Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2010-07-16 09:19

Mer vete

Vetet hade en av sina kraftigaste uppgångar på länge under gårdagen, men det är bara fortsättningen på en redan stark trend.

Gällande termin är septemberterminen, som följer nedan. Ignorera gärna de långa glidande medelvärdena, eftersom de spelar mindre roll för terminer, men möjligen är relevanta för rullande spotpriser, som jag redovisade i förrgår och även lite längre ner i inlägget.

Charten är tagen nyss, så den sista än så länge lilla röda candlesticken är dagens handel.

Septemberterminen ligger nu på 592.5 cent, och Dow Jones skriver om motstånd på 594 cent och 600 cent, samt stöd på 574 cent.

Bloomberg talar om vinsthemtagningar, men samtidigt kommer det inte i helgen komma något mirakelväder som höjer kvaliteten på det franska vetet, eller ökar vad som ser ut att bli en katastrofal skörd i Ryssland. Vill man sammanfatta Bloomberg så är det fallande skördar i bland annat Ryssland (tredje största exportören på norra halvklotet), Kazakhstan (fjärde största exportören på norra halvklotet), Kanada (näst största exportören på norra halvklotet), Tyskland, Ungern och Frankrike, medan USA (största exportören på norra halvklotet) verkar vara den enda större producenten med en normal skörd.

Rysslands export brukar ligga runt 17 miljoner ton, men skörden ser ut att falla runt 15 miljoner ton i år.

Som vanligt rör sig råvarumarknaderna extremt snabbt i sådana här situationer, så man sätter sin stoploss därefter. När väl priserna dyker så sker det oftast snabbt. Men än så länge är trenden stenhårt uppåt.

När det gäller spotpriset är man nu ganska exakt på samma nivå som spiken från förra sommaren. Det kan vara en anledning till extra vaksamhet.

Den inritade köpsignalen ovan baserar sig på TA-modellen, som jag bytt ut ovan för att göra pristuvecklingen sedan förra året lite tydligare. Annars kan man notera att MA50 bröt upp genom MA200 för spotpriset i juni och signalerade därmed köp. Resten har varit lönsamt för de som gick in tidigt.

Och ja, jag ligger inne i Bull Vete H i kf sedan en tid. Backtrading som vanligt förstås.

18 kommentarer:

 1. Bull Vete är Ok. Som försvarsmaktsanställd skulle jag nog satsa på ett Hel-vete.

  SvaraRadera
 2. Usch, det blev dyr läsning...

  SvaraRadera
 3. Av radarbilderna att döma verkar det som om Black Earth East varit ganska förskonade från översvämningarna i östra Rumänien i sommar.

  http://www.blackeartheast.se/fastighet1.asp

  Blir intressant att se hur deras skörd blir. Även om det är markvärdet som är avgörande för BEE.

  SvaraRadera
 4. Är BEE något annat än BEF?

  SvaraRadera
 5. BEF SDB har legat omkring 20-25 kronor per aktie det senaste året. Borde inte aktien åtminstone någorlunda följa vetepriset?

  SvaraRadera
 6. Backtrading behöver inte vara superlönsamt. Om du har legat i Bull Vete sedan en tid så ligger du nog fortfarande back eller svagt plus i absolut bästa fall.

  SvaraRadera
 7. Snart dags för semester...sitta på en sten på en äng vid en sjö i en dal...sha-la-la

  SvaraRadera
 8. 11:05 bara om du köpte idag. Satte man istället en tight stopploss så tog man den senaste veckans vinst på rekylens dipp nu.

  SvaraRadera
 9. 11.05. Det gjorde inte jag eftersom jag var tvungen att komma in för att ha något att stop-lossa. Köpte resonemanget och tipset med hull och hår. Det var synd. Men sådant är livet. Missade också på "sälj allt oljerelaterat" här för leden och lite, dock inte så mycket, på TA-säljsignalen i OMX. Nåväl, fysiska hälsan är i behåll.

  SvaraRadera
 10. Hej! Ursäkta en novis men kan du förklara lite närmare vad du köpt? Är det ETF:er som gäller för råvaror? Handlar du via svensk mäklare? Vore tacksam för svar.
  Med vänlig hälsning/göran

  SvaraRadera
 11. Bull Vete H, är väl att betrakta som certifikat eller ETF, för några dagar sedan, men jag stoppades ut automatiskt idag (med vinst) ser jag. Det kan bli rätt brutala rörelser i råvarorna, och nuvarande spik ser för tillfället ut att ha vänt ganska exakt vid förra sommarens topp.

  Faller det vidare i morgon är det definitivt slut på det roliga för tillfället, tror jag.

  SvaraRadera
 12. Uppgången ser ut som en sk "tretrend-acceleration" sedan början/mitten av juni. Sådana brukar avslutas med brutala nedgångar tillbaka ned till startpunkten. Ofta med ännu snabbare förlopp ned än för uppgången innan. Samma formation fanns fö i IT-racet

  SvaraRadera
 13. Men då blir ju indierna glada, när de inte behöver lägga så många rupier på vetebröd.

  SvaraRadera
 14. Cornu, hur får jag fram spotpriser på vete som du förtjänstfullt lagt ut?

  Finns det möjligen något annat (EFT el dyl) som kan köras genom Yahoo som på ett hyggligt sätt aproximerar spotpriset?

  Tack för bra inlägg för övrigt.

  SvaraRadera
 15. Gustav, regga dig på Barchart.com, där finns terminerna att ladda ner som kursdata. Om du inte har något separat TA-program, så kan du istället använda futuresource.com, som jag tror kan lägga in en del indikatorer på sina charts.

  SvaraRadera
 16. Kanon, tack så mycket!

  SvaraRadera
 17. Barchart.com tyckte jag hade bättre/tydligare TA-applikation än futuresource med mer parametrar att justera för användaren.

  En sak är jag dock inte med på, någon kanske kan utveckla.

  När jag tittar på septemberterminen för vete så kan jag välja candelsticks och OHCL bars på dagscharten, så jag ser öppning och stängning med svansar etc.

  Det går inte när jag istället kör spotpriset på dagscharten, där kan jag bara ha candelstick och bars på veckocharten, samma gäller ju för olja osv. Antar att det inte går och att jag gör en tankevurpa, men varför är det så, spotpriset varierar väl under dagen?

  SvaraRadera
 18. Och här verkar det inte finnas något tak för närvarande.

  Är det fortfarande torkan som är orsaken?

  SvaraRadera