Cornucopia?

Aktuellt

Bloggläsarnas yrken: IT, teknikkonsulter, militär och polis, läkare och jurister

Nedan presenteras resultaten av förra söndagens enkät om vilka branscher bloggläsarna jobbar i. Föga överraskande hittas majoriten inom de...

2010-08-30 11:43

Rätt av Hemberg om HQ

I en kommentar kring tvångslikvidationen av HQ Bank säger Avanzas Claes Hemberg följande till TT:

"Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, är starkt kritisk mot beslutet att stänga banken.

– För spararnas skull är det ju en katastrof. De vill ju kunna använda sina pengar, och om de vill köpa aktier eller segelbåt är ju upp till dem. Men nu stoppas banken och det är allvarligt. En bank ska fungera — det är som motorvägar, järnvägar och flygtrafik.

Hemberg menar att beslutet inte kan motiveras med att man är rädd för en bankrusning, där sparare i panik tar ut pengar.

– Det är ingen ursäkt. Det viktiga är att öppna banken för då lugnar man folk och säger att det fungerar precis som vanligt. Du kan göra samma aktieaffärer, samma uttag. Det är då folk blir lugna. Det här stressar ju folk."


Exakt så. Det finns inget som helst positivt med att över en helg stänga ner banken som Finansinspektionen nu gjort. Det rör sig inte om att HQ Bank var på obestånd, utan verksamheten kunde fått fortlöpa så att kunderna hade haft tillgång till sina medel och själva flyttat dem under ordnade former.

Det är mycket bekymmersamt att det nu visar sig att FI kan överreagera på det här viset, och ingen småbank kan alltså anses vara säker i enlighet med tidigare uttalanden från FI. Endast i stora banker kan man känna sig trygg med att FI inte helt plötsligt stänger banken. I värsta fall kan det finnas individer som nu har alla sina tillgångar frysta, och även om de en dag kommer få tillbaka dem så får de tills vidare låna pengar för så enkla saker som mat.

Finansinspektionen framstår allt mer som Sveriges mest farliga och inkompetenta myndighet, som under två år inte har agerat, för att sedan överreagera i efterhand när missförhållandena redan är lösta.

Hade banken gått i konkurs är det en annan sak, då skall mycket riktigt alla förlora sina pengar. Och någon insättningsgaranti borde vi egentligen inte heller ha, men i det här fallet handlar det om att staten försatt ett företag i likvidation trots att det kunde driva sin verksamhet vidare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Tror att du missförstår - HQ har stängt idag pga kommande likvidation, detta försvaras av likvidatorn, som det går att läsa i artikeln, och är egentligen inte särskilt konstigt alls, det är ju relativt mycket "att stå i" en dag som denna.

  Att anklaga FI för detta verkar ganska så missriktat.

  SvaraRadera
 2. Det är väl ändå likvidatorn som fattat beslut om att stänga och inte HQ själva?
  Jag håller helt med Cornu och Hemberg med flera.. det är totalt förkastligt. Finansinspektionen är endera köpt eller inkompetent. Sannolikt både-och. Allt som inte hör till de fyra storbankerna är härmed farligt.

  //HPD

  SvaraRadera
 3. Vem är ordförande i FI?

  Bengt Westerberg.

  Det här är en man som sedan mitten på 60-talet inte gjort någonting annat än att plugga eller sitta och styra och ställa i den offentliga sektorn. Därefter sitter han och pampar i styrelser överallt i Sverige.

  Allt han vet om banker är något han lärt sig i textböckerna på Universitetet.

  SvaraRadera
 4. Det är väl skojigt att lilla Sverige fått ett eget lite Lehman Brother-case. En bank som bedragit och lurats och trott sig kunna komma undan med detta.

  Gamle moderatledaren Bo Lundgren var ju tydlig med att små skitbanker lägger man ner när de inte sköter sig.

  Och våra ögon är naturligtvis inte torra när vi får veta att bankens stackars anställda nu blir utan jobb och optionsmöjligheter. Dessa människor lever ju på livets skuggsida. Som tur har de en generös A-kassa att vända sig till :-)

  SvaraRadera