Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2010-08-20 14:32

Contrarian investing

Contrarian kan närmast översättas till motvalls. Någon som går mot strömmen, och inte tänker som alla andra.

Fårket (eng sheeple) följer minsta motståndets lag och gör som alla andra, utan någon djupare tanke om varför. Man har alltid gjort så, och alla andra gör så, så det måste vara rätt.

Att vara contrarian betyder inte nödvändigtvis att man inte gör samma sak som alla andra, men man omprövar ständigt sina ställningstaganden och bildar sig alltid en uppfattning om varför man faktiskt gör något. Därmed sticker man inte sällan ut i mängden eller framstår som en fritänkare som tänker själv.

Nu undrar ni varför jag har parkeringsfoton? I Sverige parkerar fårket oftast med nosen in först. Minsta motståndets lag, och så har man alltid gjort, och så gör alla andra. Ingen funderar över varför, annat än att det är enkelt och snabbt.

Men att det är omständigt att komma ut överväger ingen. Utom en på bilderna ovan. Det är i själva verket minst risk att backa på någon när man backar in i parkeringsfickan. Det är nämligen ute på fältet mellan parkeringsplatserna som folk går och som bilar kör. Så att backa ut kräver hänsyn och är omständigt och riskabelt. Dessutom måste backande bilar lämna företräde åt bilar som inte backar. Så om fårket får bråttom och många vill åka samtidigt, så kommer det vara en bil som kommer före alla andra, nämligen den som inte behöver backa ut. Det enda man behöver offra är de ca två sekunder extra det tar att backa in.

När man väl är på plats vet man vad klockan är och man vet exakt hur bråttom man har. Risken för att en svart svan skall försena dig ytterligare är mindre när du nått fram, än risken att något kommer försena dig tills du skall iväg igen. Alltså är det bättre att backa in, och köra ut. För när du skall iväg igen kanske du faktiskt har mycket mer bråttom än du har nu.

Men fårket tänker förstås inte så. Bä.

Det finns förstås något som heter contrarian investing, där man helt enkelt utgår från att fårket oftast gör fel, därför att de helt enkelt inte tänker på varför de gör som de gör. Sitter still i båten och litar på att "aktier stiger alltid över tiden".

Men det centrala som jag ser det är att man ständigt omprövar sina investeringsbeslut och alltså börjar backa in på parkeringen långt innan fårket börjar göra det. Och kommer vara först iväg när det väl blir bråttom.

Fotnot: Bilderna är från Heden i Göteborg, och det ser man på väderleken, dvs regnigt. Jag har suddat ut läsbara nummerplåtar för att inte hänga ut någon som parkerat på Heden. Det kan ju trots allt vara ganska integritetskränkande. En enda bil av hundratals hade backat in på sin parkeringsplats. Nästa gång ni parkerar publikt, gör ett statement att ni är Cornucopia-läsare.

Fotnot 2: Antalet Google-träffar på "fårket" är exakt en (1), nämligen den här sidan, om man bara söker på sidor på svenska. Finns några förekomster på norsk eller dansk, där det kanske betyder något annat. Får se om det nu sprider sig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

56 kommentarer:

 1. Kanske halvt OT, men vet att stockholmspolisen gjorde ett försök där man alltid backade in sina bilar när man parkerade. Resultatet blev flera tusen kronors besparingar (utslaget på en mängd bilar förstås, men ändock) i bensinkostnad eftersom själva backningssträckan kördes med varm motor istället för kall.

  SvaraRadera
 2. Föredömligt on topic. Dessutom bör utryckningsfordon backa in, för det kan bli väldigt bråttom. I det militära backar man konsekvent in för att kunna komma iväg så fort som möjligt om det blir akut.

  SvaraRadera
 3. Vi kan parkera cirka 10% fler bilar i våra städer med ett enkelt trick. Parkera varannan bil med nosen inåt, varannan med noden utåt. Passagerarsidorna står då mot varandra och där kan man klara sig med en decimeter om passagerarna går av innan man parkerar.

  För att uppnå detta borde det räcka med att måla i vilken riktning parkering ska ske.

  SvaraRadera
 4. I Medelhavet parkeras båtarna med aktern närmast bryggan. Vet inte om detta är effektivare, men det är i alla fall mycket socialare i o m att matbordet kommer närmare bryggan. Dessutom blir det lättare att gå i och ur.

  Det här ser man nästan aldrig i Sverige.

  SvaraRadera
 5. Vilket sammanträffande - bara häromdagen lyckades morsan krocka med en annan bil på en parkering. Varför? Jo, båda backade ut samtidigt och ingen av dem såg den andra. 13000kr kostar det visst att backa ut från en parkering...

