Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2010-08-12 06:09

Otack är den proaktives lön

Det är aldrig tacksamt att vara proaktiv. Ingen hyllar de som genom tidiga förebyggande åtgärder förhindrar katastrofer.

Låt oss säga att någon innan den 11:e september 2001 beslutat att alla flygplan skulle ha säkerhetsdörrar till cockpit. Anfallen mot World Trade Center i New York och Pentagon hade därmed aldrig inträffat, och regelverket om säkerhetsdörrar till cockpit hade framstått som helt onödigt.

Om den gamla Tjörnbron hade gjorts som en hängbro och därmed aldrig blivit påkörd och åtta människoliv hade räddats, så hade inga konstruktörer eller beställare hyllats som hjältar.

Hade någon person skjutit Adolf Hitler i unga år hade den personen aldrig hyllats för att ha räddat livet på 50 miljoner människor och besparat världen det enorma lidande som 2:a världskriget innebar.

Väldigt få tackar våra politiker från det kalla kriget för att ha militaristerat Sverige med ett så starkt försvar att vi aldrig drabbades av krig. Istället säger många att de svenska försvarsutgifterna och det svenska försvaret var helt i onödiga.

För man vet aldrig framtiden, och hur illa det kunde blivit. Otack är den proaktives lön. Detta skriver t ex Taleb om i The Black Swan.

Detta är en anledning till att politiker sällan tar några väsentliga åtgärder innan ett problem faktiskt inträffat, eller det redan är för sent.

Fast ibland finns det undantag. T ex WHO som på vad som då kunde anses vara goda grunder varnade för en global influensapandemi med svininfluensan H1N1. Nu hade man naturligtvis samröre med läkemedelsindustrin, det ligger helt i WHO:s roll. Nu blev inte H1N1 någon pandemi, kanske bland annat för att man faktiskt vaccinerade speciellt riskgrupper. Jag vet massvis med folk som var influensasjuka i en mild influensa innan de blev vaccinerade. Kanske var det svininfluensan, men eftersom de fallen inte var allvarliga så tog man aldrig några prover. Kanske var spridningen större än man tror, men endast ett fåtal fall blev allvarliga?

Dessutom stannade folk faktiskt hemma från jobbet när de var sjuka, och man använde alkogel och annat för att minska allmän smittospridning. Sådant spelade också in, och hade inte skett om det inte varit just en hysteri.

Men det kanske inte hade blivit någon pandemi annars heller. Vem vet. Det är iaf WHO:s roll att ropa vargen kommer, och jag hoppas att de fortsätter göra det, och att våra politiker vågar lyssna och riskera skattepengar. Även om man oftast inte krockar när man ger sig ut med bilen, så tar man på sig säkerhetsbälte. För det kan faktiskt hända att man krockar.

Helt utan ironi vill jag rikta ett tack till WHO och våra politiker för vaccinationsprogrammet mot H1N1. För en gångs skull vågade ni visa lite ryggrad och vara proaktiva. Även om det visade sig vara i onödan så vill jag bara säga: TACK!

Risken är nu att nästa gång som det faktiskt blir en global influensapandemi, så kommer WHO inte våga varna och oavsett så kommer våra politiker bara stå med armarna i kors, rädda för att göra fel en gång till.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

55 kommentarer:

 1. Jadu, Cornu du skriver mycket bra och man får väl ta att åsikterna inte kan vara lika jämt, håller inte med dig, men så är jag en lika god kolsupare som dig vad gäller att gissa.

  Åkte som jag sagt tidigare på det där viruset och hade inte vaccinerat mig. Det var mycket puff för ingenting. Sen kan du tycka att jag är oansvarig och hela kitet, det skiter jag i. Jag tycker ni som vaccinerar er är oansvariga. Som går på propagandan att vi människor inte klarar oss utan att injicera massa skit.

  Så du tror att vi skulle blivit invaderade om vi inte öst ner så mycket pengar på försvaret på 80-talet. Disagree.

  Jag tycker man kastade pengar i sjön ja. Ser inget invaderingshot nu heller.

  Jag är däremot för att vara proaktiv vad gäller att mota fiat-systemet i grind innan hela skiten faller. Men det är bara en åsikt de också.

  \Thaman

  SvaraRadera
 2. Vad som har hänt är att man nu har minskat försvaret även hos gemene svensk som tog sprutan. Bättre att ha bra relationer med grannländer än att bygga upp ett starkt försvar om dom blir griniga. Bättre att låta kroppen själv hantera virus än att göra den beroende av konstgjord hjälp.
  Sorry Cornu, försvaret avvecklas nu även i kroppen och inte bara i landet. Det är bevisat att dom som plågat sig igenom en flunsa klarar sig bättre senare i livet. Få äldre (i relation till unga) påverkades denna gång, äldre som inte besprutats genom livet.
  //Peter

  SvaraRadera
 3. Dumheter. Vaccinationer stärker definitionsmässigt immunförsvaret. Det är själva poängen.

