Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2010-07-20 12:07

LRF/GrowSwede: Utöka krukavgiften till att omfatta spadar

Intäkterna för LRF och Trädgårdsnäringens Riksförbunds gemensamma intressebolag GrowSwede har minskat de senaste åren. Istället för att plantera i kruka har svenska privatodlare börjat plantera sticklingar och egensparade fröer och utsäde i marken, och inkomsterna från den sk krukavgiften har minskat för GrowSwede.

Det kan nu bli aktuellt med avgift på spadar för att ersätta bönder och trädgårdsnäringen för uteblivna intäkter när folk odlar själva.

-"Det är rimligt, inte minst när spadarna marknadsförs just för trädgårdsbruk", säger Mattias Åkertraktor, vd på GrowSwede.

Growswede vill därför se att den sk krukavgiften även läggs på spadar och andra trädgårdsredskap, och ser helst en avgift på 100:- per redskap.

Per Bärry på Trädgårdsarbetarförbundet är inne på samma linje.

- "Med tanke på hur spadar används idag behövs det definitivt en översyn av lagen. Den tillkom när det var odling i kruka som gällde, och anpassades 2005 till att också gälla köp av färdigblandad jord. Med tanke på alla som delar perenner eller sparar egen sättpotatis idag så drabbas våra medlemmar svårt, och det är dags för en anpassning igen", säger Per Bärry.

Mats Gräv, vd på Redskapsbranschen (RB) håller inte med.

"Visst, spadar används för att plantera växter. Men också till så mycket annat, som att gräva gångar, olika markarbeten och lekar", säger Mats Gräv.

Den nya IFRED-lagen som skulle ge handelsträdgårdar rätten att ta DNA-prov på folks växter för att spåra om de själva förökat perenner genom delning, eller sparat fröer eller sättpotatis från köpt utsäde har inte heller gett önskat resultat, och med IFRED2 skall nu inte längre polisen behöva assistera med att beslagta alla växter i misstänkta privatpersoners trädgårdar, utan Growswede och andra organisationer skall få göra detta på egen hand.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. Hehehe, snyggt

  SvaraRadera
 2. *asgarv*

  Så! Jävla! Bra!

  SvaraRadera
 3. Haha!

  Inte att förglömma till att skota snö ;)

  SvaraRadera
 4. Fredrik Larsson2010-07-20 12:52

  +1 :0D

  Mvh
  Fredrik Larsson

  SvaraRadera
 5. hehehe, veckans blogginlägg!

  SvaraRadera
 6. Hm vadå? Vi betalar ju också varje gång till musikindustrin när vi köper en CDROM-Writer, var är skillnaden?

  SvaraRadera
 7. OMG!!

  Höll på att svälja tangentbordet!
  Extremt roligt.

  En lite fråga dock angående det sista stycket med DNA och "ägda" grödor. Är det inte liknande scenario som Monsanto-bönder går igenom? Tänker främst på bomullsbönder i Indien samt Majsbönder i Amerika.

  hittade denna efter en 5 sek googling:
  http://www.walletpop.com/blog/2010/03/08/monsanto-watch-targeting-american-farmers-with-lawyers-fear-an/

  SvaraRadera
 8. Tyvärr extremt nära sanningen.

  http://www.atl.nu/Article.jsp?article=9527

  SvaraRadera
 9. Detta var tamefan det bästa jag läst på länge!

  SvaraRadera
 10. verkligen skönt att någon tar upp detta på ett seriöst sätt, en eloge till Cornucopia för det.
  Tyvärr så kommer väl en "spad-avgift" att helt förtigas i valrörelsen p.g.a rädsla för att förlora röster (ingen vet ju exakt hur många hemma-odlare det egentligen finns).
  Men det kan kanske finnas en såpass stor grupp av dessa parasiter (över en million kanske) så att ett parti som "går ut" med detta t.o.m kan förlora valet på det.

  SvaraRadera
 11. Underbart skrivet Cornucopia...Strålande ironi!

  Så träffsäkert jag var tvungen läsa flera ggr innan jag fattade det hela var ett skämt. Men det tragiska är ju att det mkt väl skulle kunna ha varit sanning i dagens Sverige där verkligheten alltsomoftast överträffar fantasin.

  SvaraRadera
 12. Jag odlar min egen Aloe Vera i min lägenhet, denna hugger jag upp och mosar (liten del av den) när jag t.ex. får torra läppar eller torr hud och använder i stället för t.ex. lypsyl eller petroleum baserade hudkrämer.

  Nu växer den i och för sig i en kruka så jag har betalat krukavgiften. Men hur kan jag vara säker på att de pengar jag betalar extra för krukan kommer Lypsyl producenten till hands och inte deras konkurrent Lyspyl som jag inte alls gillar?

  Och är det inte så att märke nummer tre, PSyyll, som försöker slå sig in på marknaden slår ur extremt underläge då de inte ens har en chans att ta del av denna orättvisa skatt?

  SvaraRadera
 13. Bravo! :D Klockrent.

