Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2010-07-17 09:35

Sun Tzu

“Krigskonsten lär oss att inte lita på sannolikheten att fienden inte kommer, utan på vår egen beredskap att möta honom; inte på chansen att han inte anfaller, utan istället på det faktum att vi gjort vår position ointaglig.“ -Sun Tzu, Krigskonsten, ca 600 f.K., undertecknads egen översättning

Även om dateringen är föremål för debatt så hade redan 600 år före kristus den kinesiske generalen Sun Tzu förstått det där med svarta svanar. Samtidigt så är ju just militärer tränade i att hantera det oförutsägbara och det okontrollerbara kriget, och förstår mer än väl att all planering åker ut genom fönstret när det börjar smälla. Utom den svenska försvarsledningen förstås.

Man kan tolka ovanstående citat hur man vill, men grunden är att ett försvar inte skall bygga på en sannolikhetsbedömning för att man faktiskt blir anfallen, utan på möjligheten att försvara sig mot anfall. Det svenska försvaret bygger just nu på att det är osannolikt att vi blir anfallna de kommande 2-3 decennierna. Inte på möjligheten att faktiskt kunna möta ett anfall, inte ens ett begränsat. Med samma resonemang kan man t ex lägga ner räddningstjänsten och bara hålla tummarna att det inte inträffar några olyckor eller bränder.

Inom aktiehandel kan man tolka citatet som att man inte kan förlita sig på att inget negativt händer, utan på att man har en riskhantering som innebär att man kan möta alla tänkbara hot utan några större ekonomiska förluster.

Förr eller senare kan den svarta svanen komma flygande. Man kan definitivt inte stoppa huvudet i sanden och hoppas att den inte kommer.

Sun Tzu listar också fem tillkortakommanden som kan leda till förluster; vårdslöshet ("mod utan eftertanke"), feghet, hetsigt temperament, heder och prestige samt överomtänksamhet för manskapet.

Detta går också att applicera på aktier. Att ta för aggressiva positioner utan att tänka efter, att inte våga ta risker eller att gå ur för tidigt, att bli känslomässigt engagerad, att inte kunna byta åsikt pga prestige eller att man gifter sig med sina aktier, som trots allt bara har ekonomiskt betydelse för dig som investerare och är ett medel för att nå ett mål, inte ett självändamål.

Skall man sammanfatta det hela så skall man inte bli känslomässigt engagerad, tänka efter före och inte ta några förhastade beslut i någon riktning, samt förstå att investeringar inte är ett självändamål.

Sun Tzus "Krigskonsten" finns på engelska hos Project Gutenberg för den som vill läsa den gratis som e-bok/pdf. Annars kostar en engelsk översättning 58:- på Bokus.

34 kommentarer:

 1. Krig är onödigt. och ska inte har något försvar. Finns inget poäng att vi ska låta en gammal kube för 2600 år sedan bestämma att vi ska ha försvar nu. det är slöseri med våra resurser och pengar utbilda massor med killar till stridspettar. det är bättre vi lägger dessa pengar på att utbilda dagispappor som kan bättre ta hand om våra barn på så sätt lär vi våra barn att man inte löser saker med våld eller krig och på så sätt underviker vi krig bättre än lyssna på en 2600 år gammal gubbe.

  rösta rätt i valet så vi kan avvecka försvaret och lägga resurserna på att utbilda dagis pappor istället som bygger barnen till snäll barnen både killar och tjejer istället för till stridspittar.

  SvaraRadera
 2. Liza: Vad skall vi med dagis till när Fi har tagit makten över Sverige och beslutat att göra om dagisen till förhörslokaler.

  Har du ens läst bloggposten?

  SvaraRadera
 3. Jag förstår att Liza inte orkar läsa Sun Tzu. Hon har ju inte ens orkat läsa hela Cornus inlägg utan misstolkar det fullständigt.

  Nu var det alltså placeringar och strategier det handlade om, inte huruvida unga killar ska jobba på dagis eller utbildas till stridspittar.