  SvaraRadera
 4. Ja, så länge som du vaccinerar dig kontinuerligt så har du ett skydd. Vaccinet är livlöst virus som kroppen reagerar på och får ett försprång med ett upprustat försvar om du sen blir smittad på riktigt. Men du blir beroende, för kroppen minskar sin egen förmåga att klara sig.
  Går du ständigt i skor så gör det ont att gå barfota.
  //Peter

  SvaraRadera
 5. Lite som att hoppa ut framför biltrafiken för att öva den egna reaktionsförmågan och snabbheten. Själv föredrar jag att vänta till grönt ljus.

  SvaraRadera
 6. På lite längre sikt så är det väl rimligt att anta att en världsbefolkning som utvecklar kroppens eget immunförsvar (genom naturligt urval) kommer att stå starkare mot nya virus än en världsbefolkning som vaccineras vid varje hot?

  Då vi dessutom ganska snabbt skulle behöva bli betydligt färre på den här planeten för att slita ut de livsuppehållande ekosystemen så låter massvaccinering rätt korkat. Det leder ju till en extra stor befolkning som dessutom har sämre anlag för att stå emot pandemier. Mänskligheten är värd mer än så.

  SvaraRadera
 7. Det värsta är om du blir beroende av gröna ljus för att kunna korsa en väg. Kanske inte värsta för dig, men jag föredrar att kunna bedöma situationen och ta mig över säkert oavsett vad hjälpmedlet (gröna ljuset) säger. Tränar faktiskt barnen att titta åt båda håll, bedöma hastigheten, risker etc, men det är jag det. En dag kommer de till en väg utan övergångsställe. En dag kommer ett virus dom inte är besprutade mot.
  //Peter

  SvaraRadera
 8. 08:51. Där säger du emot dig själv. Du menar ju att vaccinationer försämrar vår överlevnadsförmåga, och då blir vi ju färre, vilket du verkar se som önskvärt.

  Peter, OK, eftersom det kommer komma virus som det inte finns vaccin för så vill du inte vaccinera mot de som har vaccin. Eftersom det finns obevakade övergångsställen, så lär du dina barn att strunta i rött och grönt ljus. Så kan man ju också resonera om man vill.

  Har ingentstans sagt att jag inte tränar barnen i att titta åt båda håll. Bor på landet, här saknas det trafikljus. Här saknas det även övergångsställen. Men jag lär dem inte hoppa ut framför bilar för att öva sin egen snabbhet.

  SvaraRadera
 9. Bra poäng, men A(H1N1) var aldrig ett hot. Precis som förra gången svininfluensan härjade då fler dog av vaccinet än av smittan. Alla influensor är ju mer eller mindre farliga, men just A(H1N1) hade en extremt låg dödlighet (vilket var konstaterat innan den pandemiklassades).

  Det är bra att vi har beslutat att när en sjukdom pandemiklassas så ska åtgärder vidtas innan sjukdomen når Sverige, men när det är uppenbart felaktiga grunder som ligger till grund så ska det inte finnas ett köptvång. Då blir det som i detta fall, slöseri med skattepengar och ifrågasättande av myndigheters kompetens.

  Vaccinet i fråga fungerar bara på den sträng som finns ute, muterar viruset så att det blir farligt så funkar inte vaccinet och då är det onödigt att vaccinera sig mot en ofarlig smitta.

  Dödligheten var ca 0,02%, dvs helt ofarlig. Detta konstaterades redan efter en månad.

  Om man skippat dem allmänna vaccinationerna och bara riktat sig till riskgrupperna samt visat att man förbereder sig så hade det räckt, varit billigare och så hade staten fått bibehållet förtroende.

  Du nämnde försvaret, det gamla värnpliktsförsvaret bra. Det var ett förhållandevis billigt sätt (det billigaste alternativet) att behålla en militär grundkompetens i landet (vilket kortar ner tiden för att göra "civilister" stridbara) osv. vilket innebar att man med en kort mobiliseringstid kunde stoppa första invasionen och därefter följa upp med ett imponerande mantal utbildade trupper. Det var ett vettigt system, att ropa vargen kommer och kasta andras pengar efter den (som i influensafallet) var samma överreaktion som om alla tillgängliga skulle tvångsmobiliseras så fort ryssen haft en militärövning något väster om Moskva.

  SvaraRadera
 10. Nej, så skrev jag väl inte. Läs igen. Inte lär jag mina barn strunta i rött och grönt, däremot att klara sig själva om det behövs utan att bli beroende av diverse sprutor och i ditt exempel övergångsställen.

