Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2010-07-24 11:11

Ett mirakel

Du är en unik människa. Aldrig förr har det funnits någon som du, och det kommer aldrig mer finnas det heller.

Från din fars 23 kromosompar har det plockats ut en kombination av kromosomer, vilket kan ske i 2^23=8388608 kombinationer. Dessa har sedan via en spermie befruktat en enda av din mors 2^23 kombinationer av kromosomer. Enbart här är du ett utfall av 8388608^2 kombinationer. En enda av 70 368 744 177 664 olika möjliga kombinationer. Men det slutar inte där. Vid befruktningen har de nya kromosomparens DNA dessutom rekombinerats, blandats, helt slumpmässigt, vilket i sig kan ge upphov till fler olika kombinationer än jag har lust att räkna ut.

Till detta så var det ganska osannolikt att just din far och din mor skulle träffas och att det hela skulle leda fram till sådana omständigheter att just du skapades. Om vi bara håller oss till Sverige i modern tid, så finns det kanske 200 000 - 300 000 partners i ungefär samma åldersgrupp, så bara att just dina föräldrar skulle mötas är osannolikt i sig.

Sedan kan man lägga till att människan (homo sapiens) skall ha funnits i ungefär 200 000 år, eller kanske 10 000 generationer av osannolika utfall. Och våra föregångare kan man vidare spåra åtminstone 1.5 miljoner år bakåt. Tag lämplig sannolikhet och upphöj i antalet generationer. Utan rekombination skulle sannolikheten för din existens, enbart över 200 000 år, vara 1 på 70 368 744 177 664^
10 000. Så osannolikt att du egentligen inte existerar.

Kort sagt: Just din existens är så osannolik att du endast kan förklaras på ett sätt.

Du är ett mirakel. Oavsett om du har några fel och brister är du ett mirakel. Glöm aldrig det.

Ta väl hand om dig och alla andra mirakel runt omkring dig.

Tack för att just du finns.

Fotnötter: Någon läsare vill kanske påtala, "men enäggstvillingar då". Tja enäggstvillingar är visserligen genetiska kopior av varandra, men är så ovanliga att det egentligen bara gör dem till ännu större mirakel.

Sedan är förstås män marginellt mindre mirakel än kvinnor, eftersom, om jag förstått det rätt, det extra benet på X-kromosomen från mamman inte rekombineras med faderns Y-kromosom, och alltså förblir intakt och något mindre unik då män ärver en bit av sin mors X-kromosom rakt av, utan rekombination.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Vore kul att läsa mer om Trusterna i Canada, delar dom fortfarande ut lika mkt nu med dom nya reglerna? Finns det några du kan tipsa om för long-term passiv inkomst investering?

  SvaraRadera
 2. Fråga: Är det inte motsägande att göra reklam för svarta svanar och this time is different. Kan inte en positiv svart svan göra så att "this time is different"?

  SvaraRadera
 3. Ett Riktigt, Riktigt bra inlägg Cornu, tack!!
  Ändå gör de flesta människor nästan allt och lite till för att "passa in" i en konstruerad mall och springa med den likformiga Fårskocken, så långt ifrån unik man kan komma.
  Det sämsta i människan har nästan alltid av ngn oundgrundlig anledning förmågan att ta över.

  SvaraRadera
 4. Roligt perspektiv!

  /Simulacra

  SvaraRadera
 5. Lustigt.
  Påminner om hur kreationisterna argumenterade emot evolution igenom att påpeka hur osannolik en aminosyrasekvens är i ett protein varpå man kommer fram till standardpåståendet att "inte ens i hela universum kan detta komma ur slumpen".
  De far med ren lögn. Detta är inte lögn och det verkar vettigt beräknat men blir relevant ungefär på samma sätt som att en komocka (avträde ur Bos taurus) kan befinna sig på en miljon unika positioner i en riktigt stor gödselstack.
  /Tisgift

  SvaraRadera
 6. Nu är ju varje komocka ett unikt mirakel och frukten av årmiljoner av evolution, rostigt, men de flesta komockor läser inte bloggen, även om det skrivs en del komocka här, tisgift.

  Det är intressant att se olika reaktioner på inlägget. I efterhand var förstås sannolikheten för just min existens exakt ett.men inte på förhand.

