Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2010-08-17 18:37

Solstorm 2013?

Den inte helt okända organisationen NASA varnar för att solen håller på att vakna till liv igen och att man nu väntar sig rekordkraftiga solstormar runt år 2013. Magnetiska solstormar av en sort som man inte sett sedan samhället elektrifierades. Senast så kraftiga solstormen var år 1859. NASA skriver.

"The 1859 storm--known as the "Carrington Event" after astronomer Richard Carrington who witnessed the instigating solar flare--electrified transmission cables, set fires in telegraph offices, and produced Northern Lights so bright that people could read newspapers by their red and green glow. A recent report by the National Academy of Sciences found that if a similar storm occurred today, it could cause $1 to 2 trillion in damages to society's high-tech infrastructure and require four to ten years for complete recovery. For comparison, Hurricane Katrina caused "only" $80 to 125 billion in damage."

Här pratar vi alltså om 1000 - 2000 miljarder USD i skador enbart för USA (att jämföra med att andra världskriget kostade inflationsjusterat ca 3600 miljarder USD för USA). Och det är i så fall skador som uteslutande direkt drabbar all form av elektronik och elektriska apparater.

Den amerikanska vetenskapsakademin har också gjort en rapport, där de talar om effekterna, och man kan gotta sig rejält i detaljer och prognoser.

Innan det är dags för panik är det på sin plats att påtala att NASA så sent som 2007 trodde att det hela skulle inträffa 2008, men då fick vi finanskrisen istället, så solen stod över den gången. Vår kära livskälla är lite nyckfull och följer inte alltid vetenskapsmännens modeller.

Men varningen finns där, även om det kanske är ännu ett fall av vargen kommer.

1989 slog en mildare solstorm ut Quebecs elnät i Kanada, och en senare storm förstörde bland annat Torontobörsens datorer kan man läsa på Wikipedia. Lyckosamt nog så har man dragit lärdomar från 1989, och kan förhoppningsvis klara av mildare stormar. Problemet blir om vi får en riktigt kraftig solstorm i vårt just-in-time-samhälle, med brist på reservdelar som nya transformatorstationer.

All produktion är idag dessutom datoriserad, och kan i sin tur bli utslagen. Längst ner i kedjan står datorer och gör datorchips, så vill man ta i så man kräks kan vi över en natt gå tillbaka 60 år i tiden, till en värld utan datorer, och vi får jobba oss upp den omständiga vägen via handtillverkade transistorer tills vi når en nivå där vi återigen kan tillverka dagens teknologi. Om det nu finns lagrat analogt hur vi skall göra förstås.

Men riktigt så illa blir det inte. Elektronisk utrustning kan skyddas av faradayburar, t ex bilar, säkerhetsskåp, rent av kylskåp. Bara de inte är i kontakt med något ledande och buren är jordad, vilket t ex ett kylskåp är om sladden sitter i. En del fordon kan klara sig, om nu inte vad som i praktiken är en elektromagnetisk puls tar sig in genom radioantennen och slår ut fordonets inbyggda datorer. Men sedan skall man förstås tanka... Och att betala med kort kommer inte att gå, om man nu kan hitta en bränslepump som fungerar.

Så där kan man hålla på i all oändlighet. Tänker man worst case kan det bli en katastrofal prövning, som vi aldrig blivit utsatt för sedan samhället elektrifierades. Oavsett tror NASA/NPA alltså på åtminstone fyra års tid för att återhämta samhället, trots deras varningar.

Det räcker förstås inte att skaffa sig lite egen elförsörjning, elverk, solpaneler eller vindsnurror. För dessa måste i sin tur placeras i en faradaybur till stormperioden är över, liksom all utrustning man vill kunna driva med el. Intressant utmaning iaf. Kanske räcker det med att bygga ett rejält plåtskjul för att skydda utrustningen. Det räcker inte heller att bara dra ut sladdarna ur platt-TV:n, då finelektronik antagligen förstörs oavsett om den är inkopplad på nätet. Den som har vapenskåp eller säkerhetsskåp kan iaf stoppa in mindre utrustning i skåpet. Se bara till att inte ha kontakt med någon metall. Och lås inte skåpet med ett elektroniskt kodlås... Annars får man väl lägga saker man vill rädda i bilen.

