation, och nästa, och vems värderingar och religioner de växer upp med.

  Så jävla puckat. Och politiker utkrävs ju aldrig på något ansvar. Superförsörjningsbidrag deluxe på livstid får de väl, så bra betalt oavsett presentation, precis som bankcheferna.

  SvaraRadera
 61. Gustav: Nu tar vi ju hit dem som flyktingar och inte arbetskraftsinvandring? Värderingen för huruvida vi släpper in dem eller inte sätts väl efter skyddsbehov och inte hur stor nytta vi kan ha av dem? Arbetskraftsinvandring är ju bra grejer.


  Optimalt vore ju att ha som i Singapore. Singel och arbete i landet annars har man inget där att göra.

  Tvingar folk att anpassa sig och bidra.

  SvaraRadera