Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2010-08-10 12:15

Skum prissättning av Bear Vete H från Handelsbanken

Ett av de enklare sätten att investera mot veteterminerna är att köpa de börshandlade certifikaten Bull Vete H eller Bear Vete H, utgivna av Handelsbanken. Dessa följer med en hävstång på x2 Euronexts "Milling wheat"-termin.

Vetepriset rasade för en stund sedan med 2% på mycket kort tid, se skärmdump nedan.

Det samma skedde med vetet på Chigaco Board of Trade (CBOT), som är den termin jag brukar redovisa i mina TA-inlägg.

Med hävstången på x2 borde alltså Bull Vete H falla med 4% och Bear Vete H stiga med 4%.

Detta skedde korrekt i Bull Vete H, som rasade, men för oss som ligger exponerade för ras så har inte marketmakern Handelsbanken gjort ett dugg i Bear Vete H, som ligger kvar nära dagslägsta. Så är det när man förlitar sig på en market maker.

Man får trösta sig med att vetebubblan kanske släpper på allvar nu. Åtminstone så blir brödet lite billigare än annars, liksom vodkan. Återstår att se om det går att köpa bröd + vodka på en kursstegring i Bear Vete H, eller om Handelsbanken fortsätter slarva.

Tillägg: Nu har marketmakern flyttat upp sig lite, men inte alls i närheten av det som rörelsen i veteterminen motiverar. I min naiva tro att sådant här var automatiserat så trodde jag förstås att det skulle ske automatiskt, men det är väl en hustomte som sitter manuellt och flyttar runt kurssättningen, och som ibland är på lunch eller fika och som dessutom gått i skolan på 90-talet och inte kommit längre i matematiken än mängdläran...

Tillägg 2: Det ser nästan ut som att Bear Vete H kurssätts med 15-30 minuters fördröjning mot terminen. Betalar inte Handelsbanken för realtidskurser så finns här en fantastisk arbitragemöjlighet att köpa på snabba bekräftade rörelser, som först kurssätts 30 minuter senare av Handelsbanken. Skall kontrollera. 12:17 kom ett nytt släpp, vi får se när Bear Vete H uppdateras, eller var det så att Handelsbanken helt skippade den stora rörelsen och bara uppdaterade för 12:17? Nytt släpp 12:23, fortfarande ingen uppdatering. Stämmer teorin att Handelsbanken kurssätter med 30 min fördröjning skall kurssättningen Bear Vete H stiga klockan 12:47 och sedan 12:53.

Tillägg 3: Nu börjar jag bli känslomässigt förbannad. Terminen är ner 2.7%, Bear Vete H har en köpkurs på +0.41% mot gårdagen, och en säljkurs på 24:90, eller 1.4% högre än gårdagens avslut. Inget av detta ligger i närheten av de 5.4% som Bear Vete H borde röra på sig. Skärpning Handelsbanken!


Tillägg 4: Ca 12:47 flyttade man upp kursen lite. Får se om det händer igen 12:53... Nej, jag pratar inte om avslut, utan SHB:s stora köp- och säljposter som de som marketmaker styr kursen med.

Klockan 13:17 kurssatte Handelsbanken Bear Vete H till 24:00 SEK på köp och 24:40 SEK på sälj. Gårdagens kurs var 24:30. Samtidigt var Milling Wheat-terminen ner från 213:25 till 209:50, en rörelse på -1.7%. Med hävstång x2 borde Bear Vete H vid tillfället ha flyttats +3.4% och inte varit oförändrad. Dollarkursen hade rört sig ca 0.58% vid tillfället, så det kan inte bero på valutaeffekter.

Jag ger upp. Bear Vete H flyttas bara med hävstång när priset på vete stiger, men när det faller verkar Handelsbanken tillämpa x1/2 istället för x2 i hävstånd. Ingen vits att använda instrumentet helt enkelt.

Det finns också en klausul i villkoren att om de kurssatt fel, men det redan gått tre handelsdagar så behöver de inte räkna om det hela, så allt SHB behöver göra är att strunta i att uppmärksamma mail under tiden. Ingen idé att dra in kontrollerande myndighet (Finansinspektionen?), då de kommer köpa eventuella förklaringar från SHB med hull och hår.