Man kan fundera vidare på det där i all oändlighet. Och förhoppningsvis har NASA fel och solen kanske likt 1700-talet släcks ner och går in i en lång period nästan helt utan solfläckar istället. Vem vet?

En sak är iaf säker. Om en svart svan i form av en kraftig solstorm kommer flygande, så kan vi oavsett förberedelser inte i förväg testa om vi har förberett oss rätt. Inte annat än genom att bränna av atombomber i atmosfären och kolla om våra system klarar en elektromagnetisk puls i praktiken...

Tillägg: Möjligt läge för entreprenören som vill tjäna pengar på en eventuell hysteri om det börjar komma fler varningar som får uppmärksamhet i media. Sälja plåtskjul eller burinsatser att monter i garaget kanske? Tänk år 2000 fast i kubik.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. detta kan öka tillväxten:

  Even a broken window helps the glass man have some wealth
  The multiplier driving higher the economy’s health

  SvaraRadera
 2. Joakim Persson2010-08-17 19:18

  Ang broken window, det är ingen bra idé att bygga sin tillväxtteori på att förstöra kapital. Peter Schiff hade en idé om detta, varför inte bara starta ett krig med låtsasvapen i så fall?

  Men hur som helst, detta är riktigt intressant förstås. Självklart kommer vi att återhämta oss även i det värsta scenariot, man behöver inte ta i och låtsas som om informationsåldern går under.

  Om inte annat så kan vi ingenjörer skaffa oss sysselsättning för lång tid framöver i återuppbyggnaden! Här finns det massor med pengar att tjäna (och företag att starta), om det nu skulle gå så illa (och förstås en förlust för samhället i stort).

  SvaraRadera
 3. Arbetslöshet skulle iaf vara ett minne blott under några år, när man t ex kommer behöva folk som sköter bokföringen för hand istället för med dator. I stort sett alla rationaliseringar som datorerna medfört skulle försvinna och kräva arbetskraft istället. Många pappersvändare skulle det bli...

  Och i den mån det blir brist på maskiner så får man jobba manuellt med hacka och spade...

  Intressant och förhoppningsvis hypotetisk tanke.

  Bloggade om Peter Schiff och låtsaskrig för någon vecka sedan:

  http://cornucopia.cornubot.se/2010/07/myten-om-krig-och-ekonomisk-tillvaxt.html

  SvaraRadera
 4. Bara lugn, GSK har ett alldeles nytt vaccin på G som sägs ha effekt mot såväl solstormar, recessioner som rödgröna regeringsalternativ.
  Socialstyrelsen är informerad...

  /Baxter

  SvaraRadera
 5. Om man bara kunde vaccinera sig mot Ohly och Toblemona. Tänk om det vore så enkelt...

  SvaraRadera
 6. Baxter, fungerar vaccinet även mot peak oil och bostadsbubblor så är det nästan fulländat.

  SvaraRadera
 7. Du är en sann optimist, först finanskris sedan oljekris och sedan solstorm.

  SvaraRadera
 8. ...och 1859 lyckades Drake borra första oljekällan i Titusville. Spännande sammanträffande, kanske ?

  SvaraRadera
 9. Så vilka aktier ska man ha då? :D

  SvaraRadera
 10. Detta är kanske tiden så samhället under en period bygger upp mer robusta samhällsfunktioner och system ?
  Hitills de senaste 50 åren har vi fokuserat på nya applikationer och tagit oss in i informationsåldern.
  Nu finns de stora delarna av strukturen där - dags för kvalitetssäkring ?

  Att magnetfälten skulle bli så starka att hemelektronik slås ut håller jag för rätt otroligt. Även fordon, på de flesta platser, lär nog klara sig fint, möjligen ngn störning om de är på.