  SvaraRadera
 6. Det är du och Mogis ;) Som uppfinner ord alltså. Undrar om du också har "resistenta" läsare...

  SvaraRadera
 7. Oscar verkar vara en ypperligt resistent läsare.

  SvaraRadera
 8. För alla som försökt hitta en parkering på Heden så vet ni att bilarna cirklar runt som hungriga Hyenor. Anta att jag skulle backa in på en parkering. Jag kör då förbi den tomma platsen för att backa in och undertiden jag lägger i backen är jag ganska säker på att den bakomvarande bilen kanske snott platsen. Kanske är detta en teori varför det ser ut som det gör på Heden.

  SvaraRadera
 9. Det är spännande att lansera nya ord och namn. Själv försöker jag lansera "Stormakt Grön" som beteckning för de muslimska länderna.

  Originalet "Stormakt Gul" stötte jag på under min reservofficersutbildning.

  mvh
  1683-09-11

  SvaraRadera
 10. I USA anses det suspekt att backa in på en parkeringsplats vid supermarkets mm.
  Det antas att rånare vill komma snabbt från platsen, alltså är det potentiella rånare som backar in sin bil.
  Samma synsätt kommer väl även till Sverige så småningom....

  SvaraRadera
 11. Nejdå, du får placera bilen inför backning så att fienden inte kan köra in. Blir lite trixigare och kräver lite fram och tillbaka, men fullt möjligt. Annars kan du ha med dig fotanglar och slänga ut medan du parkerar.

  SvaraRadera
 12. Hm. Mycket bra förslag med Stormakt Grön. SA:s flagga är grön, och övriga länder i området verkar ha ett grönt band i flaggan. Du har fått en konvertit. Skall sprida ordet här på bloggen.

  SvaraRadera
 13. 15:30 Vad gör man inte får att få fårket att gå i samma riktning...

  SvaraRadera
 14. "I USA anses det suspekt att backa in på en parkeringsplats vid supermarkets mm.
  Det antas att rånare vill komma snabbt från platsen, alltså är det potentiella rånare som backar in sin bil.
  Samma synsätt kommer väl även till Sverige så småningom...."

  Faktum är att om bilen står i fel riktning på vissa tankställen, går det ej att tanka.

  Detta pga den ökade smitningsrisken.

  @Cornu: Kul att du gillar förslaget.

  mvh
  1683-09-11

  SvaraRadera
 15. Det absolut billigaste sättet att parkera är att parkera så att folk med fula bilar inte kan slå upp dörrarna på min bil.

  Tyvärr är det jättevanligt att man får parkeringsskador när mindre nogaräknade bilister skall avreagera sin avundsjuka.

  SvaraRadera
 16. Eller så har man som jag förlorat åtskilliga tusen på förstörda bildörrar under mina försök att lära mig parkera... så nu är det alltid nosen in, backa ut som gäller. Aldrig ens snuddat vid en annan bil, lyktstolpe, träd eller andra märkliga saker som folk placerat ut för att störa min parkering...
  /Anna

  SvaraRadera
 17. Wikipedia anger att contrarian betyder att man gör något *bara för att* andra gör annorlunda. Se http://en.wikipedia.org/wiki/Contrarian

  Vilket ju bara är originalitetsjäkt och knappast särskilt självständigt. Den självständige gör som han gör oberoende av om andra gör det eller inte.

  SvaraRadera
 18. Själv letar jag om möjligt upp en parkeringsplats där det går att köra både in och ut, dvs två lediga platser i längdriktningen utan något hinder mellan dem. Helt klart lättast! Alternativ nummer två är två platser mittemot varandra, köra in i den ena, sen i med backen och backa över till den andra. Nu är det förvisso sällan jag är i riktigt stora städer, men med dessa två manövrar så klarar jag säkert 95% av mina parkeringsbehov, även om man kan få leta i någon minut extra. Och jag har alltid fronten på bilen framåt när jag ska ut igen!

  Har parkerat med tanke på att det ska vara lätt att komma ut i flera år nu. Tar inte någon extra tid att tala om när man parkerar, och *om* något skulle hända så man måste komma ut fort så har man absolut en mängd fördelar jämfört med om man måste backa ut.

  SvaraRadera
 19. Mycket underhållande jämförelse. :)

  SvaraRadera
 20. Det finns en anledning till att inte backa in. Försök att få in en fullpackad kundvagn i gången mellan två bilar för att sen försöka hitta en plats att stå på och lasta in ett oändligt antal matkassar.
  Är det fotboll eller annat som alla ska iväg samtidigt ifrån är det klart jag förberett mig genom att backa in. Men inte när ölplattan ska in.