  För övrigt, för att citera en av vänsterns kelgrisar på 70-talet, Mao Zedong:

  "Ett land har alltid en arme. Antingen sin egen, eller någon annans."

  SvaraRadera
 4. Krig är onödigt, eländigt, fruktansvärt, skräckfullt, helvetet.
  Krig har alltid funnits, kommer alltid att finnas. Så länge människan lever.
  Tanke: En vargflock kan man tänka sig motsvara ett "land", flocken har ett revir, som de lever på(äter andra djur) föder nya vargungar osv. Kommer någon annan varg eller flock in i reviret, finns det inga dagispappor. Då är det blodigt allvar, den som förlorar överlämnar reviret. Människan är bara lite bättre på att vara grym, njuta av att förödmjuka andra tortera osv. Läser man om historia förstår man det har varit, och är så idag också.
  Idag, 2010 år från "Jesus" har vi fortfarande krig världen över. Antalet småskaliga har ökat. Nya krigen kommer att vara grundade i etniska/religiösamotsättningar(väst-islam) samt om naturresurser(vatten/metaller) enligt mig..

  I det "nya" Europa kommer inte länderna att ha egna nationella försvar utan en gemensam eustyrka som kommer att härja fritt.. styrd från bryssel.. Är det viktigt att värna om Sverige och Sveriges värderingar eller ska vi sluta vara svenskar, alla euländer har samma flagga, vi blir "kommuner" förutom självbestämmande såklart. Opponerar du dig kommer eustyrkan och skapar ordning, elitsoldater utan någon känsla för vara sig "Sverige" eller andra "civila".
  Kanske drog på lite stora växlar där på slutet men vem vet? Alla stora unioner har fallit någongång(läs historia) och vem vet vilka krafter vill styra skeppet innan det sjunker..

  Jag tycker att det behövs ett försvar, främst då jag tror på idén om suveräna nationer med självbestämmande. Är inte Schweiz ett härligt fredligt land? Där har man ingen "militär" i ordinär mening. Alla har vapen hemma, meningen är att en politisk kupp i landet inte ska kunna förfoga över en "militär". Antar att Schweiz drog egna slutsatser efter andra världskriget...............

  Vänligen se;
  http://www.youtube.com/watch?v=me8f-rlAj2Y

  Mvh N

  SvaraRadera
 5. @Liza
  Hur försvarar vi oss med dagispappor?

  Sverige har uppenbarligen haft fred för länge när man läser något så naivt. Med det menar jag att många inte verkar tro det finns ondska här i världen.

  Vet inte varför, men jag kom att tänka på slutskedet i andra världskriget då finska soldater gjord sig redo att möta den sovjetiska slutoffensiven på Karelska näset. Då sa man till dem att ryssen får inte bryta genom: nästa försvarslinje är våra fruar och barn.

  SvaraRadera
 6. Bland de bästa inlägg man läst från dig Cornucopia, ska ta och damma av The art of war i bokhyllan då jag ännu inte kommit runt att läsa den. Keep up the good work, du är en inspirationskälla även fast du ibland låter dryg.

  SvaraRadera
 7. Jag delar i stort sett C:s uppfattning när det gäller vårt behov av ett FÖRSVAR. Det bör vara uppbyggt efter principen om allmän värnplikt.
  Idag har tyvärr våra politiker förvandlat ett demokratiskt militärt försvar till en elitistisk historia som ska bedriva angreppskrig i andra länder på gammalt imperialistiskt manér.
  Det är en förfärlig utveckling.

  Maos militärpolitiska skrifter är en bra källa till strategisk och taktisk visdom.

  SvaraRadera
 8. Tänk om valet kunde handla om viktiga frågor som t,ex. vårt försvar istället för plånboksfrågor och andra (i sammanhanget) futtigheter. Men tyvärr tror jag att vänstern, som inte vill att vi försäkrar oss mot påverkan och angrepp, skulle gynnas då vi verkar vara ett naivt folk.

