Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2010-07-11 00:49

Faran långt från över för Grekland

Ta en snabb titt på grafen nedan som visar räntekurvan (eng yield curve) för statspapper hos Grekland, Spanien, Portugal och Tyskland.

Tyskland, men även Grekland och Spanien visar upp en sund räntekurva med stigande räntor över tiden. Men Greklands ränta toppar fortfarande runt 4-åringen och faller sedan tillbaka. Inte ett sundhetstecken. Staplar för Spanien och Portugal beror på att jag inte hittade några andra räntor än 2-, 5- och 10-åringen för dem.

Framför allt så avslöjar kurvan för Grekland att nödlån till landet bara omfattat de allra kortaste statspappren. Nödlån skulle ske till en ränta på drygt 5% från övriga euroländer, men det är bara ettåringen som är i närheten av detta. Några stödköp av längre räntepapper verkar inte förekomma, så man kan fråga sig om 2-åringen från den 17:e maj har ersatts av 1-åriga lån från de andra euroländerna?

Marknaden litar iaf uppenbarligen inte på Grekland, om man får tro på räntorna. Så är ju också Grekland ett av de länder i världen som ställt in betalningarna mest historiskt. Åtminstone om man får tro Carmen & Rogoffs bok This time is different - eight centuries of financial folly. Endast Angola, Centralafrika och Honduras har sämre historik vad gäller detta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

  1. Kom igen Cornu, bättre än så vet du.
    Hoppet är helt slut för Grekland, allt handlar endast om tid och förberedelserna för de Tyska och Franska bankerna.

    SvaraRadera
  2. Vidsynt sover aldrig. Du behöver aldrig Nia mig Cornu :-)

    SvaraRadera
  3. Tyvärr är grekiska obligationer jäkligt illikvida just nu så kurvan blir ganska lustig. Poängen med en "hump" är bra dock. Det är sällan ett bra tecken.

    SvaraRadera
  4. För övrigt så börjar man nu i USA att ställa sig frågan var sojabönorna har tagit vägen. Det ser ut som att USA har sålt mycket mer sojabönor än vad de har skördat, baserat på prognoser om rekordskörd från jordbruksdepartementet USDA, och nu börjar det bli uppenbart att det inte finns tillräckligt med sojabönor. Kommer brist på sojabönor rentav att innebära nådastöten för USD?

    SvaraRadera