  SvaraRadera
 21. På många parkeringsplatser där man skall lägga kvittot på avgiften i fönstret är det uttryckligen förbjudet att parkera med nosen utåt. För att underlätta för parkeringsvakterna.

  Har alltid stört mig.

  SvaraRadera
 22. Att man kör in med nosen först är nog för att det blir väldigt krångligt att lasta in tex matkassar,barnvagnar om bilbaken står mot en annan bil alt vägg,betongsugga etc etc

  SvaraRadera
 23. Kom ihåg att i lumpen parkerade man dessutom så brett isär att alla kunde öppna alla dörrar fullt samtidigt för att öka hastigheten vid avfart. Vilket även avsevärt underlättar inbackningen.

  Försök hålla dem avstånden på maxi parkeringen...

  SvaraRadera
 24. I Schweiz är det förbjudet att parkera genom bakning eftersom det kan komma föroreningar på byggnaderna bla.

  SvaraRadera
 25. Det är enklare att parkera med fronten först.
  //HPD

  SvaraRadera
 26. Nu tvekar väl ingen? Cornu är en psykopat. Själv när jag parkar ser jag till att jag kan spara 14s genom att ha fronten utåt, det om ryssen kommer. Jag parkerar gärna under eller nära ett träd så jag döljs alt kan kapa grenar att gömma min bil, allt om ryssen kommer. Den där jä..a ryssen........
  //Peter

  SvaraRadera
 27. Tele2-profilen2010-08-20 21:56

  Det blir väldigt enkelt att lägga in alla kassar, platta packet och annat jag har handlat när jag ska tråckla mig in mellan bilarna, öppna skuffen och vrida och vända för att få in allt.

  Nya platt-TV på 65 kg, vedklyven på 75 kg och 10 matkassar. Jo, jag sparar 5 sekunder när jag kör ut så det blir kompenserar bra för den extra tid och obehag det tar.

  Strålande bra idé.

  Bääääh

  SvaraRadera
 28. Om du har råd att köpa en ny platt-TV på 65kg varje gång du parkerar så behöver du förstås inte bry dig.

  SvaraRadera
 29. Jan Wiklund sätter huvudet på spiken när han redogör för skillnaden mellan äkta och konstruerad originalitet. Den i sanning originelle bryr sig givetvis inte om han är det eller ej. För övrigt är det detta man lär ut på trafikskolor nuförtiden eftersom det är bränsleeffektivare.

  /Håkan

  SvaraRadera
 30. Jag cyklar till och från jobbet, till och från ICA, till och från lämningen på skolan. Fattar inte vad ni pratar om.

  SvaraRadera
 31. Det som är verkligt intressant är att de gånger jag backa in på p-rutan så står det i 90% av fallen fler bilar inbackade när jag kommer ut.
  Det händer aldrig annars.

  Förmodligen räcker det med att kopierarna ser min inbackade bil för att få dem att ta beslutet att själva backa in.
  Hade jag inte stått där hade de slentrianparkerat....

  /llehs

  SvaraRadera
 32. Som trafiklärarare/Trader var detta inlägg klockrent!! Håller med dig om backningen, tänk om alla skall ut samtidigt, det brinner i ett hus bredvid. då seglar det in många svarta svanar!

  SvaraRadera
 33. Även den bil som står med nosen utåt på ditt foto körs av fårket. När bilen kom fanns det två lediga p-platser i fil och föraren körde helt enkelt till den bortre. Man behöver inte backa om man har tur!
  /Hasse

  SvaraRadera
 34. Du har aldrig varit på Heden dagtid ser jag. Det finns aldrig två lediga p-platser i fil.

  SvaraRadera
 35. Otroligt fårskocks beteende .... eller ...
  Enda ggrna jag är på sådan typ av parkering är när jag skall handla. Då backar man väl för h-te inte in bakluckan i väggen eller bilen bakom.

  Ville du bevisa nått annat med artikeln ?

  SvaraRadera
 36. Har du någonsin varit på Heden eller i Göteborg? Är du medveten om att det inte finns några köpcentra i närheten? Inga mataffärer, om man nu inte vill bära sina matkassar en kilometer.

  SvaraRadera
 37. Har varit i länder i Asien där motsatsen gäller där alla backar in och den som skulle köra in som här skulle vara den som var contrarianer. Dock är det inga problem med folk som tar din plats bara för man backar in (kanske för de också vill backa in), samt inga som blir irriterade och tutar även om folk behöver 2-3 försök på sig.
  Borde nästan översätta denna artikel till engelska så kan lokalbefolkning ge igen på västerläningar (främst från us och australien) som retar lokalbefolkning för de parkerar genom backa först.

  SvaraRadera
 38. Daniel, det går bra att översätta och använda bilderna, bara du anger källa.