  SvaraRadera
 9. Anonym: Du har fel om varg floken. det finns många undersöknings gjorde av pysko-animal-forskare som jag läst via UV som vissar på att djuren har mycket större empöti mot andra djur och sina egna djur än människor. finns gott om exempel på vargar har tagit mot andra varg ungar och andra ungar av andra arter som deras egna. det är bara vi människor som tar fram AK49 och skjuter hål på folk åt och höger och vänster så fort vi ser någon som inte hör hemma hos oss. Allt det för människor är pratikaliskstyrda tillskillnad från djuren.

  Därför som vi ska ändra detta genom utbilda mer män till dagispappor så de kan utbilda små barnen så de växer upp utan den agression och bara tänka mig först som utmärker människor men inte djuren

  SvaraRadera
 10. I bekväma och socialiserade Välfärdssverige har staten tagit åt sig rollen att ta hand om "andras barn", men om Liza hade haft lite kunskaper från delar av världen där det går lite hårdare till än i Sverige så hade hon vetat att speciellt under mycket svåra förhållanden (läs: krig) så tar sig människor an andras barn helt frivilligt när föräldrarna dödats.

  Men det förutsätter förstås att man inte invaggats hela sitt liv i att det är statens uppgift att ta hand om de som behöver hjälp.

  SvaraRadera
 11. staten är bäst på att ta hand om barn för då kan de välja att ge barnen rätt utbildning. om föräldrar tar hand om barnen eller grannar, eller farföräldarna som man gjorde i andra familjer i andra länder så kommer partikaliskasynsättet igenom och då kommer folk slå barnen, vara styga åt dem, skälla ut dem om de gör något ont, låta dem hjälpa till för mycket hemma med matlagning, hämta pinnar till veden eller städa rummet vilket inte är okej och enda som skan skyddad barnen för utsättas för detta är staten inte dina granar

  SvaraRadera
 12. Liza är ett så kallat troll och ni högg på betet hon slängde ut0)

  SvaraRadera
 13. Lisa är ett så kallat troll, ni högg på trollets bete 0)

  SvaraRadera
 14. Det är klart att h*n är, så normalbegåvad kan ingen vara. Men vill h*n slösa tid så är h*n förstås välkommen att göra detta.

  SvaraRadera
 15. Det blir ju smått komiskt när inte Liza förmår att stava så att man begriper. Vad är partikaliskasynsättet för något?

  SvaraRadera
 16. Cornu

  Glömde du inte ett o framför normalbegåvad ?

  SvaraRadera
 17. Liza: Pucko!

  SvaraRadera
 18. Svensk försvarsplanering har byggt på andras kärnvapenförmåga eftersom kärnvapen finns men Sverige saknat egen förmåga. FM har mot bakgrund av stormakternas terrorbalans uteslutande kunnat användas som referenskund åt försvarsindustrin. Försvarsfrågorna liksom alla andra frågor har således reducerats till att inte vara annat än sidor av S arbetsmarknadspolitik. Nu när muren fallit, och WP och Sovjetunionen upphört att existera måste arbetsmarknadspolitiken ibland komma i andra hand. Och kronans försvarsförmåga byggas upp på nytt. Situationen är därmed ytterst instabil.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 19. Har inte sverige tagit hand om minst 1 miljon invandrare från andra "revir"? Om nu Liza är en verklig person som menar vad hon säger så föreslår jag att hon avsäger sig rätten att omfattas av polisens skydd (behövs inte polis, bättre att göra dagispappor av dem) samt att ta bort alla lås hemma eftersom det inte finns några elaka människor i världen som vill bryta sig in hos Liza. Med samma resonemang behöver Liza heller inte skydd av brandkåren eller sjukvården eftersom hon aldrig kommer att drabbas av eldsvåda och/eller sjukdom. Lycka till i livet lilla Liza!

  SvaraRadera
 20. Försvaret är inte till för att stå emot om det osannolika händer, nej. Och det är illa nog.