  Intressant exempel du tar med trafiken. Är övergångsställen säkra?
  Övergångsställen tas bort för ökad säkerhet
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/overgangsstallen-tas-bort-for-okad-sakerhet-1.418967
  Fler olyckor på övergångsställen efter zebralagen
  http://smp.se/nyheter/vaxjo/fler-olyckor-pa-overgangsstallen-efter-zebralagen(408749).gm
  osv osv osv prova googla

  Ditt nästa inlägg kanske ska handla om falsk trygghet.
  Folk blir överkörda på övergångsställen och inte där dom saknas. Glassplitter från bilar samlar sig i rondeller och korsningar med trafikljus och mer sällan efter vägen eller i obevakade korsningar.
  Tog man bort alla övergångsställen och trafikljus så skulle sannolikt hastigheterna sänkar, uppmärksamheten tvingas öka, och hänsyn behöva visas. Tog man bort sprutorna så skulle sannolikt kroppen behöva återanpassa sig till det och återstarta det egna naturliga försvaret.
  //Peter

  SvaraRadera
 11. Peter, du är fooled by randomness. Att folk blir överkörda på övergångsställen är en volymfråga. Finns övergångsställen går folk över där, och alltså är det där de blir påkörda.

  Saknas övergångsställen blir de påkörda på olika platser, och ingen enskild plats kan alltså pekas ut som farlig.

  Finns inga övergångsställen kan man naturligtvis inte bli överkörd på dem.

  SvaraRadera
 12. ... och när ingen enskild plats kan pekas ut som farlig så slipper myndigheterna vidta åtgärder för att förbättra säkerheten.

  SvaraRadera
 13. Bra skrivet Cornucopia?. Håller helt med dig. När viruset först upptäcktes visste man bara att det var ett virus som gick långt ner i lungorna i likhet med Spanska sjukan, och drabbade yngre personer hårdast. Det finns mängder av exempel på helt friska personer drabbades hårt och dog eller fick ligga i respirator. Valet mellan att ta det säkra före det osäkra är självklart i en sådan situation för varje ansvarskännande människa.

  SvaraRadera
 14. Sorry not fooled, men har man bestämt sig för en uppfattning så läser man gång på gång det man vill läsa. Nej, jag uppmanar inte mina barn att strunta i rött och grönt. Nej, ställer inte antalet överkörda på övergångsstället i relation till dom som blir överkörda utanför zebraränderna på samma gata utan att ta hänsyn till volym. Det har jag inte gjort.
  Känner inte du som jag att nästan alla rapporterade fall av påkörda fotgängare sker på övergångsställen och inte mitt på gatan? Kommer faktiskt inte på ett fall där en bil bara dammar på en fotgängare mitt på gatan, trots att både du och jag som någon gång besökt en storstad vet att folk springer kors och tvärs. Tydligen ökade det med 15-20 % efter zebralagen så att en del nu tar bort övergångsställena.
  Har inte du som jag besökt någon exotisk plats som Thailand och förundrats över att inte fler olyckor sker? Har inte du som jag färdats i trafiken i Rom och förundrats över att bilar kör in i korsningar samtidigt från alla håll, men ingen (nästan) krockar eller har buckliga bilar (vilket du inte kan ha missat att se i säkra Sverige där pinsamt många har en bucklig skärm).
  Jag vet att du redan bestämt dig och kommer läsa även detta inlägg fel, men det är ok.
  //Peter

  SvaraRadera
 15. Det kanske är zebralagen som det är fel på, inte övergångsställena?

  Tror du färre hade blivit sjuka i H1N1 om folk inte hade sprungit runt och spritat sina händer?

  SvaraRadera
 16. Anonym 09:42, ja det var vad vi fick höra, inte vad jag kan säga att man visste.
  I stort sätt alla som blev allvarligt sjuka och dog hade en sjukdom med sig. En del sågs som "fullt" friska men räknade inte astma som en sjukdom vilket sen uppdagades. Ta bara dom svenska fallen. Kraftigt överviktig, astma, långtgången diabetes etc och det av 18 döda eller vad det blev...
  //Peter

  SvaraRadera
 17. Även folk med hjärtfel, astma, övervikt eller diabetes är människor. Eller är dessa att betrakta som veka individer och mindre värda och förtjänar att dö i svininfluensa?

  SvaraRadera
 18. Nej, det tror jag inte. Spriten kan ha dödat virus och hindrat spridningen, men vad har det med saken att göra?
  //Peter

  SvaraRadera
 19. Dessutom är det jävligt många människor som innefattas av just hjärtfel, astma, övervikt och diabetes, speciellt när man även tar in alla de med okända problem. Kanske du själv eller någon nära dig har ett okänt hjärtfel?

  SvaraRadera
 20. Du drog upp att om man tar bort övergångsställen så blir ingen påkörd på övergångställen. Övergångsställe kan likställas med handsprit mot sjukdomsspridning.

