Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2010-08-24 18:56

Min syn på ekonomin - en sammanfattning

Det tillkommer hela tiden nya trogna läsare till bloggen, vilket förstås är mycket glädjande. Förra veckan visade rent av trafikrekord med 25 188 besök och 46 594 sidvisningar.

Med över 2000 blogginlägg så kan det bli lite svårt att få en samlad bild av min syn på t ex ekonomin, så jag skall ge mig på ett försök till sammanfattning.

Jag är björn. Bear. Negativ.

Kort nog? Inte? OK, då kör vi. Ni känner igen det hela.

Det finns i grunden två problem, dels den enorma skuldsättningen och dels tillväxtens gränser som sätts av våra naturgivna förutsättningar och jordklotet. Till viss del hör dessa ihop, men vi kan även titta på dem separat.

Även om vi förutsätter en oändlig värld med oändliga tillgångar, så är det sparande och investeringar som bygger en varaktig tillväxt i ekonomin, inte skuldsättning och konsumtion. Skulder och konsumtion kan driva upp ekonomin under en period, och har så också gjort det. Men festen måste ta slut någon gång och följas av en period av avbelåning där skuldsättningen sänks till nivåer varifrån man kan bygga en ekonomi igen. Och det måste tillåtas ta tid.

Vi har sedan 2009 fått se en återhämtning i ekonomin som har drivits av stimulanspaket, obefintliga räntor och ökad skuldsättning, men så fort nu stimulanspaketen dragits in har t ex USA:s ekonomi börjat krascha igen. Partyt måste få ett slut och vi måste få återhämta oss. Det kanske krävs 5-10 år av svåra tider med avbelåning och eventuellt medföljande deflation innan vi kan få någon varaktig och sund tillväxt i ekonomin igen.

Våra fiatpengar baseras på skuldsättning, och detta driver inflation. Vid avbelåning får vi motsatsen, dvs ett deflationstryck vilket förstås inte gör ekonomin muntrare. Dock är deflation en fantastiskt möjlighet för unga och obelånade, som kan starta företag och prispressa mot de som är överbelånade och därmed ta avsevärda marknadsandelar eftersom man har råd att sänka sina löner. Kanske inte i en stor skala, men för unga småföretagare finns här en möjlighet. Starta företag inom branscher som folk måste ha ändå, t ex livsmedel, och pressa priserna med lönerna.

Men deflation är ett helvete för alla skuldsatta och makthavare och makten. Så tror ni att vi får se deflation?

Naturligtvis inte. Kanske kan man i ett land som Sverige hålla på sig, men inte utomlands och därmed får vi antagligen importerad inflation om inte annat.

Hur vi än vrider på det kommer behövas många år av svåra tider innan ekonomin kan bli sund igen. Nu är det inte jordens undergång. Arbetslösheten kanske drar mot 20%, men det innebär fortfarande att de flesta behåller sina jobb.

Men i grunden måste vi nu betala av åtminstone 15-20 år, rent av 30 år av skuldbaserad överkonsumtion. Och det gör man inte på ett år. Så dåliga tider är att vänta. Läs gärna bloggrannen Musik @ Centrifugen, som t ex påtalar att inga partier kommer behöva uppfylla sin vallöften eftersom de lagt in brasklappen "om ekonomin tillåter". Och det kommer den inte göra.

Över de här bleka ekonomiska framtidsutsikterna hänger sedan tillväxtens gränser.

Vi går mot allt akutare resursbrist, och då inte bara peak oil. Det innebär att även när vi avbelånat ekonomi under en period av 5-10 år, eller längre, så kommer det inte finnas något utrymme för tillväxt generellt.

Vad vi har framför oss är istället någon form frysning av världsekonomin. Om 1900-talet har varit sommaren, så är vi nu på hösten, och framför oss ligger vintern. Vi som är födda i tid har haft en enorm tur, medan 80-talisterna är födda med otur och ännu värre blir det för 90-talisterna, som inte kommer kunna få i närheten av det som tidigare generationer haft turen att få uppleva.