  Det svåraste att klara, tror jag, är elförsörjningen.
  Om en stark solstorm är på väg så har jag för mig att jag läst att vi numer kan få en förvarning på ett par dygn (från bla Nasa).
  Då gäller det troligen att koppla ur ställverk och transformatorstationer för att klara av stormen, annars riskerar man att alla de mil av ledningar vi har mha av magnetfältet bygger upp en enorm överspänning som helt enkelt spränger transformatorer och ställverk !
  Kan man inte koppla ur tillräckligt mkt så kan man få en väldigt jobbig uppgift att bygga upp allt igen (troligen är efterfrågan på nya delar dessutom globalt stor).
  Stänger man av hela eller delar av nätet så kommer ju befolkningen få klara sig utan el en tid, jag vet inte hur länge ett sådant solutbrott varar ? Men det kan ju få en hel del konsekvenser...

  Satelliter och rymdfarkoster är generellt sett designade för att tåla utbrott, dock är frågan om teori och praktik förenas i sådana 100-års-utbrott !?
  Människor i rymden är en annan femma - dessa behöver skydd !

  /K

  SvaraRadera
 11. Klas, de flesta datorer idag, och mycket perifer utrustning har antenner för WLAN. De kommer suga upp en solstorm. Liksom alla mobiltelefoner i hela världen. Utom möjligen iPhone4 (som ju har så usel mottagning). Kanske finns en tanke från Apple där alltså...

  Men visst, viss utrustning kan klara sig bättre om man drar ur sladdar. Alla sladdar, sladdar agerar antenner.

  Fö blir spänninganra så stora att man spränger transformatorerna så kan vi nog förvänta oss att alla våra elmätare sprängs också. De är ju numera dessutom digitala och inte mekaniska och därmed extremt känsliga. Och utan dem, ingen ström. Lär ta tid att både producera några miljoner nya elmätare bara för Sverige, för att inte tala om monteringen...

  Transformatorer kanske man kan skydda, men skall man koppla ur alla miljontals abbonenter också? Det hinner man inte göra på några dagar.

  SvaraRadera
 12. Står det någonstans vilkan solskyddsfaktor som rekommenderas på den här resan?

  /Magnus

  SvaraRadera
 13. Någon som vill sätta en peng på att Hollywood har en film ute med detta tema inom 6 månader? :-)

  SvaraRadera
 14. Låter som det är hög tid att börja printa ut all source code och annan information som kan vara nyttig att spara.

  Dags att lägga alla cash på pappers- och skogsindustrin!!!

  SvaraRadera
 15. Anonym 00:09

  Varför tror du att pappers och skogsindustri skulle klara sig? Det sitter datorer i alla skogsmaskiner, lastbilar och för att inte tala om själva industrierna.

  SvaraRadera
 16. Miljövänstern lär ju skylla allt på diverse utsläpp, blir trött i förtid på deras synsätt!
  Vilken skatt tror ni bäst råder bot på en solstorm?

  SvaraRadera
 17. Jag håller med Klas och samma sak gäller den så kallade globala uppvärmingen, oavsett vad man tror om uppkomsten så borde pengarna gå till bättre och tåligare infrastruktur och inte att betala anslag till en massa miljöorgansisationer eller sponsra högst tveksamma projekt eller försöka straffa bort co2.

  Satsa dessa hundratals miljarder på att faktiskt MÖTA de ändringar som eventuellt kommer, om inte annat ha rvi då vunnit en kraftigt förbättrad infrastruktur och förmodligen en massa tillkommna jobb.

  SvaraRadera
 18. Apropå datorsamhällets osäkerhet:

  Vi skulle skaffa pass till lillan i fredags men passmyndigheten kunde inte komma i kontakt med skatteverket, varför visste inte personalen. Hade man inget personbevis med sig så blev det inget pass. Avbrottet var tydligen i hela landet. (Vi hade ett redan utskrivet personbevis som tur var.)

  I lördags var det bensinstationen som saknade kontakt med "centralen". Det gick inte att tanka och personalen kunde inte göra något. Avbrottet gällde tydligen alla mackar av det märket. (Som tur var för oss räckte bensinen till nästa mack av annat märke.)

  Troligen finns det även ett sätt att planerat stänga av mackarna centralt - om man av någon anledning vill behålla sin bensin.

  Dags att börja lägga upp reserver?

  SvaraRadera
 19. bra att solstorm kommer då kommer vi att få jobben tillbaka för att data på jobbet stal miökon jobb

  SvaraRadera