  SvaraRadera
 21. "Även folk med hjärtfel, astma, övervikt eller diabetes är människor. Eller är dessa att betrakta som veka individer och mindre värda och förtjänar att dö i svininfluensa?"
  Så sa jag väl inte???
  Anonym skrev: "Det finns mängder av exempel på helt friska personer drabbades hårt och dog eller fick ligga i respirator." och jag skrev att dom flesta fall i åtminstonde Sverige inte var fullt friska. Jag värdesätter sjuka lika mycket och anser inte att dom förtjänar att dö. Du fortsätter läsa fel, vad är det med dig idag?
  //Peter

  SvaraRadera
 22. "Du drog upp att om man tar bort övergångsställen så blir ingen påkörd på övergångställen. " så har jag inte heller skrivit och jag förstår faktiskt inte liknelsen med handsprit, börjar bli krångligt nu.

  SvaraRadera
 23. Joakim Persson2010-08-12 10:05

  Vad lustigt att dra upp "naturligt urval är bättre" som argument mot vaccinering och liknande.

  Människan är så dominant på jorden just på grund av att vi inte har samma mekanismer för naturligt urval som andra arter. Det vill säga, vi har lyckats komma på saker som gör vardagen bättre och säkrare, utan att behöva ha ihjäl "andra klassens" människor som inte klarar detta på egen hand.

  Användandet av läkemedel är klassiskt. Visst skulle vi förmodligen vara mer bakterieresistenta om vi hoppade över antibiotika och om läkarna slutade tvätta sina händer, men vi skulle också vara väldigt många färre människor...

  SvaraRadera
 24. Nej, Peter, men med ditt påtalande om att de som dog hade andra hälsoproblem så menade du att H1N1 aldrig var någon fara för "vanligt folk". Fast astma, hjärtfel, övervikt och diabetes är i princip att klassa som folksjukdomar, så det var i allra högsta grad motiverat att vaccinera hela befolkningen.

  Men ingen tvingades att vaccinera sig, så jag ser inte riktigt problemet.

  Min grundtes kvarstår. Det blir en väldigt massa "vad var det jag sa!" när det blir en lyckad kampanj mot en sjukdom. Ingen tackar den proaktive.

  Jag hoppas att man fortsätter med allmänna vaccinationskampanjer varje gång det dyker upp ett potentiellt pandemiklassat virus, dvs ett som visar sig kunna döda folk även utanför de normala riskåldrarna och som har en snabb smittspridning. Men nästa gång kommer färre att vaccinera sig. Kanske blir det den gången vi får den nya Spanska sjukan på riktigt...

  SvaraRadera
 25. Joakim, just. Det finns inte heller något som säger att den som har ett grymt immunförsvar är en bättre människa och har mer att tillföra mänskligheten än den med dåligt immunförsvar. Forskare mfl brukar ju anses som veklingar enligt schablonen... Vem vet vad för upptäckter och framsteg vi aldrig hade fått om vi aldrig upptäckt antibiotika eller vaccinering...

  SvaraRadera
 26. Oj du är ju galnare än vad jag trodde cornucopia och en rövslickare dessutom. Intentionen med vaccinet var bra men dom blev ju grundlurade pågrund av att dom inte hade vaccinations fabriker. Plus att vaccinet var byggd på en kvasi chansning som indirekt inte hade någon effekt på dom flesta som tog det. Många blev sjuka av vaccinet som var i min närhet.Dvs fick konstiga symptom precis efter att dom hade tagit det.

  Du dissar wikileaks du hyllar hur hela vaccin historien utspelade sig... Nä detta är otäckt hur likgiltig du är gentemot såna extrema och farliga brister i systemet.

  Din arrogans skiner som allra bäst i såna här blogg inlägg och din ignorans. Nä människor som är rövslickare för systemsbrister är farliga som dessutom inte vill se helheten. Lycka till med att få förstroende för människor.

  SvaraRadera
 27. Jag håller med !cornucopian, det var bra att staten gick in med massvaccinering. Sedan kan man ju ifråga sätta thiomersalet som tillsatsmedel samt att tyskland hade olika vaccin för myndighetspersoner och fotfolk i det avseendet.

  Vaccinet hade en stark adjuvant squalen, det tog för mig endast en minut innan armen började smärta och sedan feber i två dagar.
  Men det var rätt av myndigheterna i alla fall, i alla fall rätt enligt den kultur och folkvilja som finns i samhället för tillfället.

  Antagligen skulle till och med spöket som !cornucopian verkar ha föredragit som dödad i unga år förespråkat massvaccinering.

  Det vore ju egentligen intressant att se hur länge antimedicinare skulle stå ut om staten släppte lös HIV, klamydia, syfilis, tuberkulos, salmonella, trikiner, pneumokocker och alla andra dödgrävare som myndigheterna håller i schack i vårt trånga mobila intima "samhälle".