En sak man kan vara säker på är att det blir en intressant resa att gå från ett ekonomiskt system och ett samhälle baserat på evig tillväxt i en ändlig värld, till vad än vi nu får i framtiden. Men det kommer inte gå rakt nedåt, eller ens sidledes. Utan precis som vi sett det senaste året så kommer det komma försök till återhämtning.

Så det går inte bara att ta någon position, utan det gäller att kunna byta fot. Vad man behöver göra är att anpassa den personliga ekonomin. Amortera, minska skuldsättningen, minska egna kostnader och anpassa sig för sämre tider. Inte bara det närmsta året, utan kanske de närmsta tio åren. Eller rent av 20 åren.

Men det är inget att få panik över. Man vänjer sig vid vad än för paradigm som kommer styra oss i framtiden. Om 20 år kommer världen skilja sig mer mot dagens värld än vad år 2000 skiljer sig mot år 1900. All förändring är inte önskvärd, men många saker kommer bli bättre, om än annorlunda.

Det enda vi kan vara säker på är förändring. Och förändringen är nödvändig. Du har ett val: Omfamna förändringen eller bli släpad in i framtiden sparkandes och skrikandes över att du inte längre får äta allt godis vi fått äta fram till nu. Men att sluta äta godis är bra för tänderna och leder till ett hälsosammare liv.

Så frukta inte. Acceptera.

En ny värld kommer födas de närmaste decennierna, och det är spännande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Du glömde skriva något om guldet?!

  SvaraRadera
 2. "Adversity makes men, and prosperity makes monsters."
  -- Victor Hugo

  Är vad jag har att tillägga om den hårda framtiden.

  SvaraRadera
 3. Först ett Grattis till din ökande läsarskara, du förtjänar det!

  Jag följer dina inlägg med intensivt intresse och har, efter dina tips och mitt eget funderande, lättat på min exponering mot marknaden.

  Jag är lite nyfiken på hur du ligger "likvid". Det finns ju en hel del sätt att göra detta på beroende på hur pass svävande man är i sin deffinition.

  //SM

  SvaraRadera
 4. Vad sägs om sk "bankkonto"? Eller depåkonto för den delen. Eller korta räntefonder (penningmarknadsfonder). Eller konto hos Riksgälden.

  Allt hänger på hur fort man tror man behöver in i marknaden igen. Inte särskilt bråttom är min bedömning.

  SvaraRadera
 5. Har följt din blogg sedan början -09- Detta inlägg är en milstolpe. Fortsätt i samma goa stil.

  SvaraRadera
 6. Tjäna pengar på nedåtgående marknader2010-08-24 20:31

  "Så frukta inte. Acceptera."

  Och använd insikten till att tjäna pengar. Det går utmärkt att tjäna pengar även i marknader som går nedåt.

  Om du inte vet hur, föreslår jag att du googlar just på: Bear. Negativ.
  Och fortsätter läsa här förstås.

  För den s.k. rådgivaren på banken lär inte kunna hjälpa dig, annat med att försöka sälja på dig bankens vanliga fonder. För h*n ser till bankens bästa.

  SvaraRadera
 7. Du får säkert rätt, liksom dom religösa sekter som spår jordens undergång och gräver ner sig i bunkers mm. (utan övrig jämnförelse).
  Jag ser bara ett problem och det är timingen, berätta gärna när dina spådomar beräknas slå in.... fram till dess är det väl bara att kämpa på.

  SvaraRadera
 8. Detta är väl slutet på "västvärldens" herravälde. Nu kommer asiaterna. "Vår" tid av konsumtion och slöseri är över.

  SvaraRadera
 9. Har ABF någon kurs som lär stadsbor att odla?

  SvaraRadera
 10. Äh vi i fjollträsk klarar oss alltid. Om du får tråkigt uppe i obyggden när huspriserna når nya höjder och fussionskraften ersätter oljan så är du välkommen på ett besök. By the way så har folk startat trädgårdar på hustaken här på Södermalm.

  SvaraRadera
 11. Om vi har 10 år bear framför oss antar jag att stenhård amortering är bästa rådet?

  SvaraRadera
 12. Anonym^^

  Om de kommande tio åren blir nattsvarta förstår jag inte varför du dessutom ska lägga sten på börda med stenhård amortering.
  Börja dricka istället!