  Mvh

  SvaraRadera
 39. Börjar curnu tappa greppet? Det är konspirationsnördar med asbergers som har sheeple som favoritord. Det kombinerat med raljerande inlägg om div vardagsfenomen verkar ju inte lovande.

  SvaraRadera
 40. Stridsfordon parkerar man med fronten in och därmed med det kraftigaste skyddet utåt. Soft-skins backar man in så att man snabbt kan ta sig därifrån.

  Militär klokhet, skriven i blod.

  SvaraRadera
 41. Så kontentan är att man tjänar på att gå emot fårskocken när man ska investera? Glöm "let the trend be your friend" och snitta ned dig istället? Men din tradingtaktik byggde ju på att snitta upp när det går åt rätt håll. Följa skocken MAO.

  Verkar förresten öppna sig ett köpläge på börsen om man vågar gå emot nu när fåren är rädda och säljer. I ökande grad kommer människor från tillväxtländerna att kunna köpa mer svenska möbler och verktyg, tyska bilar, danska mediciner, norsk...lax, finska...stövlar... Oljebristen löser vi med teknikutveckling/alternativa bränslen när det blivit så dyrt att sån utveckling verkligen lönar sig.

  SvaraRadera
 42. 19:43, nej. Citerar mig själv ovan:

  " man omprövar ständigt sina ställningstaganden och bildar sig alltid en uppfattning om varför man faktiskt gör något. Därmed sticker man inte sällan ut i mängden eller framstår som en fritänkare som tänker själv."

  och

  "Men det centrala som jag ser det är att man ständigt omprövar sina investeringsbeslut och alltså börjar backa in på parkeringen långt innan fårket börjar göra det. Och kommer vara först iväg när det väl blir bråttom."

  SvaraRadera
 43. Naturligtvis är det viktigt att tänka själv; tänka efter före sas, men även att ta till sig av andras kunskap och erfarenheter.

  Man kan ha olika inställning till investering. Du som är småbrukare borde kunna ta det lite lungnt och behandla pengarna som bonden gör. Planera, var det växer bäst och vad man behöver åtgärda. Så, rensa ogräset och vattna och skörda efter dom cykler som är.

  SvaraRadera
 44. Javisst, och om väderprognosen säger regn så är det dags att ta in höet innan det börjar regna, så inte höet går till spillo. (TA-dödskors säger sälj, så går man likvid innan börsen rasar vidare, så man inte förlorar sina pengar).

  SvaraRadera
 45. Såna där TA signaler finns i varenda tradingprogram som fåren använder. Fåraktigt att tro på sånt. Väderprognosen säger alltså att fåren kommer att sälja snart. Lite regn skadar inte på våren, tvärt om. Höet tar man in en helt annan årstid.

  SvaraRadera
 46. Snygg liknelse, men det råkar inte vara vår.

  SvaraRadera
 47. Höst var det 2008, så vad är det nu. Det är frågan

  SvaraRadera
 48. Typiskt marsväder. Det såg ut att bli vår, men så slår vintern till igen.

  SvaraRadera
 49. Och snön kan ligga kvar långt in i maj...

  SvaraRadera
 50. Då är det ju bara att ta det lite lungnt och kolla var på ägorna det ser lovande ut nu när det börjar tina upp

  SvaraRadera
 51. Svårt med årstiderna, nu med växthuseffekt och allt

  SvaraRadera
 52. Ingen som har tänkt på att köra in vanligt i parkeringsrutan för att det är enklast, och sedan hoppas på att rutan mittemot är ledig när man ska ut? Skulle rutan mittemot sedan inte vara ledig när man ska ut, då tar man hand om det problemet då. Det är ju bara att lägga i backen och göra några manövrar, eller, om man kör en monstertruck, köra rakt fram i alla fall.

  SvaraRadera
 53. "Resten av året blir en trevlig resa, med ökad - eller till och med kraftigt ökad -omsättning. Det tror i alla fall åtta av tio börsnoterade bolag." (di.se)

  Är det bolagen eller dom som tror på TA-currykors som är fåren?

  Börsvädret må vara kyligt just nu, men ränteläget påverkar själva solhöjden: Ofrånkomligt att värmen kommer.

  Vill man ha färskpotatis till midsommar får man vara tidigt ute. Större risk för bakslag och nattfrost tidigt på året dock.

  SvaraRadera
 54. Känner du inte till Mogis?
  Följande videoklipp får tala för sig självt. Jag vill inte mena på att du ligger i hennes liga, jag följer din blogg med stort intresse, men att ni båda verkar ha en passion för att hitta på ord roar mig..

  http://www.youtube.com/watch?v=GohA-UEqauA

  SvaraRadera