  /Tisgift

  SvaraRadera
 28. "Även folk med hjärtfel, astma, övervikt eller diabetes är människor."
  Ja- ingen tvekan

  "Eller är dessa att betrakta som veka individer"
  -Ja, något "vekare" är man väl kanske om man nu ska klassa in folk, inget jag gillar att att göra. Kanske hjälper övervikten till att överleva en hård sjukdom/en hård tid. Kanske det är rent av positivt. Det är inte svart eller vit. Olika från fall till fall. Diabetes kanske man fått av att ha ätit för mycket onyttig skit (vad vet jag), jag tycker, man får ta konsekvensen av sina handlingar.
  Hjärtfel i en övrigt sund kropp, inte ditt fel, dåliga gener bara.
  Och ju mer vi sprider dåliga gener desto mer problem får vi människor. Det är helt ok, så länge jag slipper slita för andras skull. Jag vill gynna dom jag håller av etc, mina vänner, nära och kära.
  Ur samhällsnytta är det kanske inte optimalt, men det är upp till det fria folket att bestämma vad var och en vill göra. Det är inget jag stör mig på.

  Vad jag stör mig på är dock att jag ska behöva bistå med resurser för "veka individer". Jag är själv vek, då jag har ett synfel. Dock klarar man sig rätt bra tack vara glasögon, annars hade jag varit rökt och fine med det.
  Jag säger ingeting om man klarar sig själv eller ens föräldrar/vänner hjälper etc. Men jag stör mig på att hålla "folk under armarna", (som inte klarar sig själv etc) precis som jag stör mig på när staten bailar ut icke egna livskraftiga företag.


  Att säga att någon förtjänar att dö pga av ditt eller datt är lite väl lågt. Men någonstans tycker jag att folk får försöka klara sig lite själv och utfallet beror delvis på gener och val här i livet.

  \Thaman

  SvaraRadera
 29. Bra post Cornu. Reaktionen på influensan är typ den enda ordentliga reaktionen på något alls sen 1991. Don't mind the haters.

  /Starvid

  SvaraRadera
 30. Thaman, du tittar bara på egenskapen "immunförsvar" (eller fetma, diabetes etc). En människa är inte bara sitt immunförsvar. En fet läkare kanske en dag kommer rädda ditt liv, och den bästa läraren dina barn har kanske är diabetiker.

  För ett stenåldersfolk så kanske biologiskt darwinistiskt urval fungerar, där den med rätt kroppsbyggnad och rätt immunförsvar överlever bättre. Men i dagens samhälle är det andra egenskaper som behöver överleva.

  Då vi inte kan klassa människor i A- och B-lag, så får vi ta att en del feta människor eller diabetiker för hjälp att överleva, för att vi inte skall riskera att bli av med de positiva egenskaper dessa kan ha och tillföra mänskligheten.

  SvaraRadera
 31. Det här med vaccinationer har du helt klart fått om bakfoten Cornu.

  Kanske borde hålla dig till ekonomi =P.

  Det är inte många korrekt dragna slutsatser varken i detta blogginlägg eller i dina kommentarer på just detta ämne.

  Men du och alla andra som vill får gärna fortsätta skjuta sig själva i foten, så länge ni låter mig själv bestämma om jag vill undvika göra det samma. Påtvingade obligatoriska vaccinationer är inte långt borta. Den dagen det står en polis och en vaccinations sjuksköterska utanför min dörr kommer jag inte längre vara en laglydig medborgare.

  Jag var inne i en vaccinationscentral i Stockholm stad för ett par år sedan. Då får man fylla i en lista om vem man är, vart man ska osv. En av frågorna som (oftast) ställts är om man är allergisk mot Kvicksilver o.O!!

  Jag trodde kvicksilver var ett gift och fråga lite skämtsamt läkaren som var där om inte typ 100% svarade ja på den frågan och varför de frågade det i huvud taget. Till skillnad från mig så hade han ingen aning om varför den frågan var där för, han visste heller inte om att ett kvicksilver derivat användes som ett konserveringsmedel i de stora flaskorna, men inte i de små engångs som de som svarade ja fick ta del av. Så klart svara alla nej för att de är ignoranta och får ta del av en kvicksilverdos som passerar alla kroppens normala försvar mot gifter, härligt!

  men men ska man tro de som bestämmer så kan det ju vara nyttigt med kvicksilver.
  http://www.youtube.com/watch?v=vZArebYZzdc

  "...Improved behavior and mental performance"
  Precis det beror på vem som bestämmer vad som är "improved". Det finns ju en anledning till att man över hela världen pushar/lobbar för att få tillsätta fluor och lithium i vårt dricksvatten.

  Det finns en mångfald av anledningar till att inte ta vaccin. Denna är en av dem.

  SvaraRadera
 32. Har iofs för mig att man får i sig mer kvicksilver i en enda måltid insjö- eller Östersjöfisk än man får vid en vaccination. Men alla äter förstås inte fisk heller.

