Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2010-08-11 06:55

Säljsignal i OMXS30

Med gårdagens handel och nya ras ner genom det avgörande 1070 blev det en ny säljsignal i OMXS30, en sälj/gå ur (gå likvid om man så vill), när MACD bröt ner. Signalen har inte bekräftats som en blankningssignal av MA5/MA14 än, men man bör nu alltså gå likvid, men alla som köpte på tidigare köpsignal har förstås redan stoppat ut sig med eller utan vinst.

Även om USA igår återhämtade sig på beskedet att även Federal Reserve ser att man är på väg mot en ny avmattning i ekonomin, och lät räntan ligga, så är inte asiaterna lika lättlurade. Det är ner i Asien nu på morgonen.

På beskedet om fortsatt nollränta så stärktes förstås dollarn, och guldet försvagades. Detta trots att Federal Reserve meddelade att de kommer återuppta kvantitativa lättnader, dvs pengatryckandet, genom att köpa upp amerikansk statsskuld. Upp- och nervända världen som vanligt. Dollarn borde falla och guldet borde stiga på det beskedet.

Australien ner.

Australiens All Ordinaries-index är normalt en mycket bra prognos för hur Europas börser går innan husse i USA vaknar.

Hong-Kong ner.

Japanska Nikkei rejält ner.

Även den amerikanska S&P 500-terminen pekar på nedåt, och oavsett så verkar MA100 runt 1125 utgöra ett motstånd på uppsidan.

Same same gäller i USA. Problem orsakade av för låg ränta och för mycket lånebaserad konsumtion skall fortsätta att lösas med fortsatt låga räntor och ännu mer lånebaserad konsumtion. Har inte fungerat sedan 2008, och lär inte fungera nu heller. Ett problem är att den återhämtning man sett har berott på att företag har fyllt på de lager man tömde i samband med krisen, men den engångseffekten är över. Och arbetslösheten fortsätter stiga nu när det inte längde skall säsongsanställas en halv miljon människor för att syssla med den amerikanska folkräkningen. Tvärt om kommer den klumpen snart stå arbetslösa igen.

När husse får problem får vi i Europa problem efter ett tag, och gör ifrån oss på golvet, vilket aldrig blir speciellt snyggt. Att tro att vi alls kan konkurrera med Asien och Kina är förstås absurt naivt, speciellt om Europas främsta exportmarknad USA saktar in. Dessutom kommer det allt fler tecken på att den kinesiska bubblan är på väg att börja pysa.

Evig tillväxt är inte möjlig i en ändlig värld. Det ekonomiska systemet och vårt samhälle behöver förändras för att anpassa oss till allt varaktigare sammandragningar av ekonomin. Sverker Lenas har återigen som DN:s dåliga samvete visat framfötterna i en suverän krönika om den begynnande splittringen i miljörörelsen mellan teknik- och miljönaivisterna och resursrealisterna. Men tyvärr är sådant förvisat till kultursidorna, och ingen kommer läsa och ingen kommer bry sig. Lenas missar dock att nämna ett tredje ben, miljönihilisterna, som ibland kommenterar på bloggen. De som inser att framtiden blir dyster och medvetet kör på i 300 km/h för att de anser att det verkligen inte finns någon morgondag, och att man rent av gör mänskligheten en tjänst om man gör slut på resurserna så fort som möjligt innan vi blir ännu fler människor på klotet. Ännu fler människor som får lida när resurserna sinar.

Lars Gyllenhaal läser kultursidorna och det var den vägen jag fick nys om Lenas artikel från i förrgår.

Avslutar med att citera Lenas:

"Det hålls inga globala toppmöten om peak oil, och inte heller om peak gas, peak coal, peak fosfor, peak litium, peak uran, peak vatten eller peak toppjord – trots att många forskare bedömer summan av dessa geologiska begränsningar som minst lika stora orosmoln som den ”peak atmosfär” man skulle kunna kalla klimatkrisen."
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. Corny: läser du kartan upp och ner eller?

  Efter beskedet tappade USD 1 cent mot EUR och GBP och guldet gick från 1196 till 1206.

  Därefter så föll EURUSD och GBPUSD tillbaka under asien till nivån tidigare och guld till hälften.

  SvaraRadera
 2. "Tvärt om kommer den klumpen snart stå arbetslösa igen."

  De är redan arbetslösa...vilka lyckopiller tog du inatt...sällan sett så många felaktigheter i ett enda missiv ifrån dig, corny!

  SvaraRadera
 3. Senildemens. Eller sen kväll.

  SvaraRadera
 4. Jag köper inte att vi lever i en singularitet.
  Just denna tidsperiod är alltså helt unik ?
  På samma sätt då torde bopriserna bara kunna gå upp och upp (det är ju en unik tidsperiod så varför inte ?)

  Nej, historien upprepar sig, med lite variation.
  Peak-hö och peak-ved löstes med fossila bränslen och el.
  Vad som följer peak-oil vet förstås ingen ännu, det vet vi om 10-20-30 år först.

  Vi har också brist på, eller kommer snart få, Litium, Fosfor mm.
  Men tittar man på utvinningen så utförs den på mkt få platser.
  Många alternativ har inte ens utforskats, och en hel del har inte ansetts lönsamma - med nuvarande halter och priser...
  Lägg därtill mer återvinning av allt ifrån fosfor från urin till metaller från "skräp".

  Nej frågan är inte om vi kommer gå tillbaka till ett bondesamhälle á la 1700-talet, det komemr vi naturligtvis inte göra i förlängningen, annat än möjligen lokalt (survival of the fittest gäller även regioner, eller om man så vill nationalstater).
  Utan frågan är bara om vi kommer se så kraftiga dippar på vägen att kaos eller tom ett världskrig, om tex resurser, hinner bryta ut innan världen stabiliseras igen.

  /K

  SvaraRadera
 5. Alla borde läsa den artikel som du länkade till, den var riktigt bra:
  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/finns-det-liv-efter-kollapsen-1.1150581

  /Utblick

  SvaraRadera
 6. Tyvärr är svensken mentalitet perfekt för att räkna undergångsprofetior. Engelsmännen har det direkt motsatta.

  Man bör begrunda att idéen att resurser håller på att ta slut är mycket gammal (1700-talet?) och sedan dess har befolkningsmängden ökat otroligt mycket.

  SvaraRadera
 7. Anonym 11:51:
  "Man bör begrunda att idéen att resurser håller på att ta slut är mycket gammal (1700-talet?) och sedan dess har befolkningsmängden ökat otroligt mycket."

  Den Europeiska befolkningen koloniserade världsdelar fram till inledningen av 1900-talet.

  Det har hela tiden handlat om ett nollsummespel.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 8. Sverke Lenas har skrivit en annan bra grej i DN:

  "Likväl kan den närmast religiösa tron på att Marknaden inom kort ska trolla fram en hållbar ersättning till oljan mycket väl visa sig vara vårt svar på vissa isolerade naturfolks cargokulter, som bland annat omfattat försök att tillverka radioapparater av kokosnötter eller anlägga låtsasflygplatser i tron att där ska dimpa ned lastboxar med västerländska konsumtionsartiklar."

  /Starvid

  SvaraRadera
 9. Starvid, har länkat till den artikeln tidigare, klicka på taggen Sverker Lenas ovan.

  SvaraRadera
 10. Off topic, och på danska:
  http://epn.dk/okonomi2/global/article2147752.ece

  SvaraRadera
 11. Det var väl inte off topic?

  SvaraRadera