  SvaraRadera
 7. Vi är alla unika och vi ska ta vara på det istället för motarbeta det genom påvinga folk partikaliskavärderingar som man har gjort genom tusentals och melonerår.

  kramizar liza

  SvaraRadera
 8. Brian: You're all individuals!
  Crowd: We're all individuals!
  Someone: I'm not!

  SvaraRadera
 9. Trevligt inlägg Cournucopia!

  Skulle kunna vara en första lektion i bioinformatik eller något liknande ämne.

  Komockor är basen för ett hållbart jordbruk, förr använde man det som gödning innan konstgödselns dagar. Blir väl en återkomst till detta när fossilgasen börjar sina?

  SvaraRadera
 10. "I efterhand var förstås sannolikheten för just min existens exakt ett.men inte på förhand"

  Jag håller inte med om att man kan säga så. Sannolikheten för någonting ändras inte pga ett utfall. Kastar man ett mynt så är sannolikheten 0.5 för krona oavsett om man fick krona eller klave.

  Det finns ett begrepp som heter betingad sannolikhet och som anger sannolkheten att A ska inträffa givet att B redan inträffat. Kanske kan man använda det begreppet på något sätt men tveksamt även det.

  Man bestämmer liksom inte sannolikheter utifrån enskilda utfall/observationer.


  Men här kommer ett uttryck som är värt att tänka på, men tyvärr ignoreras det alltför ofta.
  Det är sannolikt att någonting osannolikt kommer att inträffa.

  SvaraRadera
 11. Cornu,

  du har helt rätt i att varje unik individ som föds är osannolik.

  Däremot är ett INTE osannolikt att någon föds överhuvudtaget, särskilt med tanke på hur mycket folk ligger med varandra dagligen runt vår jord.

  Skulle gärna se lite statistik på hur många samlag som genomförs varje dygn globalt.

  SvaraRadera
 12. Cornu, våga läsa vegomyten. En bok som passar dig, men samtidigt kommer plåga just dig. Jordbruket är det värsta som hänt mänskligheten

  SvaraRadera
 13. Har inte ett nytt människoliv slutat vara ett mirakel?

  7 miljarder...

  SvaraRadera
 14. ...och alla dessa unika människor uttrycker sin unika personlighet genom att klä sig helt identiskt (enl "modet" alltså..)
  Bara en reflexion efter semestern..

  SvaraRadera
 15. Det finns många poänger med denna reflektion, t ex om skolan kontra hemundervisning. Skolan och läroplanerna förutsätter i princip att alla är lika, och om inte annat har samma behov och intresse av att lära sig exakt samma sak, om än i en individuell takt.

  Innan man dömer någon för att vara avvikande eller annorlunda, så skall man komma ihåg att man själv är minst lika annorlunda även om många gör sitt bästa för att dölja detta och vara "som alla andra", t ex som du skriver Arlav angående att klä sig identiskt.

  SvaraRadera
 16. Gödselstackar har även använts med det icke unika beteendet att vilja ha hög status.
  Högsta stacken gav den unika högsta statusen.

  Vettiga politiker + vettiga samtalande föräldrar + vettigt folk som lärare -> (medför) ett allmänt skolsystem som skulle klara variation i personlighet och förmåga.

  Men i landet ovett (här) så skulle många barn främjas av hemundervisning även om de så alla vore genetiskt identiska kloner.

  Människan torde väl ha varit en art i minst 500 miljoner år även om inte vi skulle kunna känna igen oss i alla våra anfäder. Men minst så länge torde det funnits en intraparningsbar population om så endast de såg ut som daggmaskar.
  Börjar man då räkna på hur siffermässigt unik man är blir man förvånad när ens bror eller bekant också gillar hamburgare, rättvisa och sommarväder.

  /Tisgift

  SvaraRadera
 17. Hej!

  Trogen och intresserad läsare från Hyssna, är det Grebelius som inspirerat?

  SvaraRadera
 18. Tror inte det. Har inte läst något av honom, inte träffat honom och kan antagligen därmed inte vara inspirerad av honom.

  SvaraRadera
 19. Ett mycket välskrivet inlägg. Du anlägger ett intressant perspektiv på ämnet. Mer inspirerande än vad som går att läsa i de dussinböcker inom ämnet självhjälp.

  Det kanske kan vara ett ytterligare ämne till bloggen, "personal growth/development"? :-)

  SvaraRadera