  SvaraRadera
 33. Sprutar de in din vaccination i munnen på dig?
  För när jag har sett på tv hur de gör så brukar de använda en spruta och passera förbi alla de skyddssystem som maten går igenom.

  Du må äta mer kvicksilver i en fiskmåltid, men du tar inte upp det i kroppen till 100% som du gör när man sprutar in det direkt i bloden.

  SvaraRadera
 34. Varför inte betrakta vaccinationskampanjen som en skarp civilförsvarsövning?

  Det brukar ju förekomma dystopiska framtidsscenarion. En situation med kolera/difteri i svenska städer är väl kanppast HELT otänkbar i samband med civilsamhällets allmänna genomklappning?

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 35. Mikael Sundh, och allt du får i dig direkt i blodet stannar inte heller kvar, fälls t ex delvis ut via njurarnas rening av blodet.

  Tobias Wallin, vettig synpunkt. Man har säkert dragit många slutsatser och erfarenheter kring logistiken och genomförandet.

  SvaraRadera
 36. Tycker du börjar likna Marit Paulsson mer och mer för varje inlägg.

  Nu kunde man lägga till H1N1 och Wikileaks till denna digra extremlista.

  SvaraRadera
 37. Åh, nej, jag får inte vara med på PK-listan.

  SvaraRadera
 38. Visst är det så, men det är inte som att det sker omedelbart. När det väl är i kroppen hinner det göra skada innan det sker.

  Det är egentligen ganska enkelt. Precis som Bisphenol A i nappflaskor, Aspartam i snart var enda matprodukt på hyllorna, Kvicksilver i Vaccin, mjölk från hormonbehandlade kor, Fluor och Lithium tillsatt i dricksvatten. All har två saker gemensamt, det attackerar hjärnans utveckling och/eller vår förmåga att reproducera, framför allt på barn och unga. Kallas för planera implementerad Social Darwinism.

  Börjar bli frustrerande att se folk skjuta sig själv i foten dag efter dag och tro att de hjälper sig själva. En av dessa dagar är det inte foten man skjuter sig i eftersom man likt en struts har huvudet begravt i sanden.

  SvaraRadera
 39. Joakim Persson2010-08-12 12:00

  Om kvicksilver är ett gift eller inte, handlar givetvis som alla andra ämnen om dosen.

  Dosen i vaccinet är långt under gränsvärdet, och det finns inga som helst medicinska bevis på att detta skulle vara skadligt. Konspirationsnötterna kommer säkert att dra fram egna anekdoter och kanske det briljanta argumentet "JAG ska inte stoppa i GIFT i mitt BARN!", men man missar hela poängen. Det är liksom inte så att läkemedelsbolagen har något elakt syfte med att stoppa in ett mikrogram kvicksilver i människor, särskilt eftersom det inte finns några som helst tecken på att det vore skadligt.

  Tyvärr finns det många missförstånd om saker som strålning, vaccinering, läkemedels effektivitet, hur man gör medicinska studier och så vidare. Det utnyttjas av grupper som vill skrämma upp folk, och kan tyvärr leda till tragedier när folk inte vågar använda läkemedel och går över till ren bluff som homeopati osv.

  Mikael: Det är trams att påstå att korsverkan mellan dessa ämnen du nämner är en del av någon sorts "större plan" att ta över världen med. Tänk Occams rakblad, det är inte rimligt att så mycket energi läggs av en hemlig grupp på saker som inte medicinskt kan bevisas.

  SvaraRadera
 40. Men herregud, får man ett försvagat virus i sig så bildarkroppen antikroppar. Att äldre människor klara epidemier delvis bättre än yngre beror på att de kommit i kontakt med fler olika virusstammar än unga.
  Varför tror ni "barnsjukdomar" finns.
  Givetvis har kroppen kvar "minnet" även av vaccinet. Dock så muterar virus hela tiden vilket gör att snarlika virus ändå kan göra dig sjuk, hur sjuk beror mycket på allmäntillstånd hos den smittade.

  SvaraRadera
 41. Ta över världen?
  "Behålla" är väll snarare rätt ordval.

  Occams Razor. Så den enklaste förklaringen skulle vara slump som vanligt då förmodar jag? Om nu alla dessa saker bara är slump, varför är det då alltid omöjligt att få bort skiten ur systemet? Eller i fall som Aspartam där systemet försöker stoppa skiten därför att man vet att det är extremt farligt, så mobiliserar det sig enorma pengar från samma gamla vanliga superelit-institutioner och pushar igenom det i alla fall?

  Dessa fall borde alla ta "the path of least resistance", men i stället tar det alltid den väg som är skadligast för oss. När snöbollen startar mitt i backen och rullar uppför så är det ingen slump.

