Cornucopia?

2010-09-18 08:19

90 färre förtidspensioneras om dagen, (s) hittar ett enda negativt fall

Sedan alliansregimen började bry sig om långtidssjuka och börjat med att aktivt försöka få dem tillbaka i arbete har antalet svenskar som förtidspensioneras fallit från 140 st om dagen, till 50 om dagen.

Det är 90 färre per dag. Nittio. Från dessa hör man inte något gnäll, tvärt om finns det gott om fd långtidssjuka som har uppvisat tacksamhet för att de har kunnat börja jobba i någon form igen, och fått tillbaka sitt människovärde.

"Ni glömde ju bort dem som var sjukskrivna, nu är ni missnöjda med att vi hjälper dem tillbaka" - Maud Olofsson i slutdebatten i SVT

Men det finns alltid fall där myndigheten Försäkringskassan gör fel. (s) har lyckats hitta ett tveksamt fall, där Försäkringskassan kommer se över sitt beslut. Men de övriga 89 om dagen? 18 000 personer som inte sjukpensionerats i år, men hade förklarats som meningslösa om (s) hade fått bestämma. De verkar tydligen nöjda med att ha fått upprättelse och få komma tillbaka.

I Sverige har vi inte ministerstyre. Regeringen ger direktiv och lagar till Försäkringskassan, som sedan tillämpas av individuella handläggare. Ibland blir det fel, men det är möjligt att överklaga och få sin sak omprövad. Igen och igen. Detta för att felaktiga beslut inte skall drabba den enskilde.

Men det går alltid att hitta något enstaka fall bland 10 000-tals, där man ännu inte överklagat. Det är undantagen.

Istället finns det 10 000-tals som sedan alliansen började bry sig om de sjuka som annat än valboskap, som kommit tillbaka till ett anständigt liv och bort från bidragsberoende. Alliansregimen borde fylla någon av våra större arenor med dessa och visa upp...

Är ni aktiva inom någon föreningsliv så vet ni att det finns gott om förtidspensionärer sedan (s) vanstyre som uppenbarligen har arbetsförmåga tjugofyra timmar per dygn, sju dagar i veckan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

20 kommentarer:

 1. "Är ni aktiva inom någon föreningsliv så vet ni att det finns gott om förtidspensionärer sedan (s) vanstyre som uppenbarligen har arbetsförmåga tjugofyra timmar per dygn, sju dagar i veckan."

  I en del fall (långt ifrån alla) som jag stött på så har människor mobbats sönder och samman på sina jobb. Blivit förtidspensionerade. Och sedan så smått hittat tillbaka till livet i förening eller församling genom att få betyda något för andra vuxna, som inte trakasserar eller hånar vare sig men gör rätt eller fel.
  Skrota LAS?

  SvaraRadera
 2. Jag har erfarenhet från en reumatikerförening i en större mellansvensk stad. Många medlemmar är ålderspensionärer med söndervärkta leder, men det finns ett stort antal yngre som utan tvekan skulle kunna ha ett vanligt arbete att döma av den energi de lägger ner på obetalda föreningsaktiviteter. Jag tycker att Anonym 08:41 har många rätt i sin iakttagelse om vuxenmobbing. Därav följer att åtgärder som hjälp till miljö- och arbetsplatsbyte har försummats och förmodligen är en bra åtgärd för att återupprätta människors självförtroende och arbetsförmåga./Pelle

  SvaraRadera
 3. Om regeringen får sitta kvar, införs en lag mot Stalkning. Är det någon som vet om vuxenmobbning på arbetsplatser kommer att innefattas. Av erfarenhet vet jag att facket inte vill blanda sig i vuxenmobbning, speciellt om mobbaren, förutom att vara med i facket, också är medlem i socialdemokratiska partiet.

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet, bloggkompis och för er kommenterare så är vuxenmobbning ett stort och dolt problem tyvärr som borde diskuteras mer.

  Facket gör som ni säger ingenting, snarare tvärtom.

  SvaraRadera
 5. Facket är i sig en mobbare, är man inte med är man utfryst.

  Kan bara instämma, jag träffar på förtidspensionärer då och då, och jag ser då inget fel på dem. Dom gillar inte att jobba på någon arbetsplats bara. Trivs inte helt enkelt.
  Träffade nyligen på en som varit sjukskriven i 10 år också. Märkte inget fel på honom förutom att han verkade blåst och alkoliserad.

  SvaraRadera
 6. Rödgrön denna gång2010-09-18 12:04

  Min mor har jobbat på ett av de större sjukhusen i över 30 år. Nu är hon sjuk i cancer sen några år tillbaka och immunförsvaret är i botten. Ändå MÅSTE hon arbeta för att hon blivit utförsäkrad. Lätt för någon att säga "sök annat jobb" men för henne, som arbetat inom landstinget i över 30 år, är bra på sitt jobb och gillar det hon gör är det inget alternativ.