  SvaraRadera
 13. Kommande vinter samt vår bjuder med största sannolikhet på mycket intressanta tider. Det vi ser nu är slutet på den världsordning som byggdes upp efter VK2. Ett tecken på sönderfallet i de internationella mekanismerna var G20 mötet där USA var för svag att driva igenom sin vilja och de övriga var för svaga att visa var skåpet skall stå varav beslutet om att vart och ett land gör sitt efter förmåga ...

  Troligtvis kommer detta decennium att bjuda på en intressant resa.

  SvaraRadera
 14. 22:57: I en tid där till o med sprit blir valuta tycker jag inte man ska dricka...

  SvaraRadera
 15. Ja inte fan vill man ha kapital i Sverige när socialistmobben bygger upp sina halmgubbar för att ha en anledning att attackera de som haft förmågan att se krisen i förväg och därmed sitter tryggt.

  SvaraRadera
 16. Amortera skulderna. Spara i fysiskt guld, det hänger med i både deflation och inflation. Och så syns det inte för skattmasen.
  Vårda din familj och dina vänner.
  Lär av det nya.
  Då blir det inte så illa och kanske rent av lite kul emellanåt. Och framför allt blir det bättre för det är en chans skapa något hållbart i stället.

  SvaraRadera
 17. Föredömligt skrivet, håller med punkt för punkt.

  SvaraRadera
 18. Ett av det bästa inläggen jag läst här, och troligen en bra introduktion för nya läsare. Fortsätt i samma stil!

  SvaraRadera
 19. Här kan man ju kosta på sig en svordom som kan tolkas bokstavligt:
  -Det kommer bli så in i helvete spännande.

  Det blir ju helt underbart när man extrapolerar cornukurvorna över ökad brottslighet och adderar ökad centralmaktsövervakning och fragmentering av samhället i kombination med oövervinnlig konkurrens från asien och en nedmonterad välfärdstat.

  Även om man omfamnar framtiden kommer man släpas skrikandes, sparkandes och döende dithän.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 20. Utmärkt och koncist inlägg!

  SvaraRadera
 21. Det verkar som om man får placera sina sekiner i vapen och konserver, med andra ord.

  SvaraRadera
 22. Vilket trams. Det behöver inte alls ta lång tid att få bort skulderna. Det är bara att höja guldpriset till 100 gånger det nuvarande och fördela befintliga ädelmetaller över befolkningen. Skulderna försvinner på nolltid!

  SvaraRadera
 23. Vad vet svenska folket som ingen annan vet?

  http://www.e24.se/makro/sverige/svenska-hushall-ar-mycket-positiva-till-sin-och-sveriges-ekonomi_2255825.e24

  "Hushållens optimism har inte varit så hög på tio år."

  Eller kan det vara så illa att forket har helt okritiskt har köpt vår väldige Borgs skönmålning av det ekonomiska läget nu inför valet?

  SvaraRadera
 24. Tackar för en grymt bra sammanfattning!
  _______________________________________

  Tror du att staterna i sin motsträvan till deflation kommer att fortsätta kränga statsobligationer och tvinga fram hyperinflation med tiden, eller gäller det bara de (förenta) stater med de allra värst skötta finanserna?

  Vad kommer att hända med räntan i en måttlig deflation eller hyperinflation?

  SvaraRadera
 25. Räntan är ju priset för att få tillgång till pengar

  När tillgången minskar borde ju priset öka - och omvänt

  MAO för att kunna hålla ett lågt pris (låg ränta) så måste tillgången till pengar vara hög (staterna måste t ex kränga statsobligationer)

  För att priset ska kunna vara nästan = 0 måste tillgången vara i princip obegränsad

  MAO den situation vi har nu borde leda till (hyperi)nflation - eller omvänt (hyper)inflation är en förutsättning för att kunna hålla låg ränta

  Historiskt har det ju varit Riksbankens roll att höja räntan för att motverka inflation...

  Men nu...

  SvaraRadera
 26. Trams det också, senaste Anonym. Är tillgången på pengar hög blir räntan också hög. Till exempel så är räntor överskridande tusen procent norm i hyperinflation. Jag förstår inte ens att du bemödar dig med att skriva över huvud taget, när du har så dålig koll.

  SvaraRadera