  SvaraRadera
 42. Mycket få har ifrågasatt vaccinering av riskgrupper. I detta fall handlade det om massvaccinering mot en lindrig influensa. Orsaken till denna väldiga kampanj var att staten tecknat ett hemligt avtal med vaccinproducenten redan 2007. I detta avtal stipulerades att när WHO höjer upp en epidemi till pandemifas 6, så sitter Sverige med 18 miljoner vaccindoser i knät. Så var avtalet skrivet. Därav myndighets- och mediakampanjen. Sverige utgjorde tillsammans med Norge undantagen i världen.

  En genomgången influensa ger ett bredare och mer långvarigt immunologiskt skydd än ett vaccin. Det vet varje infektionsläkare.

  Man kan likna fjolårets kampanj som lite av ett krigstillstånd. Beredskapsmyndigheten var inkopplad. Då måste alla gå i takt och inga avvikande röster får göra sig hörda.

  Jag publicerade 6 oktober en debattartikel i SvD i detta ärende tillsammans med tre läkare. Här är länken för den som ev är intresserad att läsa:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/hemligt-avtal-styr-vaccineringen_3609341.svd

  SvaraRadera
 43. Även det omvända inträffar ju, nämligen att den alltför klåfingrige eller proaktive inte får sin rättmätiga avbasning eftersom den negativa konsekvensen inte syns.

  Exempel: Företaget som inte startas eftersom politiker har infört en viss skatt, eller produkten som aldrig lanseras eftersom en byråkrat har förbjudit en viss kemikalie.

  SvaraRadera
 44. Sammanfattningsvis kan man alltså konstatera att den dolda världsordning utgörs av de enda som är proaktiva. Då de pacificerar människorna med chem-manipulation i tid innan peak oils alla följder.... och ingen tacker ju dem för det. Skål!

  /Tisgift

  SvaraRadera
 45. Ovanligt många korkade kommentarer idag.

  Hoppas att många beslutsfattare läser denna typ av inlägg. Vi vill ha beslutsfattare som är tydliga och som har förmågan att fatta beslut utan att alltid först göra en opinionsundersökning. Kanske hjälper inlägget genom detta exempel dem att förstå att denna typ av beslut, som ju är politiskt riskabla att ta, måste försvaras och istället karaktäriseras som ansvarstagande och omsorgsfulla.

  Det är lätt att hacka, svårare att prisa.

  SvaraRadera
 46. Korkade människor köper försäkringar. Alla vet ju att försäkringsbolagen tjänar miljarder varje år på alla idioter som bara betalar in pengar hela tiden..

  Vanliga människor drabbas ju inte av olyckor, och om de gör det får de skylla sig själva, och dessutom behöver världen rensas upp lite..

  Så tycker i alla fall jag..


  ...eller kanske inte :-)

  /E

  SvaraRadera
 47. Tack för en mycket bra artikel.
  Du beskriver samhällets stora dilemma - balansen mellan vad som skall göras och inte göras.
  Betr svininfluensan så tillhör jag riskgruppen och fick två sprutor.
  Jag tycker det var mycket strongt av ansvariga politiker att fatta ett så snabbt och resolut beslut, det kostade ju en hel del, och man skaffade stora säkerhetsmarginaler. Och resultatet blev mycket bra - dvs inget hände.
  I det läget var jag glad att jag dels bor i Sverige, dels alltid röstar.

  SvaraRadera
 48. "men vi skulle också vara väldigt många färre människor..."

  Är det en dåligt? På lite sikt är det den enda rimliga vägen.

  SvaraRadera
 49. Cornu, visst var det värt det:
  Reidar, 5, blev oförklarligt trött av vaccinet
  Reidar, 5, vaccinerades mot svininfluensa.
  En vecka senare förändrades han dramatiskt och blev oförklarligt trött.
  Familjen tycker att symptomen tyder på att han kan ha drabbats av sömnsjuka.
  - Alla ser ju att något är galet, men vi får ingen hjälp, säger mamma Helena Unée.

  http://www.expressen.se/halsa/1.2094770/reidar-5-blev-oforklarligt-trott-av-vaccinet

  Hoppas att lille Reidar åtminstonde stannar för röd gubbe.
  //Peter

  SvaraRadera
 50. Tyvärr drabbas barn och vuxna av sömnsjuka annars också, antagligen flera av de miljontalet som vaccinerat sig. Så det är väldigt svårt att påvisa någon förhöjd incidens pga vaccinet, eftersom det kan inträffa ändå.

  Det spelar ingen roll, det är sorgligt när barn blir sjuka oavsett anledning. En del vill dock använda andras lidande för att plocka retoriska eller politiska poänger.