Tillägg XYZ: Handelsbanken har nu svarat mailledes att det hela beror på att de tillämpar andra öppettider och avslutar handeln 17:25 mot 18:30 för terminen. Därmed ser det vid en första anblick mer korrekt ut. In the end we're all dead.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Mycket dåligt... Har du kontaktat MM?

  SvaraRadera
 2. Jag är nybörjare på det här. Du skulle inte kunna ge en liten sammanställning på var man hittar de underliggande kurserna till handelsbanken olika certifikat.

  SvaraRadera
 3. Uppenbarligen blåser de folk, så håll dig utanför.

  SvaraRadera
 4. Tyvärr tillhör jag de redan blåsta nu... Får väl hoppas att nedgången fortsätter ett tag till.

  Tack för en kul och läsvärd blogg, även om jag inte alltid håller med om allt!

  SvaraRadera
 5. Ingenjören2010-08-10 13:28

  Suck, under 90-talet fanns Mängdläran faktiskt endast i den allra sista extra matematikkursen man kan läsa på gymnasiet. Dvs efter integraler, derivata och integralkalkyl. Det årtionde du tänker på är 70-talet.

  SvaraRadera
 6. Var in på deras hemsida och läste det där om att de tillämpar andra öppettider än den underliggande råvaran, men jag fattade ärligt talat inte varför de menar att det påverkar kursen? Menar de att eventuella avvikelser från den "riktiga" kursen (dvs x2) korrigeras när handeln avslutats? Känner mig rätt blåst just nu, typiskt när man gick in i just rätt läge för en gångs skull!

  SvaraRadera
 7. Jag har varit med om samma för Bear OMX X3. Jag köpte en hel del och de underliggande kurserna gick min väg under den aktuella dagen medan Bear OMX X3 inte "reagerade" som den borde. Det hände ett flertal dagar så jag ringde till RBS och diskuterde med dem. De hävdade att prissättningen var korrekt och att den som skedde redan var inprisad i "gårdagens" termin och därför borde inte Bear:n röra sig mer än den gjorde. Jag har därefter slutat handla derivat som inte går att lita på!

  LG

  SvaraRadera
 8. vänta bara priset på vete kommer skickas iväg något alledes otroligt, enligt michael ruppert så kan matpriserna höjas 15% inom någon vecka! har vi nått peak food tro? vi är ju ganska lyckligt lottade tänk dom absolut fattigaste som har 1,5 dollar att röra sig med varje dag, vilket kan vara så många som 1,5 miljarder människor!

  SvaraRadera
 9. Det är ju så det fungerar med alla Handelsbankens certifikat. De stänger oftast lite före den aktuella terminsmarknaden. Detta försämrar ju dock inte möjligheten i att handla med deras produkter. Man för jämföra vad terminen låg när Handelsbanken stänger certifkatet istället för när terminen stänger på den aktuella börsen. Däremot kan man ju känna sig lite blåst på att de har "för" stor spread mellan köp- och säljkurs. Det är ju där de tjänar sina pengar...

  SvaraRadera
 10. Instämmer i att det onekligen ser bedrägligt ut över intradagshandeln, å andra sidan så kommer man knappast undan en korrigering för en långsiktig nedgång. Tror man på en utförslöpa (vilket många gör) så föranleder detta knappast någon oro, däremot så kan man ju inte låta bli att bli irriterad...

  SvaraRadera
 11. Slutsatsen är enkel - handla i terminen.
  Då säger någon "det kan man inte göra i en svensk KF". Slutsatsen är enkel - sätt upp en utländsk kapitalförsäkring. Det är varken förbjudet, svårt eller tar lång tid att göra.

  Ytterligare en slutsats: handla med verktyg du köper på en "riktig" marknad, dvs sådana verktyg som prissätts på en öppen marknad och INTE en marknad som kontrolleras av en market maker.

  SvaraRadera
 12. handla inget som ni inte har koll på, bear vete stänger kl 1725 och underliggande marknaden kl 1830, har nästan 20% uppgång på mitt bear vete o väldigt nöjd!

  SvaraRadera
 13. Jag tycker det är helt fantastiskt hur både Bull och Bear Vete just nu kan ligga på plus. 1.26% respektive 1.23%.

  SvaraRadera
 14. Dagens förändringen går mot sista avslut igår, om det inte handlades i slutet av dagen då kan de se fel ut. Underbart att folk köper utan att ha läst på villkoren, amatör mässigt!