  Men man blir lite fundersam när det lilla som finns kvar övar, inte mot Fi från öst, utan mot inhemska "separatistiska" rörelser.

  Det kanske finns ett samband - där det inte finns en gemensam fiende finns det på sikt ingen gemenskap heller.

  SvaraRadera
 21. re jocke:

  Jo, sjukhus och brandkår behövs . men brandmän bör varva sin tid som dagispappor. de är alldels för mycket matcho idag. samma sak med sjukhus behövs också men läkare är för överbetalda så de behöver komma ner på marken lite. vi ska ha läkare som är sympatiska inte bara ha hög lön som de har idag och inte bry sig om sjuka egentligen.

  och vi ska ta emot flera så vi kan utbilda dem och ge dem rätt värdering. men bäst är åka ut och ge dem rätt värdering så att de inte slår sin barn (många länder där aga är tillåtet vilket är förgägligt), att de är snäll mot andra och mindra mascho. samt även får rätt hbt perspektiv på allt. det är det vi ska exportera i framtiden, dagispappor, hbt och snäll mot barnen (ingen fysik eller pysco aga).

  kramar till er alla från lilla liza

  SvaraRadera
 22. Visst är det lite tänkvärt att en person vid namn Lizaq (troll eller inte) så tydligt lyckas att illustrera den avgrund som gapar mellan den machoistiska gubbvärld och den kvinnliga flumvärld som utgör två tydliga poler i denna tråd.

  C är analytisk och briljant i 70 procent av sina inlägg, larvig och kälkborgerligt kvasianalytisk i resten.
  För mig spelar det mindra roll. Jag har varit med så länge att jag kan skilja mellan det kloka och det okloka.

  För att göra detta krävs att man har levat några decennier i jämmerdalen.

  Sommarhälsningar
  Bosse

  SvaraRadera
 23. varför är vi flummiga? det finns massor med genus, HBT-forskning på university och högskolor i sverige som bevisar att vi inte är flumiga oftast är den männen som är flummig för de kan inte argumentera med annat än läten. det är därför vi ska satsa mer på dagispappor, utbildning inom hbt, genus utbildnign. och naturligtviss forsking inom detta så vi kan bli ledande på detta och vissa andra länder detta på så sätt genom exportera kunskaper om barnuppfostran (ingen aga varken fysik eller pyscho), genuskunskap, hbt och dagispappor.
  Ökar vi våran export bäst och får andra länder på bättre banner så de inte anfaller oss

  SvaraRadera
 24. Fred är bra. Utveckling är bra. Jämställdhet är bra. Det är mycket som är bra. Det är inte det som är frågan och sakerna kan inte ställas mot varandra.

  Analysen var att vi behöver ett försvar eftersom det historiskt visat sig att alla förr eller senare behöver ett. Vi är nu i praktiken utan och det lilla som finns bygger på legoknektsrekrytering och inte folkförankring.

  Vi behöver avsätta 5% av BNP till ett värnpliktsbaserat försvar för både män och kvinnor. Modernt och inte efter gamla modellen.
  Se det som en försäkringspremie. Det ger dessutom en rad samhälleliga pluseffekter.
  /Morfar

  SvaraRadera
 25. nej morfar försvar är inte bra... försäkringar är inte bra bara ett sätt lura de fattiga och svaga i samhället

  SvaraRadera
 26. Jag misstänker att Lizas kommentarer är ett Turingtest...
  med negativt utfall!

  SvaraRadera
 27. Liza,
  Försäkringen var i alla fall bra för mig den gången när huset brann. Det tror jag andra drabbade tycker också.
  Och det var bra att brandkåren fanns.
  /Morfar

  SvaraRadera
 28. morfar brandkår ska finnas men brandkvinnor och brandmän. men mänen måste också parrarelutbildas i genuskunskap de är inom brandkåren alldels för masco som i försvaret. när det gäller försäkringar så ska huset naturligtviss ersättas av staten på samma sätt som staten ska bygga alla husen tillsammans och alla husen ska också designa ut efter ett genus, hbt och miljö och barn vänligt sätt

  SvaraRadera
 29. "Liza" är bara för härlig, tänkte direkt detta är ett troll men vi provar skriva ett inlägg..
  Staten kontrollerade allt i Sovjet, det är synd att Sovjet upphört annars kunde Liza flytt dit.