  Hon måste alltså arbeta på ett sjukhus, där det är otroligt hög infektionsrisk, med minimalt immunförsvar, för att få fler sjukdagar. Att gå i förtidspension innebär att sälja lägenhet och flytta till ett litet kyffe i någon skräpförort.

  Hon har rehabiliterat sveriges befolkning i över 30 år och nu när hon själv behöver stöd vänder regeringen henne ryggen.

  Nästa sak: Familjesituation och annat jag inte går in på här gjorde att jag hade det otroligt svårt i skolan. Jag måste säkert haft kommunens sämsta betyg. Efter gymnasiet sade jag dock ifrån och kämpade till mig ett bra jobb där jag jobbar än och trivs bra. Det fixade jag själv, utan stöd från föräldrar, stat, psykolog. Jag långtidsinvesterar för att i framtiden förhoppningsvis bli ekonomiskt oberoende och jag sparar i vanligt sparkonto för att förverkliga drömmar(långtidsresor till exotiska platser, klättra, paddla etc etc).

  Hursomhelst vill jag nu läsa upp mina betyg. Jag hade inte en chans som 16-17 åring och nu måste jag bända upp dörrarna för att alliansen försöker stänga dem för mig.

  Det tredje är miljöpolitiken, integriteten och grundläggande frågor.
  Alliansens miljöpolitik ligger efter de rödgrönas. Punkt. Alliansen pushar för euroinförande och har infört FRA och andra integritetskrändande lagar. De arbetar oss bort från demokratin.

  Slutsats:
  HUR BRA ARBETAR/FÖRETAGARPOLITIK MAN ÄN HAR SPELAR DET INGEN J-A ROLL OM MAN KRÄNKER GRUNDLÄGGANDE RÄTTIGHETER, MILJÖ OCH DEMOKRATI.

  Det är äckligt att se hur media, främst Bonnierägda tv4, expressen och DN övervakar valet. Att det inte går att hitta en enda positiv artikel om de rödgröna beror på att familjen som äger media inte tillåter något positivt skrivas om dem av rädlsa för värnskatten.
  Äckligt.

  SvaraRadera
 7. Vuxenmobbning beror mycket på dåligt ledarskap. Lönesänkning för mobbare och splittring av grupper kunde vara lämpliga åtgärder. Som ni säger så lyfter facket inte ett finger och ofta inte arbetsgivaren eller. Den mobbade är helt ensam.

  Ett ökänt ställe för vuxenmobbning är Södra Cell Värö. Där verkar det finnas många idioter och många mobbade har tvingats därifrån.

  SvaraRadera
 8. Cancer är ett dramatiskt ord. Det finns hundratals olika cancertyper. I vissa fall kan man leva 10-20 år med fullgod livskvalitet och arbetskapacitet trots diagnosen cancer. Man bör inte missbruka detta för att antyda att det handlar om döende människor bara för att det är cancer.

  För övrigt är det Försäkringskassan och deras handläggare som du skall sätta efter, inte regeringen. De styr inte myndigheterna, eftersom vi inte har ministerstyre. De stiftar lagar, som sedan Försäkringkassan tolkar som de vill.

  SvaraRadera
 9. 12:04 Känner igen mig själv mycket i din beskrivning. Men jag håller absolut inte med om att de rödgröna skulle vara bra för dem som är sjuka det är bara nys och läpparnas bekännelser.

  Störst chans att få en ny chans har de med alliansens politik. Alliansens politik får kakan att växa och därmed skapas möjligheter för så många fler. Det gäller bara att inte vara så avundsjuk på de som lyckas.

  SvaraRadera
 10. Dina siffror är falska. Folk tror tydligen på alla lögner som spottas ut av Allians-politiker!

  SvaraRadera
 11. Det är rätt lätt att välja styre.

  Moderat = Ser till sig själv = Egoistisk

  Socialdemokrat = Ser till kollektivet = Tänker på sin nästa

  Givetvis en stor förenkling, men behövs förmodligen för dom flesta för att bli påminda om vad som är rätt.

  Utan att ha gjort någon speciell undersökning så förmodar jag att det är dom som klarar sig själva och är starka (Rik?) som röstar på moderaterna.

  Mvh, Själv rik men ödmjuk inför "ödet"

  SvaraRadera
 12. Intressant, av alla människor jag träffat har de mest egoistiska varit Socialdemokrater, jag tror det beror på att de tycker staten ska ta hand om allt och att de själva inte behöver bry sig om andra.
  På god tvåa är dock Moderater, där har jag stött på både-och.

  SvaraRadera
 13. Intressant diskussion! Senaste dagarna har jag sett två tyska filmer; i torsdags "Die Welle", som skildrar hur ett enkelt arbetsprojekt i en gymnasieklass visar hur lätt det är att bygga en fascistisk rörelse, med fördelar (för vissa) och nackdelar (för andra); i kväll "De andras liv", en ojämförligt mycket bättre film (trots att "Die Welle" inte är dålig) om övervakning av medborgarna i STASI-DDR i mitten av 1980s!