  SvaraRadera
 15. "Tillämpar olika öppettider".. öppettiderna ges ju av respektive börs, dvs Euronext och NasdaqOMX i det här fallet. Börserna anger förändring från föregående dag från det senaste avslutet, som kan vara från tidigare på dagen.
  NAV för certifikatet ges av 2x daglig kursförändring 17:35 till 17:35 på Euronext enligt villkoren för Bear Vete, samt valutakursförändringen i EURSEK, som räknar om NAV till kronor från euro.
  Börserna anger förändring från föregående dag från det senaste avslutet, som kan vara från tidigare på dagen.

  SvaraRadera
 16. 14:49, om du läser slutgiltliga villkor, vilket jag förstås gjorde innan jag köpte, så står det att värderingstidpunkt är 17:35, se

  http://www.handelsbanken.ee/shb/inet/icentsv.nsf/vlookuppics/a_spara_och_placera_bear_vete_h/$file/bear_vete_h.pdf

  Enligt mail från SHB så slutar handeln 17:25, vilket det inte står i villkoren. Det står inte heller i villkoren att Euronext först stänger handeln klockan 18:30, men det har du rätt i att det bör man ju ha koll på ändå.

  I SHB:s FAQ om Bull/Bear så står det dock att de avslutar handeln 17:25, vilket kan ge kanske 0.1% i skillnad för OMX Bull/Bear. Man nämner dock inte mer diffrentierade stängningstider för råvaruterminer i det sammanhanget.

  Som jag ser det står det inte någonstans att detta problemet förekommer, utan den slutsatsen får man dra själv. Rätt eller fel är en annan sak, naturligtvis står det också i villkoren att om du inte har koll så skall du inte handla.

  SvaraRadera
 17. Till C, Ja mot AV kl 1735 men handeln på stockholm börsen stänger kl 17.25!

  SvaraRadera
 18. Jag har handlat lite i SHB's Bull och Bear men eftersom man alltid förlorar på lång sikt i dessa investeringar (små rörelser upp och ned under en period äter upp vinsten) så måste man alltid investera i dessa under kort tid.

  Och då börjar det kännas allt för mycket som att satsa på rött eller svart på rouletten. Casinot vinner alltid men inte jag.

  Slutsats - håll dig borta från dessa gamblinginstrument.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 19. Syftet med ett Casino är att Casinoägarna ska tjäna pengar på spelarna. Tro inget annat!

  SvaraRadera
 20. dåligt av Handelsbanken! hoppas dem kommer få skit för detta snart!

  SvaraRadera
 21. vart hittar man : Euronexts "Milling wheat"-termin. ? mvh

  SvaraRadera
 22. Blev sugen att köpa Bear Vete certifikat från SHB via min bank Swedbank. Några öppna frågor:

  - Hur "ska" man handla certifikatet? Kan jag investera 10tkr, sitta med positionen i säg 1 månad och hoppas på en stor uppgång. Eller är det dumt att ha en så "lång" position? Ska man kanske bara handla intradag för att minska uppätningseffekten från hävstången (och därmed göra en stor insats för att få någon i kronor reell avkastning från 4% upp och ned)?

  - Någon som har koll på Swedbanks courtage för Certifikat (hittar verkligen ingenting på deras site..)? Antar att courtaget är som för vanliga aktier?

  Tack på förhand! Uppskattar bra kommentarer här minst lika mycket som inläggen själva.

  Mvh

  SvaraRadera
 23. Ser att EUR/SEK gått +0,37% idag. Kan denna valutaeffekt ligga bakom den felaktiga prissättningen av certifikatet som handlas i EUR?

  SvaraRadera
 24. vissa dagar har bull olja och bear olja båda gått ner, samma visa där mao, det rättar vanligen till sig men om man handlar kort är det "bull"

  SvaraRadera
 25. re ÅKE ......Du kan se handel i ETFs o warrents så här.

  Tänk dig ett fullblodsproffs som kan alla trix i boken, (skruva i vollan-tar en time out och mkt finstillt i villkoren som ingen begriper) vid ett pokerbord som sitter och väntar på sina intet ont anande offer.
  Skulle du vilja spela mot honom om du visste vem han var?

  Mitt råd till dig är att hålla dig till de spelbord där du möter mer jämlika motståndare. Ge dig inte in i spel du inte begriper

  SvaraRadera