  SvaraRadera
 51. Ursäkta att jag stal ett retoriskt poäng på Reidars bekostnad. Jag bifogar en lista utan namn, så kanske det känns bättre:
  Så många har drabbats av
  biverkningar
  Sjukvården har skickat in 2150 rapporter om biverkningar med sammanlagt 3 500 reaktioner.
  Huvuddelen är lindriga saker som lokalreaktioner på injektionsstället och influensaliknande symptom.
  Men cirka en femtedel av fallen klassas som allvarliga.
  659 biverkningar var allergiska reaktioner, varav 163 allvarliga. Ett urval:
  Nässelutslag: 162
  Allergisk reaktion: 121
  Klåda: 81
  Svullnader i huden: 36
  Svullnad i svalg/munhåla: 24
  Astma: 21
  Läppsvullnad: 14
  Stopp i luftrören: 8
  Tungsvullnad: 6
  Ökad andningsfrekvens: 2
  Allergisk chock: 3
  Livshotande andnöd: 1
  769 biverkningar var neurologiska, varav 187 allvarliga. Yrsel, huvudvärk och domnade kroppsdelar var de tre vanligaste. Ett urval:
  Störda sinnesintryck som smak, lukt och känsel: 49
  Ansiktsförlamning: 17
  Förlamning i ögat: 3
  Kramper: 34
  Guillan-Barrés syndrom (nervsjukdom som kännetecknas av förlamningar och har likheter med polio): 13
  Muskel- och ledvärk: 119
  Avstötning efter organtransplantation: 2
  SSRapporterade
  dödsfall:
  4 som bedömdes bero på vaccination.

  Om jag säger att en av de sista 4 kunde vara en av dina fullt friska släktingar, stjäl jag kanske ännu ett retoriskt poäng och ber redan nu om ursäkt för det.
  //Peter

  SvaraRadera
 52. Man hör ofta att svininfluensan var som en mild förkylning, vilket snarare stöder Cornucopias inlägg än motsatsen. Jag tror också på att en bidragande faktor till att det var så få som dog eller behövde stora vårdinsatser var att så många vaccinerade sig och medvetenheten om hygien (handsprit etc.) var hög. Vad vet vi hur det skulle sett ut annars?

  Jag debatterade länge med mig själv huruvida jag skulle vaccinera mig. Inte pga att jag trodde att regeringen eller "Illuminati" ville skada mig genom en vaccination. Min oro låg i att jag alltid reagerat starkt på olika vacciner. Min oro var att mitt svaga immunförsvar (pga min medfödda funktiosnedsättning) inte skulle klara av även det försvagade virusattack som vaccinationen innebar, att jag då skulle utveckla sjukdomen. Eftersom jag tillhör riskgruppen (pga funktionsnedsättningen) rådde min läkare att vaccinera mig. Som tur var vaccinerade sig nästan alla i min omedelbara närhet och jag var extremt noga med min hygien ett par månader där, så jag klarade mig.

  Dessutom tror jag att många som fick en kraftigare förkylning trodde att det var svininfluensan. Många personer jag känner (i övrigt friska) som testat positivt på att ha haft just svininfluensan har berättat hur rejält sjuka de blev. Personer som normalt inte blir så sjuka av t.ex. förkylningar. Jag som normalt sett blir sängliggande fem-sex dagar (plus en och en halv vecka av problem i luftvägarna) vid vanliga förkylningar skulle nog ha blivit ordentligt sjuk ifall jag fått svininfluensan. Kanske rent av dött, vad vet jag.

  SvaraRadera
 53. Jag glömde en sak. Om man ska seriöst analysera (bi)effekterna av influensavaccinet måste man ju jämföra med effekterna av själva sjukdomen. Alltså jämföra tusen personer som insjuknat i svininfluensa med tusen som fått vaccinet. Jag tror att andelen som erfarit obehag eller allvarliga komplikationer är mycket större i gruppen som smittats av svininfluensan.

  Visst är det tragiskt när någon dör av ett vaccin, som är till för att förhindra just det. Men det har väl dött några av svininfluensan också, eller hur?

  Man måste värdera riskerna. Vad är mest farligt? Som exempel kan man ta rökning. Jag vet om människor som inte rökt en enda gång men fått lungcancer, och jag vet om människor som rökt som borstbindare och fått lungcancer, även de. Men det betyder ju inte att det inte spelar någon roll om man röker eller inte. Med statistik kan man alltid visa vad som helst. Man kan säkert visa upp Roland, 55, som spelar rysk roulett lever och frodas, medan Amanda, 19, som sportar och äter hälsosamt är dödligt sjuk i leukemi. Att tolka det som att man bör sluta sporta och äta hälsosamt, medan man bör spela rysk roulett, skulle vara mycket märkligt.

  SvaraRadera
 54. Ett annat exempel på otack:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Year_2000_bug

  SvaraRadera
 55. (forts)
  Kanske att folk helt enkelt avfärdar det de inte förstår, i naiv tro att eftersom inget hände så var det ingen fara.

  SvaraRadera