  " det här är lisa "
  http://www.youtube.com/watch?v=eS3ifSRq5zU

  Kram till dig Liza
  Mvh N

  SvaraRadera
 30. nyss hemkommen ifrån en fest med mina vänner så tänkte skriva innan jag går snuttar.

  nej jag gillade itne sovjet och vill inte flytta dit. dessutom så ska staten inte kontrollera personen utan alla får göra vad dom själva vill och staten ska inte ställa några krav på oss eller våra barn som vi gör idag i samhället att du måste göra det eller det för . du ska jobba, du måste få bra betyg osv. skolan är jätte vettigt men måste ha fokus rätt på genus, hbt, barnuppfostran (utan aga fysik och pysco) men utan några betyg. sedan ska alla få göra vad de vill man ska inte behöva jobb och staten ska endå ta hand om en ge oss mat, lägenhet i stan och stimulerande jobb för de som vill jobb och forska inom genus, hbt.

  När det gäller sovjet far det en fejk allt ihop och var egentligen kapital som hade sätt till att stalin kom till makten. det var kapital med bush-familj, kennedy-familj, kisssingers-familj, rootskit-familjen och våra wallar som såg till stalin fick massor med pengar och kom till makten på så sätt kund man ha ett kalk-krig där kapital kännade massor med pengar på sin krigs-industri.
  så kalla sovjet för något jag vill ha är fel för det var en fejk för att just kapital och de styrande i sovet kunde få massor med pengar. kolla bara på olagligpolerna i ryssland idag vad kommer de ifrån var har de fått sin pengar ifrån.

  rörande fina filmen du skickade till mig. om killen med AK49 skulle fått rätt skola som inte ställde massor med krav på honom som han inte orkade leva upp på utan istället en skola som vissade om kärlek med mycket kramar och mycket fokus på hbt, genus perspektiv och rätt och fri barn uppfostran så skulle han aldrig skjuta lilla lisa utan istället gå fram och kram henne.
  Kramizar till er alla från lilla liza

  SvaraRadera
 31. Ja du lilla Lisa,
  vi ringer dig i stället när vi behöver försvaret på riktigt.
  Trevlig sommar.
  /Morfar

  SvaraRadera
 32. Men Lisa du måste börja med världens brandkår om du ska kunna ta bort försvaret av Sverige.
  För Sverige är världens dagis med bara snälla genusneutrala dagispedagoger.

  Mvh Räkan

  SvaraRadera
 33. varför måste vi har mycket stor brandkår om vi tar bort försvaret? inte behöver alla ifrån försvaret börja i brandkåren och dessutom tror jag vi får mindre olyckor om vi minskar ner försvaret. man läser varje månda i tidning att någon skadar sig inom försvaret och måste få ambulance och så.

  brandkåren ska vara genus och hbt och indvdrar-neutral dvs lika många genus, hbt-invandrare som i normalt i samhället... så de inte diskrimerar hbt-personer vid utryckning exempelvis.

  vi är inte snälla i sverige ännu men målsättning är vi ska vara bästa hbt, genus och dagis-neutrala och pedagogiska landet där vi lär våra elever de rätta värdering runt hbt, genus. då har vi verklgien kommit långt och då kan vi vara stotalt.

  redan idag har vi så vi kan exporterar våra idier till andra länder för de ligger så långt efter. exempelviss med aga

  SvaraRadera
 34. Länken till Project Gutenberg går till en översättning gjord av Lionel Giles 1910.
  Denna är i många stycken urusel; tyvärr känd och refererad.

  SvaraRadera