Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2010-08-04 16:27

Bloggtips om Afghanistan

En del av kanske kommer ihåg att fyra svenska soldater sårades och en lokalanställd tolk dödades i Afghanistan höstas, när en svensk pansarterrängbil, rg32 "Galten", sprängdes av en IED i höstas? Den sju ton tunga bilen kastades upp i luften och landade upp och ner vid sidan av vägen. De flesta har väl glömt hela historien.

En som aldrig kommer glömma är en av de sårade soldaterna som driver bloggen "Efter bomben", där han öppet och detaljerat skriver om vardagslivet som ISAF-soldat i den svenska styrkan i Afghanistan, samt om den egna långa vägen tillbaka till ett normalt liv efter sina skador.

I det första inlägget skriver han att han efter fyra dagar vaknade upp på intensivvårdsavdelningen på Uppsala Universitetssjukhus med "förutom skrubbsår och blåmärken hade jag ett flertal frakturer på höger underben, brutet nyckelben, två brutna revben, tre krossade kotor i ländryggen och en mindre hjärnblödning orsakad av en kraftig hjärnskakning."

Extremt läsvärt för varje person som vill förstå den svenska insatsen, få en inblick i hur det fungerar på marken i Afghanistan eller hur de svenska soldaterna på plats kan tänka. I det senaste inlägget skriver han en liknelse om Sverige hade varit Afghanistan.

Ni som gillar att måla allt i svart eller vitt skall förstås inte läsa mannens blogg, utan kan fortsätta ha era förutfattade meningar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Och vad fan gör vi i Afganistan??

  SvaraRadera
 2. Sverige är där för att ge validitet till den Amerikanska invasionen. I det hänseendet är jag en av de som gärna målar med svart och vitt. Vi ska inte vara där punkt, är min högst personliga åsikt.

  Sedan så är självklart fallet så att nu när vi ändå är där, här byter jag personligen till en mer utsvävande palett, så hoppas och tror jag självklart att de som är där och representerar mig som svensk gör nytta.

  Men att de gör nytta är i sig inget som rättfärdigar faktumet att vi är där till att börja med. Om vi skulle sända in militär våldsmakt på alla ställen där det kunde göra nytta skulle vi se militären på våra gator i alla större städer i Sverige till att börja med.

  Som tur är så är det inskrivet i vår grundlag att militären inte får sättas in mot den Svenska befolkningen *Pheeew*. (pun intended)

  SvaraRadera
 3. Ja, visst äre spännande att man får åka ut och rädda världen, finansierat av skattebetalarna. Är det något jag avskyr så är det den svenska närvaron i Afghanistan. Att städa upp efter USA och direkt lyda order av dom är ju bara fördjävligt. Löjligt. Landet har härjats av krig ockupanter ingen lyckat besegra samt inbördes klanslagsmål i hundratals år. Man kan ta sitt korståg till någon annan av de hundratals pågående krig världen runt istället för att bränna av miljarder på att USA har intressen i ett land som Sverige inte gagnas av.

  Sats på ett försvar som försvarar Sverige, som du påpekar om gasledningen i Östersjön så kommer vi säkerligen någon gång hamna med handgemäng med björnen i öst i framtiden. Då kommer utbildning i klappa negerbarn inte vara mycket värt.

  SvaraRadera
 4. Cyberwar? Cornulänkningen slog nog ut sidan tillfälligt.

  "can't establish a connection to the server at efterbomben.bloggsida.se."

  SvaraRadera
 5. Är du en sån här som älskade lumpen, inte blev officer och sen diskuterar militärmatriel på fikat med folk som absolut inte bryr sig ett dugg?

  SvaraRadera
 6. Jag brukar nog endast måla med brunt då världen är en hög av sk*t.
  På något plan kan jag ändå förstå hur soldaten tänker när han pratar om hopp, ansvar, svek och folkvaldas mandat.
  Men jag, jag just jag kan personligen inte tänka mig att strida för saken, inte ens för att fortsätta striden nu när den är påbörjad.

  Kanske är det felaktigt moraltänk men jag finner det fel att förespråka en potentiellt god sak som att stödja de Afghanska folken när jag inte är beredd att offra och andra kommer att offras.
  /Tisgift

  SvaraRadera