  Båda har stärkt min övertygelse att min röst på Reinfeldt (i förtid) var helt rätt. Om man inte har en vettig politik spelar det ingen roll om man "ser till kollektivet" eller "tänker på sin nästa". Dugligheten i synen och tänkandet visas i den politiska praktiken.

  Så fort den rödgröna samröran presenterade sin konkreta politik försvann den opinionsledning man haft i 3½ år och förbyttes i ett alltsedan dess växande alliansövertag. Nu svänger pendeln lite tillbaka, men den rödgröna retoriken har synbarligen inte kraft att vända opinionen en gång till!

  Ödmjuk inför sin rikedom men tror inte på ödet!

  hälsar
  DZ

  SvaraRadera
 14. Ni två tycks behöva läsa mitt inlägg igen och tänka nått varv till.
  Ibland verkar inte förenkling hjälpa.

  Du som skriver
  "Ödmjuk inför sin rikedom men tror inte på ödet!"
  kan ju säga det till den som har blivit påkörd av nån bil och är invalid, eller ligger som ett kolli på sjukhuset...

  För mig får du dock gärna tro att du är "allsmäktig"

  Mvh

  SvaraRadera
 15. "Tänka på sig själv/tänka på sina medmänniskor" är inte en korrekt beskrivning av blockgränsen. Enligt min mening beskrivs gränsen bäst av att borgarna är produktionsinriktade medan vänsterblocket är konsumtionsinriktade. Borgarna säger: "producera mera så kan du (kanske) få högre lön", typ. Vänstern säger: "behöver du mera pengar så behöver du högre lön"

  Som gammal bonde/företagare är det för mig väldigt uppenbart att högre produktion är rätt väg till högre inkomst.

  Mona (S) lär ha tagit ut 800 000 kr i lön från sitt nystartade företag. Det funkade inte bra.

  Mvh Artur

  SvaraRadera
 16. Ok, du väljer att beskriva förhållandet mellan höger och vänster på ditt sätt.
  Det hjälper säkert dig.
  Jag väljer att se det på det sätt jag beskrivit.

  Du väljer att se skillnaden genom produktion och inte genom emotion.

  Saker i stället för känsla, yttre istället för inre.

  I såna fall skulle jag nog säga att högern är mer produktinriktade och vänstern mer emotionsinriktade

  Sen kan man nog säga allmänt att världen har vridit sig ifrån emotionsinriktning mot produktinriktning.

  Förmodligen är själva "överbefolkningen" en stor del av problemen här i världen.

  Ju fler människor i världen desto trängre utrymmen som i sin tur leder till stress, "Jagtänk", och mynnar ut i ilska, brott etc.

  Samtidigt som också jorden stressas av utarmning pga mer produktion etc.

  Men, vilken skulle komma på tanken att minska jordens befolkning med hälften?

  Kineserna med "1 barnslagen" har ju varit tvingade, frågan är när resten av världen inser samma sak...

  Inlägget vreds sig lite, men vaddå, kontentan är
  att världen kan inte fortsätta att växa med produktion etc, det är ohållbart.

  (Lite väl långt inlägg kanske...)

  Mvh

  SvaraRadera
 17. Anonym,

  emotion i all ära, men allt man kan fördela måste först produceras. Visst, man kan ta lite från de rika men tar man för mycket lägger kanske också de av med att producera och alla får det bara sämre. Jag hade också gärna velat ta ut 800 000 per år ur mitt företag och kunde gett en stor del till behövande om det över huvud taget varit möjligt, men verkligheten tillät bara en femtedel eller så.

  Inte all empati i världen kunde ändrat på det.

  Mvh Artur

  SvaraRadera
 18. Det är ingenting som jag säger emot.
  Jag är också emot "Pomperipossaskatt" och Göran P tog väl emot kritiken när skattetrycket gick upp mot 55% och sänkte det till ca 50%.
  Jag tycker att skattetrycket kanske skulle ligga kring 45% för att vara ok.

  Sen vet du mycket väl som jag, att skatterna inte har någonting med din inneboende kreativitet, styrka och intresse att göra.

  Att vara ex.v bonde borde ju vara helt omöjligt enligt tidningsartiklar man läser ibland, ändå finns det bönder.

  Och om ditt största intresse hade varit att "ta ut 800 000 kr" så hade du sett till att skaffa det yrket eller sysselsättning så att du hade fått ut det oberoende av "all empati i världen".

  Det är knappast förmätet att säga att människor alltid gjort olika saker helt utan tanke på skattesituationen.

  Mvh

  SvaraRadera
 19. Anonym,

  jo, hade jag velat ha den lönen hade jag fått se till att vara så produktiv, det är riktigt. Det jag hävdar är ju att vänstern inte erkänner det sammanhanget utan tror att man kan höja lönerna oavsett produktion och att någon annan betalar. "Nonannanism"

  Mvh Artur

  SvaraRadera
 20. Ok, hmm, så länge S för en politik med inte alltför högt skattetryck etc. så spelar det ju inte så stor roll vad dom erkänner eller inte erkänner.

  Mvh

  SvaraRadera