Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2010-07-23 15:24

Stress inför stresstest?

Resultaten från ECB:s stresstest ser allt mer ut att inte presenteras tidigare än annonserat, dvs efter de europeiska marknaderna i huvudsak har stängt. Närmare bestämt klockan 18. Detta är förstås inte någon slump. På så vis skall alla spin doctors få hela helgen på sig att bortförklara resultaten av testen, oavsett hur utfallet av dessa blir.

Gissningsvis sitter det just nu arméer av PR-människor och IR-personer redo, med uttänkta mediastrategier och räknar med att köra övertid hela helgen.

Vad resultaten än blir kommer de presenteras som att det inte finns någon som helst fara, inte ens för de spanska bankerna. De har ju trots allt redan fått nödlån, så det går alldeles utmärkt, tack. Att de spanska bankerna inte skall klara sig har redan "läckt" till media för att förbereda marknadsaktörerna lite grann.

Läs mer hos t ex bloggrannen Musik @ Centrifugen.

Även E24 är som vanligt ganska klarsynta och skriver som det är. Citat:

"För det är uppenbart att censuren jobbar hårt för att inte blotta för många och för stora problem för då skulle hela poängen med testet – att försöka återvinna marknadens förtroende för banksystemet – kunna vändas till sin motsats."

Det finns en god tumregel om man tror sig ha någon åkomma. Gå inte till doktorn om du inte tänker acceptera den kur som kommer skrivas ut. Vill du t ex inte bli beroende av lyckopiller, gå inte till doktorn om du är deprimerad.

Syftet med bankstresstestet är att övertyga alla att allt är så bra, så bra. Inte att ordinera ut några botemedel.

Från Bloomberg nyss: Stresstestet omfattar endast europeiska statsobligationer, och förutsätter endast minskade värden på dessa, och inte att något land, ex Grekland, ställer in betalningarna. Ej heller omfattas en bostadskrasch eller andra problem med privata obligationer. Den skall också bara testa att den grekiska 5-åringens ränta skall stiga till 13.9%. Trots att räntan var över 14.5% i maj.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Kanske hade varit bättre om vår svenska Finansinspektion hade genomfört även det europeiska stresstestet.

  FI litar jag på, men det räcker med Bloomberg-citatet för att man ska förlora en stor del av förtroendet för det europeiska stresstestet.

  SvaraRadera
 2. Det var inte ett citat. Det var min sammanfattning och tolkning.

  SvaraRadera
 3. skämt testet sorry stress testet blev väl som man trodde det går bra för i princip alla banker inga osäkra lån här inte, bara säkra pengar som plussar på kassan,känns tryggt nu.
  om marknaden dömer ut denna test så blir jag inte förvånad det visar sig på måndag,jag behåller mina shorts och känner mig ganska lugn med det beslutet.

  SvaraRadera
 4. "...behåller mina shorts..."

  I'm a cool guy! I wear shorts!

  SvaraRadera