  SvaraRadera
 14. Detta gäller redan idag för t.ex. MP3-spelare, DVD-R, CD-R och kassettband (http://regeringen.se/sb/d/6143/a/55365). Det är väl inte orimligt att man vill utöka bestämmelsen till att gälla även mobiltelefoner med MP3-funktion. Sedan kan man fråga sig om ett system med schablonavgifter är bra (luktar kollektiv bestraffning enligt mig), men det är en annan sak.

  //Pellegrino

  SvaraRadera
 15. Vet inte om Pellegrino skrattar åt mig om jag tror att han missat att hela ovanstående är en satir. Ironi skall med ironi bekämpas och jag går på det varje gång.

  SvaraRadera
 16. Väldigt bra bloggpost! Jag odlar själv på två kolonilotter. Använder begagnade krukor och andra redskap.

  SvaraRadera
 17. Det var väl snarare den bakomliggande kritiken i satiren som jag kommenterade.

  //Pellegrino

  SvaraRadera
 18. Om fildelarna har slutat kopiera på CD/DVD som tomterna säger, då är det väl dags att ta bort avgifterna på dessa, enligt deras eget resonemang!?! Eller har de avslöjat sig själva och tycker egentligen att det är de minskade inkomsterna som är problemet?

  Bra Cornu!

  SvaraRadera
 19. underbart inlägg i debatten
  det som är synd är att de tröga politikerna troligen aldrig kommer se det.

  SvaraRadera
 20. Lyfter på hatten!
  /Morfar

  SvaraRadera
 21. Det här är klockrent! Det för tankarna till Frédéric Bastiats "Petition" :)

  SvaraRadera
 22. Gud vad jag älskar dig för det här...
  <3<3<3<3<3<3

  SvaraRadera
 23. Även vi dödgrävare är extremt oroliga över den tekniska utvecklingen och vill vara med på ett hörn här, t.ex kremering är inget annat än ett pirathot mot vår branch och den ständigt ökande genomsnittliga livslängden är även den i sig ett hot mot lönsamheten.

  Rigmor Mortis // Kyrkogårdsarbetarnas Förbund

  SvaraRadera
 24. Nämen det här var ju priceless.. Jag hoppas att du inte har något emot om jag klipper o klistrar in detta som en analogi för mitt inlägg jag skrev om detta.

  SvaraRadera
 25. Visst, källhänvisning osv förstås.

  SvaraRadera
 26. Jag längtar efter en Second-hand marknad på detta... :p
  "bättre begagnad mp3-fil lite använd till salu"

  SvaraRadera
 27. Jag väntar bara på att läkemedelsföretagen ska börja ta ut avgift på nyttig mat och gymkort, cyklar och promenadskor, eftersom dessa saker ju bidrar till än bättre hälsa = sämre inkomst för läkemedelsföretagen.

  Dessutom bör man även betala en kompisavgift till pyskoterapeuter och t.ex. flyttföretag eftersom om man har vänner så kanske man kan prata om sina problem med dem, eller så kan de t.ex. en hjälpa en att flytta. Det måste ju direkt leda till att professionella inom dessa områden inte kan ta betalt. När jag tänker på det bör man även betala restaurangavgift om man äter hemma. Vad ska restaurangpersonalen få sin inkomst ifrån om den stjäls genom utebliven försäljning?

  SvaraRadera
 28. Härlig ironi, men den faller på att musik och film inte betraktas på samma sätt som fröer och växter, utan mer på samma sätt som pengar.
  Vem som helst får inte trycka sedlar, det är sedelförfalskning. Vem som helst får inte använda musik och film som någon annan har upphovsrätten till, det är upphovsrättsbrott.
  Om man tycker att det är godtyckligt att behandla musik och film som man behandlar sedlar, och att man hellre borde behandla musik och film som man behandlar fröer och växter, måste man förklara varför det sistnämnda skulle vara mindre godtyckligt än det förstnämnda. Alternativt förklara hur man hade tänkt sig att samhället skulle kunna fungera om alla människor hade rätt att trycka sedlar efter eget gottfinnande.

  SvaraRadera
 29. Anonym kl 09:07: Visserligen är sedlar ett exempel på artificiell knapphet, men inte på samma sätt som upphovsrätt. En låt är en nyttighet (om den är bra vill säga). En sedel är däremot ett värdebevis, och har inget som helst värde i sig.

  SvaraRadera
 30. HaHa. Klockrent!

  Jag brukar köpa ett hundrapack krukor när jag är i Thailand eller asien. Inte så mycket för att det är billigare - mer av ideologiska skäl så jag inte stödjer "GrowSwede".

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 31. Kul och ger ett bra perspektiv på copysweede...

  tyvärr så är verkligheten och storföretagens girighet som vanligt värre..
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/hundratals-gronsaker-kan-forsvinna_5672917.svd

  så på sätt o vis är det inte längre satir...

  SvaraRadera
 32. Hur funkar det om någon granne använt en hacka i mitt trädgårdsland för att sätta frödelade perenner? Kommer jag som trädgårdslandsinnehavare att åka dit för det?

  SvaraRadera